A top10 ajtaján kopogtat a Tampát kiütő 49ers

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2011.10.13. 20:40
null
Alex Smithnek (labdával) nem egyszer „órákig” volt ideje célpontot keresni (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2011-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. Az élmezőny befagyott, az előző héthez hasonlóan az 5. fordulót követően is az Atlanta Falcons elleni vasárnap esti rangadón nagy hátrányból nyerő címvédő Green Bay Packers vezet, megelőzve a szüneten lévő Baltimore Ravenst és a New York Jets elleni csoportrangadón diadalmaskodó (sorozatban pedig 13. alkalommal 30 pont fölé jutó – 14 a rekord) New England Patriotsot. Továbbra is bukdácsol a szezon előtt nagy terveket szövögető Philadelphia Eagles, a Buffalo Bills visszatalált a győzelmi ösvényre, míg a Detroit Lions 1956 óta először kezdett öt sikerrel.

 

1. (1.) Green Bay Packers (5–0)

A szezon során második alkalommal került jelentős hátrányba a Packers, ám ahogyan a Carolina Panthers elleni 0–13 után, ezúttal az Atlanta Falcons ellen 0–14-ről fordított, ráadásul végre a védelem is megmutatta mire képes, így Aaron Rodgersék továbbra is hibátlanok.

2. (2.) Baltimore Ravens (3–1)

Bye weeken volt a Ravens. Szerencsétlenségükre mind a Bengals, mind pedig a Steelers nyert, ami a csoportellenfeleket illeti.

3. (3.) New England Patriots (4–1)


Az első három passzorientált hét után a Patriots a Buffalo Bills elleni vereséget követően nagyobb hangsúlyt fektetett a futójátékra, ami a Jets ellen is kamatozni tudott. Mutatja Bradyék erejét, hogy még a buta hibák ellenére is magabiztosan le tudják győzni a csoportrivális Jetset. Wes Welkert ráadásul még Darrelle Revis sem tudta megállítani.

4. (4.) New Orleans Saints (4–1)

Majdnem pórul járt a Saints, ám az irányító Drew Brees ismét az utolsó pillanatokban tudott villanni, amivel végül, ha nehézkesen is, de meg tudta szerezni a negyedik győzelmét a New Orleans-i gárda. Mindenesetre ilyen védelemmel nem sokáig jut a rájátszásban Sean Payton csapata.

5. (5.) San Diego Chargers (4–1)

Habár a Chargersnél sosem szabad ilyet mondani (hiszen elég gyakran megverik magukat Riversék), de ez kötelező győzelem volt a Broncos ellen. Ryan Mathews személyében úgy látszik, hogy remek futóra lelt tavaly a San Diego, végre ugyanis meccsről-meccsre megvillan néhányszor. 4–1-gyel áll a Chargers, most pedig úgy mehetnek szünetre, hogy vezetik a csoportjukat.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat marad legtovább veretlen az NFL 2011-es szezonjában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

6. (6.) Detroit Lions (5–0)

Calvin Johnson 5 meccsen 9 TD elkapás, mellette pedig az egész csapat remekel, aminek következtében a címvédő Packers mellett már csak a Lions veretlen. A hétvégén jöhet a 4–1-es mérleggel rendelkező 49ers.

7. (10.) Buffalo Bills (4–1)

Parádés formában a Buffalo. A Pats után újabb nagy halat sikerült kifogni a tóból, méghozzá az offseasonban Super Bowlba várt Eaglest. A védelem teljesen megtáltosodott, igazi turnover gyár lett ez a Bills D#.

8. (11.) Pittsburh Steelers (3–2)

Big Ben sérülten 5 touchdownpasszt adott, a Steelers pedig magabiztosan legyőzte a Tennessee Titanst. Vasárnap jön a Jax, ahol illene nyerni…

9. (7.) Houston Texans (3–2)

Vereség a Raiderstől, ráadásul vezéráldozattal: a Texans remek OLB-je, Mario Williams ugyanis megsérült, amelynek következtében műteni kell, valamint rögtön sérültlistára is került. Mindezt szerződése utolsó évében... Innentől nagy kérdés, hogy ki fogja megoldani a pass rusht a Houstonnál.

10. (8.) New York Giants (3–2)

A Seattle-től kikapni nem túl nagy büszkeség, ami azt illeti. Csupa szerencsétlenkedés a támadóktól, defense-nek meg nagyon össze kell kapnia magát a következő hetekben, ha rájátszásba szeretnének jutni. Először például a Bills kiváló támadósora ellen lehet bizonyítani.

11. (19.) San Francisco 49ers (4–1)

Kiütéses győzelem a Buccaneers ellen, egyelőre minden szép és jó San Franciscóban. A már lesajnált Alex Smith úgy néz ki, megtanult dobni, és a védelem is komolyan feljavult. Szükség is lesz rá, hiszen vasárnap a pazar támadóegységgel rendelkező Lions lesz a 49ers ellenfele.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

12. (9.) New York Jets (2–3)

Nick Mangold visszatért, aminek következtében a futójáték rögtön fel is javult, viszont az ezúttal remekül játszó Patriots-védelem ellen ez nem volt elég, mint ahogy Wes Welker sem talált végül a Revis Islandre. A támadó, illetve a védőegység sem igazán meggyőző.

13. (12.) Tampa Bay Buccaneers (3–2)

Az irányító Josh Freeman játéka hullámzó, ezúttal nagy sajnálatára a rosszabbik énjét sikerült megmutatnia. Ennek tetejében a Buccaneers védelme is csődöt mondott, így pedig nagyon nagy zakóba sikerült belefutni. A New Orleans ellen nyerni kell, ha nem akar leszakadni a Bucs.

14. (15.) Washington Redskins (3–1)

A csoportriválisok kikaptak, a hétvégén pihent Mike Shanahan csapata, most vasárnap pedig a romokban heverő Philadelphia Eaglest fogadják a fővárosiak. Rendkívül kiélezett csatára számíthatunk.

15. (17.) Oakland Raiders (3–2)

Rest In Peace Al Davis! A Raiders tulajdonosa a múlt héten hunyt el, a csapat pedig illően, győzelemmel tudott elbúcsúzni tőle.

16. (14.) Atlanta Falcons (2–3)

A remek első másfél negyed után leeresztett az Atlanta, ami a címvédő Packers végül meg is büntetett. Eddig nagy csalódás a tavaly remeklő Falcons.

17. (13.) Tennessee Titans (3–2)

Sima vereség a Steelers ellen. Hasselbeck és Chris Johnson sem tudta átmenteni az előző hétvégi formáját, a védelemnek pedig esélye sem volt a Roethlisberger vezette Pittsburgh-támadósor ellen. Jön egy bye week, ahol talán sikerül összeszedni a társaságot.

18. (16.) Dallas Cowboys (2–2)

Jól jött a pihenő a Cowboysnak, ugyanis a hírek szerint az első számú elkapó, Miles Austin felépült a sérüléséből, és ezekben a plusz napokban talán sikerült rendet tenni a dallasi fejekben. Jó csapat ez, csak meg is kéne mutatni végre. A Pats ellen kell mindezt megtennie Tony Romónak és a társainak. Nem lesz egyszerű feladat.

19. (18.) Chicago Bears (2–3)

Cutler előtt továbbra sincs fal, amit a Lions védelme ki is használt, Matt Forté viszont egyedül nem elég a győzelemhez, míg a védelem sem valami meggyőző idén.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő              partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu
20. (23.) Cincinnati Bengals (3–2)

Újabb nagyon fontos győzelem, ezúttal a Jaguarst tudta megverni a Bengals. Remekül teljesít a fiatal gárda, mind Andy Dalton, mind pedig az elkapó A.J Green lassan bebizonyítja, mekkora potenciál rejlik benne. A 6. játékhéten a Colts lesz az ellenfél, ahol pedig komoly esélye lehet a Cincinnatinak, csak nem szabad saját magukat elverniük. A 4–2 nem lenne rossz kezdés. Ki gondolta volna?

21. (22.) Cleveland Browns (2–2)

A Cleveland is kimenőt kapott az elmúlt hétvégére. Jöhet a Raiders!

22. (24.) Seattle Seahawks (2–3)

Nem várt győzelem a Seahawkstól, amire Tarvaris Jackson sérülése következtében, a csereként beálló Charlie Whitehurst vezette a csapatot. Most egy hét pihenő következik.

23. (20.) Philadelphia Eagles (1–4)

Az előző hetek után úgy tűnik, hogy Michael Vick amint megkapta a nagy pénzt, kissé motivációt vesztett lett, de a főbb probléma az Eagles védelmével van. Rontott szerelési kísérletek sokasága, igazi átjáróház, leginkább ez a két jellemzője a csapatrésznek. Talán annyi szerencséje van Vickéknek, hogy a 6. héten az amúgy sem túl acélos támadóegységgel rendelkező Washingtonnal találkoznak.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat marad legtovább nyeretlen az NFL 2011-es szezonjában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

24. (26.) Kansas City Chiefs (2–3)

Gyenge a Chiefs, de szerencséjére a hétvégén az Indianapolis még gyengébb volt. Matt Casselék 17 pontos hátrányból tudtak visszajönni, bár ezt nagyban köszönhetik a Colts asszisztálásának. A lényeg a győzelem, ami pedig nagy lendületet adhat a csapatnak.

25. (25.) Carolina Panthers (1–4)

Hétről-hétre azt lehet mondani, hogy majdnem megnyerte a meccset a Panthers. Ez most sincs másképp, ám a buta hibák rendre győzelembe kerül. Ettől függetlenül nagyon is bíztató a Carolina, már csak meg kell tudni nyerni a meccseket. Idővel az is menni fog.

26. (21.) Jacksonville Jaguars (1–4)

A számos igazolás ellenére egyelőre valami nem működik Jacksonville-ben. Maurice Jones-Drew próbálja a hátán vinni a csapatát, de egyelőre egyedül nem elég ez a győzelemhez. Valószínűleg a Steelers ellen sem lesz az.

27. (30.) Minnesota Vikings (1–4)

A Vikingsnak is megvan az első győzelme végre valahára. A Vikingek magabiztosan, 34
–10-re nyertek a Cardinals ellen, Adrian Peterson ráadásul már az első negyedben 3 touchdownt futott, míg a védelem is megszedte magát és sorra szállították a turnovereket.

28. (28.) Denver Broncos (1–4)

A Kyle Orton-éra hivatalosan is véget ért Denverben. A vezetőedző John Fox ugyanis bejelentette, hogy a bye week után a közönségkedvenc Tim Tebow lesz a Broncos kezdő irányítója.

29. (27.) Arizona Cardinals (1–4)

Lassan talán előjöhet Arizonában a kérdés, hogy vajon meddig vélik Kevin Kolbot franchise QB-nak? Az eddigiek alapján pont az ellenkezőjét bizonyítja ugyanis. Az meg a hab a tortán, hogy rendre nagy hibákat követ el a védelem, aminek következtében ajándékba adják a pontokat az ellenfélnek.

SZAVAZÁS

Ön szerint mire megy az Indianapolis Colts Peyton Manning nélkül?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

30. (29.) St.Louis Rams (0–4)

Steve Spagnoulo csapata a 0–4-es szezonkezdet után az 5. héten pihenőn volt, ám rögtön a Green Bay ellen játszanak a 6. játékhéten, úgyhogy vélhetően nem most vasárnap szerzik meg a Kosok az első győzelmüket.

31. (31.) Miami Dolphins (0–4)

Chad Henne kiesése után Matt Moore-nak kell irányítania az így is nagyon gyenge Delfineket, de mivel szüneten volt a Miami, így volt egy kis plusz ideje összeszokni a csapattársaival.

32. (32.) Indianapolis Colts (0–5)


Egy félidőnyi remeklés is kevés volt ahhoz, hogy az Indianapolis megszerezze az első győzelmét. A második játékrészre a védelem átjáróházzá, a támadóegység pedig lapossá vált. 17–0-ról nem lehet kikapni.

STATISZTIKÁK
AZ 5. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Eli Manning (New York Giants)
–Seattle Seahawks
420
A legtöbb futott yard: Jahvid Best (Detroit Lions) –Chicago Bears 163
A legtöbb elkapott yard: Victor Cruz (New York Giants) –Seattle Seahawks 161
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 1874 Tom Brady (New England Patriots)
A legtöbb futott yard 519
Darren McFadden (Oakland Raiders)
A legtöbb elkapott yard 740
Wes Welker (New England Patriots)
A legtöbb szerelés 65 Pat Angerer (Indianapolis Colts)
A legtöbb sack 8.5 Jared Allen (Minnesota Vikings)
A legtöbb interception 3 nyolcan
NFL 2011, ALAPSZAKASZ
5. FORDULÓ
2011.10.09. 19:00 Carolina Panthers–New Orleans Saints 27–30
2011.10.09. 19:00 Buffalo Bills–Philadelphia Eagles 31–24
2011.10.09. 19:00 Jacksonville Jaguars–Cincinnati Bengals 30–20
2011.10.09. 19:00 New York Giants–Seattle Seahawks 25–36
2011.10.09. 19:00 Pittsburgh Steelers–Tennessee Titans 38–17
2011.10.09. 19:00 Houston Texans–Oakland Raiders 20–25
2011.10.09. 19:00 Indianapolis Colts–Kansas City Chiefs 24–28
2011.10.09. 19:00 Minnesota Vikings–Arizona Cardinals 34–10
2011.10.09. 22:05 San Francisco 49ers–Tampa Bay Buccaneers 48–3
2011.10.09. 22:15 Denver Broncos–San Diego Chargers 24–29
2011.10.09. 22:15 New England Patriots–New York Jets 30–21
2011.10.10. 2:20 Atlanta Falcons–Green Bay Packers 14–25
2011.10.11. 2:30 Detroit Lions–Chicago Bears 24–13
Szabadnapos: Baltimore, Cleveland, Dallas, Miami, Washington, St. Louis
6. FORDULÓ
2011.10.16. 19:00 Atlanta Falcons–Carolina Panthers
2011.10.16. 19:00 Washington Redskins–Philadelphia Eagles
2011.10.16. 19:00 New York Giants–Buffalo Bills
2011.10.16. 19:00 Cincinnati Bengals–Indianapolis Colts
2011.10.16. 19:00 Pittsburgh Steelers–Jacksonville Jaguars
2011.10.16. 19:00 Detroit Lions–San Francisco 49ers
2011.10.16. 19:00 Green Bay Packers–St. Louis Rams
2011.10.16. 22:05 Baltimore Ravens–Houston Texans
2011.10.16. 22:05 Oakland Raiders–Cleveland Browns
2011.10.16. 22:15 Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints
2011.10.16. 22:15 New England Patriots–Dallas Cowboys
2011.10.17. 2:20 Chicago Bears–Minnesota Vikings
2011.10.18. 2:30 New York Jets–Miami Dolphins
Szabadnapos: Arizona, Denver, Kansas City, San Diego, Seattle, Tennessee
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik