Bradyék kiütötték a Sasokat, Tebowék a ráadásban nyertek

Vágólapra másolva!
2011.11.27. 23:18
null
Tyler Palko négy labdavesztése (3 interception, egy fumble) nem fért bele a Steelers ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 12. fordulójában a New York Jets 28–24-re legyőzte a Buffalo Billst, míg a az Arizona Cardinals és a Cincinnati Bengals egyaránt 23–20-ra nyert egy hajrábeli mezőnygóllal. A 22 óra után kezdődő mérkőzésen a Philadelphia Eagles pazar kezdés után nagyon nagy pofont kapott hazai pályán a New England Patriotstól, az Oakland Raiders 25–20-ra legyőzte a Chicago Bearst, a Washington Redskins nagyszerű hajrával nyert a Seattle Seahawks otthonában, míg a Denver Broncos eszméletlen végjátékban nyert a hosszabbítás legvégén a San Diego Chargers vendégeként. A vasárnap esti mérkőzésén pedig a Pittsburgh Steelers a várakozásokhoz képest igencsak döcögősen, 13–9-re győzte csak le a Kansas City Chiefset.

 

A VASÁRNAP ESTI TALÁLKOZÓN

A Kansas City Jackie Battle futásaival és Tyler Palko Dwayne Bowe-nak adott két nagy passzával négy perc alatt mezőnygólpozícióba ért, és Ryan Succop 41 yardról nem is hibázott (3–0). Ráadásul a vendégek egyik legjobb védője, Troy Polamalu sérülést szenvedett, amelyet követően már nem is léphetett pályára.

Az ellentámadásból Ben Roethlisberger Antonio Brownt, Heath Millert, majd ismét Brownt indította 17, 20 és 34 yardos passzokkal, így hamar az ellenfél 8-asáig jutott a Steelers, ott azonban Tamba Hali kiverte Mewelde Moore kezéből a labdát, amelyet Javier Arenas kaparintott meg a célterületen belül.

Sokáig nem örülhetett a Chiefs, hiszen Palko is elvesztette a labda (újabb fumble). A Steelers egy 4. és 2-t is megoldva a hazai 24-esig jutott, ám előbb egy szabálytalanság (holding) majd egy sack után puntolni kényszerültek, de a hazai irányító passzát ezúttal Ike Taylor kaparintotta meg, aki egészen a 7-esig jutott.

Touchdownt azonban innen sem szerzett a Pittsburgh, a védelem mindössze négy yardot engedett, így Shaun Suisham 21 yardos mezőnygólja csak az egyenlítést jelentette (3–3).

Palko a következő lehetőségből egyből eladta ismét a labdát, ezúttal Ryan Mundy interceptálta, és bár kellett egy igencsak véleményes védőszabálytalanság, hogy a Steelers továbbra is támadhasson, végül Weslye Saunders 2 yardos elkapásával csak TD-t szerzett harmadik red zone-látogatása során a vendégcsapat (3–10).

Palko az újabb támadásban már csak sajátjaihoz játszott (pedig volt, hogy 12 védővel állt fel a Steelers), és Succop 49 yardos mezőnygóljával szépített is a Chiefs (6–10), de az utolsó másodpercekben Suisham sem hibázott hasonló távolságból, így egy TD-vel vezetett a szünetben a Pittsburgh (6–13).

A vendége a folytatásban sem látszottak megállni, ám a 42-eshez érve Big Ben átadását Travis Daniels kaparintotta meg, majd vitte saját 39-eséig. A Kansas City csak egy yardot tudott a labdaszerzés után megtenni, de a Steelers is gyorsan elrúgta a labdát.

A túl oldalon a hazaiak még egy fake puntot is bemutattak, Javier Arenas futotta meg negyedikre végül, azonban a második 4. kísérletet már elrúgták,majd az újabb kivédekezett támadás után saját 8-asukról egészen a Steelers 22-eséig jutottak, ott azonban Battle-t saját csapattársa blokkolta, így végül csak mezőnygólra futott a Chiefs erejéből (9–13).

Egy utolsó lehetősége azonban így is volt a hazaiaknak, és egy 4. és 7-et is értékesítve a 30-asig jutottak, de Palko fél perccel a találkozó vége előtt ismét eladta a labdát, Keenan Lewis kaparintotta meg, így ha nem is könnyen, de végül nyert a Steelers.

Tom Bradyék tízpontos hátrányból ütötték ki az Philadelphia Eaglest (Fotó: Action Images)
Tom Bradyék tízpontos hátrányból ütötték ki az Philadelphia Eaglest (Fotó: Action Images)

 

A 22 ÓRÁS MÉRKŐZÉSEKEN

A Sasok parádésan kezdték el a találkozót, két futójátéknak álcázott passzal (play action fake) előbb Riley Cooper révén 64, majd DeSean Jackson elkapásával 44 yardot haladtak előre, előbbi támadás végén a liga legtöbb futott yardját magáénak tudó LeSean McCoy rongyolt be két yardról touchdownt szerezve, majd a kivédekezett akció után Alex Henery 43 yardos mezőnygólja után villámgyorsan 10 ponttal megléptek (10–0).

Egy nagyszerűen felépített, közel 7 perces Patriots-támadás végén BenJarvus Green-Ellis szerzett 4 yardos touchdownt a talajon (10–7), majd Rob Ninkovich facemask-gyanús (a sisakrácsot tilos rángatni) sackje után gyorsan puntra kényszerültek a házigazdák.


Chris Henry 47 yardos rúgását a vendégek jolly jokere, Julian Edelman vitte vissza 13 yardon keresztül a saját 39-eséig, ám Mike Patterson sackje után 2. és 18 következett. Egy védő szabálytalanság után Underwood gyakorlatilag TD-passzt ejtett el, egy játékkal később azonban Deion Branch már biztosabb kezűnek bizonyult, és Tom Brady passzával 63 yardot szerzett, mely után Green-Ellis az 1 yardosról könnyedén szerzett újabb hatpontos (a sikeres extraponttal 10–14).

Sőt! Az újabb hosszú Young-passzkísérletet Antwan Molden kaparintotta meg (igaz, mintha kissé szabálytalanul védekezett volna Jacksonon), így ismét a Hazafiak támadhattak, de hiába haladtak jól, Wes Welker elejtett labdája, majd Stephen Gostkowski 39 yardról mellé rúgott mezőnygólja után nem szerzett újabb pontokat a New England.

Ami késett nem múlt, az újabb rövidre zárt (mínusz két yardot tett meg az Eagles) hazai támadás után a Patriots gyors, közepesen hosszú (7–9 yardos) passzokkal lopta a távolságot, majd Welker 41 yardos elkapásával újabb TD-t szerzett (10–21).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az Eagles DeSean Jackson elkapásaival, valamint McCoy hosszú futásával gyorsan az ellenfél célterületéhez ért, de végül az 5 yardosról három kísérlet során sem sikerült touchdownt szerezni (13–21), ráadásul a Patriotsnak is rengeteg időt hagytak, ami éppen elég volt egy 45 yardos mezőnygólra (13–24).

A folytatásban nem úgy tűnt, hogy lassulna a vendégek rohama, Brady a harmadik nagyobb futása (!) mellett Branch és Welker nagy játékaival utóbbi 9 yardos elkapásával három és fél perc alatt újabb TD-t szereztek – mind a két elkapó 100 yard felett járt ekkor már (13–31).

Az ígéretes ellentámadás végén előbb Edelman állította meg a 2 yardoson Young futását, majd James Ihedigbo fogta meg McCoyt, végül a Brent Celeknek szánt passz lett pontatlan, így még pontot sem szerzett az Eagles a gólvonal közeléből, majd Meskó Zoltán nagyszerű 55 yardos puntja után saját 12-eséről futhatott neki ismét a hazai együttes, DeSean Jackson azonban nem tudtam elkapni a szinte már a kezében lévő hosszú passzt, így újabb rúgást láthattak az Andy Reid vezetőedző menesztéséért kiáltó nézők.

Az utolsó negyedben előbb Brady egy 7 és fél perces támadás végén adott 24 yardos TD-passzt Rob Gronkowskinak (13–38), majd miután leült a kispadra a megnyert mérkőzésen, az utolsó percekben még Young is megszórta magát: a zárásra 400 yardig jutott, és egy TD-passzt is kiosztott Jason Avantnak (20–38), de ez ekkor már nem osztott, a Patriots nagyon magabiztosan nyerte meg az összecsapást, 119. sikerével pedig Brady lehagyta Johnny Unitast, így egyedül áll az örökranglista 6. helyén.

A Washington Redskins sem kezdett rosszul, Rex Grossman Fred Davisnek adott TD-passzával meg is szerezte a vezetést (7–0), ezt követően azonban a 4. negyed közepéig csak a hazaiak szereztek pontot: előbb a második negyedben Marshawn Lynch 20 yardos futásával egyenlítettek (7–7), majd Steven Hauschka harmadik játékrészben szerzett 36 yardos mezőnygóljával fordítottak (7–10), mielőtt Golden Tate záró 15 percben szerzett 15 yardos TD-elkapásával tíz pontra növelték a különbséget (7–17).

Nem adta azonban fel a Redskins, és Roy Helu 28 yardos vágtájával szépítettek (14–17), majd Anthony Armstrong 50 yardos elkapása után már ismét vezettek a Rézbőrűek (a blokkolt extrapont után 20–17). Bár a Seattle-nek két lehetősége volt legalább az egyenlítést kiharcolni, a vendégek mindkét rohamot állták, és végül Graham Gano mezőnygóljával beállították a 23–17-es vendégsikert – a pont négy évvel ezelőtt tragikusan elhunyt Sean Taylorra tehát győzelemmel emlékeztek a washingtoniak.

Az Oakland Raiders Sebastian Janikowski mezőnygóljával kezdte a Chicago Bears elleni összecsapást, majd a sérült Jay Cutlert helyettesítő Caleb Hanie interceptionje után megduplázta a hazai előnyt (6–0). Az újabb vendég labdaeladást nem tudta kihasználni a Raiders, nem úgy a Bears Palmer pontatlanságát, a hazai irányító interceptionje után Hanie Johnny Knoxnak adott 29 yardos TD-passzával fordítottak a Medvék (6–7).

Janikowski 3. mezőnygóljával ismét a Raidersnél volt az előny (9–7), majd hiába jutott el a hazai 7-esig a Bears, Hanie ismét eladta a labdát, Kamerion Wimbley pedig 73 yardon keresztül a chicagói 12-esig nyargalt, ráadásul egy szabálytalanság miatt a 6-osról jöhetett az Oakland. TD-t azonban innen sem sikerült szereznie, Janikowski rúgása után 12–7-tel vonultak pihenőre a csapatok.

A harmadik negyedben a rúgó megszerezte 5. és 6. mezőnygólját (sorrendben 40, 47, 42, 19, 37 és 44 yardról talált be) is (18–7), majd Robbie Gould 50 yardos rúgása után 53-ról is betalált 18–13-ra módosítva az állást.

Négy perccel a találkozó vége előtt végre TD-t szerzett a hazai együttes, Michael Bush 3 yardról futott a célterületre (25–13), majd Hanie Knoxnak adott 81 yardos passza után Kellen Davis szerzett 9 yardos touchdownt (25–20).

Az onside kicket nem tudta visszaszerezni a Bears, de a jó védekezésének köszönhetően egyszer még így is támadhatott a győzelemért, az utolsó egy percben azonban csak saját 46-osáig jutott.

Az utolsóként véget érő San Diego–Denver mérkőzésen a hazaiak Nick Novak 53 yardos hárompontosával és Antonio Gates 6 yardos elkapásával 10–0-s vezetésre tettek szert, de még a félidő zárás előtt Tim Tebow Eric Deckernek adott 18 yardos átadásával szépített a Broncos (10–7).

Novak a folytatásban 25 yardról is eredményesnek bizonyult (13–7), míg a túl oldalon Matt Prater 41-ről lőtt a kapufák közé (13–10), így hárompontos hazai előnnyel fordultak a hajrára a csapatok, ahol bár Tebownak ismét lehetősége nyílt a rendes játékidő utolsó perceiben megnyerni a mérkőzést, 3. és 8-ra csak 6 yardot tudott megtenni, így a vendégek a Chargers 4 yardosán megakadtak, és Prater 24 yardról csak egyenlíteni volt képes (13–13).

A hátralévő másfél percben már nem esett pont, következhetett a hosszabbítás, ahol a Broncos kétszer is puntot választott 4. és 1-nél, a másodiknál pedig úgy tűnt, hogy büntet is a Chargers, ám hiába jutott el a Denver 31-eséig, Von Miller egy a támadás során korábban elkövetett hibáját kijavítva mínusz négy yardon tartotta Mike Tolbertet, Novak így 53 yardról próbálkozhatott. Előbb blokkolták a kísérletét, de a vendégek időkérése miatt újra rúghatott, ekkor azonban mellé lőtt, ezután pedig a Denver már élt a lehetőséggel, Tebow passzaival és Willis McGahee 24 yardos futásával a hazai 19-esig jutottak, ahonnan Prater nem hibázott (13–16).

 

A 19 ÓRÁS MÉRKŐZÉSEKEN

Santonio Holmes touchdownja fontos győzelmet jelentett a Jetsnek (Fotó: Reuters)
Santonio Holmes touchdownja fontos győzelmet jelentett a Jetsnek (Fotó: Reuters)

Továbbra sincs meg az Indianapolis Colts első szezonbeli sikere, ezúttal a Carolina Panthers tudott győzelemmel távozni a Lucas Oil Stadionból. Cam Newton ezúttal sem zárt TD nélkül, 14 yardos futásával már 10–0-ra is vezetett a Panthers a második negyedben. A szünetre Donald Brown futott hatpontosával és Adam Vinatieri 43 yardos mezőnygóljával egyenlíteni tudott a Colts. A második félidőben DeAngelo Williams, a Panthers futója két touchdownt is elért. Cam Newton 208 yardot passzolt, míg a túloldalon Curtis Painter 18-al többet, de utóbbi emellett adott egy 56 yardos TD-passzt Reggie Wayne-nek, valamint két interceptiont is. Reggie Wayne egyébként 122 elkapott yarddal zárt, ami a mostani szezonban egyéni csúcs a Colts elkapójánál. A Carolina végül 27–19-re legyőzte a Coltsot.

SZAVAZÁS

Ön szerint lesz győzelme a szezonban az Indianapolis Coltsnak?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az Atlanta Falcons saját pályáján már 17–0-ra is vezetett az idén gyengélkedő Minnesota Vikings ellen. Ez főként Matt Ryan két TD-passzának volt köszönhető. Fordulás után azonban a Vikings három pontra felzárkózott a negyedik negyedre. Négy perccel a vége előtt Ryan harmadik hatpontost érő átadása eldöntötte a meccset, amelyet a hazaiak 24–14-re húztak be. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Percy Harvin 95 futott yardjával és egy TD-jével a vendégek részéről, valamint a 120 elkapott yarddal és egy touchdownnal záró Roddy White a Falconstól.

Szoros meccset hozott a Cleveland Browns és a Cincinnati Bengals összecsapása. Szűk egy perccel a vége előtt még 20–20-at mutatott a Paul Brown Stadion eredményjelzője, ám Mike Nugent 26 yardos mezőnygóljával végül a Bengals nyert. A hazaiaktól Andy Dalton 270 yardot eredményező passzjátéka mellett a futott touchdownt elérő Cedric Benson is nagy szerepet vállalt a csapat sikeréből.

Ugyancsak izgalmas volt a St. Louis Rams–Arizona Cardinals összecsapás is, amelyet a vendégek Jay Feely mezőnygóljával nyertek meg 23–20-ra. Kevin Kolb hiányában a futójáték került előtérbe, Beanie Wells pedig élt is a lehetőséggel: 228 futott yardja melett egy hatpontossal is hozzájárult csapata sikeréhez. A szintén cardinalsos Patrick Peterson pedig újabb puntot hordott vissza TD-érően (ezúttal 80 yardosat), ezzel szezonbeli negyedik hatpontosát érte el ebben a kategóriában, amivel beállította az NFL-rekordot.

Nem okozott gondot a Houston Texansnak irányítója, a sérült Matt Schaub nélkül a Jacksonville Jaguars elleni összecsapás. Az AFC South első helyére hajazó Houston 20–13-ra nyert, ám a Schaubot helyettesítő Matt Leinart sérülése miatt az újonc T.J Yates irányításával fejezte be a meccset. Arian Foster 22 kísérletből „csak" 65 yardot futott (ebből az egyik 43 yardosra sikerült), kétszer elejtette a labdát, valamint egy touchdownt is szerzett. A Jaguars pontjait egy mezőnygól mellett Ashton Youboty fumble-reutrnjéből szerezte.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                    partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Majdnem meglepetést okozott a Buffalo Bills a New York Jets otthonában. Az első negyedben David Nelson elkapott TD-jével húzott el a Bills, ám Dustin Keller révén egyenlíteni tudott a Jets. A szünetre 14–14-es állással vonultak a csapatok Steve Johnson és Plaxico Burres hatpontosa után. Az eredmény a harmadik játékrészt követően is egyenlő volt (ekkor Keller és Brad Smith volt eredményes), de az utolsó negyedben a Bills touchdownt nem, csupán FG-t tudott elérni, így Santonio Holmes hatpontosa elegendőnek bizonyult a Jets győzelméhez, amely a rájátszásba jutásért folyó küzdelem szempontjából kulcsfontosságú lehet később. A hazaiaknál Mark Sanchez 4 td-passzal és egy interceptionnel, míg a Billsnél Ryan Fitzpatrick 264 passzolt yarddal és 3 touchdown-átadással zárt.

A Tennessee Titans hétpontos hátrányból fordítva tudta legyőzni a Tampa Bay Buccaneerst, amelynek futója, a 103 futott és 56 elkapott yarddal záró LeGarrette Blount két fumble-t is összehozott. Rajta kívül egyébként Josh Freeman QB is kétszer (ebből egyet visszaszerzett), míg az elkapó Mike Williams egyszer vesztette el a labdát. A Tampa egyébként egészen a negyedik negyed végéig vezetett, de az utolsó játékrészben a Titans Rob Bironas két mezőnygóljával és Damian Williams TD-jével fordítani tudott.

NFL, ALAPSZAKASZ
12. FORDULÓ
2011.11.24 18:30 Detroit Lions–Green Bay Packers 15–27
2011.11.24 22:15 Dallas Cowboys–Miami Dolphins 20–19
2011.11.25 2:30 Baltimore Ravens–San Francisco 49ers 16–6
2011.11.27 19:00 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns 23–20
2011.11.27 19:00 Jacksonville Jaguars–Houston Texans 13–20
2011.11.27 19:00 St. Louis Rams–Arizona Cardinals 20–23
2011.11.27 19:00 New York Jets–Buffalo Bills 28–24
2011.11.27 19:00 Tennessee Titans–Tampa Bay Buccaneers 23–17
2011.11.27 19:00 Indianapolis Colts–Carolina Panthers 19–27
2011.11.27 19:00 Atlanta Falcons–Minnesota Vikings 24–14
2011.11.27 22:05 Oakland Raiders–Chicago Bears 25–20
2011.11.27 22:05 Seattle Seahawks–Washington Redskins 17–23
2011.11.27 22:15 San Diego Chargers–Denver Broncos 13–16 – h.u.
2011.11.27 22:15 Philadelphia Eagles–New England Patriots 20–38
2011.11.28 2:20 Kansas City Chiefs–Pittsburgh Steelers 9–13
2011.11.29 2:30 New Orleans Saints–New York Giants
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik