A Harcoló Írek kiverekedték a nagydöntőt

MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.11.28. 18:07
null
Theo Riddick (labdával) megállíthatatlannak bizonyult (Fotó: Reuters)
Hozta az USC elleni utolsó alapszakaszmeccset a Notre Dame, így ott lehet az egyetemi amerikaifutball-bajnokság január 7-i miami nemzeti döntőjében. Az ellenfele még nem ismert, az Alabama és a Georgia győzelme után azért csap össze a hétvégén, hogy eldöntse, melyikük csatlakozhat a bajnoki döntő 1998 óta létező formájában először szereplő Harcoló Írekhez.

Amerika csapata, az USA katolikus vallású (főleg ír származású) lakóinak legnépszerűbb egyetemi futballgárdája, a Notre Dame Fighting Irish előtt már csak egy akadály tornyosult az áhított végcél, a nemzeti nagydöntő előtt. Örök riválisukat, a Southern California (USC) Trojanst kellett idegenben legyűrniük, ami az előjeleket tekintve nem tűnt lehetetlen feladatnak. A Trójaiak NFL-várományos irányítója, Matt Barkley megsérült és a helyén az újonc Max Wittek vezette harcba a Los Angeles-i egyetem üdvöskéit.

A meccs során gyorsan kiderült, hogy Brian Kelly, az Irish vezetőedzője és támadóguruja semmit sem bízott a véletlenre. Futójátékra alapozott támadási terve jól párosult a csúcsra járatott Notre Dame védelem hatékonyságával. Miközben a támadóoldalon Theo Riddick, az elkapóként és futóként is bevethető RB egymaga húsz labdából 145 yardig és TD-ig jutott, a Trojans Redd-McNeal fémjelezte futótandeme mindösszesen száz yardot tudott hozni a mérkőzésen. A Trójaiak a sikeres elkapások után csupán 30 yardot tudtak előre haladni a pályán, a Notre Dame védők a játéktér minden sarkába követték és azonnal levédekezték a liga legjobbjai között számon tartott Marqis Lee-Robert Woods trójai WR-párost.

Woods ugyan a második negyedben még adott némi életjelet magáról egy TD-elkapás erejéig, de ekkorra már a Notre Dame Kyle Bryndza sikeres mezőnygóljával és Riddick kilenc yardos futásával 10–0-s előnyre tett szert, A Woods-elkapás utáni 10–7-es vendégelőny pedig a mezőnygól-párbajok után is megmaradt, sőt, a nagyszünetre Bryndza 52 yardos sikeres rúgásával tértek a csapatok, lélektani előnyhöz juttatva a vendég Irish-t.(16-10).

A harmadik negyed nyitányaként rögvest pozitív momentumot könyvelhettek el az Írek: Manti Te'o sikeresen csípte el Wittek eltévedt átadását, újabb pillanattal gazdagítva a szezon legjobb játékosa címért összeállított képzeletbeli Heisman-kampányvideóját. Az ellentámadás ugyan Bryndza egyetlen hibájával, egy 37 yardos kihagyott mezőnygóllal zárult, de a kiváló vendégvédekezés ismét meghozta gyümölcsét: újra a Notre Dame juthatott pontszerzési esélyhez és Bryndza ekkor már nem hibázott (19–10).

Az utolsó negyed nyitó USC-támadássorozat ugyan a végzóna határáig ért, de a gólvonali védekezést tökélyre fejlesztő Irish visszatolta a Trójaiak Silas Redd próbálta futásait és végül kénytelenek voltak hárompontossal beérni (19–13).

A mérkőzés vége előtt öt és fél perccel felerősödött a Trójai szurkolók hangja, Marqise Lee megmutatta, miért őt tartják a liga talán legjobb elkapójának: sikeres visszahordása után 53 yardos akciót mutatott be az addig brillírozó Notre Dame-i hátsó alakzat kárára, felcsillantva az esélyt a fordításra. A USC újabb csatára indulhatott a végzóna bevételére, ismét csak sikertelenül: négy próbálkozásukból egy sem járt eredménnyel, a negyedik kísérletre Wittek már a fullbackjével Soma Vainukuval próbálkozott, mindhiába.

A Notre Dame ellentámadása ezúttal sem maradt kihasználatlanul: Georg Atkinson sikeres visszahordása, Cierre Wodd futásbeli felzárkózása Riddick mellé újabb Bryndza mezőnygólt, immár az ötödiket eredményezte és a 22–13-as szituáció már a veszett fejsze tüneteit hordozta magában a hazai dél-kaliforniaiak számára. Az utolsó másodpercekben elszenvedett Wittek-sack Prince Shembo és Kapron Lewis-Moore jóvoltából megkoronázta a meccset a Harcoló Írek számára. Everett Golson Notre Dame irányító 217 yardnyi passz- és 47 yardos futóteljesítménye labdaeladás nélkül elegendő volt ahhoz, hogy az ismét szinte hiba nélkül muzsikáló védelem vezérletével a Notre Dame 22–13-ra megnyerje a rangadót, tizenkét győzelmes, veretlen szezonjával pedig helyet biztosítson magának a január 7-i, Miamiban rendezendő nemzeti nagydöntőre.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A ranglista második Alabama Crimson Tide az állambeli örökrangadón, az Iron Bowlon azt az Auburn Tigerst fogadta, amelyik tavaly pontot sem tudott elérni gyűlölt riválisa ellen. A Tigrisek rossz sorozata idén sem szakadt meg, 49–0-s kiütéssel küldték haza őket Tuscaloosából a Délkeleti (SEC) Konferencia bajnoki címére és az esetleges nyagdöntőre gyúró hazaiak. AJ McCarron irányító 15-21-es mutatóját, 216 passzolt yardját és négy touchdownját egyedül Kenny Hill elkapó lábtörése árnyékolta be, eggyel kevesebb célpont állhat a megbízható quarterback rendelkezésére a konferenciadöntőben. Gene Chizik Auburn főedzőt a meccs után kirúgták állásából, A múlt dicső alakjai, Gus Malzahn támadókoordinátor és Cam Newton irányító hiányában nemhogy újabb nemzeti bajnoki cím, a pozitív mérleg sem jött össze.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A Tiszta, Régivágású Gyűlölet becenévre hallgató Georgia Bulldogs – Georgia Tech Yellow Jackets rivalizálás is egyoldalú meccsé változott. A ranglista harmadik, hazai pályán játszó Bulldogok Aaron Murray irányító kiváló játékával gyorsan átgázoltak ACC-konferenciabeli riválisukon, 28–3-as félidő után 42–10-re hozva a mérkőzést. Murray (14-17, 215 yard, 2 TD) zsinórban harmadik évében 3000 passzolt yard fölé jutott, az SEC-irányítók csúcsára repítve őt. Védelmi oldalon Bacarri Rambo szinte egymaga rombolta szét a Georgia Tech támadásait, a végzős safety két fumble-t és egy interceptiont is bemutatott utolsó hazai meccsén. Sikerével a Georgia nemcsak az SEC-döntős helyét biztosította be, de továbbra is harcban áll a nemzeti nagydöntő lehetőségéért.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Ugyancsak SEC-ACC-konferenciaközi rangadót láthatott a nagyérdemű Tallahassee-ben, ahol a Florida State Seminoles fogadta a ranglista negyedik Florida Gators csapatát. Három negyeden keresztül kiegyenlített erők csatáját hozta a találkozó, de 20–16-os hazai előnynél az utolsó játékrészben Mike Gillislee huszonhárom yardos TD-futása, majd Quinton Dunbar elkapása és Matt Jones 32 yardos futása 10 perc alatt 37–20-as fordítást eredményezett a Gators javára. EJ Manuel az óriási ütésből felállt hazai irányító meccsvégi 22 yardos hatpontosa már csak szépségtapasz volt a 37–26-os Florida Gators-diadal estéjén.

EJ MANUEL KIÜTÉSE

A Will Muschamp-dirigálta Aligátorok újfent bizonyították, hogy ligaelső védelem kovácsolódott össze: a Dominique Easley és a német származású Björn Werner dirigálta defense 5 labdaszerzést, két fumble-t és három interceptiont szorgoskodott össze a meccsen.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Az Oregon állambeli Polgárháború-rivalizálás a corvallisi Reser Stadionban a hazai Oregon State Beavers hősies kitartásáról és bukásáról szólt a sokáig bajnokesélyes, de a Stanford-vereséggel szinte mindent elbukó Oregon Ducks ellen. A Csendes-óceáni (Pac-12) Konferencia bajnoki címe és a Rose Bowl után hiába áhítozó Kacsák 6 futott touchdownnal bizonyították, hogy azért helyük van valamelyik BCS kupadöntőben. Marcus Mariota vendégirányító 42 yardos TD-nal nyitott, a Fekete MOmba, De'Anthony Thomas háromszor harapott, míg futótársa Kenjon Barner kétszer köszönt be a 48–24-es Oregon-győzelemmel végződött meccsen. A Ducks 430 yardot futott a Beavers 82 yardjával szemben és a hazai Hódok irányítójának, Sean Mannionnak négy labdaeladása sem kecsegtetett szoros mérkőzéssel.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Az egyetemi futball rivalizálások egyik legnagyszerűbbike, az egyszerűen csak A Meccs névre hallgató Ohio State-Michigan ütközetnek külön pikantériát adott, hogy bár a hazai Buckeyes a 12. győzelméért és a szezonbeli veretlenségéért is küzdött, eltiltás miatt sem a Big Ten Konferencia bajnoki döntőjében, sem a nemzeti nagydöntőben nem szerepelhetnek. Az eltiltás egyik nagy vesztesét, Jim Tressell korábbi főedzőt köszöntötték a derbi előtt és az utóda, Urban Meyer sem vallott szégyent fiaival. Kiválóan edzett irányítója, Braxton Miller földön és levegőben is magabiztosan menedzselte a mérkőzést, 189 passzolt yardja és hatpontosa, illetve 57 futott yardja a bizonyság rá. Futótársa, Carlos Hyde 146 yardot rombolt, míg a másik oldalon Miller nagynevű kollégája, Denard Robinson próbálta tartani a lépést, sokáig sikerrel: 122 futott yardot és hatpontost is elért, de az utolsó két negyedben az Ohio State védelme felébredt és rákapcsolta a villanyt a michigani támadókra. A Wolverines offense 39 yardra volt csak képes a meccs második felében és négyszer a labdát is sikerült eladniuk, a legutolsót négy és fél percel a meccs vége előtt C. J. Barnett csípte el, végleg eldöntve a 26–21-es Ohio State-győzelemmel zárult rangadót.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A BCS TOP 25-ÖS EREDMÉNMYSORA

Southern California (USC) Trojans–Notre Dame Fighting Irish (1.) 13–22

Alabama Crimson Tide (2.)–Auburn Tigers 49–0

Georgia Bulldogs (3.)–Georgia Tech Yellow Jackets 42–10

Florida State Seminoles (13.)Florida Gators (4.) 26–37

Oregon State Beavers (15.)Oregon Ducks (5.) 24–48

Arkansas Razorbacks–­ Louisiana State (LSU) Tigers (7.) 13–20

California – Los Angeles (UCLA) Bruins (16.)Stanford Cardinal (8.) 17–35

Texas A&M Aggies (9.)–Missouri Tigers 59–29

Oklahoma Sooners (11.)Oklahoma State Cowboys (23.) 51–48 (hosszabbítás után)

Iowa Hawkeyes–Nebraska Cornhuskers (12.) 7–13

Clemson Tigers (14.)South Carolina Gamecocks (10.) 17–27

Kent State Golden Flashes (17.)–Ohio Bobcats 28–6

Texas Longhorns (18.)–Texas Christian (TCU) Horned Frogs 13–20

Ohio State Buckeyes–Michigan Wolverines (19.) 26–21

Eastern Michigan Eagles–Northern Illinois Huskies (21.) 7–49

Northwestern Wildcats (22.)–Illinois Fighting Illini 50–14

Utah State Aggies (24.)–Idaho Vandals 45–9

San Jose State Spartans (25.)–­Louisiana Tech Bulldogs 52–43


A HÉT TELEVÍZIÓS MECCSEI

Rutgers Scarlet Knights–Louisville Cardinals (Digi Sport 1, csütörtök éjjel 1.25 óra élő és Digi Sport 2, péntek 15.30 óra felvételről)

Kent State Golden Flashes ­–Northern Illinois Huskies, Közép-amerikai (MAC) konferenciadöntő (ESPN America, péntek éjjel 1 óra élő)

Central Florida (UCF) Knights–Tulsa Golden Hurricane, Conference USA konferenciadöntő (ESPN America, szombat 18 óra élő)

Texas Christian (TCU) Horned Frogs–Oklahoma Sooners (Digi Sport 1, szombat 20.50 óra és Digi Sport 2, vasárnap 13.55 óra felvételről)

Alabama Crimson Tide–Georgia Bulldogs, Délkeleti (SEC) konferenciadöntő (ESPN America, szombat 22 óra)

Florida State Seminoles–Georgia Tech Yellow Jackets, Atlanti-óceáni (ACC) konferenciadöntő (ESPN America, szombat éjjel 2 óra élő és vasárnap 11 óra felvételről)

Nebraska Cornhuskers ­ Wisconsin Badgers, Big Ten konferenciadöntő (Eurosport 2, vasárnap 10 óra felvételről)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik