PL 13. forduló: Leicester City

Vágólapra másolva!
2015.11.19. 11:11
Címkék
Gyász. Győzelem. Terror. Továbbjutás. Az elmúlt egy hét ilyen szélsőségek között telt. A magyar futballtársadalom elveszítette a múlt egyik...

Gyász. Győzelem. Terror. Továbbjutás. Az elmúlt egy hét ilyen szélsőségek között telt. A magyar futballtársadalom elveszítette a múlt egyik utolsó nagy legendáját, az Aranycsapat kiegészítő emberét, az Újpesten játékosként és edzőként is maradandót alkotó Várhidi Pált. Pali Bácsi halálhíre azonban csak a második szomorú szalagcím volt csütörtökön. November 12-én hajnalban ugyanis 32 éves korában elhunyt Fülöp Márton. A körülményekről már sokan írtak. Nekem annyi személyes élményem van Marciról, hogy ugyanabba a Gimnáziumba jártunk négy éven keresztül. Ő akkor kezdte a hatosztályost, amikor én a hagyományos, négy évest. Soha nem beszéltünk, talán még az iskolabajnokságban rendezett egymás elleni meccseken sem. Mégis most ismerősként gondolok rá. Eszembe jut hogyan lett törékeny kis srác 16 évesen egy fejjel magasabb a korosztályánál. Hogy mindenki tudta róla, hogy ő az "emtékás" Fülöp fia, mégsem éreztette senkivel. Válogatott aztán adott okot az örömre, négy nap alatt kétszer is.Várhidi Pált. Pali Bácsi halálhíre azonban csak a második szomorú szalagcím volt csütörtökön. November 12-én hajnalban ugyanis 32 éves korában elhunyt Fülöp Márton. A körülményekről már sokan írtak. Nekem annyi személyes élményem van Marciról, hogy ugyanabba a Gimnáziumba jártunk négy éven keresztül. Ő akkor kezdte a hatosztályost, amikor én a hagyományos, négy évest. Soha nem beszéltünk, talán még az iskolabajnokságban rendezett egymás elleni meccseken sem. Mégis most ismerősként gondolok rá. Eszembe jut hogyan lett törékeny kis srác 16 évesen egy fejjel magasabb a korosztályánál. Hogy mindenki tudta róla, hogy ő az "emtékás" Fülöp fia, mégsem éreztette senkivel. Válogatott aztán adott okot az örömre, négy nap alatt kétszer is.

Ott leszünk tehát az EB-n, és bevallom, én azok táborába tartozom, aki azt mondják: minél erősebb csoportba kerüljünk! Az első kalapból az Angol-Francia-Német-Spanyol négyesből jöjjön valaki (ne Belgium vagy Portugália), a másodikból pedig mindenképpen az olaszok. 30 év után leszünk újra világversenyen, igenis a nagyokkal játszunk. Ennyi kitérő után pedig foglalkozzunk a hétvégével. Newcastle - Leicester a St. James' Parkban. Nem a Newcastle az esélyes. Erre a mondatra csak az kapja fel a fejét, aki idén nem követte figyelemmel a két csapat meccseit.

A Leicester City tavaly tavasz óta a toppon van. Először is hihetetlen hajrát kivágva elkerülték a biztosnak tűnő kiesést. Ezután jött egy edzőváltás, amikor a pokróc stílusú Nigel Pearson helyére a simulékony kinézetű Claudio Ranieri érkezett. A veterán olasz a Rókák előtt a görög válogatottat irányította, méghozzá pocsékul. Igazából ő tipikusan az az edző, aki soha nem éri el a TOP kategóriát. A nagy csapatokkal dobogóra vergődik, egyébként meg megbízhatóan középszinten van. Éppen ezért hatalmas bravúr, hogy egy Liecester City-vel 12 forduló után a harmadik helyen tanyáznak. Ez persze nem reális teljesítmény, és a Leicester (ahogyan tavaly a Southampton is) hamarosan kipukkad. Nincs Ranieri mágia, csak egy jó kis csapat, ahol mindenki 100 %-ot hoz eddig idén, és még szerencséjük is van.

Középen Mahrez, a szezon egyik nagy felfedezettje

A Newcastlenek pedig eddig nem nagyon volt. Na jó, ne legyünk igazságtalanok, a Bournemouth ellen disznó nagy mázlink volt, de azért a szezon összességében kevesebb pont jött össze mázliból, mint amennyit elvitt a pech. Tavaly a Leicester ellen hazai pályán jött össze az első győzelem a bajnokságban, idén ez a harmadik siker lehetne. Nagyon nehéz lesz.

Én az alábbi kezdőt preferálnám. Kicsit persze rizikós lehet egy ennyire támadó felállás, de végül is Sissoko és Wijnaldum is be tudna segíteni védekezni, ha úgy alakul. Thauvin-t meg játszatni kellene, mert eddig nem sokat törlesztette az elég borsos árából.

Egy támadó szellemű csapat (főleg ha nem lőnek sok gólt, azaz olyanok, mint mi) persze nagyon nagyot bukhat egy olyan jól kontrázó, gyors csapat ellen, mint a Leicester.

Valószínűbb éppen ezért, hogy a Thauvin helyén Wijnaldum játszik majd a szélen, és Tioté kerül középre. A legfontosabb feladat ugyanis Mahrez semlegesítése, aki tökéletes labdákkal szórja meg Vardy-t (aki egyébként lehet, hogy nem játszhat szombaton egy kisebb sérülés miatt), és onnantól kezdve nincs mit tenni. Az angol válogatott új üdvöskéje olyan gyors, hogy nagyon kevés védő tudja rövid távon megfogni. A Newcastleben pedig nincs ilyen képességű hátvéd. A megoldás tehát csak az lehet, hogy a gólpasszal felérő átadásokat kell megakadályozni.

Valószínűleg persze McClaren is tudja mindezt, és ennek megfelelően talál ki valamit a szombaton, 16.00-kor kezdődő bajnokira. A mérkőzést nem adja a Digi, így maradnak a streamek.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik