Hogyan tarts lépést a milliárdosokkal igazolásban - a Szarka módi

2474819 24748192474819 2474819
Vágólapra másolva!
2012.02.14. 11:02
Címkék
A következő írásomban tanulmányozzuk az Newcastle Utd. átigazolási politikáját. Leírom, hogy ki érkezett, ki távozott, melyik csapatrészünk...

A következő írásomban tanulmányozzuk az Newcastle Utd. átigazolási politikáját. Leírom, hogy ki érkezett, ki távozott, melyik csapatrészünk erősödött, melyik gyengült. Megvizsgáljuk megérte-e az átigazolás a csapatunknak. Így kiderül kik voltak nagy mellényúlások, kik számítanak jó fogásnak. Azt is megvizsgáljuk, hogy ki miért távozott, mert egy-egy átigazolásnak a hátterében nem csak az anyagiak, nem csak a játékos keretben betöltött fontossági szerepének csökkenése lehet.

A sorrendet a Newcastle Utd átigazolások leírására szolgáló oldal alapján állítom össze, így biztosan nem írok bele olyan embert, aki el sem ment, vagy nem hagyok ki olyat, aki esetleg jött, de nem volt neki nagy visszhangja.

A játékosok és az átigazolási értékek a Newcastle Utd honlapján nincsenek feltüntetve, így egy híres német weboldal által meghatározott értékeket veszem alapul. Ezt az oldalt használják a világ legnagyobb újságai is, amikor az átigazolási időszakban szeretnének híreket megtudni a játékosmozgásokról, vagy az átigazolások összegéről. Kettő értéket veszek alapul, a játékos piaci értékét, valamint az érte kifizetett vételárat. Hasznossági szempontból ez az egyik legmeghatározóbb mutató. Azt is megírom, hogy azon a poszton hány játékos szerepel, és a hasonló poszton játszó játékosokkal összehasonlítom az érkezőt.

Érkezők:

Yohan Cabaye (francia) 2011. június 11-én írta alá szerződését nálunk. Posztját tekintve középső középpályás. A francia, később bajnoki címet elérő csapattól, a Lille-től vásároltuk meg játékjogát 5.000.000 euróért. Tavaly nyáron az értéke 11.000.000 eurón állt a francia válogatott középpályásnak, ami azóta 12.000.000 eurón pihen. Ha megnézzük, akkor ez egy igazán jó igazolás, hiszen kevesebb, mint a feléért sikerült egy olyan játékosra szert tennünk, aki stabil kezdő nálunk, játékával kiérdemelten erősítésnek számít. Befektetésnek sem rossz, mert a hozzánk való megérkezése óta már az értéke is nőt, és a válogatottságainak számától függően tovább is emelkedhet, valamint még csak 26 éves.

Demba Ba (szenegáli/francia) 2011. június 11-én írta alá newcastle-i szerződését. Posztja középcsatár. Ba első nagyobb klubja, ahol megalapozta hírnevét a Hoffeinheim csapata volt. A Hoffeinheim csapatából 2011. januárjában került a West Hamhez 2.000.000 euró fejében, majd fél évre rá csatlakozott a Szarkákhoz. Vételárát tekintve ingyen érkezett, de tudomásom szerint a Kevin Nolan West Hamhez igazolásának keretén belül került hozzánk, de pénzt nem fizettünk érte (Kevin Nolanről a távozók között lesz szó). A West Hamben 12 mérkőzést játszott és 7-szer volt eredményes, de ez sem mentette meg a csapatot a kieséstől. Nálunk eddig 21 alkalommal lépett pályára és már 16 gólnál jár, amivel 3. a PL góllövőlistáján. Nyáron 7.500.000 euróra becsülték az árát, azóta feltornázta 15.000.000 euróra. Őt igazi nagy fogásnak tekinthetjük. Kíváncsi vagyok, hogy mikor fogjuk megkapni érte a nagycsapatoktól az első igazán komolynak vehető ajánlatot, bár bevallom annak örülnék a legjobban, ha még jó sok évet lehúzna nálunk és tőlünk vonulna vissza. De hát, mint írtam az előzőekben, a pénz nagy úr és nagyon csábító lehet, mind a klub, mind a játékos számára.

Sylvain Marveaux (francia/martinique-i) 2011. június 11-én írt alá csapatunkhoz. Posztja baloldali középpályás. Sylvain a Rennes csapatától érkezett hozzánk. Az átigazolásnál pénzmozgás nem történt. Az átigazoláskori értéke 7.500.000 euró volt, de miután nálunk az előző fél idényben sérülések hátráltatták (lágyéki sérülést szenvedett, amit műteni kellett), így csupán 6 alkalommal lépett pályára, és ezeknek a nagy része inkább a kupasorozatokban történt. A játékos jelenleg már edz, de a fizikai állapota még nem kielégítő. Ennek az igazolásnak a játéktéren mutatott hasznosságát így nem taglalnám, de a kupameccseken jól teljesített, bízzunk abban, hogy fogja bizonyítani tehetségét. A sérülésekkel tarkított félidény után a játékos értéke lecsökkent 6.000.000 euróra, de felépülésével ez nőhet. A játékos még csak 25 éves, a válogatottság is értéknövelő lehet számára, hiszen az U21-es válogatottban 11 alkalommal szerepelt, ismerik a nevét.

Mehdi Abeid (19 éves - francia) 2011. július 11-én írt alá hozzánk. Posztját tekintve középpályás. Átigazolási összegéről nem tudtam információkat szerezni, de leigazolásának időpontjában 18 éves volt és a francia másodosztályban szereplő Lens csapatától került hozzánk. Korosztályos francia válogatottat végigjárta, de 18 éves korában már nem számoltak vele, így elfogadta az algír válogatott hívását, ahol az U23-as csapatban 4 mérkőzése volt. Mivel nemzetközi rutinja nincs, a franciák nem számoltak vele hosszútávon, fiatal és másodosztályból érkezett, így nem lehetett jelentős a vételára. Érkezésekor az utánpótlás csapatnál edzett, ettől az évtől viszont felkerült a nagycsapathoz. Alan Pardew feburárban tett nyilatkozatában biztosította Mehdi-t és Haris Vukcicot, hogy több lehetőséghez fognak jutni a szezon második felében. Egyenlőre Mehdi egy kupa meccsen lépett pályára, mint csere. Piaci értéke ismeretlen, hasznossága egyenlőre nem megítélhető. Pardew mester viszont 5 éves szerződést kötött vele is, tehát lát benne fantáziát. Várjuk ki a végét. (Mivel Mehdi minden szempontból súlytalan egyenlőre nem számítom bele az igazolások hasznossága indexembe - lásd az írás végén).

Gabriel Obertan (22 éves - francia) 2011. augusztus 11-én írt alá hozzánk. Obertan jobboldali középpályás. Gabrielt a Manchester Utd csapatától igazoltuk 3.400.000 euró értékben. Átigazolásának időpontjában piaci értéke 3.000.000 euró volt, ami azóta emelkedett 3.500.000 euróra. Nem volt még felnőtt válogatott, de a korosztályos válogatottakban rendszeresen szerepelt. Ebben a szezonban 21 alkalommal lépett pályára, tehát alap embernek számít. Gyorsaságát és technikai tudását nagyon jó ki tudja használni, így mindenféleképpen erősítés a jobb oldali középpályán. Sok lehetőség rejlik benne, remélem ki tudjuk aknázni és hosszútávon számíthatunk játékára.

Davide Santon (21 éves - olasz) 2011. augusztus 11-én írta alá szerződését. Posztja baloldali hátvéd, de Mourinho kezei alatt nagyszerűen teljesített jobboldali hátvédként is. Davidét az Internazionalétól igazoltuk, itt dolgozott együtt a Special One-al, tehát a legnagyobbaktól tudott tanulni. Fiatal kora ellenére már 40 tétmérkőzést játszott az Interben. Többek között a Bajnokok Ligájában is szerepelt. A csapattal több olasz bajnoki címet, valamint egy Bajnokok Ligáját is nyert már. Ezt a keretünkben lévő bármelyik másik játékos megirigyelhetné. Santon 7 alkalommal már Olaszország válogatottjában is játszott. Vételára 5.650.000 euró volt, de jelenleg már 7.000.000 euróra taksálják értékét. 11-szer lépett pályára csapatunkban, de értéke már így is növekedett, és idővel egyre többet fog szerepelni. Davidét is a kiemelkedően jó igazolások közé sorolnám, rutinja, játéktudása alapján is.

Rob Elliot (25 éves - angol) 2011. augusztus 11-én írta alá szerződését. Posztja: Kapus. Rob a Charlton Athletic csapatától érkezett. Vételára 115.000 euró volt, de piaci értéke 250.000 euró. 4. számú kapusnak jött a keretbe, de Harper az idény végén lehet szögre akasztja a kesztyűt, így könnyen lehet 2. vagy 3. számú kapus is jövőre. Ha az értékét nézzük, jó igazolás, teljesítményét nem tudom megítélni, a felnőtt keretben még nem jutott szerephez.

Papiss Demba Cissé (26 éves - szenegáli/francia) 2012. január 12-én írta alá, ő a legfrissebb igazolásunk. Csatár poszton jelent erősítést. Átigazolási összege 12.000.000 euró, ez majdnem annyi, mint az összes eddig felsorolt játékos átigazolási összege együtt. Papiss jelenlegi piaci értéke a szakértők szerint 13.500.000 euró, tehát tényleges értékén alul sikerült hozzájutnunk, de ekkora összeg esetén a pályán is bizonyítania kell majd. Egyenlőre 2 meccsen lépett pályára és már 1 gólt szerzett, tehát a kezdés biztató. Ha azt nézzük, hogy az eddigi összes tétmérkőzésén, ami 216 meccset jelent, 92 alkalommal szerzett gólt, akkor sejthetjük, hogy nem lehet olyan rossz játékos. Persze kérdés, hogyan illeszkedik be a csapatba, az angol kultúrát mennyire tudja megszokni, illetve mennyire fog neki feküdni a Premier League. A csapatban több francia játékos van, illetve a válogatottnál is csatártársa Demba Ba is segíthet neki abban, hogy jól érezze magát a csapatnál. Egyenlőre ő a lutri kategória nekem, mert nem játszott még annyi mérkőzést, hogy messzemenő következtetést lehessen levonni. Ennek ellenére elég borsos áron szereztük meg, tehát lesz mit ledolgoznia. Személyes véleményem viszont az, hogy örülök az érkezésének, mivel a Freiburg csapatában, ami folyamatosan a kieséssel küzdött 65 meccsen 37 gólt szerzett, és a Bundesliga nem a legkönnyebb bajnokságok közé tartozik.

Távozók:

Sol Campbell (37 éves - angol) - Campbellnek lejárt a szerződése, és amúgy is hagyta már abba a focit az Arsenal reaktiválása előtt is. Régen nagyon nagy szolgálatot tett volna, de mostanra megkoptak képességei. Távozásával nem csökkent a csapat értéke és erőssége sem. Jó pihenést Sol, megérdemled!

Shefki Kuqi (35 éves - finn/koszovói) - 2011. február 10-én jött és fél év alatt összesen 6 alkalommal szerepelt nálunk, mind a 6 alkalommal csereként. Csatár léttére gólt nem szerzett. 2011. május 25-én már távozott is. Mély benyomásokat nem hagyott, nem hiszem, hogy bárki megsiratta volna őt a finneken kívül.

Kevin Nolan (29 éves - angol) - Támadó középpályás szerepkörben nagy részt vállalt a Championship-ből való feljutásban. Nicky Butt visszavonulása után ő örökölte a csapatkapitányi karszalagot. Nolan remek teljesítményét az koronázta, hogy megválasztották az év legjobb Championship játékosának. A következő szezonban mesterhármast szerzett az örökemlékű Tyne-Wear Derbyn, ahol 5-1-re vertük meg az örök rivális Sunderland csapatát. Ezzel a teljesítményével minden magára valamit is adó Newcastle szurkolónál örökre a szívébe záratta magát. Eladásának hátterében személyes, magánéleti problémák húzódtak meg. Eladási ára 3.400.000 euró volt (West Ham), a piaci értéke viszont jóval efelett, 6.500.000 euró körül tanyázott. Eladásával a csapat értékes játékost veszített középpályáról. Előző szezonjában 30 alkalommal lépett nálunk pályára, amiken összesen 12 gólt szerzett, ami egy középpályástól nagyszerű teljesítmény.

Ben Tozer (21 éves - angol) - A balhátvéd nem alkotott nálunk maradandót, így ingyen igazolhatott a Northampton Town csapatához. A fiatal játékos egyszer csereként lépett pályára a 86. percben, még a Championshipben a Doncaster Rovers ellen megnyert 2-1-es mérkőzésen, ahol Jonas Gutierrezt váltotta. Távozásával nem érte a csapatot érzékeny veszteség.

Wayne Routledge (27 éves - angol) - A szélső középpályás kétszer fél évet töltött nálunk. Ebben a kettő fél évben 17-17 mérkőzésen lépett pályára, ami egy fél év alatt nem kevés. Aztán személyes problémák merültek fel, és a kispadon találta magát, majd kölcsönbe adták. Idén nyáron viszont a Swansea csapata vásárolta meg végleg Wayne játékjogát, nem kevesebb, mint 3.250.000 euróért. Akkori értéke a játékosnak 1.500.000 euró volt, de azóta nagyszerű formájának köszönhetően 3.000.000 euró az értéke. Akár melyik árat vesszük alapul jól jártunk, plusz a személyes problémák is megoldódtak, hosszútávon nem tudott volna a klub együttműködni Routledge-el.

Jose Enrique (26 éves - spanyol) A balhátvéd nagyon jó játékot produkált nálunk, nem csoda, hogy felfigyelt rá a Liverpool. Josét 8.000.000 euróért igazolták le. Eladásakor 7.500.000 eurót ért a hátvéd, de azóta feltornázta értékét 13.000.000 euróra. Eladásának hátterében valószínűleg az állhat, hogy sikerült megszereznünk Davide Santont alacsonyabb összegért. A játékos folyamatosan jó teljesítményt nyújtott nálunk és már több nagycsapat is megkereste őt ajánlatával, el kellett hogy engedjük, nem akadályozhatjuk a játékost a távozásban, ha annak mehetnékje van.

Joey Barton (29 éves - angol) A középpályásról talán mindenki tudja, hogy tipikus bajkeverő alkat. Rengeteg botrány övezi karrierjét, és nagyon sok csapattársával is összeveszett karrierje során. Csak a közelmúltban: megütötte Morten Gamst Pedersent, kapott 3 meccs eltiltást, Diaby-val is kakaskodott, Fernando Torrest le melegezte. Ezek után betelt a pohár a vezetőségnél és átadólistára tette a játékost, aki kiharcolta, hogy engedjék el őt az élő szerződése ellenére ingyen. Utolsó meccseinek egyikén Gervinho-val akadt össze, és így meghiúsult az a terve, hogy az Arsenal játékosa legyen, pedig a megegyezés küszöbén álltak a felek. Ezek után ingyen távozott a QPR csapatába. Távozásakor Joey piaci értéke elérte a 6.500.000 eurót, de a csapattársak tehernek érezték a vele való közös szereplést, így mindenki számára elfogadható megoldás született távozásával.

A csapattól sok játékos kölcsönben szerepel jelenleg, ami segítheti a fejlődésüket, és így lehetősége nyílik a saját szakmai stábunknak is megfigyelni ezen játékosok fejlődését, valamint segíthet megítélni, hogy számolhatunk-e velük a jövőben, erősítést fognak-e jelenteni számunkra. Kettő játékost emelnék ki a kölcsönadottak listájáról, akik nem pénz ellenében szerepelnek kölcsönben, viszont életkoruk és tapasztalatuk alapján már régen nem a fiatal feltörekvő nemzedéket erősítik. Egyik Xisco, akit a Deportivo la Coruna csapatától vásároltunk, de nálunk csupán 9 tétmeccsen szerepelt és csk 1 gólt lőtt. Xisco 25 éves, jelenleg a spanyol másodosztályban is csak epizódszerepekhez jut egykori csapatában, ugyanis 4 mérkőzésen szerepelt és csak 1 gólt szerzett azokon. A másik kölcsönben lévő nagyobb múltú játékos Alan Smith, aki jelenleg a Milton Keynes Dons csapatánál van. Smith tavaly nálunk csupán kettő mérkőzésen jutott szerephez.

Ha mindezt végigolvastuk, akkor jobban ismerjük a játékosainkat, jobban ismerjük a keretünket, mint azelőtt. De ennek a felsorolásnak nem ez volt a célja. Ha összeadjuk a transzferekből származó bevételi és kiadási oldalt, akkor látszik, hogy mi a csapat filozófiája.

Lássuk hát számokban: A csapat ebben a szezonban összesen 26.165.000 eurót költött játékosok vásárlására, akiknek a vásárláskori értékük összesen 49.750.000 eurót tett ki. Ezen játékosok jelenlegi piaci értékük a szakértő oldalak alapján 57.250.000 euró. Tisztán látszik, hogy jól fektettük be a pénzünket. Fejlődőképes játékosokat vettünk, akikben nagy a potenciál.

A játékos eladási oldalon 14.650.000 euró bevételt termeltünk. Akiknek az eladáskori értéke összesen 21.500.000 euró volt, jelenleg pedig 29.000.000 eurót érnek. A távozók jelentős része személyes problémák miatt távozott, ki ilyen, ki olyan problémák miatt, de távozásuk szükségszerű volt.

Összehasonlítva: ebben a szezonban 11.515.000 euróval maradt deficites az átigazolási egyenlegünk. A távozó játékosok jelenlegi értéke és az érkező játékosok jelenlegi értéke között viszont 28.250.000 euróval jártunk jobban, tehát hasznosság szempontjából jól igazoltunk. Ha azt is nézzük, hogy a távozó játékosok életkorukat tekintve nem a fejlődőképes sportolók körébe tartoznak, valamint azt, hogy minden távozó helyére sikerült embert igazolnunk, és nem csak minőségben, de mennyiségben is jobban jártunk, akkor úgy gondolom nagyszerűen használtuk pénzünket.

Ütőképesebb csapatunk lett, ezt a bajnokságban elért eredmények is igazolják. Alan Pardew mindenkivel 5 vagy 4,5 éves szerződést kötött, tehát a jövő csapatát építi. Úgy néz ki, hogy tudja mit akar, tudja mi kell a sikerhez.

(Ha megnézzük, hogy egy évvel ezelőtt sikerült eladnunk Andy Carrollt 41.000.000 euróért (35.000.000 font), akkor erősen szuficites a kassza. Az előző években alkalmazott átigazolási szokásokat, tendenciákat viszont a következő blog bejegyzésemben fogom taglalni. Remélem nem voltam túlzottan unalmas, túlzottan száraz, vagy csöpögős. Próbáltam az érdekességeket is hangsúlyozni, a keret egészének alakulására fényt deríteni. Úgy érzem, ha a csapat hosszútávon gondolkozik, és ennek érdekében alaposan megfontolt döntéseket hoz, akkor érdemes a szurkolóknak is kicsit jobban belegondolni, mi is folyik a háttérben, mi-miért történik. Holnap újabb bejegyzés várható - térj vissza!)

Ruzsinho Da Costa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik