Anglia egyik legnagyobb derbije jön

2474819 24748192474819 2474819
Vágólapra másolva!
2012.02.29. 16:02
Címkék
A Tyne-Wear Derby Anglia egyik legrégebbre visszanyúló derbijének számít. A derbin résztvevő csapatok a Newcaste és a Sunderland. A neves derbi...

A Tyne-Wear Derby Anglia egyik legrégebbre visszanyúló derbijének számít. A derbin résztvevő csapatok a Newcaste és a Sunderland. A neves derbi kialakulásáról, történelmi múltjáról a Newcastle Utd. magyar hivatalos oldalán lehet olvasni (www.nufc.co.hu) (LINK a derbi történethez). Mindenkinek ajánlom, mert a múltban a két város között harcok, megerőszakolások, kizsákmányolások, politikai viszályok zajlottak. Mindenkinek érdemes tanulmányozni, hogyan is alakulhatnak ki igazi ellentétek. Nem arról szól, hogy egy városon belül mentek a verekedések, hanem igazi háborúk robbantak ki, amikben királyoknak is állást kellett foglalni.A Tyne-Wear Derby Anglia egyik legrégebbre visszanyúló derbijének számít. A derbin résztvevő csapatok a Newcaste és a Sunderland. A neves derbi kialakulásáról, történelmi múltjáról a Newcastle Utd. magyar hivatalos oldalán lehet olvasni (www.nufc.co.hu) (LINK a derbi történethez). Mindenkinek ajánlom, mert a múltban a két város között harcok, megerőszakolások, kizsákmányolások, politikai viszályok zajlottak. Mindenkinek érdemes tanulmányozni, hogyan is alakulhatnak ki igazi ellentétek. Nem arról szól, hogy egy városon belül mentek a verekedések, hanem igazi háborúk robbantak ki, amikben királyoknak is állást kellett foglalni.

Ha megnézzük a a két csapat tabellán elfoglalt helyét, akkor látjuk, hogy a Newcastle Utd. ebben az évben jobban teljesít, mint a nagy rivális Sunderland. A két csapat között 10 pont van 26 lejátszott mérkőzés után a Szarkák javára. Messze még a vége és mind a két csapatnak van esélye még javítani, vagy esetleg rontani, tehát még nincs lefutva a párharc a két csapat között.

Nézzük mi szól a Newcastle Utd. mellett, és mi szól a Sunderland mellett.

Newcastle Utd. eddigi bajnoki szereplése alapján sikeresebb, ahogyan ezt előzőekben is említettem. A hazai pálya is természetesen a Szarkáknak kedvez, hiszen a derbiken a nézőtér igazi puskaporos hordó, nagyszerű hangulatot tudnak teremteni a fanok, amik jobb teljesítményre serkenthetik a játékosokat. Az utolsó 6 mérkőzést figyelembe véve a Newcastle 1 ponttal többet szerzett, mint ellenfele, valamint a Sunderland az utolsó két mérkőzésén kikapott, tehát nem a legjobb formájukban fogadjuk őket, de lehet, hogy éppen ez a bizonyítási vágy fogja győzelemre sarkallni a vendégeket.

Lássuk mi szól a vendégek mellett. Martin O'Neill megérkezési óta a csapat új arcát mutatja a bajnokságban, és MON-nek köszönheti előkelő liga pozícióját. Ha már a Newcastle-nél megnéztük az utolsó 6 mérkőzést és írtam, hogy 1 ponttal többet szereztek, akkor azt is meg kell említeni, hogy a Sunderland az utolsó 6 mérkőzéséből 3-at veszített el, de ebből kettő a Chelsea és az Arsenal elleni mérkőzés volt, amit a Sunderlandnél nagyobb csapatoknak sem kell magyaráznia. A kupában viszont búcsúztatták az Arsenalt, tehát annak ellenére, hogy előző fordulóban 4-0-ás vereséget szenvedett el a csapat a West Brom ellen, még nem jelent semmit. A Newcastle Utd. sem tudhat óriási formát magáénak, hiszen a Fulhamtől kapott egy 5-öst, majd két fordulóra rá, a Tottenhamtől is kapott egy 5-öst, majd a kiesőjelölt Wolves ellen játszott egy harmatgyenge döntetlent hazai pályán.

Mind a két csapatnak bizonyítania kell, és a játékosok, menedzserek fogadkoznak is, hogy mindent megtesznek a derbi megnyerése érdekében.

Nézzük a sérülteket, akik esetleg hiányozhatnak majd a hétvégén:

Newcastle: Papiss Cissé előző mérkőzésen szerzett egy kisebb sérülést, ez volt az oka annak, hogy lecserélték, de a vasárnapi mérkőzést tudja válalni. Tioté is kapott egy rúgást, ami hátráltatta az edzésben, de a hírek szerint már szerdán pályára léphet az elefántcsonti válogatottban, tehát ő is tudja vállalni a játékot. Demba Ba és Cabaye is ugyan abban a cipőben járnak, mint Tioté, de ők is ott lehetnek a kezdőben. Akik már jó ideje sérültek, azok Marveaux, Leon Best, Steven Taylor és Sammy Ameobi, az ő játékukra biztosan nem számíthatunk a hétvégén sem. Ha megnézzük, akkor kisebb sérülésekkel hagyta abba a Wolves elleni mérkőzést a teljes csatársorunk, valamint a középső középpályásaink. Ezek nem éppen a legbiztatóbb jelek számunkra. Azt azért hozzátenném, hogy Steven Taylor 12 mérkőzésen nem játszott ebben a szezonban és ezen a 12 mérkőzésen a csapat 23 gólt kapott. Steve ebben a szezonban már nem fog játszani, és ezen statisztikák tudatában, már nem annyira egyértelmű, hogy a hátrelévő mérkőzéseken ki fogja tudni harcolni a csapat az európai kupaszereplést erő helyek valamelyikét.

Sunderland: Bardsley, Wes Brown és Titus Bramble is sérült listán van a vendégeknél, így a védelem eléggé tartalékosan állhat fel, bár nem tudom, hogy lehet-e tartalékosnak nevezni egy esetleges Wayne Bridge - O'Shea - Kyrgiakos - Richardson hátvédsort. Az előzőekben felsoroltakon kívül sérült még Westwood, a cserekapus.

Az előző érveket figyelembe véve egyik csapat sem számít esélyesebbnek a másiknál, csupán a hazai pálya előnye szólhat a Newcastle Utd. mellett, de nézzük meg hogy a menedzserünk hogyan látják a hétvégi rangadót:

Alan Pardew:

Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy Tioté és Cabaye fantasztikus teljesítményt nyújtottak, ennek köszönhetően szereztünk 43 pontot. Egyedül a Wolves elleni mérkőzést nem sorolnám a jó teljesítmények közé, de ezt is annak tudom be, hogy a Wolves elleni mérkőzés előtt, néhány hétig nem álltak a csapat rendelkezésére a játékosok.

Ezek szerint az edzőnk a középső középpályát tartja a legfontosabb csapatrésznek a rangadó előtt, tehát ha itt jól teljesítünk, akkor megnyerhetjük a mérkőzést, de ehhez jelentős javulásra van szükség az előző hétvégi teljesítményhez képest.

Ruzsinho Da Costa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik