MTI 2020.02.21 15:11 Frissítve: 2020.02.21 20:49

Németország: rasszizmus ellenes mezzel tiltakoznak

A német labdarúgó-bajnokság harmadosztályának hétvégi mérkőzésein a játékosok rasszizmus ellenes mezt viselve tiltakoznak a hanaui fegyveres vérengzés, illetve a bajnokságban egy héttel ezelőtt történt rasszista eset ellen.

 

A német szövetség (DFB) pénteki bejelentése szerint az osztály csapatainak jelentős része, valamint a játékoskísérő gyerekek és a játékvezetők is „piros lapot a rasszizmusnak” feliratú mezben sétálnak ki a pályára. Ezt követően egyperces gyászszünettel és az emlékezés virágaival fejezik ki tiszteletüket a hanaui támadás áldozatai és családtagjai előtt.

Egy 43 éves férfi szerda este lövöldözni kezdett a Hessen tartományban található, mintegy 100 ezer lakosú Hanau egyik vízipipabárjában, és megölt négy embert. Ezt követően autójával Kesselstadt városrészbe hajtott, ahol megtámadott egy vegyesboltot, és egy autóra is tüzet nyitott. Itt öt embert gyilkolt meg. Áldozatai kivétel nélkül migrációs háttérrel rendelkeztek. Az elkövetőt a német szövetségi legfőbb ügyész „mélységesen rasszista” beállítottságúnak nevezte.

„Együtt kiállunk mindenkivel szemben, aki támadja az értékeinket” – fogalmazott Fritz Keller, a DFB elnöke azt követően, hogy múlt pénteken a Münster egyik szurkolója majomhangokat imitálva sértegette a vendég Würzburger Kickers védőjét, Leroy Kwadwót. A münsteri szurkolók erre „nácik haza!” felkiáltások kíséretében távozásra kényszerítették a provokátort.

Az elnök hozzáfűzte, lenyűgözőnek tartja a klubok és szurkolók reakcióját „a szégyenletes münsteri eseményre”, illetve a hanaui támadásra, amelyet – mint hangsúlyozta – „közvetlenül a legmélyebb meggyőződésünk ellen intéztek”.

FC Würzburger Kickers on Twitter

ROTE KARTE DEM RASSISMUSDer FC Würzburger Kickers, zahlreiche weitere Klubs der @3_liga, Schiedsrichter und Einlaufkinder werden morgen mit diesem Shirt ein klares Zeichen gegen Hass und Rassismus setzen: https://t.co/Td9SOaA61c #NEINZURASSISMUS2020.07.26 14:19:33

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A BL-csata közben folyik az átépítés, de Leroy Sané szerint biztosan lemarad Havertzről a Bayern.

2020.07.15 10:15:23

Német labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Hogy lett a bő tíz évvel ezelőtt még nem is létező csapat a Bundesliga egyik legjobbja? S miért frusztrálja ez mindennél jobban a riválisokat?

2020.07.10 16:26:57

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

A Rangnick-koncepció segíti a Szoboszlai Dominikhez hasonló fiatal játékosok karrierépítését.

2020.07.04 19:41:19

Német labdarúgás M. G.

A favorit esélyt sem hagyott a Leverkusennek a szórakoztató, hat gólt hozó berlini fináléban.