nemzetisport.hu 2018.07.22 20:16 Frissítve: 2018.07.22 22:02

Németország: Özil visszavonult a válogatottságtól – hivatalos

Vasárnap három hosszú közleményt jelentette meg saját közösségi oldalán Mesut Özil, az Arsenal világbajnok középpályása, és a harmadikban bejelentette, hogy többet nem lép pályára a német válogatottban.

Mesut Özil nem lesz többet német válogatott (Fotó: AFP)

 

Az Arsenal 29 éves középpályását a gyenge világbajnoki szereplés miatt bűnbaknak kiáltották ki, a címvédő válogatott ugyanis egy győzelemmel és két vereséggel a csoportból sem jutott tovább.

Özil a hazai sajtóban komoly kritikát kapott a Mexikó elleni első mérkőzésen nyújtott gyenge teljesítménye miatt, a svédek ellen nem is lépett pályára (azt a meccset 2–1-re megnyerte a válogatott), majd a továbbjutás szempontjából sorsdöntő, Dél-Korea elleni összecsapásra ugyan visszatért a kezdőcsapatba, de nem tudta győzelemre vezetni Németországot.

A középpályás vasárnap három nyílt levelet jelentetett meg a közösségi oldalán. Az elsőben reagált arra, hogy miért találkozott májusban, Londonban a török elnök Recep Tayyip Erdogannal. „Édesanyám sosem hagyta, hogy elfeledjem a gyökereimet, az örökséget és a családi hagyományokat. Számomra az Erdogannal készített fotó nem a politikáról vagy a választásokról szólt, hanem arról, hogy tisztelem a legmagasabb tisztséget a családom országában. Labdarúgó vagyok, nem politikus, kettőnk találkozása pedig nem feltétlen egyetértést jelent az államvezetéssel. Valójában ugyanarról a témáról beszéltünk most is, mint amikor találkozunk: a futballról, hiszen fiatal korában ő is játszott. Habár a német média másképp festette le, az igazság az, ha nem találkoztam volna az elnökkel, az tiszteletlenség lett volna részemről a felmenőim gyökereivel szemben, akik tudom, büszkék lennének arra, hol vagyok ma” – írta.

A másodikban a német média képmutatásáról írt, illetve arról, hogy a szövetség és néhány szponzor magára hagyta. Nehezményezte, hogy miután hosszú ideig támogatta a szegény, illetve a bevándorló gyerekek futballba történő integrációját, és azt tervezte, hogy meglátogatja egykori, gelsenkircheni iskoláját, az ottani vezetők lemondták a találkozást a médiától való félelem miatt.

„Ezenkívül egy másik partner is lemondott rólam: a szövetség egyik szponzora felkért arra, hogy vegyek részt a világbajnokságot népszerűsítő videók elkészítésében. Az Erdogan elnök úrral készített fénykép után azonban kizártak a kampányból, és lemondták az összes tervezett promóciós eseményt” – írta.

A harmadik levélben úgy fogalmazott, nehéz szívvel ugyan, de úgy döntött, a közelmúlt eseményei miatt nem lép pályára többet a válogatottban, mert érzi a rasszizmust és a tiszteletlenséget.

„Büszkén és izgalommal viseltem mindig a válogatott mezt, de ezentúl nem öltöm magamra. Rendkívül nehéz volt meghoznom ezt a döntést. De amikor a magas rangú szövetségi tisztviselők így bánnak velem, nem tartják tiszteletben a török gyökereimet, és önző módon politikai propagandát csinálnak belőle, akkor számomra ebből elég volt.”

Keményen bírálta Reinhard Grindelt, a Német Labdarúgó-szövetség elnökét is. „Grindel és a szurkolók szemében német vagyok, amikor nyerünk, de bevándorló vagyok, amikor veszítünk. Annak ellenére, hogy Németországban fizetek adót, a német iskolákat segítem adományokkal, 2014-ben világbajnoki címet nyertem a német válogatottal, még mindig nem fogad el a társadalom. Úgy kezelnek, mintha más lennék. Vannak olyan kritériumok, amelyeknek nem felelek meg? Lukas Podolski és Miroslav Klose barátaimat sohasem hívták német-lengyelnek, akkor én miért vagyok német-török? Azért, mert Törökországról van szó? Azért, mert muzulmán vagyok? Németországban születtem és nevelkedtem, miért nem fogadják el az emberek, hogy német vagyok?”

Az 1988. október 15-én született labdarúgó 2009-ben U21-es Európa-bajnokságot nyert a német válogatottal, a felnőttek között 2009. február 11-én, egy Norvégia elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be. 2014-ben világbajnoki aranyat, 2010-ben vb-bronzot nyert, és tagja volt a 2012-es Eb-harmadik együttesnek is. Három világbajnokságon és két Európa-bajnokságon szerepelt, 92 válogatott mérkőzésén 23 gólt szerzett.
2020.05.27 17:34:45

Német labdarúgás T. D.

Gulácsi végig játszott, Orbán beállt • Most először született döntetlen a két csapat egymás elleni meccsén.

2020.05.26 19:56:25

Német labdarúgás H. D.

Hazai pályán ütötték ki a Leverkusent • A Mönchengladbach csak ikszelt a Werder Bremennel.

2020.05.26 18:14:34

Német labdarúgás M. G.

A rekordbajnok 1–0-ra győzött egy remek góllal, és nagy előnyre tett szert a bajnoki versenyfutásban.

2020.05.25 21:33:27

Német labdarúgás BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az a jó, hogy lassan kezdjük újra listázni az elsőket.

2020.05.24 14:13:58

Német labdarúgás K. T. I.

Willi Orbán 207 napnyi kihagyás után tért vissza, és bő fél órát kapott. Csapata 5–0-ra nyert a Mainzban.