nemzetisport.hu 2016.11.10 16:53 Frissítve: 2016.11.11 03:25

Németország: hódít a biznisz, amibe Neuer is beszállt

Egyre jobban beindult a Staramba, sorban köti a cég az új szerződéseket a nagyobbnál nagyobb futballklubokkal. A startupot többek között korábbi futballisták alapították, befektetőként Manuel Neuer és Hasan Salihamidzic is invesztál a projektbe. A termékekért odavannak a rajongók, és nem kizárt, hogy a karácsonyfa alatt egy Dárdai Pálnak is örülhetnek majd a szurkolók.

Marko Rehmer a 2002-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett a német válogatottal (Fotó: bz-berlin.de/Ottmar Winter)

A Staramba egy berlini startup. A korábbi Hertha-játékos, Marko Rehmer mellett Fredi Bobic, Stefan Beinlich és Niko Kovac is alapítótag. A befektetők között többek között Manuel Neuer, Hasan Salihamidzic, Oliver Neuville, Robert Kovac, vagy éppen Thomas Linke neve is szemet szúrhat.

A 44 éves Rehmer elmondta, hogy cégük azzal foglalkozik, hogy 3D-s figurákat készít azokról a sztárokról, akikkel szerződésben állnak.

„A német és az angol válogatott játékosairól, a Bayern München, az Arsenal, a Chelsea, a Juventus, a PSG, a Bayer Leverkusen, az Atlético Madrid futballistái mellett popsztárokról és Marvel-karakterekről is készítünk bábukat” – mondta a bz-berlin.de-nek Rehmer, aki Dárdai Pállal is játszott együtt a német fővárosban.

A vállalkozás most kötött szerződést a Real Madriddal, de hamarosan a Borussia Dortmund, a Mönchengladbach, a Manchester City, a Tottenham játékosai, NFL-sztárok és a WWE pankrátorai is felkerülhetnek a repertoárba.

A figurák gyártása a következőképpen zajlik. A sztároknak muszáj részt venniük egy egyszeri fotózáson. Egy kisebb kabinban szkenneli le a vonalaikat a 72 fényképezőgéppel ellátott rendszer. Ennek a szerkezetnek az ára 69 ezer euró, ami körülbelül 20 millió forint.

A leképezett képet később egy 3D-s nyomtatóval készítik el. Az így elkészült figurát emberi kéz tisztítja meg, portalanítja, csiszolja, majd festi le. Az elkészült végtermék egészen egyedülálló és lélegzetelállító.

A cég weboldalán online is lehet bábut rendelni. A legolcsóbb figura 6 euró (kb. 1800 forint), a legdrágább 800 euró (kb. 240 000 forint). Ez utóbbi árkategória a limitált kiadású egy az öthöz méretű bábukra érvényes. Ezek körülbelül 35-40 centiméteres magasságúak. 

Futószalagon gyártják a „játékosokat”, de mi a helyzet a Herthával? Hiszen mégiscsak berlini vállalkozásról van szó. 

„Természetesen már felvettük a kapcsolatot a Herthával. Talán már a karácsonyfa alatt egy Dárdai Pálnak is örülhetnek a szurkolók” – mondta Rehmer.

A Staramba már most nagy sikernek örvend Németországban, az alapítók és a befektetők is elégedettek. De nemcsak ők, hanem a szurkolók is, akik odavannak az igényes bábukért.

2020.02.15 08:52:47

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

„Lehet érezni a Herthánál, hogy megváltozott az elvárás, de nem tartom reálisnak.”

2020.02.14 23:15:26

Német labdarúgás SZ. M.

2020.02.14 20:21:20

Német labdarúgás M. G.

Guerreiro brillírozott, Haaland és Sancho ismét betalált, sőt, még Piszczek-gólt is láthattak a nézők.

2020.02.14 07:17:06

Német labdarúgás PIETSCH TIBOR

EXKLUZÍV INTERJÚ. „Nem érzem, hogy holnap edzést kellene tartanom. Ahhoz olyan ajánlat is kellene, amelyre azt mondom: tyűha!”

2020.02.11 21:21:04

Német labdarúgás BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Bajorországban és Berlinben sem találta a közös hangot a játékosaival.