Trónfosztás a német Szuperkupában: a Dortmund legyőzte a Bayernt!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.08.03. 20:23
null
Presztízscsatát nem lehet fél vállról venni: a Bundesliga két legjobbja a Szuperkupában is egymásnak feszült (Fotó: AFP)
A Borussia Dortmund nyerte meg a 2019. évi német labdarúgó Szuperkupát, mivel a Signal Iduna Parkban Paco Alcácer és Jadon Sancho góljával 2–0-ra felülmúlta a Bayern Münchent. A BVB 2014 után először, összességében hatodszor hódította el a trófeát – jó előjel a fekete-sárgáknak a bajnoki idény előtt!

 

NÉMET SZUPERKUPA
BORUSSIA DORTMUND–BAYERN MÜNCHEN 2–0 (0–0)

Dortmund, Signal Iduna Park, 81 356 néző. Vezette: Siebert
Borussia Dortmund: Hitz – Piszczek (Wolf, 80.), Akanji, Toprak, N. Schulz – Witsel, Weigl – Sancho (Bruun Larsen, 81.), Reus, Guerreiro (Hakimi, 75.) – Paco Alcácer. Vezetőedző: Lucien Favre
Bayern München: Neuer – Kimmich, Süle, J. Boateng, Alaba (R. Sanches, 70.) – Goretzka, Thiago Alcántara (Pavard, 80.), Tolisso – Th. Müller (Davies, 66.), Lewandowski, Coman. Vezetőedző: Niko Kovac
Gólszerző: Paco Alcácer (48.), Sancho (69.)

A Signal Iduna Parkban telt ház várta a csapatokat – a nézőtéren Mats Hummelsszel, aki sérülése miatt régi és új csapattársait a lelátóról kényszerült nézni. Az új fiúk egyébként sem kaptak szerepet: a huszonkét játékosból huszonegy egy előző évadbeli Dortmund–Bayernen is játszhatott volna, egyedül Nico Schultz került be a kezdőbe a nyári igazolások közül.

A Dortmund jó ötven másodperc alatt ziccerbe került: Paco Alcácer elvette a labdát Nicklas Sülétől, Raphaël Guerreiro elhúzott a bal szélen, visszagurított, Marco Reus ziccerben érkezett, de lövését Manuel Neuer óriási bravúrral kitolta a léc alól. A BVB nagyon jól kezdett, de a Bayern az első öt perc ijedelme után váltott, egyre többet birtokolta a labdát, és átvette az irányítást.

Ettől még helyzetei a dortmundiaknak voltak. Neuer nem ért oda negyven méterre egy kiugratásra, szerencséjére Paco Alcácer a tátongó kapu mellé gurított. Aztán a Bayern kapusa bemutatott még egy nagy védést: Guerreiro lövését kellett hárítania. A bajorok a meddő fölényen kívül sokáig nem tudtak mást letenni az asztalra, de aztán megnyílt egyszer-kétszer az út a kapu felé – Kingsley Comané volt a legnagyobb helyzet, Marwin Hitz azonban nagyot mentett. A Bayern München szinte folyamatosan (inkább enyhe, mintsem nagyon erős) nyomás alatt tartotta a Dortmundot, ám az első félidőben nem ért el áttörést.

A második félidő szintén dortmundi helyzettel kezdődött – csak ezúttal a BVB egyből kihasználta a Bayern hibáját, és gólt szerzett! Thiago Alcántara elveszítette a labdát, Jadon Sancho jobbról befelé szlalomozott, lekészített lövésre Paco Alcácernek, a csatár pedig a tizenhatos vonala elől laposan kilőtte a bal sarkot (1–0). A Dortmund előző idénybeli legjobb előkészítője adott gólpasszt a házi gólkirálynak, mondhatni, csak a szokásos...

A dortmundiak a 70. percig döntésre vitték a mérkőzést (Fotó: AFP)
A dortmundiak a 70. percig döntésre vitték a mérkőzést (Fotó: AFP)

A góltól egyből mozgalmasabb lett a mérkőzés, a Bayern ment előre, és volt is helyzete (nem is kicsi – Coman fejesét Hitz védte, Thomas Müller kotrását Manuel Akanji mentette), ám a BVB több szép – csak a rossz utolsó passz miatt kifulladó – kontrát tudott vezetni.

Azt lehetett érezni, hogy előbb-utóbb belelép a Bayern a késbe. Bele is lépett, de csak azután, hogy a Dortmund megúszott egy egészen remek Joshua Kimmich-szólót. A 69. percben Guerreiro ugratta ki a jobb szélen Jadon Sanchót, aki elrobogott, jól megnézte magának Neuert, majd higgadtan, laposan a kapuba lőtt (2–0).

A Bayern kicsit hitét vesztve támadott, amikor meg agresszív volt, akkor nem jó értelemben: Kimmich feleslegesen és csúnyán odataposott a kispadnál a labdáért menő Sanchónak, de megúszta sárga lappal. Nem volt „menekvés”: a Dortmund a hajrában tulajdonképpen simán tartotta meg kétgólos előnyét, és elkezdődhetett az ünneplés, a BVB megfosztotta Szuperkupa-trónjától a Bayernt.

Majd meglátjuk, így tesz-e a bajnokságban és a kupában is. Mindenesetre az első párharcot a dortmundiak nyerték meg.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

94. perc. VÉGE! DORTMUND–BAYERN 2–0, A NÉMET SZUPERKUPA GYŐZTESE – 2014 ÓTA ELŐSZÖR, TÖRTÉNETE SORÁN HATODSZOR – 2019-BEN A BORUSSIA DORTMUND CSAPATA!

92. perc. Davies ment kicsit veszélyesen saját kapuja mellé, miután a dortmundiak „megrajzolták” a jobb szélen a Bayern védelmét. Kiváló időhúzási lehetőség…

90. perc. 4 PERC a ráadás.

90. perc. Hitznek kell egy kivetődéssel mentenie, de továbbra sem érezni, hogy a Bayern itt bármire képes lenne, ami radikális változást hoz.

87. perc. Pavard lép be jól a támadásba, a jobb oldalon az alapvonalig megy, visszagurít, nincs lövés, mármint értékelhető lövés.

83. perc.A Bayernen sem az átütő erő, sem a meggyőződés nem érződik. Mennek előre, mennek, de igazából nincs veszélyben a Dortmund kétgólos vezetése.

82. perc. Pavard a védelembe áll be, így Kimmich előremehet, ő lesz a „hatos” a Bayernnél.

81. perc. ÉS MÉG EGY CSERE. Sancho helyére beáll Bruun Larsen.

80. perc. CSERÉK SORA. Lejön Piszczek, beáll Wolf. Lesétál Thiago, beáll Pavard.

77. perc. SÁRGA LAP. Kimmich olcsón megúszta.

76. perc. HOPP, MI VOLT OTT? Sancho megy ki a kispadhoz egy labdáért, Kimmich úgy tűnik, odatapos neki, Sancho lent marad és kínok között fetreng.

75. perc. DORTMUNDI CSERE. Guerreiro helyére Hakimi áll be.

70. perc. BAYERN-CSERE. Alaba le, Renato Sanches be.

69. perc. GÓÓÓÓÓL, 2–0, SANCHO!!! Villámgyors, mesteri dortmundi ellencsapás. Guerreiro futtatja a jobb szélen Sanchót, akinek nem kell kétszer mondani, hogy rohanjon. A szélső elsprintel, farkasszemet néz Neuerrel, majd nagyon higgadtan, laposan a hálóba lő. A DORTMUND KEZÉBEN A MÉRKŐZÉS!

67. perc. KIMMICH ELSZABADÍTJA BELSŐ MARADONÁJÁT! A jobbhátvéd óriási szólót indít, és mint kés a vajon, úgy megy át a dortmundi védelmen, csak Hitz mellett már kifelé kell tolnia a labdát, és nincs lövés. Pedig ez szépségdíjas gól lett volna, ha végigviszi az akciót.

66. perc. CSERÉL A BAYERN. Lejön Thomas Müller, beáll a 18 éves Davies.

63. perc. Munkában a bajor védelem, Boateng ment szépen Paco Alcácer elől a tizenhatoson belül.

63. perc. Nézzük, szerencsét hoz-e a hetedik Bayern-szöglet. Nem, ez is nagyon gyenge.

60. perc. SÁRGA LAP! Kapja Lewandowski, Hitz támadásáért.

58. perc. EZ MEG HOGY NEM MEGY BE?! A Bayern ziccerig játszik egy akciót, Coman fejesét Hitz védi, aztán középen többen megpróbálják az ötösön belülről a kapuba pókfocizni a labdát. Thomas Müller estében bekotorná a labdát, ám Akanji hatalmasat ment, megússza a Dortmund!

56. perc. BAYERN-HELYZET! Egy labdaeladást majdnem megbüntetnek a müncheniek, ám Goretzka kísérletét Hitz kinyomja.

54. perc. Na, egyből sok a hely a Bayern védősora mögött, két ígéretes dortmundi támadás is végiggördül a pályán, ám az utolsó passz egyszer sem jó.

48. perc. GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!! VEZET A DORTMUND, PACO ALCÁCER, 1–0!!! Thiago labdát veszít. Sancho jobbról befelé szlalomozik (három ember sem tudja megállítani), lövésre készít le, Paco Alcácer köszöni, a tizenhatosról „surranós” lövést küld a bal alsó sarokba. Szép lövés, szép gól! Thiago közben el akar süllyedni, mondjuk ez érthető is.

46. perc. Csere nincs, a Dortmund kezdte a második félidőt!

1. FÉLIDŐ

Érdekes, bár nem kiemelkedően jó félidőt láthattunk. A Bayern tartja kontroll alatt inkább a mérkőzést, de – egy kivételével – a nagy helyzetek a Dortmund előtt adódtak. Viszont összességében az tűnik valószínűbbnek, hogy a Bayern-nyomás előbb-utóbb eredményhez vezet – keveset tudja a Dortmund járatni a labdát, ez azért mentálisan és fizikálisan is fárasztja a fekete-sárgákat.

45. perc. A félidő végére elcsendesedett a játék, még akkor is, ha a Bayern azért próbálkoik. Helyzetig nem jut. Egy perc a ráadás.

42. perc. A szurkolósereg felháborodik, miután Witsel a földön marad – kontrát indított volna, de a kontrát és őt is kvázi eltiporták. Nincs sárga. Van tüntetés. Az ismétlés alapján annyira azért nem volt ez durva.

40. perc. Coman cselezget a bal szélen, de Akanji nem száll el, beleáll a beadásba. Szöglet. Eddig nem voltak veszélyesek a müncheni sarokrúgások.

36. perc. Nyomás a dortmundiakon, aztán egy kis összehörrenés Hitz támadása miatt. Azért nem szabadulnak el nagyon az indulatok, a kapus és Goretzka megbeszéli a jelenetet.

30. perc. SÉRÜLÉS! Alaba esett rosszul egy fejpárbaj után, tompítás nélkül nagyot nyekken. Ápolás. Alabát megreparálják.

27. perc. Sancho passzol a jobb szélre, Piszczekhez, a szélsőhátvéd azonban pontatlanul ad középre.

26. perc. SAKK, DE NEM MATT! Coman passzával Alaba húz el az alapvonalig, visszagurít, kitör a káosz a tizenhatoson belül, a labda végül Lewandowski fejéről Hitzhez kerül.

24. perc. Lewandowski passza után Goretzka lő mellé.

23. perc. ERRE ITT AZ ELSŐ BAYERN-ZICCER, DE HITZ VÉD! Coman keveredik középen ziccerbe, ám előbb Toprak blokkol, aztán a kipattanót követő lövést Hitz nagy reflexszel menti! Közel volt a vezetés megszerzéséhez a müncheni csapat.

Hatvanhárom százalék a Bayern labdabirtoklási mutatója, ám a Dortmundnak vannak eddig igazán veszélyes helyzetei. Hummels közben a lelátóról nézi régi és új csapattársait.

20. perc. NEUER! Egy jó, egy rossz, egy jó. Már Neuer-megmozdulás. A Bayern kapusa Guerreiro kemény lövését hárítja lábbal!

18. perc. BAYERN-LEHETŐSÉG. Lewandowski mutat be egy visszacselt jobbösszekötőben, Witsel elszáll, de nem annyira, hogy ne tudjon belelépni a ballábas lövésbe, mely szögletre pattan.

Paco Alcácer előtt is adódott nagy lehetőség az első félidőben (Fotó: AFP)
Paco Alcácer előtt is adódott nagy lehetőség az első félidőben (Fotó: AFP)

14. perc. NEUER HOVÁ MEGY?! A söprögető-kapus nem veszélytelen dolog… Neuer megint 40 méterre kirohanva söpröget egy kiugratásnál, ám Paco Alcácer ér oda előbb Sancho kiugratására a bal szélen, kapura is gurít, ám a labda elpattog a bal oldali kapufa mellett.

14. perc. Coman húzza vissza a bal lábáról jobbra a labdát, laposan középre csavar, a beadás megpattan, szöglet.

10. perc. Kimondottan szép Bayern-akció, de Müller Lewandowskinak szánt átadását lekapcsolják. Az első 5 perc a Dortmundé volt, a második 5 a Bayerné.

8. perc. Thomas Müller jobb oldali beadását mentik a védők Tolisso elől.

5. perc. A viharos kezdés után nyugodtabban folytatódik a mérkőzés. A Bayern most tartja először hosszabban a labdát, jól kifütyülik őket.

1. perc. DORTMUNDI ZICCER! 49 másodperc telt el! Paco Alcácer veszi el a labdát Sülétől, Guerreiro elrobog a bal oldalon az alapvonalig, visszagurít, Reus egyből lő tíz méterről, Neuer kitolja a léc alól a labdát, nagy bravúr! Viszonylag erős kezdés…

1. perc. Megkezdődött a német Szuperkupa-mérkőzés!

Mezválasztásban semmi meglepő: sárga-feketében a Sárga Fal elé kifutó, szurkolóit köszöntő Dortmund, vörösben a Bayern.

PÁLYÁN A CSAPATOK, NO MEG A SERLEG!

Ugyan Jürgen Kloppot a héten az angol szuperkupa-mérkőzéssel kapcsolatban kérdezték meg, de a Liverpool menedzsere németországi tapasztalatai alapján mutatott rá: ha megnyered a szuperkupát, az jó, de nem érdekel senkit, ha elveszíted, akkor sem zavar sokakat...

• Egyetlen nyári érkező van a pályán, a huszonkettőből a dortmundi Nico Schulz az egyetlen új fiú. A balhátvéd a Hoffenheimtől érkezett.

• Természetesen telt ház lesz a Signal Iduna Parkban, a jegyek már július 30-án mind elkeltek.

• A reflektorfényben elvileg Mats Hummels lenne: a világbajnok védő a Bayern–Dortmund–Bayern–Dortmund keringő dortmundi állomásán van ismét, a nyáron szerződött vissza (ismét) a fekete-sárgákhoz. Mindkét klubbal megnyerte a bajnokságot, a kupát és a szuperkupát. Csakhogy Hummels izomsérüléssel küszködik, így nem játszik.

• A német Szuperkupát (vagy DFL-szuperkupát, hiszen a kiíró a német labdarúgóliga) 1987 óta rendezik meg, de 1997 és 2009 között nem rendeztek mérkőzést. Mivel az előző idényben a Bayern München nyerte meg a bajnokságot és a kupát is, így az ezüstérmes Dortmund lett az ellenfele. A Bayern egyébként a Szuperkupa legeredményesebb csapata (7 győzelem, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is a bajorok hódították el a trófeát), a Dortmund a második legeredményesebb (5 győzelem, a legutóbbi 2014-ben).

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A szuperkupa-mérkőzések alig többek csillogó körítéssel körülvett felkészülési találkozóknál, ám a Dortmund és a Bayern München találkozója mindig pikáns – és most különösen az lesz, hiszen az előző évadban a rekordbajnokot nagyon meghajtó (de a salátástálért folytatott küzdelemben végül alulmaradó) BVB tovább erősített a nyáron, míg a bajorok nyara eddig nem ideális az átigazolási piacon. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik