Mainz: „Mit szépítsük, elfajult az ügy” – a sportigazgató Szalai helyzetéről

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.24. 15:55
null
Szalai Ádám (pirosban) aligha lép pályára többet a Mainz első csapatában (Fotó: Getty Images)
Amikor már égett a ház, a német élvonalbeli Mainz vezetősége úgy döntött, kiáll a nyilvánosság elé, és magyarázattal szolgál az elmúlt napok szappanopera-szerű eseményeire. Vagy legalábbis tesz rá egy tétova kísérletet. A történet középpontjában honfitársunk, Szalai Ádám áll: menesztésének hétfői híre olyan láncreakciót indított el, amely fokozatosan tüzet szított a klubnál.

 

Emlékezzünk csak: a tekintélyes német szaklap, a Kicker hétfő este számolt be róla, hogy a mainzi vezetőség elköszönt Szalai Ádámtól, mondván: a 63-szoros válogatott támadó már nem szerepel a Bundesliga-csapat sportszakmai terveiben. Ám a Bild című lap szerint az elválás hátterében nem szakmai, hanem anyagi okok vannak. Konkrétan egy elmérgesedett pénzügyi vita, amelynek során a magyar csatár csapattársai szószólójaként vehemensen követelte a koronavírus-járvány miatt korábban visszatartott fizetések átutalását.

A keretből eltanácsolt Szalai Ádám szerda délelőtt megjelent a gyakorlópályán, és a gárda erőnléti edzőjével, Axel Busenkell-lel egyéni feladatokat végzett. Egyúttal jelezte, egy pillanatra sem áll le a munkával. Délután folytatódott a történet, nem is akárhogyan: a 16 órára meghirdetett csapatedzés elmaradt. A Bild arról értesült, a klub játékosai sztrájkba léptek, így kifejezve szolidaritásukat Szalai Ádám iránt. Elmondták az öltözőben, amíg nem rendeződik az ügye, nincs normális munkavégzés. Ezt később írásba is foglalták, s elküldték a klubvezetőségnek. A Bild ezután találgatni kezdett arról, hogyan tovább. Azt sem zárta ki, hogy a sztrájkoló játékosok miatt veszélybe kerül a szombati, Stuttgart elleni bajnoki, amelyre – jobb híján – az U23-asok állnának ki. Sőt, mint írta, Achim Beierlorzer vezetőedző alatt inog a kispad, mivel a Szalai-ügy csak tovább rontotta viszonyát a játékosaival (a bulvárlap ráadásul arra emlékeztet, hogy a magyar támadó az egyik legnagyobb kritikusa volt a szakvezetőnek…).

Csütörtök délelőtt a játékostanácsot megbeszélésre – durvább megfogalmazásban raportra – hívta Rouven Schröder sportigazgató. Tagjai a hírek szerint azt kérték, a vezetőség nyíltan kérjen bocsánatot Szalai Ádámtól, és engedélyezze neki, hogy a többiekkel készülhessen.

Mindezek után rendezték meg a már említett sajtótájékoztatót Rouven Schröder, Achim Beierlorzer, valamint Silke Bannick részvételével. A Bild beszámolója szerint az esemény után több kérdés maradt, mint amennyit a jelenlévők megválaszoltak.

Ami szerdán történt, az mindannyiunknak, akik imádják a labdarúgást, nagyon kellemetlen volt – így Rouven Schröder sportigazgató. – Mit szépítsük, elfajult az ügy. Csütörtök délelőtt aztán megbeszéltünk mindent, levontuk a megfelelő következtetéseket.”

Az persze nem derült ki, hogy ezek melyek voltak. Mindenesetre a csapat csütörtök délután edzésbe állt. Rouven Schröder továbbá elismerte, a belső kommunikáció javításra szorul, majd ismét aláhúzta, Szalai Ádám elbocsátásának szakmai, nem pedig anyagi okai voltak.

Tudtuk, hogy népszerűtlen döntést hozunk” – ismerte el.

A kényes felvetésekre a sportigazgató és a vezetőedző sem reagált, a fizetéseket firtató kérdésekre azt mondták, mindez a klub belügye. Huszonhárom perccel később Silke Bannick szóvivő vette magához a szót, és megszakítva a kérdezz-feleleket, a Stuttgart elleni bajnokiról kezdett beszélni.

Achim Beierlorzer vezetőedző végül a kérdésre, miért mentették fel Szalai Ádámot az edzések látogatása alól, így felelt: „Úgy gondoltuk, nehézséget okoz majd neki, hogy helyén kezelje a történteket.”

A hírek szerint Szalai Ádám az U23-as csapattal készülhet, amíg nem talál magának új klubot. A vezetőség csütörtöki „előadása” mindenesetre sokak szerint csak olaj volt a tűzre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik