Klopp: drága nyilakkal a bajor páncélököl ellen

Vágólapra másolva!
2013.07.10. 18:44
null
Balról jobbra: Pierre-Emerick Aubameyang, Szokratisz Papasztatopulosz, Jürgen Klopp és Henrih Mhitarjan (Fotó: Reuters)
Csak kapkodják a fejüket a Borussia Dortmund szurkolói, annyi érdekesség történik kedvencükkel ezen a nyáron, hirtelen nem is tudják, hogy erősödtek vagy gyengültek-e a bajnoki szünetben. Segítünk. A Bayer Leverkusen nem egy, hanem három erősségét is elveszítette, de szokás szerint tehetséges, és máris drága fiatalokkal próbál újraépítkezni, s a nagyok nyomába eredni.

 

Elveszítette ugyan a nemrégiben véget ért idényben hazai egyeduralmát a BORUSSIA DORTMUND, a Bajnokok Ligájában viszont letette a névjegyét az új generáció, csak éppen ott is a nagy rivális Bayern bosszantotta őket. Meg két vereség között is, hiszen már korábban kiderült, hogy az „évszázad tehetségét", Mario Götzét elviszik Dortmundból a bajorok, még ha belnémet rekordért, 37 millió euróért is. Igaz, ez a transzfer megteremtette a nyári erősítések anyagi alapjait, de az aláírási pénzek kiosztásához az is jól jött, hogy a tavaly vett Leonardo Bittencourt (visszavételi opcióval), Daniel Ginczek, a több játéklehetőségre vágyó Felipe Santana és Julian Koch némi pénzért távozott. A már 33 éves védővel, a sokszoros német válogatott Patrick Owomoyelával, a sérültlisták örökös szereplőjével nem hosszabbítottak.

Nem kisebb, termetes csoda, hogy a lengyel góllovag, Robert Lewandowski még nem távozott, hiszen a Bayern mellett Európa leggazdagabbjai vadásznak rá, jövőre ráadásul lejár a szerződése – maradása a garancia arra, hogy a Dortmundnak komoly tervei vannak a következő idényre. Lukasz Piszczekért az Arsenal, Marco Reusért és Sven Benderért a Manchester City érdeklődik-érdeklődött, Ilkay Gündogan tavasszal szóba került a két spanyol gigásznál, míg a még "át nem törtek" közül Lasse Sobiech, Jonas Hofmann és Marvin Bakalorz távozhat.

Hacsak nem érkezik egy őrült, visszautasíthatatlan ajánlat Lewandowskiért – mert hát mondjuk meg őszintén, van abban némi ráció, hogy taktikailag jobb lenne most eladni több tízmillióért egy másik ligába, hiszen így egyrészt nem kerülne jövőre ingyen Münchenbe, másrészt az érte kapott összegből lehetne őt a „szintjén" pótolni –, igen könnyű dolgunk lesz ezen a nyáron a dortmundi átigazolási pletykákkal: a BVB közleményben tudatta, hogy Henrih Mhitarjan, Pierre-Emerick Aubameyang és Szokratisz Papasztatopulosz megszerzésével lezárta az átigazolásait a 2013–2014-es szezonra, miután kimerült a nagyjából 50 millió eurós átigazolási kassza.

Mint a közleményeket általában, ezt is erős forráskritikával kell szemlélni, hiszen úgy lett 50 millió az 50 millió, hogy több mint 43-ért keltek el játékosok!

Legelőször a 25 éves görög középső védő, Szokratisz Papasztatopulosz érkezett, aki szép lassan remek játékossá nőtte ki magát a Milan, Genoa, Werder Bremen háromszögben. Érte 9.5 millió eurót kellett fizetni a Weser-partiaknak, akik jó feleennyit költöttek rá tavalyelőtt, amikor kölcsönvették, és tavaly, amikor végleg meg. Ne feledjük, középső védők terén eddig sem állt rosszul a klub, Neven Szubotics és Mats Hummels például az elmúlt idényben párbajai 73 százalékát megnyerte, ami pompás arány. A német sajtóban az egyszerűség kedvéért csak „Sokratis"-ként tisztelt robusztus (duelljei 68 százalékában győző) hellén afféle luxuscsere lesz, Santana szerepkörébe lépve – egyébként alkalomadtán a védelem jobb oldalán is bevethető.

A középpályára is céligazolást rendezett Jürgen Klopp mester: Götze utóda (a pályán és a 10-es mezben) az „örmény Zidane" (pedig inkább Youri Djorkaeff), Henrih Mhitarjan lett. A 24 éves, roppant gólerős középpályás az elmúlt idényben 29 bajnokin alig 25 gólt és holmi 10 gólpasszt osztott ki, kétszer a BL-ben is betalált – nem véletlen, hogy a Liverpool, az Anzsi, a Tottenham, a Chelsea, a Juventus, a City és a Barcelona is érdeklődött iránta. Nagyon jó hír a németeknek, hogy Angliából is hasonló nagyságrendű ajánlatot kapott a Sahtar, mint Dortmundból, azaz a karmester a Borussiához akart igazolni, és minden bizonnyal roppant motivált lesz majd. Nem lesz könnyű dolga, de a németországi életbe való beilleszkedésben segítheti, hogy gyermekkora egyharmadát Franciaországban töltötte, húszévesen pedig felcsapott légiósnak; a csapatba pedig azért is simulhat be könnyen, mert körötte az összes poszton változatlan a felállás. Egyébként megdöntötte a dortmundi vételi rekordot: Márcio Amorosóért 2001-ben akkor német csúcsot jelentő 21.5 millió eurót adtak, míg az örményért végül 27.5 milliót kellett, ezzel ő a Bundesligában a negyedik legdrágább vétel (és az első a nem bayernesek közül).

TRANSZFERMÚLT
TÍZ ÉVE TÖRTÉNT

Bizony, már tíz éve annak, hogy 15 millió euróért visszatért a Dortmundhoz a brazil jobb oldali mindenes, Evanilson. A Márcio Amoroso megvételének oldalvizén nyélbe ütött ügy érdekessége, hogy két évvel korábban 17-ért adták el a dortmundiak, 11-gyel többért, mint amennyiért ők megszerezték 1999-ben a Cruzeirótól. Az 1975-ös születésű játékos az ezredforduló környékén élte a fénykorát, stabil válogatott volt, noha a Bundesligában inkább hasznosan, mint parádésan futballozott. Sorozatos sérülései miatt 2005-ben ingyen (!) elengedték az Atlético Mineiróhoz, majd még tett egy sikertelen kölni kitérőt is. Egyszer már visszavonult, az Américától, ám aztán meggondolta magát, olyannyira, hogy most a Botafogóban futballozik.

Első Bundesliga-mérkőzésén a bayeres Emerson köszöntötte Evanilsont (Fotó: Action Images)
Első Bundesliga-mérkőzésén a bayeres Emerson köszöntötte Evanilsont (Fotó: Action Images)

Az világossá vált a tavalyi idényben, hogy Lewandowski nélkül a Dortmund félkarú óriás, Julian Schieber nem az a kimondott gólzsák (Bajner Bálint pedig ugyebár a tartalékokhoz tartozott). Ezen segített Klopp a 24 esztendős Pierre-Emerick Aubameyang megvásárlásával, akiért 13 milliót kért és kapott a Saint-Étienne. A gaboni-francia ék mögött nem akármilyen múlt áll, hiszen a Milan neveltje volt két testvérével, Catilinával és William Filsszel. Nos, ők már félig-meddig elkallódtak a töméntelen kölcsönjáték után, jelenleg odahaza, Gabonban rúgják a labdát az FC Sapinsban, például az egykori Rangers-támadó Daniel Cousinnel (nemrég még a két kameruni legenda, Bill Tchato és Pierre Wome is abban a klubban harcolt). No de térjünk vissza Pierre-Emerickre (közel százszoros gaboni válogatott édesapjuk, Pierre a Milan megfigyelője), aki a Dijon, a Monaco és a Lille után a St.-Étienne-ben lett igazán gólerős, meg is vették őt a franciák tavaly télen 1.8 millióért. Azt az idényt 16, a mostanit 19 bajnoki góllal zárta, így hát a Leverkusen, a Newcastle, az AS Roma, az Anzsi, a Monaco, a Swansea, a Wolfsburg, a Fenerbahce, a Schalke, az Inter, az Arsenal, a City és a Chelsea is érdeklődött iránta. A Milannál is rájöttek, hogy elkótyavetyélték őt, aztán arra is, hogy annyi pénzük már nincs, hogy visszavigyék.

Ugyanis tízmilliónál kezdődött érte a licit, amelynek nyertese 13 millióval a Dortmund lett. Ne feledjük, Aubameyang egyértelműen Lewandowski mögé érkezett – bár nem ugyanolyan stílusban nyomul, mint a lengyel –, de a hosszú idény alatt bőven lesz ideje kibontakozni.

„A dortmundiak tudják, hogy ha fel akarják venni a harcot a Bayernnel, akkor nagyobb keretre van szükségük" – mondta ki a nagy igazságot Franz Beckenbauer, Klopp szerint pedig ügyesen költekeztek és csak posztra igazoltak, ám még mindig a Bayernnél van a páncélököl, amely ellen ők csak íjakkal és nyilakkal harcolnak. „De azt mondják, Robin Hood így is sikeres volt" – tette hozzá hamiskásan Klopp.

Igaz, ő nem páncélöklök ellen vívott...

Hogy mire jut a 2005-ben még a csőd szélén álló klub a nagy erősítésekkel, nem tudjuk, az azonban biztos, hogy az online szöveges közvetítők meg fognak dolgozni velük, a stadion szpíkere is már vadul gyakorol, de a lelátói kórusoknak ugyancsak sokat kell majd tréningezniük az újak miatt.


A BAYER 04 LEVERKUSEN is feladja a leckét ilyen szempontból, hiszen szláv és ázsiai játékosok is jöttek-mentek náluk. Ahogyan az várható volt, André Schürrlét elvitte a Chelsea, 22 millió euróért (és a támadó majdnem kétszer annyit keres majd, mint a dortmundi csillagok, azaz nettó ötmillió euró körül), Daniel Carvajal túl jól játszott ahhoz, hogy ne vigye vissza a Real Madrid, míg a rutinos cseh védőt, Michal Kadlecet a Fenerbahce, Hoszogai Hadzsimét a Hertha, Nicolai Jörgensent pedig az FC Köbenhavn vette meg. Mellettük olyan ismert játékosok távoztak, mint a védő Daniel Schwaab, a chilei válogatott csatár, Júnior Fernándes, a kapus Michael Rensing és a sokszoros német válogatott középső védő, Manuel Friedrich.

Most sem vettek nemzetközi csillagokat a „gyógyszergyáriak" (a Schürrléért kapott summa egyharmada amúgy is a Mainzé), de nagy reményeket fűznek a Hamburgból tízmillióért megszerzett dél-koreai Szon Hung Minhez, aki az elmúlt idényt 12 góllal zárta a nem éppen szárnyaló HSV-ben. Ő lesz ugyebár Schürrle örököse (sőt, a bundesliga.com szavazása szerint a következő gólkirály), Rensingé pedig a kispadon a rutinos spanyol Andrés Palop, aki 39 évesen érzett késztetést arra, hogy felcsapjon légiósnak. A Carvajal-utód az olasz Giulio Donati, az Inter nevelése, érte hárommilliót kellett fizetni. Feleennyit a balbekk Kadlec helyére vett Konsztantinosz Sztafilidiszért és Robbie Kruséért, valamint jóval kevesebbet a tapasztalt bosnyák bekkért, Emir Spahicért, aki Palophoz hasonlóan a Sevillát hagyta ott a Bayer kedvéért.

TRANSZFERMÚLT
HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT

Nem tegnapi sztori, hogy a Corinthians 24 éves bal oldali középpályásával-támadójával, Paulo Sergióval aranyat ásott a Bayer Leverkusen. Mindössze egymillió mai euróért vették őt a „gyógyszergyáriak", az egy év múlva világbajnoki címet szerző brazil pedig 1997-ig a csapat erőssége volt (Andreas Thom, Ulf Kirsten, Rudi Völler és Erik Meijer mellett csatárkodva). Amikor legjobban ment neki, eladták az AS Romának (itt Daniel Fonsecát pótolták vele), ahonnan két év múlva a Bayern München csábította el (itt a középpálya mindkét szélén szerepelt, sokszor csereként). A bajorokkal több nagy címet is bezsebelt, ez kárpótolta a válogatottbeli mellőzésért. 2002-ben elugrott pénz keresni az al-Vahdához, majd egy év múlva már a Bahiától vonult vissza. Később volt a Bayern brazíliai játékos-megfigyelője, egy kiscsapatnál segédedző, jelenleg pedig Barueri város önkormányzatánál a sportosztályt vezeti.

Paulo Sergio csak Münchenben hordott ilyen kalapot (Fotó: Action Images)
Paulo Sergio csak Münchenben hordott ilyen kalapot (Fotó: Action Images)


A lenti táblázatban szereplő, viszonylag ismeretlen fiatalok (a szűrő Jonas Meffert, a hátvéd Nico Perrey, a középpályás Levin Öztunali és a balszélső Luca Dürholtz) mind tizenévesek, és mind sokszoros német utánpótlás-válogatottak, ami garancia arra, hogy tarsolyukban hordják a marsallbotot (és itt nem az egykori NDK-s, majd „össznémet" Olaf Marschallra gondolunk, ő egyébként is Kaiserslauternben villogott, hanem a távoli lövések mellett a szélekre is nagy hangsúlyt fektető letámadásos taktika korai nagyját, Napóleont idéztük).

Még maradhatott pár millió a kasszában, így ha sikerül megtartani Stefan Kiesslinget, Ömer Toprakot és Lars Bendert, s a kiszemeltek közül (az ajaxos védő, Toby Alderweireld, a palermói karmester, Josip Ilicic, a CSZKA Moszkva szűrője, Pontus Wernbloom, a Juve bal oldali mindenese, Reto Ziegler, a klub nélküli Roque Santa Cruz, az argentin válogatott River-támadó, Rogelio Mori vagy a spanyol U20-as válogatott csapatkapitánya, a Sevilla-középpályás José Campana) néhányan a Bayerhez kerülnek – a Bayernt és a Borussiát is megszorongathatja a Sami Hyypiä-legénység.

Apropó, Hyypiä: mint a fentiekből láthattuk, elképesztően átgondoltan, ügyesen forgatja játékosait a Bayer, és nem kivétel ez alól az edzőkérdés sem, hiszen az egykori remek finn védőt már évekkel ezelőtt, játékoskorában kiszemelték erre a posztra.

Azért tudnak valamit ezek a fránya, válságtól ölelt németek...

BUNDESLIGA-ÁTIGAZOLÁSOK, 2013 NYÁR
AUGSBURG
Érkezett: Marwin Hitz (Wolfsburg, ingyen), Bajram Nebihi (Augsburg II), Mathias Fetsch (Kickers Offenbach, 200.000 euró), Arif Ekin (Augsburg U19), Raphael Framberger (Augsburg U19), Maik Uhde (Augsburg U19), Halil Altintop (Trabzonspor, i.), Raphael Holzhauser (k., VfB Stuttgart), Bajram Nebihi (Augsburg U19), Panajotisz Vlahodimosz (k., Olympiakosz)
Távozott: Simon Jentzsch (visszavonult), Sebastian Langkamp (Hertha, i.), Stephan Hain (1860 München, i.), Somen Tchoyi (szerződése lejárt), Marco Thiede (Sandhausen, i.), Torsten Oehrl (Eintracht Braunschweig, 500.000), Milan Petrzela (Viktoria Pilsen, i.), Ku Dzsa Csol (kölcsönből vissza, Wolfsburg), Knowledge Musona (kv., Hoffenheim), Dzsi Dong Von (kv., Sunderland)
EINTRACHT BRAUNSCHWEIG
Érkezett: Omar Elabdellaoui (Manchester City U21), Marco Caligiuri (Mainz, i.), Jan Hochscheidt (Erzgebirge Aue, 400.000), Torsten Oehrl (Augsburg, 500.000), Timo Perthel (MSV Duisburg, i.), Jan Washausen (kv., Kickers Offenbach)
Távozott: Emre Turan (szl.), Randy Edwini-Bonsu (szl.), Steffen Bohl (szl.), Raffael Korte (kv., Saarbrücken, i.), Oliver Petersch (Arminia Bielefeld, i.), Pierre Merkel (Hallescher FC), Csengtung Csang (kv., CD Mafra)
BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Konsztantinosz Sztafilidisz (PAOK, 1.500.000), Emir Spahic (Sevilla, 400.000), Szon Hung Min (Hamburger SV, 10.000.000), Andrés Palop (Sevilla, i.), Robbie Kruse (Fortuna Düsseldorf, 1.500.000), Jonas Meffert (Leverkusen U19), Nico Perrey (Leverkusen U19), Levin Öztunali (Hamburg U19, i.), Giulio Donati (Inter, 3.000.000), Luca Dürholtz (Leverkusen II), Christoph Kramer (kv., Bochum), Nicolai Jörgensen (kv., Köbenhavn), Michael Ortega (kv., Bochum), Carlinhos (kv., Jahn Regensburg)
Távozott: Nicolai Jörgensen (Köbenhavn, 670.000), André Schürrle (Chelsea, 22.000.000), Daniel Carvajal (Real Madrid, 6.500.000), Júnior Fernándes (kölcsönbe, Dinamo Zagreb), Hoszogai Hadzsime (Hertha, 1.000.000), Daniel Schwaab (VfB Stuttgart, i.), Christoph Kramer (k., Borussia Mönchengladbach, 200.000), Michael Rensing (Fortuna Düsseldorf, i.), Manuel Friedrich (szl.), Michal Kadlec (Fenerbahce, 4.500.000), Carlinhos (kv., Desportivo Brasil), Michael Ortega (kv., Atlas Guadalajara), Julian Riedel (Preussen Münster, i.)
BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Jan Kirchhoff (Mainz, i.), Mario Götze (Borussia Dortmund, 37.000.000), Nils Petersen (kv., Werder Bremen), Mitchell Weiser (kv., Kaiserslautern)
Távozott: Maximilian Riedmüller (szl.), Nils Petersen (Werder Bremen, 3.000.000), Anatolij Timoscsuk (Zenit, i.), Mario Gomez (Fiorentina, 15.500.000), Maximilian Riedmüller (Holstein Kiel, i.)
BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Jonas Hofmann (Borussia Dortmund II), Marian Sarr (Borussia Dortmund U19), Szokratisz Papasztatopulosz (Werder Bremen, 9.500.000), Marvin Ducksch (Borussia Dortmund II), Julian Koch (kv., Duisburg), Lasse Sobiech (kv., Greuther Fürth), Daniel Ginczek (kv., St. Pauli), Edisson Jordanov (Hansa Rostock, i.), Henrih Mhitarjan (Sahtar Doneck, 27.500.000), Pierre-Emerick Aubameyang (Saint-Étienne, 13.000.000)
Távozott: Julian Koch (Mainz, 600.000), Mario Götze (Bayern München, 37.000.000), Patrick Owomoyela (szl.), Felipe Santana (Schalke, 1.000.000), Daniel Ginczek (Nürnberg, 1.500.000), Moritz Leitner (k., VfB Stuttgart, 500.000), Leonardo Bittencourt (Hannover, 2.800.000), Rico Benatelli (Erzgebirge Aue, i.), Marcel Halstenberg (St. Pauli, i.)
EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Johannes Flum (Freiburg, 2.200.000), Jan Rosenthal (Freiburg, i.), Felix Wiedwald (Duisburg, i.), Marco Russ (Wolfsburg, 400.000), Stephan Schröck (Hoffenheim, i.), Joselu (k., Hoffenheim, 1.000.000), Vadim Demidov (kv., Celta Vigo)
Távozott: Heiko Butscher (Bochum, i.), Martin Amedick (Paderborn, i.), Julian Dudda (Werder Bremen II, i.), Oka Nikolov (Philadelphia Union, i.), Karim Matmur (Kaiserslautern, i.), Olivier Occéan (k., Kaiserslautern, 500.000), Marco Russ (kv., Wolfsburg), Vadim Demidov (szl.)
FREIBURG
Érkezett: Sebastian Kerk (Freiburg U19), Felix Klaus (Greuther Fürth, 1.300.000), Mike Hanke (Mönchengladbach, i.), Christopher Jullien (Auxerre, i.), Gelson Fernandes (Sporting CP, 500.000), Václav Pilar (k., Wolfsburg, 200.000), Nicolas Höfler (kv., Erzgebirge Aue), Simon Brandstetter (kv., Karlsruhe), Erich Sautner (kv., Hallescher), Beg Ferati (kv., Winterthur), Francis Coquelin (k., Arsenal), Admir Mehmedi (k., Dinamo Kijev)
Távozott: Johannes Flum (Eintracht Frankfurt, 2.200.000), Jan Rosenthal (Eintracht Frankfurt, i.), Max Kruse (Mönchengladbach, 2.500.000), Daniel Caligiuri (Wolfsburg, 2.500.000), Mounir Bouziane (szl.), Simon Brandstetter (Rott-Weiss Erfurt, i.), Cédric Makiadi (Werder Bremen, 3.000.000), Erik Jendrisek (Energie Cottbus, i.), Beg Ferati (FC Sion), Ivan Santini (kv., NK Zadar), Ezequiel Calvente (kv., Real Betis), Marc Lais (k., Sandhausen)
HAMBURGER SV
Érkezett: Kerem Demirbay (Borussia Dortmund II, i.), Jonathan Tah (Hamburg U19), Jacques Zoua (FC Basel, 1.000.000), Johan Djourou (k., Arsenal, 750.000), Hakan Calhanoglu (kv., Karlsruhe), Robert Tesche (kv., Fortuna Düsseldorf), Paul Scharner (kv., Wigan)
Távozott: Janek Sternberg (Werder Bremen II, i.), Szon Hung Min (Bayer Leverkusen, 10.000.000), Jeffrey Bruma (kv., Chelsea), Marcus Berg (Panathinaikosz, i.)
HANNOVER 96
Érkezett: Florian Ballas (Nürnberg II, i.), Konstantin Fuhry (VfB Stuttgart U19, i.), Salif Sané (Nancy, 2.000.000), Edgar Prib (Greuther Fürth, 2.500.000), Leonardo Bittencourt (Borussia Dortmund, 2.800.000), Deniz Kadah (Hannover II), Almir Kasumovic (Hannover U19), Ali Gökdemir (Hannover II), Daniel Royer (kv., 1.FC Köln), Christopher Avevor (kv., St. Pauli)
Távozott: Niko Giesselmann (Greuther Fürth, i.), Konstantin Rausch (VfB Stuttgart, i.), Szofian Csahed (szl.), Sérgio da Silva Pinto (Levante, i.), Mario Eggimann (Union Berlin, i.), Mohammed Abdellaoue (VfB Stuttgart, 3.500.000), Sascha Schünemann (Hansa Rostock, i.), Daniel Royer (Austria Wien, 200.000), Johan Djourou (kv., Arsenal), Samuel Radlinger (k., Rapid Wien), Deniz Aycicek (Duisburg, i.)
HERTHA BSC
Érkezett: Sebastian Langkamp (Augsburg, i.), Hoszogai Hadzsime (Bayer Leverkusen, 1.000.000), Johannes van den Bergh (Fortuna Düsseldorf, i.), Alexander Baumjohann (Kaiserslautern, i.), Marco Djuricin (kv., Jahn Regensburg), Fanol Perdedaj (kv., Lyngby), Daniel Beichler (kv., Sandhausen)
Távozott: Alfredo Morales (Ingolstadt, i.), Marvin Knoll (szl.), Shervin Radjabali-Fardi (Hansa Rostock, i.), Felix Bastians (k., VfL Bochum), Daniel Beichler (Sturm Graz, i.), Marco Djuricin (Sturm Graz, i.)
TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Jeremy Toljan (Hoffenheim II), Patrick Schorr (Hoffenheim U19), Niklas Süle (Hoffenheim II), Kenan Karaman (Hoffenheim II), Tobias Strobl (Hoffenheim II), Tarik Elyounoussi (Rosenborg, 3.000.000), Tim Paterok (Hoffenheim II), Igor de Camargo (Mönchengladbach, 1.400.000), Robin Szarka (Hoffenheim II), Kevin Akpoguma (Karlsruhe, 1.000.000), Andreas Ludwig (Hoffenheim II), Vincenzo Grifo (Hoffenheim II), Knowledge Musona (kv., Augsburg), Edson Braafheid (kv., Twente), Joseph-Claude Gyau (kv., St. Pauli), Denis Streker (Dynamo Dresden), Marvin Schwäbe (Frankfurt U19, i.), Anthony Modeste (Bordeaux, 3.000.000)
Távozott: Chris (szl.), Michael Gregoritsch (k., St. Pauli), Sandro Wieser (k., Ried), Daniel Williams (Reading, 2.000.000), Stephan Schröck (Eintracht Frankfurt, i.), Filip Malbaszics (k., Partizan Beograd), Joselu (k., Eintracht Frankfurt, 1.000.000), Uszami Takasi (kv., Gamba Oszaka), Patrick Ochs (kv., Wolfsburg), Heurelho Gomes (kv., Tottenham Hotspur), Igor de Camargo (kv., Mönchengladbach), Filip Malbaszics (k., Partizan Beograd), Knowledge Musona (k., Kaizer Chiefs, i.), Igor de Camargo (Standard Liege)
MAINZ 05
Érkezett: Christoph Moritz (Schalke 04, i.), Julian Koch (Borussia Dortmund, 600.000), Johannes Geis (Greuther Fürth, 900.000), Okazaki Sindzsi (VfB Stuttgart, 1.500.000), Sebastian Polter (Wolfsburg, 750.000), Fabian Schönheim (kv., Union Berlin), Deniz Yilmaz (kv., Paderborn), Anthony Ujah (kv., 1.FC Köln), Malik Fathi (kv., 1860 München), Dani Schahin (Fortuna Düsseldorf, 1.500.000)
Távozott: Jan Kirchhoff (Bayern München, i.), Fabian Schönheim (Union Berlin, 300.000), Ivan Klasnic (szl.), Radoslav Zabavník (szl.), Marco Caligiuri (Eintracht Braunschweig, i.), Andreas Ivanschitz (Levante, i.), Marcel Risse (1.FC Köln, 700.000), Szalai Ádám (Schalke, 8.000.000), Deniz Yilmaz (Elazigspor), Anthony Ujah (1.FC Köln, 2.000.000), Deniz Yilmaz (Elazigspor)
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Max Kruse (Freiburg, 2.500.000), Christoph Kramer (k., Bayer Leverkusen, 200.000), Raffael (Dinamo Kijev, 5.000.000), Mathew Leckie (kv., FSV Frankfurt), Matthias Zimmermann (kv., Greuther Fürth), Igor de Camargo (kv., Hoffenheim)
Távozott: Niklas Dams (Servette, i.), Igor de Camargo (Hoffenheim, 1.400.000), Mathew Leckie (FSV Frankfurt, 300.000), Mike Hanke (Freiburg, i.), Matthias Zimmermann (k., Sandhausen, 10.000), Tolga Cigerci (kv., Wolfsburg), Alexander Ring (kv., HJK Helsinki)
1. FC NÜRNBERG
Érkezett: Nick Weber (Borussia Dortmund, i.), Martin Angha (Arsenal, i.), Daniel Ginczek (Borussia Dortmund, 1.500.000), Mariusz Stepinski (Widzew Lódz, i.), Benjamin Uphoff (Nürnberg II), Manuel Zeitz (kv., Paderborn), Julian Wiessmeier (kv., Jahn Regensburg), Wilson Kamavuaka (kv., Jahn Regensburg), Philipp Klement (kv., Hansa Rostock), Almog Cohen (kv., Hapoel Tel Aviv), Emanuel Pogatetz (Wolfsburg, i.), Josip Drmic (FC Zürich, 3.000.000)
Távozott: Alexander Stephan (Nürnberg II), Wilson Kamavuaka (szl.), Manuel Zeitz (Paderborn, i.), Timmy Simons (FC Bruges, 1.000.000), Julian Wiessmeier (k., Wehen Wiesbaden), Philipp Klement (Nürnberg II), Timm Klose (Wolfsburg, 6.000.000), Sebastian Polter (kv., Wolfsburg), Emanuel Pogatetz (Wolfsburg, i.)
SCHALKE 04
Érkezett: Kaan Ayhan (Schalke U19), Felipe Santana (Borussia Dortmund, 1.000.000), Christian Clemens (1.FC Köln, 2.800.000), Szalai Ádám (Mainz, 8.000.000), Tim Hoogland (kv., VfB Stuttgart), Philipp Hofmann (kv., Paderborn), Anthony Annan (kv., Osasuna), José Manuel Jurado (kv., Szpartak Moszkva), Sergio Escudero (kv., Getafe), Leon Goretzka (Bochum, 2.750.000)
Távozott: Christoph Moritz (Mainz, i.), Christoph Metzelder (visszavonult), Ciprian Marica (szl.), José Manuel Jurado (Szpartak Moszkva, 3.000.000), Ibrahim Afellay (kv., Barcelona), Raffael (kv., Dinamo Kijev), Manuel Torres (Karlsruhe)
VFB STUTTGART
Érkezett: Szakai Gotoku (Albirex Niigata, 1.200.000), Sercan Sararer (Greuther Fürth, i.), Thorsten Kirschbaum (Energie Cottbus, i.), Konstantin Rausch (Hannover, i.), Erich Berko (VfB Stuttgart II), Marco Rojas (Melbourne Victory, i.), Daniel Schwaab (Bayer Leverkusen, i.), Moritz Leitner (k., Borussia Dortmund, 500.000), Mohammed Abdellaoue (Hannover, 3.500.000), Patrick Funk (kv., St. Pauli), Philipp Mwene (Stuttgart II), Alexander Riemann (Sandhausen)
Távozott: Marc Ziegler (visszavonult), Mamadou Bah (szl.), Okazaki Sindzsi (Mainz, 1.500.000), André Weis (Ingolstadt, 100.000), Raphael Holzhauser (k., Augsburg), Kevin Stöger (k., Kaiserslautern), Szakai Gotoku (kv., Albirex Niigata), Tim Hoogland (kv., Schalke), Felipe Lopes (kv., Wolfsburg), Federico Macheda (kv., Manchester United), Soufian Benyamina (Dynamo Dresden, i.), Christoph Hemlein (NEC), Michael Vitzthum (k., Karlsruhe)
VFL WOLFSBURG
Érkezett: Stefan Kutschke (RB Leipzig, i.), Daniel Caligiuri (Freiburg, 2.500.000), Max Grün (Greuther Fürth, 400.000), Timm Klose (Nürnberg, 6.000.000), Tolga Cigerci (kv., Mönchengladbach), Ku Dzsa Csol (kv., Augsburg), Sebastian Polter (kv., Nürnberg), Kevin Scheidhauer (kv., Bochum), Ibrahim Sissoko (kv., Panathinaikosz), Akaki Gogia (kv., St. Pauli), Patrick Ochs (kv., Hoffenheim), Marco Russ (kv., Eintracht Frankfurt), Felipe Lopes (kv., VfB Stuttgart), Emanuel Pogatetz (kv., West Ham United), Michael Schulze (kv., Energie Cottbus), Rasmus Jönsson (kv., FSV Frankfurt), Giovanni Sio (kv., Sochaux), Mateusz Klich (kv., PEC Zwolle), Bjarne Thoelke (Dynamo Dresden)
Távozott: Thomas Kahlenberg (szl.), Václav Pilar (k., Freiburg, 200.000), Marco Russ (Eintracht Frankfurt, Alexander Madlung (szl.), Szotiriosz Kirjakosz (szl.), Kevin Scheidhauer (Wolfsburg II), Emanuel Pogatetz (Nürnberg, i.), Simon Kjaer (Lille, 2.000.000)
WERDER BREMEN
Érkezett: Nils Petersen (Bayern München, 3.000.000), Cédric Makiadi (Freiburg, 3.000.000), Luca Caldirola (Inter, 2.250.000), Johannes Wurtz (Bremen II), Denni Avdic (kv., PEC Zwolle)
Távozott: Christian Vander (visszavonult), Szokratisz Papasztatopulosz (Borussia Dortmund, 9.500.000), Nils Petersen (kv., Bayern München), Kevin de Bruyne (kv., Chelsea)
KIESETTEK:
FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Henrich Schmidtgal (Greuther Fürth, i.), Dustin Bomheuer (MSV Duisburg, i.), Jannisz Janniotasz (Arisz, 500.000), Christian Gartner (Mattersburg, i.), Ben Halloran (Brisbane Roar), Robin Heller (Düsseldorf U19), Ihlas Bebou (Düsseldorf U19), Muhammet Karpuz (Düsseldorf U19), Michael Rensing (Bayer Leverkusen, i.), Levan Kenia (Karpati Lviv, 400.000), Timo Furuholm (kv., Hallescher), Charlison Benschop (k., Brest, 300.000)
Távozott: Nikolaosz Papadopulosz (szl.), Ken Ilsö (szl.), Robert Almer (Energie Cottbus, i.), Johannes van den Bergh (Hertha, i.), Robbie Kruse (Bayer Leverkusen, 1.500.000), Ronny Garbuschewski (Chemnitzer FC, 50.000), Jens Langeneke (Düsseldorf II), Nando Rafael (Henan), Andrij Voronyin (Dinamo Moszkva), Robert Tesche (kv., Hamburg), Dani Schahin (Mainz, 1.500.000)
GREUTHER FÜRTH
Érkezett: Dominick Drexler (Rot-Weiss Erfurt, i.), Kevin Schulze (Wolfsburg II, i.), Niko Giesselmann (Hannover, i.), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen, 200.000), Daniel Brosinski (Duisburg, i.), Tim Sparv (Groningen, i.), Mark Flekken (Alemannia Aachen, i.), Tom Weilandt (Hansa Rostock, i.), Goran Sukalo (Duisburg, i.), Stefan Vogler (kv., Kickers Offenbach), Kevin Kraus 8kv., Heidenheim), Fabian Baumgärtel (kv., Stuttgarter Kickers)
Távozott: Fabian Baumgärtel (Stuttgarter Kickers, i.), Issa Ndoye (Créteil, i.), Max Grün (Wolfsburg, 400.000), Johannes Geis (Mainz, 900.000), Felix Klaus (Freiburg, 1.300.000), Bernd Nehrig (St. Pauli, i.), Milorad Pekovics (Hansa Rostock, i.), Christopher Nöthe (St. Pauli, i.), Gerald Asamoah (szl.), Heinrich Schmidtgal (Fortuna Düsseldorf, i.), Sercan Sararer (VfB Stuttgart, i.), Edgar Prib (Hannover, 2.500.000), Lasse Sobiech (kv., Borussia Dortmund), Franck Ohandza (kv., Buriram United), Matthias Zimmermann (kv., Mönchengladbach), Varga József (kv, DVSC)
vastaggal az elmúlt héten történt átigazolások

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik