Kahnék és Beckenbauerék előtt: Bundesliga-történelmet írtak Dárdaiék!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.04.30. 13:34
null
Gyerünk, fiam! (Fotó: AFP)
A tavaly november eleji labdarúgó Európa-liga J-csoportjának Hertha BSC–Zorja Luhanszk mérkőzésén Dárdai Pál nem akármilyen tettet hajtott végre: pályára küldte fiát, ifjabb Dárdai Pált (akit a német média és a barátok Palkóként különböztetnek meg az édesapjától), majd 2018 áprilisának végén a hazai, azaz a német bajnokságban is lehetőséget adott neki, és ezzel egészen elképesztő és előkelő társaságba kerültek – nem mellesleg történelmet írtak a Bundesligában!


Nem szokatlan ugyan, hogy egy „nagycsaládból” a nagyapa, a fiú és az unoka is neves labdarúgó, mint Dárdaiéknál (és akkor még nem is beszéltünk a Hertha U17-esei között pallérozódó Dárdai Mártonról, Palkó öccséről), az sem unikum, hogy a jeles apa edzőként veti be a gyermekét, de A BUNDESLIGÁBAN EDDIG EGYETLEN APA SEM ADOTT JÁTÉKLEHETŐSÉGET A SAJÁT FIÁNAK!

Pedig lett volna rá alkalom, hiszen rengeteg családnak megadatott, hogy két generációja is szerepeljen a Bundesligában, ám Dárdaiék tettére eleddig nem akadt példa.

A Bundesligában „kombináltan” a legtöbb mérkőzést a két Kahn, a balti német Rolf és fia, Oliver vívta, előbbi neve mellett 11 német első osztályú bajnoki állt visszavonulásakor, utóbbié mögött 557. Rolf másik fia, Axel tovább gyarapíthatta volna a családi dicsőséglistát, de ő a Karlsruhe színeiben csak a másodosztályig jutott. A nagy Olinak van két fia is, tehát az 568-as szereplési szám még nőhet.

Negyvennel van lemaradva, de összesen kerek kétszáz gólos Günter és Stefan Kuntz, a családban szintén a sarj futott be nagyságrendekkel nagyobb karriert. Tehetséges a família, Günter unokaöccse, Andy Kuntz a progmetálos Vanden Plas énekese. Eleddig csak Kuntzék és Kahnék jutottak félezer szereplés fölé, közvetlen követőik Zorcék: Dieter a hetvenes, Michael a nyolcvanas-kilencvenes években élte fénykorát, utóbbi ma szeretett Dortmundjának sportigazgatója.

Nem esett túl messze a fájától Philipp Max, aki ugyan balhátvéd, de nagyon szívesen felfut a támadásokhoz, édesapja, Martin a kilencvenes évek egyik legjobb német csatára volt, 126 gólt lőtt a Bundesligában, ezzel kétszeres aranycipős – és csak egyszeres válogatott (dőlt betűvel jeleztük a még élvonalban aktívan érdekelt felmenői „ágacskákat”). Maxék lassan megelőzik Zorcékat, Philipp játszott Palkó ellen is, jövőre 500 fölé jutnak.

Válogatottságban a következő négyes verhetetlen: Beckenbaueréknél az atya, a Császár, Franz jegyzi mind a 103-at, gyermeke, a sajnos már elhunyt, 1968-as születésű Stephan Beckenbauer azért eljutott a Bundesligáig és 12 pályára lépésig a Saarbücken színeiben (az apa anno 424-nél állt meg).

Stephan 1988-ig a Bayernben futballozott, Franz Beckenbauer ekkor szövetségi kapitány volt – később fia is az edzői, majd a játékosmegfigyelői pályára lépett, 2015-ig a Bayern utánpótláscsapatainál dolgozott, amíg el nem hunyt hosszas betegség után. Érdekes, hogy a „Császárfióka” éppen akkor tért vissza játékosként a Bayernhez, amikor édesapja ott elnök lett, de a második csapatnál tovább nem jutott. Erre 1996 tavaszán lett volna némi családi esélye, mert édesapja akkor leült néhány mérkőzés erejéig a Bayern kispadjára!

Stephan fiai továbbviszik a családi nevet és a „futballvérvonalat” is: Elias Beckenbauer a bajorok, bátyja, Luca Beckenbauer a Schalke fiataljait erősíti.

Ifjabb Dárdai Pál elindult a nagy úton
Ifjabb Dárdai Pál elindult a nagy úton


Hárommal kevesebbszer, 433-szor szerepelt a Buliban a Csa-klán, de a válogatottság tekintetében 209 szerepléssel világrekorder: az idősebbik Csa, Bum Kun az XX. század legjobb ázsiai futballistája, a Bayer Leverkusenben és az Eintracht Frankfurtban is futballozott, a nemrég visszavonult fia, Csa Du Ri e két klub mellett a Bielefeldet, a Koblenzet, a Mainzot, a Düsseldorfot és a Freiburgot is erősítette Németországban. Id. Csa volt szövetségi kapitány is, de fia akkor még túl fiatal volt ahhoz, hogy ne csak a szülői házban kerüljön kéz alá.

A védő Cullmannék 422 szereplésnél zárták be a boltot Kölnben (Bernhard, az apuka világbajnok és városi legenda, a sarj Carsten szintén „kecskés” volt, és éppen akkor került oda apjához hasonlóan az SpVg Porztól, amikor felmenője lemondott Kölnben a sportigazgatói posztról); a Klempe-klán még gyarapíthatja ugyanezt a számot – érdekes, hogy Thomas, majd két fia, Dennis (ma Erzgebirge Aue) és Tobias (Darmstadt) szintén utánpótlás-válogatottak lettek.

A zseniális Mehmet és a fiatal Lucas Scholl közül utóbbi még javíthat a statisztikán, ha feljebb jut a Wacker Nordhausenből, egyébként apja egy időben a Bayern fiataljaival és tartalékjaival dolgozott, de Lucasszal rendre elkerülték egymást.

A bayernes Alois Reinhardt és a tavaly visszavonult Dominik megállt 384-nél – a Nürnberg II-nél előbbi edzette utóbbit, a negyedik vonalban, az Oberligában! –, Miroslav Kadlec fia, Michal elhagyta a 30-at és a ligát, és nemigen tér már vissza; de Mitchell Weiser még bőven tehet hozzá az apja, Patrick Weiser 270-jéhez. Az idősebb ráadásul másodedzőként egy bajnokin instruálhatta önnön gyermekét az 1. FC Kölnnél, ahol ő Stale Solbakken jobbkeze volt, lemenője meg Bundesliga-újonc.

Dárdai (balra) Weiser (jobbra) pályára 
küldésével „maga ellen” dolgozik (Fotó: AFP)
Dárdai (balra) Weiser (jobbra) pályára küldésével „maga ellen” dolgozik (Fotó: AFP)

Mitchell szorgalmasan gyűjti a família-pontokat, míg Dárdai Palkó egyelőre csak sovány mértékben (1) járult hozzá az atyai 286-hoz.

Az ötszörös német válogatott támadó középpályás, Maurizio Gaudino fia, Gianluca már a Serie A-ban, a Souleyman Sané örökébe lépő Leroy a Premier League-ben (bátyja, Kim legutóbb a Wattensheidben játszott, öccse, Sidi a Schalke-serdülő tagja), a kirgiz-szovjetből kazah-németté lett Peter Neustädter egyenesági leszármazottja, a német korosztályos, de már orosz felnőtt válogatott védő, Roman Neustädter (vagy inkább már Roman Petrovics Nojstedter) a Schalke és a Mönchengladbach után már a Süper Ligben, a Fenerbahcében keresi a kenyerét.

Utóbbi páros érdekessége, hogy a szülő a Mainz tartalékjait edzette, amikor az utód felkerült oda, és mestere többször is bevetette őt – abban az idényben, vagyis a 2005–2006-osban Peter Neustädter kilenc alkalommal is pályára lépett még, de a fiával egyszerre egyetlen alkalommal sem!

Roman Neustädter a másik fiát is edzette, a most 23 esztendős Daniellel Koblenzben futott össze egy idényre, a Regionalligában.

Dicsekedhet ilyesmivel a Gerber-klán két nagy tagja, Franz és Fabian, ők az élvonalban összesen hét (!) klubban szerepeltek, ezzel Bundesliga-rekorderek, míg a másodvonalban a Hannovert (1998–1999) és a St. Paulit (2002–2003) is egyszerre szolgálták; Hans-Jürgen és Bent Bargfrede három emelettel lentebb, az ötödligás Heeslinger SC-ben tették meg ugyanezt (Hans-Jürgen másik fia, a werderes Philipp miatt került a listára).

Furcsa Remarkék esete is: a már nyolcvanon túli Horst Remark fia, Thomas edzette a maga fiúgyermekét, Niklast (igaz, csak a Bad Breisigben), a már hannoveri Felix Klaus trénere még a Greuther Fürthben apja, a szintén korosztályos válogatottságig jutó Fred volt – nagybátyja, Gerd meg saját magát küldte be a pályára edzőként az Ingolstadt II–Bad Breisig bajnokin, 200 néző előtt.

Ismerős lehet a volt Partizan Beograd-mester, korábbi olimpiai bajnok és Eb-ezüstérmes Fahrudin Juszufi neve is, Lóránt Gyula egykori segítője egy, fia, Szasa három Buli-csapatban is szerepelt.

Jürgen Baier gyereke, Daniel az Augsburgban (a családfő a sokadosztályú Kickers Offenbach II-ben edzette másik fiát, Benjamint), Harald Kohr fia, Dominik a Leverkusenben, a megbízható védő, Harry Koch gyermeke, Robin a Freiburgban, a holland bekk, Frank Verlaat szeme fénye, Jesper Verlaat valamint a Hans-Jürgen Bargfrede-utód Philipp a Werder Bremenben, az Energie Cottbusban még Franklin néven futó brazil csatár fia, az ifistaként Miriuta László által is nevelgetett Leonardo Bittencourt az 1. FC Kölnben (az egykori középpályás saját fiát, Márkót 71-szer is bevetette a Cottbus ifiben és a tartalékban!), a Bruno-fi Benjamin Hübner a Hoffenheimben, testvére, Florian a Hannoverben (a család „fekete báránya”, Christopher csak az akkor még harmadosztályú Darmstadtig jutott) gyarapíthatja a családi Bundesliga-rutint.

A volt brazil válogatott és Bayern-szűrő Bernardo hasonnevű és hasonszőrű fia ma Lipcsében futballozik, nem is akármilyen szinten.

További neves Bundesliga-famíliák: a lengyel Wlodzimierz (Eintracht Frankfurt) és Ebi Smolarek (Borussia Dortmund), Max (1860) és Thomas Reichenberger (Cottbus, Leverkusen), Andrzej (1. FC Köln, Cottbus) és Martin Kobylanski (Werder Bremen), Igor (Hansa Rostock) és Zvonko Pamic (Freiburg, a testvére, a volt Standard Liege- és HNK Rijeka-játékos, korosztályos válogatott Alen 23 évesen elhunyt, három esztendeje), Uwe (Duisburg) és Patrick Helmes (1. FC Köln), a török válogatott Erhan Önal (Bayern München) és a volt német U-válogatott Patrick Mölzl.

A lista legismertebb játékos-edzője egyébként a kis-nagy sztár Stefan Kuntz, aki 2000 májusában a Borussia Neunkirchen kezdőjébe jelölte saját magát, élete utolsó hivatalos mérkőzésére – szép vége volt ez karrierjének, lévén a 25-szörös válogatott játékosnak a Neunkirchen a nevelőegyesülete.

Marozsán Dzsennifer édesapjának 
köszönhetően érintett (Fotó: AFP)
Marozsán Dzsennifer édesapjának köszönhetően érintett (Fotó: AFP)

A nagy Jürgen Klinsmann fia, a kapus Jonathan éppen Dárdai Pál döntésére vár, hogy végre vérbeli Bundesliga-profi legyen, de hozzá és a kis Verlaathoz hasonlóan Andreas Köpke gyermeke, a támadó Pascal, illetve az egykori stabil bekk, Nico-Jan Hoogma gyermeke, a Hoffenheimmel az Európa-ligát már megjárt Justin is ebben reménykedik.

Zárjuk a legkacifántosabb német futballfamíliával!

A híres edző, Klaus TOPPMÖLLER és testvére, Heinz a Kaiserslauternben futballozott, utóbbi gyermeke, Marco ugyanott lépett pályára a német élvonalban; az ő testvére, Timo csak kisebb csapatokig jutott, és később mindannyian edzőnek álltak.

Klaus Topmöller két fiából is futballista lett: Dino a luxemburgi élvonalig repült, a még ma is aktív Tommy ugyanott és Németországban is csak kisebb csapatokig. Dino természetesen már edzőként tevékenykedik.

A családi életének fonala természetesen itt-ott összefonódott: Tommyt edzette Dino két idényen át a SV Mehringben, Dinót edzette Klaus Topmöller két idényen át a Saarbrückenben, utóbbi meg a Bundesliga II-es FSV Salmrohrban játékos-edzőként a harctér mind a két oldalát megjárta az 1986–1987-es szezonban, magyarán játékos-edzőként tevékenykedett – Timo pedig ezen a családi vonalon továbbhaladva Leiwen-Köwerichben edzi saját magát.

És értelemszerűen egyik középpályását, egy bizonyos Nico Toppmöllert, akiről nem tudtuk kideríteni, hogy rokona-e, de ha arra jár a kedves olvasó, kérjük, mindenképpen ugorjon be, és kérdezzen rá a nevünkben!

TOVÁBBI NEVES FUTBALLISTACSALÁDOK ATYA-FIÚ/LÁNY VONALON

Franco (legnagyobb sikereit a Bayer Leverkusenben érte el) és Sandro Foda (Sturm Graz)
Stephan (1. FC Köln) és Mario (1. FC Köln) Engels
Friedo (Hamburg) és Bernd (Hamburg), ill. Gert (Hamburg) Dörfel
Dieter (Werder Bremen) és Fabian (Wisla Kraków) Burdenski
Dieter (Bayern München) és Sebastian (Hertha) Hoeness
Hermann (Bonner SC) és Mats (Bayern München), ill. Jonas (Unterhaching) Hummels
Oliver (Bayern München) és Niklas (FC Basel) Kreuzer
Harald (Kaiserslautern) és Dominik (Bayer Leverkusen)/ Karoline (1. FC Köln) Kohr
Frank (1. FC Köln) és Marco (Werder Bremen), ill. Niklas (Werder Bremen) Ordenewitz
Otto (Kaiserslautern) és Dr. Jens (Bayer Leverkusen) Rehhagel
Oliver Reck (Werder Bremen) és mostohafia, Pierre-Michel Lasogga (Hamburg)
Johannes (Kaiserslautern) és Thomas (Kaiserslautern) Riedl
Manfred (Bayern München) és Markus (1960) Schwabl
Rudi Völler (Olympique Marseille) és Kevin Völler-Adducci (Uerdingen)
Karl-Heinz (Borussia Dortmund) és Alessandro (Grasshopper) Riedle
Wilhelm (1860 München) és Daniel (VfB Stuttgart) Bierofka
Jörn (Hamburg) és Niklas (Werder Bremen) Andersen

A VÁLOGATOTTBAN EGYÜTTESEN 100 SZEREPLÉS FÖLÉ JUTÓ APA-FIÚ DUÓK

Csa Bum Kun és Csa Du Ri (dél-koreaiak, 135+74=209)
Arnór és Eidur Gudjohnsen (izlandiak, 73+88=161)
Peter és Kasper Schmeichel (dánok, 126+33=159)
Abédi Pelé és André Ayew (ghánaiak, 73+76=149)
Dzintar és Ragnar Klavan (19+124=143)
Cesare és Paolo Maldini (olaszok, 14+128=142)
Olavi és Jari Litmanen (finnek, 5+136=141)
Pierre-Albert és Stéphane Chapuisat (svájciak, 35+100=135)
Periko és Xabi Alonso (spanyolok, 20+114=134)
Miroslav és Michal Kadlec (csehek, 65+67=132)
Mario és Yanik Frick (liechtensteiniek, 125+6=131)
Pablo és Diego Forlán (uruguayiak, 18+112=130)
Jean és Youri Djorkaeff (franciák, 47+82=129)
Pierre és Pierre-Emerick Aubameyang (gaboniak, 80+49=129)
Boriszlav és Nikolaj Mihajlov (bolgárok, 94+33=127)
Javier Hernández és Javier Chicharito Hernández (mexikóiak, 28+100=128)
Finn és Michael Laudrup (dánok, 21+104=125)
Odd és Steffen Iversen (norvégok, 45+80=125)
Alexandre Guimaraes és Celso Borges (Costa Rica-iak, 16+107=123)
Joe és Darlington Nagbe (előbbi libériai, utóbbi amerikai, 97+24=121)

Anders és Tobias Linderoth (svédek, 45+76=121)
Abédi Pelé és Jordan Ayew (ghánaiak, 73+47=120)
Roy és Patrik Andersson (svédek, 21+95=116)
Djalma Dias és Djalminha (brazilok, 98+14=112)
Fandi Ahmad és Irfan Fandi Ahmad (szingapúriak, 101+12=113)
id. Frank és ifj. Frank Lampard (angolok, 2+106=108)
Wlodzimierz és Ebi Smolarek (lengyelek, 60+47=107)
Finn és Brian Laudrup (dánok, 21+86=107)
Henrik és Jordan Larson (svédek, 104+2=106)
Ilmars és Maris Verpakovskis (lettek, 1+104=105)
Fandi Ahmad és Ikhsan Fandi Ahmad (szingapúriak, 101+3=104)
Glenn és Tobias Hysén (svédek, 69+34=103)
Julio és Paolo Montero (uruguayiak, 43+59=102)

A LEGJOBB HÁROM MAGYAR SZÜLŐ-GYERMEK PÁROS A LISTÁN

Marozsán János és Marozsán Dzsenifer (4+80=84)
Albert Flórián és ifj. Albert Flórián (75+6=81)
Mészöly Kálmán és Mészöly Géza (61+20=81)

KOMBINÁLT VÁLOGATOTT LISTA (APA ÉS FIAI)

Finn (21), Brian (86) és Michael Laudrup (104)=211
Abedi Pelé (73), Jordan Ayew (47), Ibrahim Ayew (6) és André Ayew (76)=202
Pierre (80), William-Fils (5), Pierre-Emerick (49) és Catilina Aubameyang (4)=138

DÁRDAIÉK ELŐTT A CÉL (A LEGTÖBBSZÖR A PÁLYÁRA VEZÉNYELT GYERMEK)

Thomas és Sören Titze (Buchholz)= 240 mérkőzés, 20 882 játékperc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik