TÓTH ÁDÁM 2018.11.10 10:56 Frissítve: 2018.11.10 11:06

Hatékonyabb Neuernél: Gulácsi a BL-be vágyik a Leipziggel

Az RB Leipzig első számú kapusa, Gulácsi Péter elárulta, milyen a kapcsolata Willi Orbánnal, minek köszönheti szenzációs formáját, és hogy mit mutatnak meg a számok.

Gulácsi Péter kiváló mutatói ellenére is két lábbal a földön jár (Fotó: AFP)

 

– Négy mérkőzés óta nem kapott gólt a német élvonalban. Elégedett?
– Igen, elégedett vagyok – felelte a Nemzeti Sport megkeresésére Gulácsi Péter, a Leipzig 22-szeres magyar válogatott kapusa, aki csapatával a legkevesebb gólt kapta a Bundesligában. – Sokat dolgoztunk a legutóbbi hónapokban, nem úgy indult az idényünk, ahogyan elterveztük, de sokat fejlődtünk. Külön öröm, hogy a legkevesebb kapott gól mellett mi büszkélkedhetünk a legtöbb bajnokival, amelyen nem talált kapuba az ellenfelünk. Noha az elmúlt időszakban két gól nélküli döntetlent is játszottunk az élvonalban, jól néz ki az együttesünk.

– Olyannyira, hogy a Borussia Dortmundtól elszenvedett első fordulóbeli vereség óta nem találtak legyőzőre a bajnokságban.
– A nyári alapozásunkat megsínylette az Európa-ligára való felkészülésünk, nehéz volt mindenkinek elérnie a kívánt formát. Ennek következményeként az első két-három fordulóban akadozott a gépezet, de Ralf Rangnick vezetőedző tudta, hogy mikor kell az asztalra csapni. Nagyon jól bánik a játékosokkal, és döntéseinek köszönhetően rögtön elindultunk felfelé a tabellán.

MANUEL NEUER ELŐTT

A Kicker szerint Gulácsi Péter hatékonyabban dolgozik, mint Manuel Neuer, a Bayern München kapusa. Honfitársunk a kapura tartó lövések több mint 75 százalékát hárítja, míg világbajnok kollégája csupán minden másodikat képes védeni (50 százalékos hatékonyság). A Leipzig kapusának mérkőzésenként átlagban 3.7 lövéssel kell megbirkóznia, míg Manuel Neuert találkozóként kétszer állítják feladat elé. Érdekesség, hogy az előző idényben Gulácsi Péter mutatója hatvanöt százalék volt, így Ralf Rangnick vezetőedző irányításával jelentős javulást ért el.

– Ne menjünk el szó nélkül a kiváló teljesítménye mellett. A Kicker statisztikái szerint tíz százalékkal javult a védési hatékonysága.
– Ezek csupán számok. Kapusként persze nem árt odafigyelni az ilyen mutatókra, de ugyanúgy dicséret illeti az előttem futballozó védőket. A számok megmutatják, hogy csapatként jobban dolgozunk együtt. Hogyha kiszorított helyzetből lő az ellenfél támadója, nekem is nagyobb esélyem nyílik a védésre. A harmadik idényemet kezdtem a Bundesligában, egyre jobb és jobb vagyok, csak remélni tudom, hogy továbbra is ilyen hatékonysággal segítem csapattársaimat. Szeretném én is hozzátenni a magam részét a sikerekhez.

– Melyek a célok a jelenlegi idényben?
– Ha ránézünk a tabellára, láthatjuk, hogy kiegyensúlyozottabb a verseny a csapatok között. Nem úgy szerepel a Bayern München, mint az előző években, ami jót tesz a Bundesligának. A bajor csapat most gyengébben teljesít, és ki tudja, mikor talál újra magára. Ugyanakkor a Borussia Dortmund még így is kiemelkedik a mezőnyből – ami a játékoskeretet illeti –, de szeretnénk a két csapat kihívója lenni. Számos együttes válhat még üldözővé, a mi célunk, hogy a bajnokság végén a legjobb négyben végezzünk.

– Az előző idényben két ponttal maradtak le a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helyről. Levonták a tanulságokat?
– A klub elöljárói elmondták a nyáron, hogy a bajnoki szereplés élvez elsőbbséget, és csak utána következik az Európa-liga. Utóbbiban is minél tovább menetelnénk, de tanultunk a gyengébb tavaszi szezonból. Számos pontot hullajtottunk el az előző idényben úgy, hogy hét közben játszanunk kellett, míg vetélytársaink rápihenhettek a bajnokikra. Ennek függvényében a bajnokságban szerepel a legerősebb csapatunk. Persze szívesen védenék az Európa-ligában, de elfogadom a szakvezető döntését, mely szerint a második számú kapusunknak is jár az esély a bizonyításra. Fontos még a Német Kupa, mióta a csapatban védek, most először jutottunk el a nyolcaddöntőig.

– Milyen a kapcsolata Willi Orbánnal? Támogatta a döntésében?
– Büszkén mondhatom, hogy nemcsak remek játékos, de szenzációs ember is a barátom. Nagyon örülök, hogy végül minket választott, jól járt vele a magyar nemzeti együttes. Igazi vezéregyéniség a pályán, és elárulhatom, hogy hatalmas motivációt jelent neki a válogatottbeli szereplés, pozitív hatással van a teljesítményére. Természetesen rám is támaszkodhatott döntésének meghozatalakor, mindig szívesen feleltem a kérdéseire. Saját maga választotta a címeres mezt, és sokaknak örömöt szerzett ezzel.

– Marco Rossi kapitány rögtön megtalálta a közös hangot a játékosokkal?
– A szövetségi kapitányunk egyenes ember, aki megköveteli a tiszteletet az öltözőben. Tiszta elképzelése van a labdarúgásról, és át is adja a gondolatait. Ha kicsit megkésve is nevezték ki Marco Rossit a válogatott élére, én hiszek a munkájában. Jó úton indultunk el, de az Észtország elleni, csalódást keltő három hármas döntetlent minél hamarabb feledtetnénk a szurkolókkal. Két hazai mérkőzéssel zárjuk a Nemzetek Ligáját, jó lenne két győzelemmel és nem keserű szájízzel búcsúzni a sorozattól.

2020.01.17 20:21:31

Német labdarúgás T. I.

A Schalke zsinórban hat nyeretlen bajnoki után tudta újra legyőzni a Mönchengladbachot.

2020.01.10 10:44:19

Német labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Alex Nübellel jöhet az újabb kapusreform a Bayernnél. De eleget tanultak-e Michael Rensing esetéből?

2020.01.09 22:46:49

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020. Elképesztő támadótrió a BVB-nél, a Barcelonától kért védőt a Schalke.

2020.01.05 23:49:59

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Abban az időben az MTK elleni barátságos mérkőzések körülbelül annyira voltak keresettek, mint manapság a Real Madrid vagy a Barcelona elleniek.

2019.12.22 23:07:35

Német labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Képzelhető, mekkora mesterei az edzővel való konfliktus kezelésének (fogalmazok finoman).