Gulácsi Péter: Az Ajax bátorsága és hite a példa a Bayern ellen

Vágólapra másolva!
2019.05.25. 09:44
null
Gulácsi Péter pályafutása egyik legfontosabb mérkőzésére készül (Fotó: MTI)
A búcsúzó klasszisoktól és a Bayern München rutinjától sem ijed meg Gulácsi Péter, az RB Leipzig magyar kapusa, és úgy véli, a tavaszi szezon két legjobb csapata találkozik a Német Kupa szombat esti berlini döntőjében.

 

– Zavarja, hogy a többség a Bayern Münchent tartja esélyesnek?
– Ha a tapasztalatból és az aranycsatákon szerzett rutinból indulunk ki, valóban a Bayern München az esélyesebb – mondta a Nemzeti Sportnak az RB Leipzig–Bayern München Német Kupa-döntő előtt Gulácsi Péter, a lipcseiek 29 esztendős kapusa. Nem véletlenül nyerte meg a bajnokságot, ám emiatt ránk legfeljebb annyi nyomás nehezedik, mint minden kupadöntős együttesre: ha már idáig eljutottunk, szeretnénk megnyerni. Két héttel ezelőtt hazai pályán gól nélküli döntetlent játszottunk a müncheniekkel, az ősszel egy-nullára kaptunk ki az Allianz Arenában, az előző idényben viszont legyőztük a Bayernt. A közelmúlt eredményei alapján nem mondhatjuk, hogy teljesen más szintet képvisel a két együttes, s egy mérkőzésen bármi megtörténhet.

– Többször hallani, hogy a döntő külön műfaj. Egyetért?
– Az egész kupasorozat külön műfaj, mert Németországban minden fordulóban egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. A döntőben az arany közelsége miatt még nagyobb a tét, minden megmozdulásnak nagyobb a jelentősége, mint a szimpla bajnokikon. Ám nem érzem, hogy bármelyik csapattársam izgulna vagy feszültebb lenne a kelleténél. Ugyanúgy felkészültünk, mint az összes többi meccsünkre, és bízunk benne, hogy a napi forma a mi javunkra dönt.

RÉTHY BÉLA SZERINT NYER A LEIPZIG
Réthy Béla, a német ZDF magyar származású kommentátora a Nemzeti Sportnak: – Kiegyensúlyozott mérkőzésre van kilátás, teljesen egyenlő esélyekkel. Az RB Leipzig szerintem a legjobb német klubcsapat az elmúlt hetek-hónapok játéka alapján, a Bayern München mellett viszont a felbecsülhetetlen értékű tapasztalata szól. Öröm lesz magyar játékost látni a berlini Olimpiai Stadionban a kupadöntőn, Gulácsi Péter a Bundesliga legjobb kapusa most. És persze szurkolhatunk a szintén magyar válogatott Willi Orbánnak is. Nehéz megjósolni, mi történik, ha tippelnem kellene, kettő-egyes lipcsei győzelmet mondanék.
Réthy Bélával nagyobb interjút olvashatnak ide kattintva.

– A mostani idény két egymás elleni bajnokiján egy gólt kaptak a Bayerntől, viszont egyet sem szereztek. Miben kell többet nyújtani a rivális kapuja előtt?
– Mind a két mérkőzésen hiányoztak azok a támadójátékosaink, akik a különbséget jelenhetik. A játékunk a saját térfélen szerzett labdára, valamint az abból indított gyors kontratámadásokra épül, ám ez a taktika nemigen működött a müncheniek ellen. Kevés labda jutott el a csatárokhoz, nem kaptak olyan átadást, amellyel helyzetbe kerültek volna. Ez nyilván az ellenfél érdeme is, a Bayerntől nagyon nehéz elvenni a labdát, és sokat fejlődött a visszatámadásban. Nem véletlen, hogy a legutóbbi egymás elleni meccsünkön sokszor pillanatok alatt elveszítettük a megszerzett labdát. Mivel friss az élmény, mind a két csapat elemezheti a másikat, nyilván mindkét oldalon tudják, miben kell javulni a két héttel ezelőtti találkozóhoz képest.

– Szervezett csapatjátékkal a Leipzig ellensúlyozhatja, hogy az egyénileg jobb játékosok a másik oldalon szerepelnek?
– Az egyéni kvalitásokról óvatosabban fogalmaznék, mert nálunk is válogatottak futballoznak, akik kellő Bundesliga-rutinnal vannak felvértezve. Ha értékekben és tapasztalatban gondolkodunk, a Bayernben szerepelnek a nevesebb labdarúgók, de tudásban nincs nagy különbség a két keret között, mindkét oldalon vannak olyan játékosok, akik egy az egyben átjátszhatják az ellenfelet.

– Mire számít Niko Kovac együttesétől?
– Arra, hogy megpróbálja hátulról kihozni a labdát, a pálya két oldalán pedig a szélsők, valamint a felfutó szélső hátvédek igyekeznek kettő az egy elleni helyzeteket kialakítani. Vélhetően a beadásokat erőltetik majd, a tizenhatos széléről többször laposan vagy középmagasan szokott a kapu elé érkezni a labda, nem véletlen, hogy Joshua Kimmich az egyik legtöbb gólpasszt jegyző játékos a Bundesligában. Az alapjátékán egyik csapat sem változtat, mindkét fél igyekszik az erősségeire építeni. Kérdés, melyik tudja ráerőltetni az akaratát a másikra.

Egy biztos: válogatott kapusunknak lesz munkája a Bayern München elleni berlini Német Kupa-döntőben (Fotó: AFP)
Egy biztos: válogatott kapusunknak lesz munkája a Bayern München elleni berlini Német Kupa-döntőben (Fotó: AFP)

– Mennyi pluszt adhat a münchenieknek, hogy a szombati döntő lesz Arjen Robben és Franck Ribéry búcsúmeccse?
– A múlt hétvégén a kispadon kezdték a Frankfurt elleni bajnokit, aztán az eredmény úgy alakult, hogy mindkettejüket becserélhette a vezetőedző, s a góljaik újabb lökést adtak a csapatnak. Nyilván ezúttal is mindent megtesznek a szép búcsúért, de előbb várjuk meg, hogyan alakul a meccs, és hogy egyáltalán pályára lépnek-e. A Bayern a két klasszisa nélkül is a szélsőjátékra épít, Kingsley Coman és Serge Gnabry ugyanúgy meg tudja bontani az ellenfél védelmét, mint a két veterán.

– Hány százalék esélyt lát a lipcsei kupagyőzelemre?
– Erre nem szeretnék válaszolni. Maradjunk annyiban, a finálé szép lezárása lesz az idénynek, mert a tavasz két legkiegyensúlyozottabb csapata feszül egymásnak. A legutóbbi Német Kupa-döntőben a Frankfurt meglepetést szerzett, a mostani Bajnokok Ligája-idényben az Ajax mutatta meg, milyen messzire juthat az a csapat, amely bátran futballozik és hisz a saját játékstílusában.

NÉMET KUPA
DÖNTŐ
20.00:
RB Leipzig–Bayern München(Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik