Frankfurt: állva tapsolták meg Détárit az esti ünnepségen

Vágólapra másolva!
2014.10.29. 23:49
null
Détári Lajost (balra) még mindig imádják Frankfurtban
A németek megadták a módját. Ötcsillagos szálloda, homár, rövid városnézés, este pedig vastaps a stadionban – ez volt címszavakban Détári Lajos szerdai napja Frankfurtban.

A klub elöljárói sokadszorra is meghívták a magyar legendát, hogy méltóképpen, azaz a gólszerzővel a lelátón ünnepeljék a csapat negyedik, egyben legutóbbi kupagyőzelmét. Az Eintracht 1988. május 28-án nyerte meg azt a bizonyos DFB-kupát, a VfL Bochum elleni győztes gólt a Berlinben rendezett döntő 81. percében Détári Lajos szerezte. Ennek immár huszonhat esztendeje.

IRÁNY A BORUSSIA DORTMUND

Sokan nem tudják, de Détári Lajos néhány hónapja játékosmegfigyelői pozícióban (is) dolgozik. A Fair Play Sport nevű hamburgi menedzseriroda egyik vezetője, Kozák Attila kérte fel az együttműködésre, Döme feladata a magyarországi tehetségek felkutatása.

„Arra kértük Détári Lajost, segítsen a tehetségek megtalálásában – mondta Kozák Attila. – Szívügyünknek tekintjük, hogy a magyar srácok minél jobb helyre kerüljenek, németországi kapcsolatrendszerével ebben is nagy segítségünkre van Döme. Több német klubtól is azt a visszajelzést kaptuk, látják, hogy tehetségesek a magyar gyerekek, de nem tudnak a közelükbe férkőzni. Mi ebben próbálunk segíteni. Sokan nem tudják, de Vernes Richárd ausztráliai szerződése is Détári Lajos közbenjárásával jött létre. Annyit elárulhatok, hogy a Dortmunddal is tárgyalásban állunk, néhány napon belül magyar futballistát szerződtethetnek. A nevét nem árulnánk el egyelőre, legyen elég annyi, hogy egy tizenhét esztendős, kiugróan tehetséges labdarúgóról van szó."

„Pályafutásom egyik legemlékezetesebb meccse volt az a kupadöntő.Az agóla mai napig előttem van, ahogy szállt a labda a sorfal fölött, és utat talált a kapuba. Nem lehetett védeni, na..."– elevenítette fel a régmúltat a Nemzeti Sportnak Détári Lajos.

A történethez hozzátartozik, hogy az Eintrachtnak új vezetői vannak, akik ugyancsak szerették volna személyesen is megismerni az eddigi utolsó kupagyőzelem hősét. Détári Lajos pedig, ha már ott volt, örömmel hívta fel a figyelmet a magyar fiatalok tehetségére.

„Nem tagadom, szóba hoztam nekik a mi fiainkat– mondta Détári. –Ha valamit, a német futballt lehetne követni, csak tanulhatnánk tőlük. Remekül megszervezték az utánpótlásukat, hosszú évek óta az elithez tartoznak, nem véletlenül ők a világbajnokok. Az esti kupameccs előtt hosszasan beszélgettünk a klub elöljáróival, szóba került egy esetleges magyarországi együttműködés, adott esetben német szakemberekkel segítenénekutánpótlásunk újraélesztésében, detehetséges magyar játékosokat is szívesen fogadnának."

A szerda esti beszélgetés tehát egy hosszú történet kezdete is lehet...

De nem csak ennyiből állt Détári Lajos szerdai napja, a frankfurtiak korábbi középpályása délután sorra adta a televíziós interjúkat, majd a városi múzeumban másfél órás nosztalgiázáson vett részt.

„Ott voltak a régi játékostársaim,aláírásokat osztogattunk, levetítették agólomat, nagyszerű kis délután volt" – mondta kissé meghatódva Détári.

Talán mondani sem kell, a klub Mönchengladbach elleni kupamérkőzésén Détári Lajost felállva tapsolta a közönség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik