MTI 2015.11.10 12:52 Frissítve: 2015.11.10 17:03

FIFA: az átutalt milliók útját vizsgálja a német szövetség

Feltáró vizsgálat indul a Német Labdarúgó-szövetségben (DFB), mivel hétfőn lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach elnök annak nyomán, hogy a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottsága 6.7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben.

A DFB élére átmenetileg Rainer Koch alelnök és a ligát vezető Reinhard Rauball – aki szintén DFB-alelnök – állt, előbbi kedden közölte: „Nem szorítkozunk a 6.7 millió euró kifizetésének körülményeire, hanem résztelesen feltárjuk, hogy mi történt a 2006-os vb odaítélésénél.”
Koch közölte, felkérik Franz Beckenbauert, a kilenc évvel ezelőtti vb szervezőbizottságának elnökét, hogy „intenzívebben kapcsolódjon be a vizsgálatba”.

Közben a német sajtóban kedden újabb, korrupcióra utaló hír látott napvilágot, amelyet délután Rainer Koch megerősített. A Süddeutsche Zeitung és a Bild értesülései helyesnek bizonyultak: Beckenbauer négy nappal a rendezési jog odaítélése előtt egy olyan szerződést írt alá Jack Warnerrel, a FIFA akkori alelnökével, amelyben a szavazatokért cserébe különféle előnyöket ígértek a végrehajtó bizottság Németországra voksoló tagjainak. Koch közlése szerint nem konkrét pénzösszegekről volt szó, hanem különféle megállapodásokról, az észak-, és közép-amerikai konföderációban (CONCACAF) dolgozó edzők támogatásáról, illetve belépőkre vonatkozó ígéretekről. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a szerződésben foglaltak életbe léptek-e valaha. Warner 2011-ig volt a FIFA alelnöke, idén szeptemberben pedig korrupció miatt örökre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A német ügyészség múlt kedden házkutatást tartott Niersbachnál, a szövetséget előtte irányító Theo Zwanzigernél, illetve Horst R. Schmidt volt főtitkárnál. Emellett a nyomozók a DFB frankfurti irodáiban is jártak. A gyanú szerint a három sportvezető adócsalást követett el azzal, hogy hamis bevallást nyújtott be 2006-ban, ugyanis a szervezők a 6.7 millió eurós kifizetést a vb keretében lebonyolítandó kulturális programokra szánták, amelyek adócsökkentő hatással jártak volna, csakhogy az összeget végül más célokra fordították.

Niersbach az üggyel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, az összeg átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól 250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez. Kijelentette, a helyszín kijelölésekor minden a szabályok szerint történt, nem volt „fekete kassza” és szavazatvásárlás sem. Zwanziger ugyanakkor legutóbb úgy fogalmazott, hogy a „fekete kassza” igenis létezett, a szavazatvásárlást azonban ő is tagadta.

A Der Spiegel egy hónapja írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak, az adidas 2009-ben elhunyt vezérének a segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, s a francia üzletember kölcsönözte a pénzt is. A Spiegel szerint Beckenbauer és Niersbach – akkori alelnök – is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.

2020.05.27 17:34:45

Német labdarúgás T. D.

Gulácsi végig játszott, Orbán beállt • Most először született döntetlen a két csapat egymás elleni meccsén.

2020.05.26 19:56:25

Német labdarúgás H. D.

Hazai pályán ütötték ki a Leverkusent • A Mönchengladbach csak ikszelt a Werder Bremennel.

2020.05.26 18:14:34

Német labdarúgás M. G.

A rekordbajnok 1–0-ra győzött egy remek góllal, és nagy előnyre tett szert a bajnoki versenyfutásban.

2020.05.25 21:33:27

Német labdarúgás BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az a jó, hogy lassan kezdjük újra listázni az elsőket.

2020.05.24 14:13:58

Német labdarúgás K. T. I.

Willi Orbán 207 napnyi kihagyás után tért vissza, és bő fél órát kapott. Csapata 5–0-ra nyert a Mainzban.