Ezt megint csak a Bayern bukhatja el: indul az egyfavoritos Bundesliga!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.08.17. 16:33
null
Jövőre vajon milyen mezben pózolnak a salátástállal? (Fotó: AFP)
Lassan búcsúzik a nyár, közeleg az ősz, a Bayern München pedig nyilván újabb bajnoki címet ünnepelhet 2018 tavaszán, mert ez lassan már olyan alapvetés lesz, mint az évszakok változása. Legalábbis ez a papírforma. Megszoríthatja-e bárki a rekordbajnokot, bejön-e Thomas Tuchel leváltása a Dortmundnak, tovább működik-e Berlinben a Dárdai-hatás, eléri-e végzete az azt hosszú évek óta kísértő HSV-t? Pénteken a Bayern München–Bayer Leverkusen rangadóval kezdődik az új Bundesliga-idény!

EZT MEGINT CSAK A BAYERN BUKHATJA EL

Nyilván kiröhögtetnénk a beharangozót, ha azt tippelnénk, hogy nem a Bayern München zár majd az élen – a Bundesliga edzői szokás szerint a rekordbajnok újabb győzelmét vélelmezik, jó okkal. A hagyományos tippjátékon az edzők elsöprő többsége a Bayern bajnoki címére tett, Peter Bosz (Borussia Dortmund), Julian Nagelsmann (Hoffenheim) és Hannes Wolf (VfB Stuttgart) nem jósolt, egyedül Heiko Herrlich (Bayer Leverkusen) várja a Dortmund elsőségét. Persze „lehet”, hogy Herrlich elfogult kicsit a BVB-vel, hiszen tíz évet töltött a klubnál, s ott is kezdte meg (ifi)edzői karrierjét.

BUNDESLIGA 2017–2018
Mikor kezdődik? 2017. augusztus 18., péntek
Mikor fejeződik be? 2018. május 12., szombat
Mi közvetíti nálunk? Eurosport 2

„Az előző idényben eléggé mellélőttem azzal, hogy a Leverkusenre tippeltem, így most a biztosra megyek: a Bayern lesz a bajnok. Vagy a BVB” – hangzott a Hertha BSC-t irányító Dárdai Pál tippje.

Jellemző, hogy a Bundesliga hivatalos honlapja kincstári optimizmusa ellenére is annyit ír a szezonbeharangozójában, hogy a Dortmund megpróbálja csökkenteni a Bayernnel szembeni hátrányát, az RB Leipzig meg megpróbálja az előző idényhez hasonlóan megnehezíteni Carlo Ancelotti csapatának dolgát, ám az aranycsatához még nem elég erős.

Szóval Bayern, Bayern, majd' minden tippen Bayern – a fogadóirodáknál is alig lehet pénzt keresni a müncheni elsőséggel. A bajor dominancia árnyoldalaival már foglalkoztunk – a német futball történetében páratlan sorozat (öt bajnoki cím) azzal fenyeget, hogy megbillenti a Bundesliga szokott dinamikáját, mert a Bayern-sikerek miatt elmarad a „váltógazdálkodás”.

Bármilyen kitűnő színvonalú is a bajnokság, az egyeduralom elsősorban a meghódítani kívánt tengerentúli piacokon vetheti vissza a fejlődést, illetve csökkentheti az eladhatóságot. Elvégre a szurkolónak a jó meccseken kívül izgalmas versenyfutás is kell(ene). Az izgalommal hátrébb a tabellán sosincs gond, az viszont elgondolkodtató, hogy a legutóbbi öt szezonban a Bayern átlag 16 pontot vert az épp aktuális második helyezettre, 22-t pedig a bronzérmesre. Végképp Bayernliga lett a Bundesligából?

A legnagyobb fenyegetést a Bayernre elsősorban saját, viszonylag szűk kerete jelentheti. A 26 fős első keretből „csupán” 21 futballistának van jelentős rutinja, márpedig a bajor csapatnak nemcsak a Bundesliga a mérce, hanem a Bajnokok Ligájában kellene villantania.

Egy erősebb sérüléshullám megzavarhatja Carlo Ancelotti terveit, pláne, ha az első csapatba felhozott fiatalok még nem elég érettek a legmagasabb szinthez. A másik fenyegető eshetőség, ha belvillongás támad a klubházban, de azért az „FC Hollywood” megmutatta már, hogy úgy is tud uralkodni a Bundesligában, ha épp puskaporos a levegő a Säbener Strassén. A felkészülési időszakban a Bayern azért inkább nyelt, mint nyert: legyőzte az AC Milan, az Internazionale, a Liverpool és a Napoli is, úgy, hogy a német bajnok egyiknek sem tudott gólt lőni. Beragadni a rajtnál ezek után biztosan nem kellene.

Peter Bosz a figyelem középpontjában (Fotó: AFP)
Peter Bosz a figyelem középpontjában (Fotó: AFP)

A VADÁSZOK – DORTMUND ÉS LEIPZIG

Anyagi és szakmai helyzete alapján elsősorban a Borussia Dortmund, másodsorban a Red Bull-pénz repítette RB Leipzig hajthatja meg a Bayernt. Dortmundban felfordulást hozott a nyár: mennie kellett a vezetőséggel (és jó néhány játékosával) egyre rosszabb viszonyba kerülő Thomas Tuchelnek, utódja az Ajaxot Európa-liga-fináléba vezető Peter Bosz.

EURÓPAI KUPAHELYEK ÉS KIESÉS
1–4. helyezettek: automatikus kvalifikáció a Bajnokok Ligája főtáblájára
5. helyezett: automatikus kvalifikáció az Európa-liga főtáblájára
6. helyezett: kvalifikáció az Európa-liga selejtezőjébe
16. helyezett: osztályozó a Bundesliga 2. harmadik helyezettje ellen
17–18. helyezettek: kiesés a Bundesliga 2.-be

A tar holland trénernek edzőként nincs Bundesliga-tapasztalata, nemzetközi rutinja is minimális, fél szezonon keresztül irányította az izraeli Maccabi Tel-Avivot. Azt viszont, mennyire nagyra tartják, jól jelzi, hogy a BVB vezetősége 5 millió euróért vásárolta ki futó szerződéséből, ez német csúcs edző esetében.

Feladata nem lesz könnyű: meg kell nyernie a szurkolókat és a keretet magának, jó eredményekkel biztosítani a vezetőség támogatását, ráadásul a Dortmund „fiatalos és látványos” filozófiáját is a pályára kellene vinnie. Az Ajaxnál igen jó diplomatának bizonyult – különösen elismerésre méltó, hogy kívülről az amszterdami topklubhoz kerülve kiismerte magát a közismerten intrikáló közegben –, ez előrelépés lehet a konfliktusos Tuchelhez képest.

JÓ LENNE MÁR EGY KIS IZGALOM
„A Bayern és a többi csapat közötti szakadék pont ugyanakkora, mint korábban. A müncheni együttes majdnem változatlan, Philipp Lahm és Xabi Alonso abbahagyta, de Joshua Kimmich és az újonnan érkező Corentin Tolisso képes őket megfelelően pótolni. Úgy gondolom, a Borussia Dortmund az előző idénynél jobb teljesítményt tud nyújtani, igaz, akkor tizennyolc pont hátrányt szedett össze a bajorokkal szemben. Azt hiszem, sikernek könyvelhetné el a BVB, ha most meg tudná felezni ezt a differenciát. Egy kicsivel több izgalom jót tenne a Bundesligának, ám a Bayerné messze a legerősebb csapat. Az RB Leipziggel ismét számolni kell, a lipcseiek számára nagy siker lenne, ha ismét dobogón végeznének – de nehéz idényük lesz, a Bajnokok Ligája-szereplés rengeteg energiát és lelkierőt emészt fel. Azt várom, hogy a Schalke ismét megerősödjön, ugyanúgy, mint a Bayer Leverkusen – a Borussia Mönchengladbach pedig tavasszal jól futballozott, megint előretörhet. A Wolfsburg számomra nagy kérdés az előző idény csalódást okozó csapatai közül.” (Ottmar Hitzfeld esélylatolgatása)

De a holland szakembert az eredményei fogják minősíteni, márpedig Dortmundban a minimálisan elfogadható eredmény a második hely biztos megszerzése, úgy, hogy inkább előre, mint hátrafelé kelljen figyelni. Bosz ultraagresszív játékot ígér (négy másodpercük van játékosainak arra, hogy egy elvesztett labdát azonnal visszaszerezzenek), megpróbálja megváltoztatni a Tuchel által a „keretbe nevelt” automatizmusokat, és ehhez idő kell.

Amíg a holland elképzeléseit teljesen magáévá teszi a csapat, addig pedig tartani kellene a lépést a táblázat elején – mint említettük, nem lesz ez könnyű feladat… Bosz Johan Cruyff, Pep Guardiola és Jürgen Klopp „mixe” edzői elképzeléseit tekintve – a Dortmundban megszokott agresszív gegenpressing mellett a sok labdabirtoklásnak is híve, és a klubvezetők meg vannak győződve arról, hogy futballja olyan, amit a közönség látni akar a Dortmundtól.

Csak ne kellene majdnem minden nyáron a fél együttest újjáépíteni…

Az RB Leipzig a klubfilozófiához illően megint csak 23 éves vagy fiatalabb játékosokat vásárolt, nem olcsón – csaknem negyvenmillió euró ment el a talentumvadászatra. Egyelőre sikerrel óvja legnagyobb értékeit Ralph Hasenhüttl csapata, a nagy kérdés az, hogy a kvázi tökéletes első Bundesliga-idény után jöhet-e egy hasonló második. Meglepő lenne, ha a Leipzig kizúgna az első négyből, a második hely elvesztését alighanem (egyelőre) még a klubházban sem tartanák tragédiának – ha az RBL megőrzi elitbeli tagságát, az a további építkezés záloga lehet.

A nyomás majd azon a ponton kezd el nőni, amikor fel kellene lépni kihívóként a Bayern Münchennel szemben, ez azonban még odébb van. Akkor viszont azoknak is nehéz dolguk lesz, akik egyaránt utálják a Bayernt és az „uborkafára felkapaszkodott” lipcseieket…

ÁTIGAZOLÁSOK A BUNDESLIGÁBAN, 2017 NYARA
NYÁRI TRANSZFERSOROZAT
NÉMET ÁTIGAZOLÁSI HÍREK

Az előző idényben a 4–7. helyek mindegyikén meglepetésgárda (Hoffenheim, 1. FC Köln, Hertha, Freiburg) végzett, most az lenne a meglepetés, ha a felsőházi tagságot mindegyikük megőrizné, ugyanis a Schalke 04, a Bayer Leverkusen és a Borussia Mönchengladbach is a rosszul sikerült szezonja után ismételten csatlakozni akar az európai kupaszereplésért küzdőkhöz.

Ez a három csapat mintegy százmillió eurót költött az átigazolási piacon (persze egy fél Neymart sem vehetnének belőle…), ha ennek nem lesz eredménye, akkor elkövetkezhet a fogaknak csikorgatása. Igaz, Leverkusenben a Chicharito, Calhanoglu, Toprak trió elvesztése önmagában is megér egy alapos fogcsikorgatást.

Nyugi, nyugi, jó lesz ez! Dárdai Pál ismét meglepetéseket okozna a Herthával (Fotó: AFP)
Nyugi, nyugi, jó lesz ez! Dárdai Pál ismét meglepetéseket okozna a Herthával (Fotó: AFP)

A MAGYAROK – DÁRDAI ÉS TÁRSAI

FIATALOK ÉS KÉPZETTEK

Julian Nagelsmann mellé egy másik „tejfelesszájú”, a csupán 31 éves Domenico Tedesco is megérkezett a Bundesliga edzői közé – a játékosként csak a Kreisligáig (körzeti bajnokság) jutó, olasz származású szakember évfolyamelső volt az edzőképző Hennes Weisweiler Akadémián. Tedesco a Schalke irányítását vehette át, ami nem kis feladat… A Bundesliga edzőinek átlagéletkora csupán 44.4 év, a bajnokságban dolgozó trénerek harmada a harmincas éveiben jár, és a 18 szakemberből 7 soha nem játszott futballistaként élvonalbeli bajnoki mérkőzést.

A Bundesliga magyar kontingense sajnos tovább csökkent: a német élvonal 276 légiósából csak kettő honfitársunk, Gulácsi Péter (RB Leipzig) és Szalai Ádám (Hoffenheim) – ők viszont legalább felsőházi csapatoknál számíthatnak rendszeres játéklehetőségre. Melléjük még ifj. Dárdai Pál, vagy ahogy a német média és a barátai hívják, Dárdai Palkó csatlakozhat – a fiatalok közül ő jár a legközelebb a Bundesliga-bemutatkozáshoz.

Mindenesetre a bajnoki rajt valószínűleg csupán két magyarral kezdődik, ez holtversenyben húszéves mélypont – továbbá súlyos kritikája a hazai nevelésnek, hogy Kalmár Zsolt és Kleinheisler László úgy találtatott könnyűnek a Bundesligában, hogy csak minimális nyomot hagyott.

Az edzői jelenlétünk viszont erős: Dárdai Pál és a kapusedző Petry Zsolt a Herthánál, a másodedző Lőw Zsolt az RB Leipzignél képviseli a magyar színeket. Dárdai kitűnő szezonokat zárt eddig Berlinben, először megmentette a fővárosi gárdát a kieséstől, majd két, hasonló forgatókönyvű idényben (remek szereplés a közepes erősségű játékoskerettel ősszel, visszaesés tavasszal) európai kupaszereplést érő helyre hozta be a kék-fehéreket.

A 10 LEGDRÁGÁBB NYÁRI ÉRKEZŐ A BUNDESLIGÁBAN
1. Corentin Tolisso (Bayern München) 41.5 millió euró
2. Kingsley Coman (Bayern München, kölcsön után végleg) 21 millió euró
3. Maximilian Philipp (Borussia Dortmund) 20 millió euró
Niklas Süle (Bayern München) 20 millió euró
5. Nabil Bentaleb (Schalke 04, kölcsön után végleg) 19 millió euró
6. John Anthony Brooks (Wolfsburg) 17 millió euró
Jhon Córdoba (1. FC Köln) 17 millió euró
Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach) 17 millió euró
9. Ignacio Camacho (Wolfsburg) 15 millió euró
10. Jean-Kévin Augustin (RB Leipzig) 13 millió euró

A Hertha azért legfeljebb egy középsúlyú versenyző a félnehézsúlyú és nehézsúlyú riválisokkal zsúfolt közegben, és nagy kérdés, hogy meddig tud birokra kelni a jobb anyagi helyzetű vetélytársakkal. A középmezőnybeli helyezés a realitás, egy újabb európai kupahely viszont azt mutatná: a 125 éves Herthánál még mindig működik a Dárdai-faktor.

A magyar edző az átigazolási időszakban igyekezett gyorsabbá és veszélyesebbé tenni csapatát az igazolásokkal, a Lipcséből érkező Davie Selkéért kivágott nyolcmillió eurót, de tegyük hozzá, már középcsapatoknál is teljesen megszokottak a tízmilliós vételek, tehát még mindig nem dagonyázik pénzben a Hertha. Persze erre az eddig látottak alapján nincs is feltétlenül szükség.

A Berliner Zeitung a Hertha 125. születésnapja után nagyon szórakoztató cikkben jósolt a klub jövőjéről: eszerint Dárdai Pált 2019-ben elviszi vezetőedzőnek a Bayern München, miután megnyeri az Európa-ligát a fővárosiakkal. Az El-döntő hőse a szerény 189.2 millió eurós kivásárlási árú Dárdai Palkó, aki 2042-ben edzőként veszi át a fővárosiakat időközben visszatért édesapjától. Vicces cikk ide, vicces cikk oda, ez is jól jelzi, hogy a Dárdai név mennyire hozzákötődött a Herthához. És ez (finoman fogalmazva) nem kis elismerés.

EGYSZER MÁR CSAK KIESNEK

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a német Bundesliga 2017–18-as idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az előző szezonban is azt jósoltuk, hogy a patinás Hamburger SV most már nem ússza meg, ám a túlélőbajnok hamburgiak megint megúszták. A Bundesliga-örökóra tovább ketyeg, de a szezon előtt megint felvetődik a kérdés: meddig lehet ezt így bírni? Alvó óriásból állandó kiesőjelölt lett a HSV, és hiába van a kispadon jó szakember, Markus Gisdol, ebben az idényben már nincs ott a mezőnyből lefelé kilógó Ingolstadt és Darmstadt, amelyeket meg lehetett előzni.

Az élvonalhoz a VfB Stuttgart és a Hannover csatlakozott – két tradicionális Bundesliga-klub –, a HSV-nek igen nehéz dolga lesz, és a bukmékerek is az ő kiesését tartják az egyik legvalószínűbb opciónak. A kétfrontos terheléstől mindenesetre nem kell tartani: a 3. Ligában szereplő Osnabrück tudniillik máris kiejtette a hamburgiakat a Német Kupából. Ahogy a Hamburger Morgenpost megjegyzi: a szezon még el sem kezdődött, de máris krízisben van a HSV.

Lehet, hogy a másodosztály tisztítótűzzel érne fel az örökös Bundesliga-tagnak, az viszont biztos, hogy az állandósult élet-halál harcot nem lehet mindig megúszni. Azért a „Bundesliga-dinoszaurusz” hívei örülnének, ha inkább (mondjuk) a Mainz, a Hannover, vagy az Augsburg neve szerepelne a búcsúzók listáján.

A Bundesliga-örökóra pedig tovább ketyeghetne a hamburgi stadionban.

Bibiana Steinhaus, a Bundesliga első női játékvezetője (Fotó: AFP)
Bibiana Steinhaus, a Bundesliga első női játékvezetője (Fotó: AFP)
ÚJDONSÁGOK: VIDEOASSZISZTENS ÉS AZ ELSŐ BÍRÓNŐ

A Bundesligát érintő legfontosabb változás, hogy a 2017–2018-as szezontól minden bajnoki mérkőzésen lesz videoasszisztensi segítsége a játékvezetőknek. Az előző évad mindegyik Bundesliga-bírója bevethető a videobíró mellett is. A játékvezetői karban most először lesz nő: a 38 éves rendőr, Bibiana Steinhaus.

„Minden német játékvezetőnek, legyen férfi vagy nő, az az álma, hogy Bundesliga-mérkőzést vezessen. Hosszú évekig dolgoztam azon, hogy megvalósuljon ez az álom, és sok csalódást is át kellett élnem. Nagyon örülök, hogy a játékvezetői bizottság ennyire bízik bennem – ez mutatja, hogy a teljesítmény számít, még akkor is, ha futballbíróról van szó” – vélekedett kinevezéséről Steinhaus, akinek az édesapja is játékvezető volt.

Steinhaus a Német Kupa 1. fordulójában a Bayern Münchennek vezetett, és a tréfás kedvű Franck Ribéry megpróbálta stikában kikötni a cipőjét, hogy kapjon kettőt a karjára a fáradozásaiért.

„Vicces jelenet volt, ő is benne volt a tréfában. Mókázhatunk a játékvezetőkkel, de a kölcsönös tiszteletet minden esetben meg kell adni” – kommentálta a jelenetet Ribéry.

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
Augusztus 18., péntek
20.30:
Bayern München–Bayer Leverkusen (Tv:Eurosport2)
Augusztus 19., szombat
15.30:Hoffenheim–Werder Bremen
15.30: Hertha BSC–Stuttgart
15.30:Hamburg–Augsburg
15.30:Mainz–Hannover
15.30:Wolfsburg–Borussia Dortmund (Tv:Eurosport2)
18.30:Schalke 04–RB Leipzig (Tv:Eurosport2)
Augusztus 20., vasárnap
15.30:Freiburg–Eintracht Frankfurt (Tv:Eurosport2)
18.00:Borussia Mönchengladbach–Köln (Tv:Eurosport2)

A FŐSZEREPLŐK
KLUB VEZETŐEDZŐ HELYEZÉS AZ ELŐZŐ IDÉNYBEN
1. FC Köln Peter Stöger 5.
1899 Hoffenheim Julian Nagelsmann 4.
Bayer Leverkusen Heiko Herrlich 12.
Bayern München Carlo Ancelotti 1.
Borussia Dortmund Peter Bosz 3.
Borussia Mönchengladbach Dieter Hecking 9.
Eintracht Frankfurt Niko Kovac 11.
FC Augsburg Manuel Baum 13.
Hamburger SV Markus Gisdol 14.
Hannover 96 André Breitenreiter újonc
Hertha BSC Dárdai Pál 6.
Mainz 05 Sandro Schwarz 15.
RB Leipzig Ralph Hasenhüttl 2.
SC Freiburg Christian Streich 7.
Schalke 04 Domenico Tedesco 10.
VfB Stuttgart Hannes Wolf újonc
VfL Wolfsburg Andries Jonker 16.
Werder Bremen Alexander Nouri 8.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik