Eddig a Dortmund a transzfertél nagy nyertese

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.01.10. 15:04
null
Ki az úr a Ruhr-vidéken? (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzferösszefoglalónkkal. Illetve nem a szokásossal: ezúttal nem csak egyetlen csapatra hegyezzük ki a heti körsétánkat, hanem városi sétákat teszünk. A Premier League után szokás szerint a Serie A-val folytattuk, majd a Ruhr-vidék két gigászánál nézünk körül. Amíg Olaszországban a Milanhoz „futballisten” érkezett, addig Németországban a Dortmundhoz „haalandó”.  

 

A BORUSSIA DORTMUND tűnik a tél nagy nyertesének, de nemcsak a Bundesligában, lévén a szinte az összes topcsapat által csábított Erling Haalandot sikerült megvenni, ráadásul potom húszmillió euróért – no és a nagy Mino Raiola is beérte a rábeszélésért holmi 12 millió euróval, a csatár pedig csupán tízmillió euróval lett gazdagabb. Éves bruttó keresete ennél valamivel kisebb, de a Borussiát támogató sportszergyártó cég is beszállt az üzletbe. Jól járt az ék kettővel korábbi klubja, a Molde is, az átigazolási díj 15 százaléka a norvég klubé lett. Hogy mi hoz a jövő? Haaland 2024-ig írt alá, de van a szerződésében egy jövőre érvényes kivásárlási ár (a hírek szerint bőven 60 millió euró fölötti), ilyet először alkalmazott a klub, amióta megjárta Mario Götzével és a Bayern Münchennel.

Ez a transzfer azt is jelenti, hogy a Salzburg nagytestvére, a Lipcse nem adja el mostanában Timo Wernert, de az is igaz, hogy a lipcsei topfizetés csak ötmillió euró évente, a Dortmund az egyik német lap szerint nyolcmilliót kínált Haalandnak. A norvég Ausztriában évi egymillió eurót keresett, ezért cserébe 27 tétmérkőzésen 29 gólt szerzett, 7 gólpasszal kísérve, és tavasszal a Bajnokok Ligájában is bevethető az új szabályok értelmében.

A nyáron a védelmet és a középpályát erősítette meg a klub (Mats Hummels, Nico Schulz, illetve Thorgan Hazard és Julian Brandt megvételével), és mivel minden bizonnyal az új fiú lesz az új 9-es, így megingott Mario Götze és Paco Alcácer helye a keretben. Előbbi nem kapott új, zsíros szerződést (most bónuszokkal együtt bruttó tízmilliót keres), így valószínűleg távozik a nyáron, amikor lejár a szerződése – vagy még a télen elviszi a Hertha az idényben 16 mérkőzésen alig 4 kanadai pontig jutó játékost. Vagy marad, mert rájön, hogy a Dortmund által kínált hétmillió bruttónál többet csak Kínában kap…

Alcácer más tészta, remekül kezdett a Dortmundban, 21 millió euróért végleg meg is vették az FC Barcelonától, ebben az idényben azonban 15 mérkőzésen csak 7 gólnál tart, ráadásul néhányszor meg is sérült a közelmúltban. Vinné a hírek szerint a Tottenham Hotspur, az Atlético Madrid és a Valencia, de nem látunk okot arra, hogy eladják őt, pláne a télen. Kivéve, ha tényleg igaz a pletyka, hogy nagyon megromlott a kapcsolata Lucien Favre edzővel…

Ugyanezen okokból koppan a Bayern München, a Chelsea, a Haalandért nagy harcot vívó Manchester United, a Liverpool és a Manchester City álla is Jadon Sancho ügyében, a szélső azért lett borzasztóan kapós, mert 24 meccsén 25 kanadai pontot termelt! Hasonló jó statisztikával csak Marco Reus bír, ő tavasszal betölti a 31-et, minden bizonnyal a BVB lesz az utolsó komoly klubja, szerződése 2023-ig szól, Sanchóé egy évvel korábban fut ki.

De azért azt szögezzük le: Sanchót megtartani nem lesz egyszerű, az ő képességeivel Angliában húszmillió eurót simán megkereshet évente, ez majdnem kétszerese a dortmundi topfizetésnek (Marco Reus, 11.5 millió euró évente, bruttóban), húszmilliót még Robert Lewandowski sem keres.

Aki távozhat a télen, az a középső középpályás Mahmoud Dahoud (Hertha?), kérdés, hogy a már régóta elvágyódó, a PSG helyett meglepő módon „csak” a Benficáig jutó Julian Weigl után elenged-e a klub újabb középpályást.

A szélsőhátvéd Asraf Hakimi Dortmundban klasszisígéretté nőtte ki magát, a Bayern München még a télen vinné, az ügyet bonyolítja, hogy Hakimi a nyáron visszatér kölcsönből a Real Madridhoz, ahol Nacho, Éder Militao, Dani Carvajal és Álvaro Odriozola, illetve Marcelo és Ferland Mendy is bevethető az ő védőposztjain. Nagyon kapós Angliában a Norwich City húszéves védője, Max Aarons, akit a Sky Sports értesülései szerint mintegy 40 millió euróért meg lehet venni, legelszántabb kérője a Dortmund mellett a Tottenham.

És Paco?!

 

A Juventus 21 éves török védője, Merih Demiral középen és a jobb oldalon is bevethető, őt a jövő embereként tartják számon Torinóban is, ezért sem eladó – legalábbis nem 30 millió euróért, mert ennyiért nem kapta meg a Leicester City. Ám a nagy talján transzfertudor, Gianluca Di Marzio szerint a BVB klubrekordot adna érte, 40 millió euró körüli összeget.

Nem lenne olcsóbb a nyolcszoros válogatott Lukas Klostermann sem, érdekes, hogy az ő klubja, a Lipcse is ott sorakozik Aarons kérői között.

Érdemes tehát a nagyon fiatalokat szemmel tartani, ilyen a Birmingham Cityben 16 éves kora ellenére az idényben 22 bajnokin összesen 1400 percet játszó Jude Bellingham, de az angolt a Bayern is figyeli, az angol topcsapatok, valamint a Barca mellett; a Marseille kicsit idősebb, de csak a korosztályos csapatokban villogó szélsőjéért, Isaac Lihadjiért a Dortmund, Borussia Mönchengladbach, RB Leipzig trió mellett a Juventus is versenyez.

Nem is rossz! (Forrás: bundesliga.de)
Nem is rossz! (Forrás: bundesliga.de)


SCHALKE 04

„A Schalkének egy poszton kell erősítenie leginkább: gólerős csatár kell. Olyan, aki hat-nyolc gólt szerez, van nemzetközi tapasztalata, és azonnali segítség. A Schalke nem képes bárkit megvenni, nem maradt már pénze, így az egyetlen esély a kölcsönzés – járta körül a minap a királykékek transzfertelét a Sky Germany szakembere, Dirk grosse Schlarmann. – Két játékos, Nabil Bentaleb és Steven Skrzybski közben elhagyhatja a klubot, értük a Schalke azonnal pénzt akar látni, de a kérőik kölcsönbe vinnék őket. Bentaleb vissza akar menni Angliába, Skrzybski Németországban maradna, de egy hónapja nem játszottak már a Bundesligában.”

A 2017-ben 19 millió eurót vett középső középpályást, Bentalebet az Everton, a Milan, az Aston Villa és a Crystal Palace vinnéa Bremen mellett. A támadó Skrzybskit kölcsönvette a Fortuna Düsseldorf, 1.5 millió eurós vételi opcióval, közben a fiatal spanyol balhátvédre, Juan Mirandára a Juventus vetett szemet (őt a Barca adta kölcsön 2021 nyaráig, opciója van rá a németeknek, visszavásárlási lehetősége meg a katalánoknak).

Skrzybski mellett távozott a rutinos támadó, a 2018 őszén még a német válogatottba is beférő Mark Uth (érdekes feltételekkel: nem léphet pályára a Schalke ellen, és az 1. FC Köln csak akkor fizet érte 350 ezer euró kölcsönzési díjat, ha nem esik ki az élvonalból), és fiatal kollégája, Fabian Reese, a nagy téli érkező talán az osztrák Michael Gregoritsch, akinek nem ment mostanában az Augsburgban, fél évre félmillió euróért került kölcsönbe a Schalkéhez, vételi opció nélkül.

A nyáron kinevezett edző, David Wagner ráadásul azzal a problémával is szembesült, hogy az Everton által kölcsönadott védőt, a 22 éves Jonjoe Kennyt az összes londoni topcsapat vinné, ugyanis az angol játékos remekül futballozik a Bundesligában. Kapusa, Alexander Nübel a nyártól a Bayern Münchenben folytatja, az ő utóda az Anderlech válogatott kerettag kapusa, a belga Hendrik Van Crombrugge lehet. Hogy, hogyan nem, Nübeltől a minap elvették a csapatkapitányi karszalagot…

Krzysztof Piateknek és Demiralnak vannak gazdagabb kérői, talán a Fiorentina brazil támadója, Pedro Guilherme vagy az Atalanta német hátvédje, Robin Gosens még „beeshet”, utóbbihoz azonban el kell adni Angliába Bentalebet.

Gosens ugyan szeptemberben meghosszabbította a szerződését, de egy nyilatkozatában elárulta, hogy a Schalke első hívó szavára ugrana – ugyanakkor Jean-Clair Todibo szívesebben eltöltene a Schalkében egy fél évet, mint a Milanban, állítja Gianluca Di Marzio. Érdekes, hogy a nyáron a Schalke éppen a Milan orra elől vette meg a VfB Stuttgarttól a török Ozan Kabakot, akivel nagyon jól járt a 04.

Wagner egyébként kihozta eddig a maximumot a Schalkéből, a tabellán az 5. helyen áll a csapat, még úgy is, hogy két védő, Benjamin Stambouli és Salif Sané, valamint a csapat második legértékesebb játékosa, az amerikai középpályás, Weston McKennie is régóta sérült. A Dortmund a 4., de ugyanannyi ponttal, mint a sokkal gyengébb játékoskerettel rendelkező S04, hirtelen nehéz is lenne eldönteni, hogy ki a Ruhr a házban?

Meglehet, a tréner újabb csatár megvétele nélkül folytatja, mert a keret tagja a 19 éves, török válogatott és igen (kanadai) ponterős Ahmed Kutucu, a bajnokságot sérüléssel kezdő, tavaly ilyenkor a Manchester Citytől kilencmillióért vett Rabbi Matondo, a belga válogatott Benito Raman és a Schalke „Szalai Ádámja”, Guido Burgstaller is.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2020 TELE

AUGSBURG
Érkezett:
Kölcsönbe:
Eduard Löwen (Hertha)
Távozott: Cauby (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Michael Gregoritsch (Schalke, 500 000 euró)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Exequiel Palacios (River Plate, 17 000 000)
Távozott:

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Távozott:

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Erling Haaland (RB Salzburg, 20 000 000)
Távozott: Julian Weigl (Benfica, 20 000 000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Julio Villalba (Altach), Andreas Poulsen (Austria Wien)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Távozott: Nicolai Müller (Western Sydney)
Kölcsönbe: Simon Falette (Fenerbahce)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Dawid Kownacki (Sampdoria, kölcsön után végleg, 7 500 000)
Kölcsönbe: Steven Skrzybski (Schalke, 200 000)
Távozott:

FREIBURG
Érkezett:
Távozott:

Kölcsönbe: Marco Terrazzino (Dynamo Dresden)

HOFFENHEIM
Érkezett: Munasz Dabbur (Sevilla, 12 00 000), Domen Gril (NK Bravo, 400 000)
Kölcsönből vissza: Felipe Pires (Fortaleza), Bruno Nazário (Athletico Paranaense)
Távozott:
Kölcsönbe: Domen Gril (NK Bravo)

HERTHA BSC
Érkezett: Santiago Ascacíbar (VfB Stuttgart, 10 000 000)
Távozott: Sidney Friede (Wehen Wiesbaden, ingyen)
Kölcsönbe: Eduard Löwen (Augsburg), Maurice Covic (Ascoli)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Kölcsönbe: Mark Uth (Schalke), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg)
Távozott: Darko Csurlinov (VfB Stuttgart, 200 000)

MAINZ
Érkezett:
Távozott:

PADERBORN
Érkezett: Dennis Srbeny (Norwich City), Adrian Oeynhausen (Paderborn U19)
Távozott: Khiry Shelton (Kansas City)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Marcelo Saracchi (Galatasaray, 500 000)

SCHALKE
Érkezett:
Kölcsönbe: Michael Gregoritsch (Augsburg, 500 000)
Távozott: Fabian Reese (Holstein Kiel, 100 000)
Kölcsönbe: Steven Skrzybski (Düsseldorf, 200 000), Mark Uth (1.FC Köln)

UNION BERLIN
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Nicolai Rapp (Darmstadt)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Felix Beijmo (Malmö)
Távozott:

WOLFSBURG
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Elvis Rexhbecaj (1.FC Köln)
Kölcsönből vissza: Lukas Nmecha (Manchester City U23)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik