HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2011.02.04 13:35 Frissítve: 2015.03.01 02:51

Dortmund vagy Schalke: ki a „Ruhr" a háznál?

Immáron 137. alkalommal (és 78. alkalommal a Bundesligában) csap össze a Ruhr-vidék két nagycsapata, a Borussia Dortmund és a Schalke 04 Németország talán legpazarabb hangulatú regionális futballderbijén. A sárga-feketék listavezetőként, a királykékek válságban várják a derbit, az összmérleg kiegyenlített. Ki örülhet péntek este?

A dortmundi szurkolók alighanem feldobják egy kicsit a hangulatot... (Fotók: Action Images)

„Nem vagyunk toronymagas esélyesek, bármit is mutat a tabella. Kiváló ellenféllel találjuk szembe magunkat."

SZÁMOK A DERBI ELŐTT

Ez a 78. Ruhr-vidéki derbi a Bundesligában. A mérleg 27 dortmundi és 27 gelsenkircheni siker, 23 döntetlen. Hazai pályán a Dortmund a papírformának megfelelően erős, a mérleg 17–11–10.


A Dortmund a közelmúltban pocsékul szerepelt a Schalke ellen: a legutóbbi 24 Bundesliga-összecsapásból csak hármat (!) nyert meg, tizenkét döntetlen mellett tíz gelsenkircheni siker a mérleg.


Először lép pályára regionális derbin királykék mezben Christoph Metzelder, a korábbi dortmundi védőkedvenc.


Aggasztó lehet a Schalke-híveknek Klaas-Jan Huntelaar gólképtelensége: a holland klasszis bajnokin legutóbb a 12. fordulóban a Wolfsburgnak talált be, immár 689 perce nem zörgette meg a hálót.

Ritkán fogja vissza ennyire magát egy edző a tabellát hatalmas fölénnyel vezető csapat részéről a 11. helyezett elleni mérkőzés előtt. De nem véletlen Jürgen Klopp – ő nyilatkozta a fentieket – óvatossága: egy regionális összecsapás hírhedten kiszámíthatatlan, a Dortmund–Schalkén pedig mindenki tisztában van azzal: bármi lehet. Még akkor is, ha a Dortmund a táblázaton tíz hellyel és 25 ponttal előzi meg az „ősellenséget" – a BVB pontosan kétszer annyi pontot gyűjtött a 2010–2011-es Bundesliga-szezonban, mint a Schalke.

„Egy dortmundi győzelemmel megmenthetjük a szezont a szurkolóink számára. A derbiknek saját szabályaik vannak, semmit nem számít a tabella" – kommentált Benedikt Höwedes, a gelsenkircheniek védője.

A Schalkénél ebben bízhatnak, mert nagyjából semmi sincs rendben: a csapat rosszul szerepel, Felix Magathból elege van a drukkereknek, akik különösen nehezen viselik a rendkívüli „játékosforgalmat": nyílt levélben adtak hangot kételyeiknek, felróva a koncepció hiányát és Magath „ámokfutását". A Magath-érában eddig 36 játékos jött a Schalkéba, és 26 már távozott is közülük...

ITT MINDENKI TÚLPÖRÖG

„Annak idején, amikor a Schalkéba igazoltam, gyorsan elmondták a házirendet: mindennél fontosabb az, hogy megnyerjük a Dortmund elleni derbit. Mindent belead mindkét csapat, emlékszem, én is néha valóságos ámokfutásba kezdtem a pályán. Mindenki túlpörög, aztán később lehet, hogy ezt megbánja" – nyilatkozta a Welt Online-nak a Schalkénél hosszú éveket töltő Gerald Asamoah, aki a St. Pauli játékosaként maga is derbire készül – hisz a fordulóban hamburgi városi rangadó is lesz.

„Elég ebből az őrültségből, amely a Schalkénél zajlik!" – jelentették ki.

A Schalke trénerének ellenben a szurkolói reakciókból kezd elege lenni...

„Minden szurkoló felelősségre vonhat, válaszolok nekik. De azért hoztak a klubhoz, hogy korlátozott anyagi lehetőségek mellett eljuttassam az élcsapatok közé. Ha találnak a helyemre mást, jobbat, tegyék! De attól tartok, nem találnak jobbat" – mondta a konfrontatív stílusáról is ismert Magath, aki úgy véli, a szezon német bajnokával játszanak.

„Azt hiszem, a leendő aranyérmessel vívunk meg. A Dortmund egyértelmű és hatalmas favorit, főleg hazai pályán".

Jürgen Klopp figyelmeztetett, Magath csak a dortmundiak éberségét akarja elaltatni.

„Sokkal könnyebb pozitív meglepetést okozni, ha alacsonyak az elvárások. Nyilván minket tartanak az esélyesnek, de ötven-ötven százalék az esély a derbin."

A Dortmundnál az év igazolásának bátran tekinthető Kagava Sindzsit kell pótolni, aki az Ázsia-kupán dőlt ki az egész tavaszi szezonra. Jürgen Klopp az előretolt csatár Barrios mögött a Blaszczykowski, Götze, Grosskreutz trióval támad, a Schalkéban először lesz kezdő az újonnan igazolt ghánai középpályás, Anthony Annan.

A Ruhr-derbivel kapcsolatban egyvalami biztos: este elszabadul a pokol, és a két szurkolótábor elképesztő hangulatot teremt – ízelítő alant, a videókban.

SCHALKE–DORTMUND 1–3: AZ ŐSZI DERBI
   

BUNDESLIGA
21. FORDULÓ
BORUSSIA DORTMUND–SCHALKE 04
Dortmund, 20.30 (Tv: Eurosport2). Vezeti: Heiner
VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Hummels, Felipe Santana, Schmelzer – S. Bender, Sahin – Blaszczykowski, M. Götze, Grosskreutz – Barrios
Schalke: Neuer – Ucsida, Höwedes, Metzelder, Schmitz  – Kluge, Annan – Farfan, Jurado  – Raúl, Huntelaar
A BUNDESLIGA ÁLLÁSA
2019.02.17 22:45:08

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „A német bajnokságot az teszi különlegessé és vonzóvá, hogy ott hisznek és bíznak benned, még akkor is, ha olyan fiatal vagy, mint én, hiszen arrafelé nem vesznek külföldről játékost úgy, hogy ne győződnének meg a képességeiről.”

2019.02.12 08:40:24

Német labdarúgás PIETSCH TIBOR

„Ha Petry Zsolt mellé még egy magyar edzőt hoznék, ránk fognák, hogy átvette a hatalmat a magyar maffia...”

2019.02.08 01:05:39

Német labdarúgás HUBER TAMÁS

NS-VÉLEMÉNY. Dárdai és a Hertha lesz a példa.

2019.02.06 19:34:07

Német labdarúgás HUBER TAMÁS, TÓTH ISTVÁN (Berlin)

A müncheniek végig fölényben játszottak, de Hummels kisegítette egyszer a hazaiakat – végül Coman döntött.

2019.02.02 14:40:20

Német labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. Serie A, Bundesliga, Ligue 1: az utolsó cseppek is legördültek a transzferablakon.