CIES: a labdamozgatás királyai – itthon az Újpest, Európában a Bayern

Vágólapra másolva!
2020.06.29. 19:21
null
Sokat mozgatják a labdát Lewandowskiék (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb tanulmányában azt vizsgálta, hogy az InStat statisztikai rendszer elmúlt három idényre vetített adatai alapján melyik csapat mozgatja a legtöbbet a labdát a vizsgált 35 európai bajnokságban szereplők közül.

A CIES 35 európai bajnokságban szereplő csapatoknál végrehajtott passzok, átadások mennyiségét, hosszát vizsgálta az elmúlt három idényre visszatekintve. Ezek alapján kijelenthető, hogy a Bayern München labdamozgatásban a legjobb Európában, a münchenieknél „utazik” legtöbbet a labda: egy meccsen átlagosan 12.7 kilométert.

Ez valamivel több, mint a második helyre szoruló Manchester City vonatkozó adata, ott ugyanis 12.5 kilométert tölt mozgásban a labda. A passzok számát tekintve viszont a City a jobb: 722-t passzolnak átlagban egy meccsen a „kékek”, a második helyen a 705-ig jutó Bayern és a Barcelona. Az angol bajnokságot 30 év után megnyerő Liverpool játékosai érdekes módon 654 passzt végeznek el átlagosan meccsenként, ám a többi diszciplínában élen záróknál jóval hosszabb az átlagos távolsága ezeknek, 18.8 méter. A Bayernnél 18 méter az átlagos passzhossz, a Citynél 17.3, a Barcelonánál 16.3 méter.

Az elmúlt hétvégén véget érő magyar élvonal küzdelmeit is vizsgálták, s kiderült, itthon az Újpest tekinthető a legjobbnak a labda mozgatásában. A lila-fehéreknél meccsenként 10.6 kilométert utazik a labda, a Ferencvárosé a második hely 10.5 kilométerrel, majd mögöttük egy kilométerrel lemaradva jön a ZTE 9.6 kilométerrel. A passzok számát tekintve szintén az Újpest a legjobb 557-tel, megelőzve megint csak a Ferencvárost (552). Érdekes, hogy a leghosszabban passzoló csapatok élmezőnyében ott a két kieső: a sereghajtóként búcsúzó Kaposvár 20.4 méterrel vezeti ezt a listát a Honvéd (20.3 m) és a másik kieső DVSC (20.2 m) előtt.

Az NB I adatai –    bal oldalt a távolság, a csapatok neve mellett a passzok hossza átlagban, majd a passzok száma meccsenkénti átlagban
Az NB I adatai – bal oldalt a távolság, a csapatok neve mellett a passzok hossza átlagban, majd a passzok száma meccsenkénti átlagban

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik