ILKU MIKLÓS
ILKU MIKLÓS
2019.10.10 11:06 Frissítve: 2019.10.10 11:27

BVB: „Hiba volt elengedni” – Watzke visszahívta Kloppot

Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának ügyvezetője életrajzi könyvében arról ír: tavaly nyáron megpróbálta visszacsábítani a klubhoz Jürgen Kloppot, aki jelenleg a Bajnokok Ligája-győztes Liverpoolt irányítja.

Hans-Joachim Watzke (balra) és Jürgen Klopp jó kapcsolatot ápolnak (Fotó: AFP)

 

A Thomas Dollt váltó és a Borussia Dortmundot 2008 és 2015 között hét évig irányító Jürgen Klopp távozása óta nincs meg az állandóság a BVB kispadján. Sorrendben Thomas Tuchel, Peter Bosz, Peter Stöger és a jelenlegi vezetőedző, Lucien Favre adták egymásnak a stafétát, azaz négy év alatt négy tréner próbált szerencsét, több-kevesebb sikerrel.

Klopp eredményeit azonban megközelíteni sem tudták: az 52 éves szakember kétszer nyert Bundesligát és Német Szuperkupát a csapattal, a Német Kupa elhódítása mellett a Bajnokok Ligájában is döntőbe vezette a Borussiát. A Liverpoolhoz szerződése óta eltelt négy évben egy-egy Szuperkupa- és Német Kupa-győzelem jött össze a dortmundi csapatnak, valamint két bajnoki ezüstérem.

Aligha látjuk Kloppot újra fekete-sárgában

Talán nem meglepő, hogy Hans-Joachim Watzke október 14-én megjelenő Echte Liebe – Ein Leben mit dem BVB (Igaz szerelem – BVB egy életen át) című életrajzi könyvében a Kloppról szóló fejezetet azzal indítja: „Hiba volt elengedni őt...”. A dortmundi ügyvezető a későbbiekben feleleveníti, hogy 2018 májusában megpróbálta visszacsábítani Kloppot a klubhoz.

„Tudtam, hogy Jürgen ki fogja tölteni a szerződését a Liverpoolnál. Ő mindig is ilyen volt. De ha új irányt akarunk kijelölni a BVB-nél, Jürgent meg kell kérdeznem, hogy lát-e esélyt rá – utalt Klopp visszahívására Hans-Joachim Watzke életrajzi könyvében, amelyet a Bild szemlézett. – Persze nem számítottam arra, hogy igent mond, de nem bocsátottam volna meg magamnak, ha legalább nem kérdeztem volna rá.”

Watzke számára keserű emlék Klopp 2015-ös távozása, amit akkoriban is nehezen élt meg. „Talán jobb lett volna, ha inkább az egész csapatot cseréljük le, nem az edzőt. Tudtam, hogy nem találunk még egy ilyen trénert, jó futballistákat viszont igen. Soha egy edzővel sem volt ilyen jó kapcsolatunk, és valószínűleg többé nem is lesz.”

A történetet Jürgen Klopp – aki ott lesz Dortmundban csütörtökön a könyv hivatalos bemutatóján – is megerősítette a Bild érdeklődésére. „Épp egy repülőn várakoztam, amikor csörgött a telefonom. Aki (Watzke beceneve – a szerk.) volt az, és azt mondta: »Jürgen, vissza kell jönnöd.« Nevettem – mondta Klopp. – Azt hittem, hogy viccel. Azt kérdeztem tőle: »Hülye vagy, vagy berúgtál? Honnan jött ez az ötlet? Még néhány évig érvényes a szerződésem a Liverpoolnál.« Nem tudom, mennyire volt komoly abban a pillanatban.”

Klopp szerződése 2022 nyaráig érvényes a Liverpoolnál, és egyelőre nem zárta ki, hogy a jövőben visszatérhet Dortmundba. „Vészhelyzetben, ha a klubnak szüksége van segítségre, miért ne tenném meg? Szép dolog, hogy megvan erre a lehetőségem – folytatta a Bildnek a német tréner. – Ugyanakkor nem tartom valószínűnek, hogy meg fog történni. Nem akarok felmelegíteni egy olyan nagy dolgot, mint a dortmundi történet. Mindig valami újnak kell jönnie.”

A Dortmund a Bundesligában sorozatban három 2–2-es döntetlent játszott, így a nyolcadik helyen áll a tabellán. A válogatott szünetet követően a listavezető Borussia Mönchengladbachot fogadja jövő szombaton.

2020.03.27 07:33:58

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

Csaknem tíz éve biztos pont a Bayern München kapujában Manuel Neuer, aki forradalmasította posztját.

2020.03.17 16:09:00

Német labdarúgás FARKAS MÁTÉ

A bajorok „betörtek” Amerikába, Kínába; Szalai egy nap alatt 1000 magyar követőt vitt a Mainzhoz – globalizált (futball)világ.

2020.03.13 08:51:41

Német labdarúgás BABJÁK BENCE (Lipcse)

A magyar válogatott kapus pályafutása legrosszabb estéjéről és egyik legfontosabb meccséről is beszélt.

2020.03.07 18:10:44

Német labdarúgás M. G.

Hakimi gólja döntött, a BVB egymás után tizedik bajnoki sikerét aratta a másik Borussia ellen.

2020.03.03 22:21:00

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Dietmar Hopp sohasem kapta meg a szurkolóktól az őt a futballba feccölt energiájáért és pénzéért megillető elismerést, illetve a DFB magatartása miatt tulajdonképpen rajta verik el a port.