Bundesliga: „Gulácsi már tényleg a legjobbak között, Orbán igazi vezér”

Vágólapra másolva!
2020.05.26. 17:36
null
A korábbi magyar kapitány döntetlent vár a Bayern és a Dortmund rangadóján (Fotó: AFP)
A szövetségi kapitányként korábban Magyarországon is dolgozó Lothar Matthäus a Sport Tv-nek adott interjúban elemezte a Bundesliga magyar légiósait, illetve a Bayern München–Borussia Dortmund csúcsrangadó esélyeit is.

 

„A bajnoki címre szerintem már csak a Bayern Münchennek és a Dortmundnak van esélye. Két jó formában lévő csapat, mind a kettő erőnlétileg is jól mutat. Nagyon jól kezdtek a szünetet követően, nem hiszem, hogy más megelőzheti őket, de ha a Dortmund győzni akar, akkor a keddi mérkőzést különösen fontos lenne, hogy megnyerje. Ha a Borussia Dortmundnak a Bayern München ellen nem sikerül megnyernie ezt a rangadót, és a forduló után is megmarad a Bayern számára ez a négypontos előny, azt már egészen biztosan nem fogja kiengedni a kezéből – kezdte Matthäus a Sport Tv-nek adott interjút, hozzátéve, 2–2-es döntetlenre számít a kedd esti rangadón. – Látva a Bayern teljesítményét, különösen a Frankfurt ellen – nagyon nehéz dolga lesz a Dortmundnak.

A korábbi szövetségi kapitány a Bundesliga magyar légiósaira is kitértaz élen Gulácsi Péterrel.

„Nagyon jó kapus, nemcsak a Lipcsében teljesít kiválóan, hanem a válogatottban is. Csendes, nyugodt, higgadt, mindig koncentrál, az utóbbi években pedig a német bajnokság legjobbjai közé került. A csapat eredményeiben neki is nagy szerepe van, és ezt az is jól mutatja, hogy ugyan kapott új vetélytársakat az évek során, de ő maradt az első számú kapus. Most már tényleg a legjobbak közé tartozik a klubEurópában is, nemcsak Németországban, és az, hogy ő az első számú kapus, nagyon sokat jelent” – mondta a Lipcse kapusáról.

Gulácsi Péter klasszis kapussá érett a Bayern legendája szerint (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter klasszis kapussá érett a Bayern legendája szerint (Fotó: AFP)

 

Csapattársa, Willi Orbán is szóba került, aki Matthäus szerint német válogatott is lehetne: „Nagyon erős védő, kiváló kapitány, ő is mindig nagyon éles és különösen hasznos a Lipcse számára az oldalról elvégzett szabadrúgásoknál és szögleteknél, hiszen igen gólveszélyes is. Igazi vezető, aki nagyon hiányzott a Leipzig számára, szerintem ennek tudható be, hogy most már nem tartozik a bajnoki címre esélyes csapatok köréhez. Sajnos egy ilyen sérülés bármelyik játékossal megtörténhet, de megmutatta, hogy Orbán milyen sokat jelent a csapat számára. Nem egyszerűen vezér, igazi kapitány, aki nagyon kemény saját magával szemben, és ugyanezt várja el a csapattársaitól is, nagyon fontos tagja ennek a klubnak. Jogi Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya lemondott Jérome Boateng és Mats Hummels szerepeltetéséről. Egyértelmű, hogy Orbán a legjobb belső védők között van itt, Németországban, de ő a magyarok mellett döntött. A magyar válogatottnak biztos jó döntés, a németek számára most kevésbé...”

A Bayern München korábbi kiválósága a válogatott és a Mainz csatárát, Szalai Ádámot is jellemezte a Sport Tv számára.

Nagyon hasznos játékos a 16-oson belül. Magas, gólérzékeny. Igen, jelenleg nem játszik, valószínűleg elsősorban a mainzi vetélytársai sebessége miatt. Az edzője most valóban nem mellette döntött, de szüksége van rá, hiszen a kiesés ellen kell harcolniuk. Ehhez még szükségük lesz a góljaira, mert ő olyasvalaki, akit bármikor meg lehet találni a kapu előtt, erős, jól fejel, tudja, hogyan kell betalálni.”

Természetesen a legfiatalabb Bundesligában játszó magyar légióst, Sallai Rolandot is ismeri a 150-szeres német válogatottként visszavonuló Matthäus.

„Sajnos nem láttam sokat játszani, viszont a Freiburg olyan csapat, amelyben a fiatal játékosok jó helyen vannak. Az edzőjük dolgozott a Freiburg utánpótlásában is, tudja, mire van szükségük a fiataloknak. Szóval jó döntést hozott, amikor Freiburgba igazolt, különösen az edzője miatt. Kicsit hasonló a helyzet ahhoz, amit én megéltem, amikor elindultam a Bundesligában. Egy kisebb csapatban játszik, amelynek nincs sok pénze, fejlesztenie kell a játékosait. Christian Streich nagyon érti a munkáját, Roland meg fogja kapni a megfelelő számú meccset e fejlődéséhez.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik