A Dortmund kiütötte a Bayernt a kupadöntőben

Vágólapra másolva!
2012.05.12. 19:50
null
A bajnokság után a kupában is egymásnak feszült a BVB és a Bayern – megint a bajorok (pirosban) bánták <br />(Fotók: Reuters)
Címkék
A Német Kupa fináléjában a Bayern München és a bajnoki címvédő Borussia Dortmund találkozott egymással. Fantasztikus, hét gólt hozó mérkőzésen a Dortmund a pontvadászat után itt is jobbnak bizonyult a bajoroknál, miután 5–2-re győzött.

Egy igazi ínyenc a végére hagyja a legfinomabb falatot, és így tett most Németországban a két élcsapat, a Bayern München és a Borussia Dortmund is. Előbbi ugyebár a legismertebb, történelmileg legsikeresebb és legnépszerűbb csapat az országban, utóbbi pedig 2011 és 2012 bajnoka a Bundesligában, és az idény utolsó tétmérkőzésén, most egymással csaptak össze a nemzeti kupa döntőjében.

A találkozó előtt valósággal égett a bosszúvágytól a bajor klub, hiszen bár bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, a hazai uralom elveszítése az elevenébe vágott. Ennek ellenére a harmadik percben már a Dortmund vezetett, mert Jakub Blaszczykowski elcsípett egy rossz hátrapasszt, az ő sikeres passzát Kagava Sindzsi pedig a 11-es pont környékéről az üresen maradt kapuba továbbította. 1–0

JÖTTEK-MENTEK

A Bayerntől a Dortmundhoz:
2009, Mats Hummels, 4.200.000 euró
1998, Christian Nerlinger, ingyen
1989, Jürgen Wegmann
1988, Michael Rummenigge

A Dortmundtól a Bayernhez:
2004, Torsten Frings, 9.250.000
1992, Thomas Helmer, 3.750.000

Ezt követően inkább hajtós, mint izgalmas futballt láthattunk, majd amikor már éppen kezdett leülni a mérkőzés, a korábban hosszasan ápolt dortmundi kapus, Roman Weidenfeller másodszor is ütközött a 16-oson belül Mario Gomezzel: csakhogy amíg az elsőnél bravúrral hárított, a másodiknál összehozott fölöslegesen egy tizenegyest.

A jogos büntetőt Arjen Robben magabiztosan értékesítette: 1–1, Weidenfellert pedig gyorsan lekapta a pályáról edzője.

De messze nem volt még vége a félidőnek, amelyben Blaszczykowski is kiharcolt egy büntetőt, amelyet a többször is nagyot mentő védő, Mats Hummels váltott gólra, némi szerencsével (2–1), majd Robert Lewandowski játszott össze fantasztikusan Kagavával, és „bebőrözte" Manuel Neuert (3–1).

Bosszankodhatott a Bayern-kapus, hiszen a második dortmundi gól a kezéről, a harmadik a combjáról került hálójába.

Próbált újítani a második félidő elején a Bayern, egy alkalommal a cserekapus, Mitchell Langerak kis híján gólpasszt adott neki, de Neven Szubotics óriásit mentett Gomez elől. Ezt követően stabilan védekezett a Dortmund, és jól kontrázott, az egyik ilyen ellentámadás során az 58. percben Robert Lewandowski szétlőtte közelről a jobb felső sarkot. 4–1

Természetesen nem adta fel a Bayern, több okból sem, és előbb Gomez fejelt az ötösről a lécre, majd a neki az esetnél a labdát szállító Franck Ribéry jó tíz perc múlva két csodás cselt követően a 16-osról a jobb alsóba tüzelt. 4–2

Ám egy újabb egyéni hiba megpecsételte a bajorok sorsát: Neuer kiejtett egy labdát Lukasz Piszczek elé, aki azonnal honfitársa, Robert Lewandowski fejére ívelt, ő pedig közelről ismét nem hibázott: 5–2, eldőlt.

Megérdemelten nyert ilyen különbséggel is a Dortmund, amely történelme során először tudott duplázni – és sorozatban ötödször verte meg a Bayernt.

BORUSSIA DORTMUND–BAYERN MÜNCHEN 5–2

Lewandowski a harmadik játékos, aki háromszor talált be a Német Kupa döntőjében
Lewandowski a harmadik játékos, aki háromszor talált be a Német Kupa döntőjében
NÉMET KUPA, DÖNTŐ
Borussia Dortmund–Bayern München 5–2 (3–1)
Berlin, Olimpiai Stadion, 77 500 néző. V: Gagelmann
Borussia Dortmund: Weidenfeller (Langerak, 34.) – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – Gündogan, Kehl – Blaszczykowski (Perisic, 84.), Kagava (S. Bender, 81.), Grosskreutz – Lewandowski. Edző: Jürgen Klopp
Bayern München: Neuer – Lahm, J. Boateng, Badstuber, Alaba (Contento, 69.) – Luis Gustavo (Th. Müller, a szünetben), Schweinsteiger – Robben, Kroos, Ribéry – Gomez. Edző: Jupp Heynckes
Gólszerző: Kagava (3.), Hummels (41. – 11-esből), Lewandowski (45., 58., 81.), ill. Robben (25. – 11-esből), Ribéry (75.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik