Bayern: véget ér egy korszak, Hoeness távozik év végén?

I. M.I. M.
2019.07.24. 12:14
null
Véget ér egy korszak: Uli Hoeness távozik a Bayern Münchentől? (Fotó: AFP)
A német sajtó egybehangzó információi szerint Uli Hoeness nem indul az év végi elnökválasztáson, azaz távozik a Bayern München labdarúgócsapatától. A 67 éves sportvezető nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt, de annyit elmondott, hogy augusztus 29-én közli döntését a klub felügyelőbizottságával.

 

A Bild számolt be róla elsőként, majd a Kicker és a német Sport1 is úgy értesült, hogy Uli Hoeness nem indul a novemberi elnökválasztáson a Bayern Münchennél. „Augusztus 29-én ismertetem a döntésemet a vezetőséggel, előtte nem nyilatkozom a témában” – mondta szűkszavúan a Kicker érdeklődésére Uli Hoeness.

A német Sport1 úgy értesült, a Bayern München vezetőségének tagjai már tudtak róla, hogy Hoeness eljátszott a távozás gondolatával. A 67 éves sportvezető döntésének hátterében a hírek szerint többek között a belső viszályok, valamint a legutóbbi éves közgyűlésen rázúdult kritikák állnak.

A játékosként világ- és Európa-bajnok Hoeness 1970 és 1979 között volt a Bayern München futballistája, a klubbal abban az időszakban háromszoros német bajnok és Német Kupa-győztes lett. Visszavonulása után is maradt a klubnál igazgatóként, az elnöki tisztséget 2009 óta tölti be. Sportvezetői tevékenysége alatt a bajorok kétszer nyerték meg a Bajnokok Ligáját, valamint a 29 bajnoki cím többségét is ebben az érában szerezte a klub.

A sportszakmai sikerek gazdasági áttöréseket is hoztak: Hoeness regnálása idején a Bayern München 12 millió eurós éves árbevétele 657.4 millió euróra nőtt, a tagok száma 6616-ról 290 ezerre nőtt, valamint megépült az Allianz Aréna és a Bayern Campus is. Kijelenthető tehát, hogy német és nemzetközi szinten is meghatározóvá vált a Bayern München Hoeness irányítása alatt.

„A világ labdarúgásában egyedülálló az a sikertörténet, amit igazgatóként, majd elnökként írt a Bayern Münchennel. Senki sem fogja tudni túlszárnyalni” – idézi a sport1.de Jupp Heynckest, a bajorok korábbi vezetőedzőjét, aki baráti viszonyt ápol a leköszönő elnökkel.

A német sajtó egybehangzó információi szerint Hoenesst az elnöki székben – és ahogy a Bayernnél szokás, a felügyelőbizottság vezetői tisztségében is – eddigi helyettese, az adidas sportszergyártó korábbi vezérigazgatója, Herbert Hainer követi.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek