Bayern München: rendkívüli sajtótájékoztató – a klub vezetői kikeltek

Vágólapra másolva!
2018.10.19. 12:49
null
Uli Hoeness (balra) és Karl-Heinz Rummenigge nekiment a német médiának (Fotó: AFP)
A Bayern München labdarúgócsapatával kapcsolatban hetek óta téma Niko Kovac leváltása azt követően, hogy a bajorok nem kezdték túl fényesen az idényt. A gárda pénteki sajtótájékoztatóján nagy bejelentést vártak az újságírók, ezt azonban nem kapták meg, Kovaccsal kapcsolatban legalábbis biztosan nem. Történt azonban más bejelentés: az egyesület vezetősége kikelt a médiára.

 

Mivel Niko Kovac mellett Uli Hoeness elnök, Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság vezérigazgatója és Hasan Salihamidzic sportigazgató is megjelent a sajtótájékoztatón, sokan Kovac esetleges leváltását sejtették a háttérben, ám az már az elején kiderült, hogy az egyesületnél – egyelőre biztosan – nem lesz edzőcsere.

Kovac nem is látszott feszültnek – a tréner a szombati, Wolfsburg elleni bajnokival kapcsolatban fejtette ki gondolatait.

„Intenzív és érdekes meccs vár ránk, főleg annak tudatában, hogy az elmúlt négy mérkőzés nem úgy alakult, ahogy elterveztük. Az élet kudarc és siker. Utóbbi a motiváció szempontjából fontos, és ezt most szeretnénk visszahozni. A játékosaim az első naptól fogva elkötelezettek, remélem, holnap sikerül megtalálnunk végre a saját arcunkat, ezáltal begyűjteni a három pontot is.”

„Nem olvastam a pletykákat, jó hangulatban vagyok. Fogalmam sincs, ki és mit ír rólam, de feltételezem, csak jót” – viccelődött Kovac.

„Meg tudom mutatni a statisztikákat: pontosan annyi lehetőségünk van, mint az első fordulóban, egyszerűen csak nem tudjuk kihasználni a helyzeteinket az utóbbi időben. Ha ez megváltozik, ismét jóra fordulnak a dolgok. Ami a rotálást illeti, arra szükség van. Minden nagy klub így jár el. Muszáj odafigyelni, hogy mennyire terheljük meg a futballistákat. Másként nem működik. Ha valaki másképp gondolja, szóljon nyugodtan.”

Kovac után megérkezett a klub vezetősége – először Rummenigge kért szót, majd mindenki megrökönyödésére arról kezdett el beszélni, hogy a német válogatott hollandok elleni kínos zakója után a média több Bayern-játékost is nyíltan kritizált.

„Mi, vezetők egyetértünk abban, hogy ezt a stílust nem vagyunk hajlandóak elfogadni a továbbiakban a médiától. Ez az egész főleg a mi labdarúgóinkra irányult, ezáltal a csapatunkra is. Olvastam, miket írtak Manuel Neuerről. Hát a szavakat sem találom… Négyszer választották meg a világ legjobb kapusának, az, amit ő elért, azt nem lehet néhány véleményben megfogalmazni. Hogy Mats Hummels és Jérome Boateng »nyugdíjas focit« játszanának? Úgy tűnik, hogy a sajtó nem ismer határokat.”

„Az a sajtó, amelyik szakértőket sorakoztat fel, köztük olyanokat is, akik egykor a Bayern Münchennél futballoztak” – ezen mondatával Rummenigge valószínűleg Lothar Mätthausra célzott, aki nem kertelt, és nyíltan kimondta, hogy Neuert például lecserélné a nemzeti csapatnál, de utóbbi odaszúrt Boatengnek, Hummelsnek és Thomas Müllernek is.

„Neuer természetesen hibázott, de ez indok arra, hogy egyből letámadják, és rágalmazzák? Sokáig sérült volt, de mi bízunk benne, nem aggódunk miatta. Nem azért vagyunk most itt, hogy a médiát bíráljuk. Ha valaki nem teljesít jól, megérdemli a kritikát, de itt tényszerű megállapításokra van szükség, nem vagdalkozásra. Ez fontos nap a Bayern München történetében, mert mostantól nem tűrjük el a lealacsonyító, rágalmazó írásokat. Meg fogjuk védeni a játékosainkat, az edzőnket és az egész alakulatot. Németország legnagyobb klubja most világossá teszi ezt a témát.”

Hoeness itt hozzászólt, és megjegyezte, teljes mértékben egyetért Rummenigge szavaival, az egyesület pedig most olyan egységként állt ki a nyilvánosság elé, amilyenre hosszú ideje nem volt példa.

„A játékosaink önkritikusak – ezt már Salihamidzic sportigazgató mondta. – A Bayern Münchennél zajló munka megkérdőjelezése viszont nem elfogadható, mi az edzőnk, a játékosaink mögé állunk. Azért mutogatnak rám, mert nem véleményeztem nyilvánosan Niko Kovacot, amikor róla kérdeztek? Miért tenném? Értékeljük a munkáját, nem az a szokásunk, hogy nyilvánosan beszéljük ki egymást. Ez tiszteletlenség lenne. Felháborító, ami itt folyik! Mondhatom, elborzasztott, hogy milyen támadásokat kap a Bayern München, de én kiállok a klub mellett, mindezt helyesen is teszem.”

Hoeness nem beszélt sokat, de amikor igen, akkor az hasított: „Állandóan a nyári átigazolásainkra mutogatnak, hogy emiatt nem megy a gárdának. Azt kérdezik, miért adtuk el Juan Bernatot, mintha ez lenne az oka annak, hogy veszítünk. Szerintem meg nézzék meg az előző szezonból a Sevilla elleni BL-negyeddöntőt, és látni fogják, hogy ez a Bernat a hibáival teljesen egyedül majdnem elintézte, hogy kiessünk a sorozatból. Na, mi azon a napon eldöntöttük, hogy eladjuk.”

A bajorok vezetősége azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy jogi lépéseket fontolgat egyes újságírókkal szemben, akik hamis információkat terjesztenek, és akiknek inkább ellenőrizniük kellene a forrásaikat.

NÉMET BUNDESLIGA
8. FORDULÓ (SZOMBAT)

15.30: Wolfsburg–Bayern München (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik