Németország: Meglepődtem, hogy Löw megtarthatta az állását – Ballack

Vágólapra másolva!
2018.10.15. 09:35
null
Vajon meddig tart a türelem, meddig maradhat még Löw a német válogatott kispadján (Fotó: AFP)
Joachim Löw szövetségi kapitány a vb-fiaskó ellenére megtarthatta állását, de továbbra is hullámvölgyben van a német labdarúgó-válogatott, s ez a szakember menesztését vonhatja maga után.

 

A pocsékul záruló világbajnokságot követően sem tud kilábalni a gödörből a német nemzeti csapat, amely szombaton 3–0-s vereséget szenvedett Hollandiától. A válogatott története során először fordult elő, hogy három egymást követő tétmérkőzésen nem szerzett gólt.

Ez persze csak mellékzönge, ahogyan az is, hogy ha a németek kedden kikapnak a franciáktól, már biztosan nem nyerhetik meg Nemzetek Ligája-csoportjukat. Ennél fontosabb kérdés, hogy Joachim Löw képes-e ismét ütőképes csapatot kovácsolni a demoralizált társaságból, és ha nem, meddig élvezi a szövetség bizalmát.

Nem lehet azt mondani, hogy 12 év alatt Löw ne tudta volna megújítani, átszervezni a válogatottat, a 2008-ban Eb-döntős együttes például nyolcvan százalékban kicserélődött a 2014-es, aranyéremmel végződő világbajnokságra. Irányításával hét tornán vett részt az együttes, s az idei vb volt az első nagy torna, amelyen nem sikerült eljutni az elődöntőig.

Meglepődtem, hogy a vébé után megtarthatta az állását – mondta Michael Ballack, aki nem tartozik Löw rajongói közé. Hosszú ideje dolgozik a csapattal, de elképzelhető, hogy ennyi idő után bizonyos elképzelések már nem működnek, még akkor sem, ha korábban beváltak. Nem ok nélkül volt csalódást keltő a világbajnoki szereplés. Nem elég, ha a szövetség azt mondja, hogy majd elemezzük a történteket, miközben már eldöntötték, hogy marad a kapitány.”

Ellenben a németek középpályása, Toni Kroos Ballackkal szemben is kiállt Löw mellett: „Lehet, hogy Ballack azért kritizálta a szövetségi kapitányt, mert az állására pályázik. Hiszek benne, hogy Joachim Löw irányításával térhetünk vissza a helyes útra, az elmúlt években többször bizonyította, hogy képes megújulni.”

Vélhetően a bő évtizedes jó teljesítménynek köszönhető, hogy Löw megtarthatta munkáját, nem sok szövetségi kapitány úszta volna meg a csoportkörös kiesést. A németek teljesítménye viszont továbbra is pocsék.

Kérdés, mennyire sikerült elsimítani a belső feszültségeket. A világbajnokság idején egy német újságíró azt mondta lapunknak, Philipp Lahm, majd Bastian Schweinsteiger visszavonulása után a játékosok között nem volt egyetértés abban, ki legyen a csapatkapitány, illetve a kolléga szerint már nem feltétlenül klubok (Bayern München, Borussia Dortmund) mentén klikkesedett az együttes, hanem egyes játékosok nem jöttek ki egymással. Ehhez járult Mesut Özil (és Ilkay Gündogan) „fotózkodós” ügye, ami a középpályás válogatottbeli pályafutásának végét jelentette. Noha ez nem feltétlenül tűnik veszteségnek, a feszültség rányomhatta bélyegét a csapat teljesítményére.

Ezt azért emlegettük fel, mert miközben a tehetségekre és az utánpótlásra, illetve a tapasztalatra sem lehet panasz a németeknél, valami nem működik. Könnyen lehet, elérkeztünk oda, hogy elfáradt a kapcsolat a kapitány és a játékosok között.

Kritikusai szerint Löw túlzottan ragaszkodik olyan labdarúgókhoz, akik kulcsjátékosok voltak, néhányuk most is annak tartja magát, viszont teljesítményükkel egyre kevésbé tudják alátámasztani (Jérome Boateng, Mats Hummels és Thomas Müller például). Ez nyilván nincs jó hatással az olyan fiatalokra, akik adott esetben a klubjukban és az edzéseken is jó teljesítményt nyújtanak, de a kivételezettek miatt nem férnek be a kezdőcsapatba.

A szövetségre nem jellemző, hogy kapkodna, Löw a német válogatott történetének mindössze tizedik szövetségi kapitánya – de talán elérkezett a tizenegyedik ideje.


NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA
, 1. CSOPORT

Szeptember 6., csütörtök

Németország–Franciaország 0–0
Szeptember 9., vasárnap
Franciaország–Hollandia 2–1
Október 13., szombat
Hollandia–Németország 3–0
Október 16., kedd
20.45: Franciaország–Németország
November 16., péntek
20.45: Hollandia–Franciaország
November 19., hétfő
20.45: Németország–Hollandia

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 1 1 2–1 +1 4
2. Hollandia 2 1 1 4–2 +2 3
3. Németország 2 1 1 0–3 –3 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik