A Stuttgart majdnem elszúrta a Bayern történelmi triplázását

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.01. 22:09
null
Lahm (pirosban) büntetőt harcolt ki az első félidő vége előtt (Fotó: Reuters)
Majdnem elherdálta háromgólos előnyét a Bayern München a Német Kupa fináléjában a VfB Stuttgart ellen, de végül 3–2-re nyert, így német csapatként először a kupát is begyűjtötte a bajnokság és a Bajnokok Ligája mellé. A müncheniek történetük során 16-odszor szereztek aranyérmet a sorozatban.


A tizenhatodik kupagyőzelmére hajtó rekordgyőztes Bayern hírnevéhez méltóan kezdett a Stuttgart ellen a berlini kupadöntőben az Olimpiai Stadionban. A nemrég a Bajnokok Ligája fináléjában győztes gólt jegyző holland Arjen Robben akár már a második percben betalálhatott volna, de Sven Ulreich kapus ekkor még védeni tudott.

A Hajnal Tamást sérülés miatt nélkülöző stuttgartiak az első percekben a München által diktál pokoli irammal próbáltak megbarátkozni, de amint megköttetett a barátság, felbátordott Bruno Labbadia együttese. Már Alexandru Maxim kapáslövése is gólt érdemelt volna, majd Vedad Ibisevic fejesénél is résen kellett lennie Manuel Neuernek, no meg aztán Georg Niedermeier ismétlésénél is, hogy a labda nehogy áthaladjon a gólvonalon.

A Stuttgart bátran támadott, de a Bayernnek ez sem jelentett gondot, hisz így szélvészgyors ellentámadásaival veszélyeztethetett. Főként David Alaba rohangált fel, s alá a balszárnyon, de Franck Ribéry és Robben is főszerepet vállalt a gyors, kreatív támadásokban.

A szünethez közeledve viszont büntetőt ítélt Manuel Gräfe játékvezető, amiért Ibrahima Traoré hátulról fellökte a jobbhátvéd posztjáról kapura törő Philip Lahmot. A megítélt tizenegyest Thomas Müller német precizitással a jobb alsóba vágta. 1–0

Ha Labbadia mester a szünetben fel is tüzelte játékosait, a stuttgartiak lelkesedése biztos, hogy alábbhagyott a második félidő elején, amikor a Bayern ismét betalált. Robben elegánsan húzta le maga mögé a labdát Philip Lahmnak, aki centerezett, Mario Gomez pedig csak bepofozta az üres kapuba a labdát. 2–0

Teljesen megváltozott a játék képe Gomez gólja után, a Bayern türelmesebbre vette a figurát, a Stuttgart pedig kissé tanácstalannak tűnt. Ezt kihasználva a München azonnal lecsapott: Müller a leshatárról kilépve elszáguldott a jobb szélen, laposan középre tekert, ott ismét Gomez érkezett, s ezúttal már simán a kapuba passzolta labdát. 3–0

Aztán a Bayern kissé visszavett a tempóból, Robben és Ribéry olykor-olykor már gálameccsen képzelte magát, úgy sarkazgatta a labdát. A Stuttgartot pedig ez alaposan felbőszítette. Előbb Martin Harnik szép fejessel reménysugarat adott társainak, majd Ibisevic nagy helyzetben lőtt Neuerbe. 3–1

Érezhetően nagy lökést adott ez a Stuttgartnak, olyannyira, hogy tíz perccel a vége előtt ismét betalált! Serdar Tasci lökete a jobb kapufáról pont Harnikhoz pattant, aki egyből lőtt, Neuer elsőre védett, az ismétlésnél viszont nem volt esélye! 3–2

Izgalmassá tette a hajrát a VfB, de a harmadik gól nem akart összejönni. A Bayern így megcsinálta a triplázást, német csapatként elsőként. Európában pedig csatlakozott a triplázni tudó Celtic, Ajax, PSV, Manchester United, Barcelona, Inter hatoshoz.

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE

95. perc: Vége! A Bayern 3–2-re győzött, így megnyerte a Német Kupát!

95. perc:
Okazaki fejelt megint, Neuer védett nagyot!

94. perc: Mandzukic is szövegelt, oda is egy sárga.

93. perc:
Okazaki csúnyán mellé fejelte a labdát egy felívelt szabadrúgásnál.

91. perc: Ibisevic reklamálásért kapott sárgát.

91. perc: Ribéry lejön, Shaqiri a pályán.

89. perc:
Javi Martínez és Boka is megmutatta, nem kell a szomszédba menni egy kis keménységért...

85. perc: Boka hátulról összeakasztotta Lahm bokáját, jutalma egy sárga lap.

83. perc: Utolsó meccsén lép pályára Timoscsuk a Bayernben, Robben helyén kap lehetőséget.

Harnik jegyezte a Stuttgart legutóbbi három gólját, amit a Bayern ellen szerzett tétmeccsen.

80. perc: Ott a második! Tasci bombája a jobb kapufáról Harnikhoz pattant az ötös környékére, az első lövését Neuer védte, a másodikat viszont már nem! 3–2

78. perc:
Kezezést reklamáltak a stuttgartiak! A labda Boateng kezét eltalálta a büntetőterületen belül, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

75. perc: Cacau állt be a Stuttgartba, Traoré helyére.

73. perc: Majdnem ott az újabb stuttgarti gól!
Okazaki jobbról laposan indította Ibisevicet, aki belepöckölt a labdába, Neuer pedig védeni tudott.

72. perc:
Ribéry jobbal lőtt laposan, Ulreich védte a középre tartó löketet.

71. perc: Szépít a VfB! Szakai balról tekerte be a labdát, Harnik remek ütemben érkezett, s kilenc méterről a hosszú sarokba fejelt. 3–1

69. perc:
Traoré lőtt a tizenhatos előteréből, Van Buyten blokkolta a próbálkozást.

67. perc: Újabb csere a stuttgartiaknál: Szakai jött be, Molinaro pedig le.

62. perc:
Mandzukic fejelt kapura, Ulreich nagyot védett.

62. perc: Gomezt lecseréli Heynckes, helyén Mandzukic. A Stuttgartnál Maximot Okazaki váltotta.

Gomeznek jól megy korábbi klubja ellen: ez volt a tizenegyedik gólja, amit müncheniként szerzett a Stuttgart ellen, ehhez mindössze kilenc meccsre volt szüksége.

61. perc: Ott a harmadik! K. O.! Müller a leshatárról lépett ki a jobb szélen, mértani pontossággal tekert laposan a kapu elé, Gomez pedig most szépen bebelsőzte a labdát a bal alsóba. 3–0

Gomez gólja volt a 700. Bayern-gól, ami Heynckes irányítása alatt esett. Mindez 312 mérkőzés alatt.

Gyökeresen megváltozott a játék képe: most már a labda járatására koncentrál a Bayern, s türelemmel építi fel támadásait. A Stuttgart kicsit tanácstalannak tűnik.

A Német Kupa történelmében csak egy csapat tudott 0–2-ről fordítani a döntőben: még a Bayern 1982-ben.

50. perc: Schweinsteiger sárgát kapott, felrúgta Bokát.

48. perc: Gomez is betalált! Robben jobbról befelé játszott, szépen gurított Lahm elé, aki jobbról az alapvonalról Gomezhez centerezett, a csatár pedig ha nem is elegánsan, de az üres kapuba pofozta a labdát. 2–0

46. perc: A Stuttgart kezdte a második félidőt!

45+1. perc: Véget ért az első játékrész, a Bayern 1–0-ra vezet a Stuttgart ellen!

45+1. perc:
Robben passzolt Gomezhez középre, a német gyönyörűen fordult le, majd estében lőtt, de Ulreich védett!

41. perc:
Molinaro lőtt messziről ballal, Neuernek ez nem okozott gondot.

Gräfe játékvezetése mellett a Bayern amúgy legutóbbi öt meccséből csak kettőt nyert meg – igaz, abból egyet a Stuttgart ellen (2–1-re).


A Bayern továbbra is hibátlan büntetőből a Német Kupa döntőiben: Müller gólja volt a nyolcadik, amelyet tizenegyesből szereztek a bajorok a kupafinálékban (a párbajokat nem számítva).


37. perc: Vezet a Bayern! Thomas Müller higgadtan bevágta a jobb alsóba a labdát! 1–0

36. perc: Tizenegyes a Bayern javára! Lahm iramodott meg a jobb oldalon, Traoré hátulról fellökte, Gräfe pedig befújta! Traoré pedig sárgát kapott!

A Bayern egyébként legutóbbi nyolc tétmeccsét megnyerte a Stuttgart ellen. Átlagban 3.4 gólt szerzett ezeken a mérkőzéseken.


32. perc:
Robben lőtt jobbal kapásból tizenhárom méterről jobbról, az egyik védőről szögletre pattant a labda.

31. perc:
Tizenegyest követeltek a müncheniek – hiába. Robben nagyot homorított mondjuk Tasci szerelésénél...

29. perc: Megint Alaba!
Ribéry jól látta meg a rést, s kiugratta Alabát a bal szélen, a balhátvéd középre akart gurítani az érkezők elé, de Tasci lefülelte a passzkísérletet.

27. perc: Itt a Bayern válasza!
Tankönyvi kontratámadás után Müller remek ütemben gurított Alaba elé a tizenhatoson belülre balról, Ulreich viszont kiválóan jött kapujából és blokkolta az osztrák lövését.

22. perc: Mi maradt ki?!
Stuttgarti szabadrúgás után Ibisevic csúsztatott, Neuer testtel csak hárítani tudott, a jobb kapufánál a kipattanót Niedermeier kotorta a háló felé, de Neuer hatalmasat mentett, a ladba pedig így nem haladt át a gólvonalon.

Ribéry igen aktívan kezdett – igaz, volt miért. Ő lehet ugyanis a harmadik francia, aki egy idényen belül triplázni tud klubjával Thierry Henry és Éric Abidal után (FC Barcelona).

14. perc: Ribéry jó ütemben adta a labdát a balon Robben elé, utóbbi ballal egyből a kapu elé centerezett, ott Niedermeier mentett az ötösön Gomez elől.

12. perc:
Robben, Ribéry összjáték után Tasci sarokkal mentett szögletre a kapu előterében.

9. perc: Éledezik a Stuttgart!
Traoré a jobb oldalról emelt ballal a kapu elé, Maxim tíz méterről fordulásból lőtt jobbal kapásból, a labda a jobb kapufa mellett ment el!

Nem meglepetés, a Bayern kezdett agresszívabban, a Stuttgart egyelőre szokja az iramot.

2. perc: Máris óriási helyzet maradt ki!
Robbenhez került a labda jobb oldalon, a holland a kapuhoz érve jobbal lőtt, Ulreich védeni tudott, a labda pedig a hosszú kapufa mellett pattogott ki az alapvonalon.

Elkezdődött a mérkőzés, a Bayern indította útjára a labdát!

A csapatok már bevonultak, a győzelemért járó serleget is bemutatták. Minden adott egy izgalmas összecsapáshoz!

A berlini finálé látványos ünnepséggel kezdődött – csaknem telt ház előtt.


NÉMET KUPA, DÖNTŐ
Bayern München–VfB Stuttgart 3–2 (1–0)
Berlin,
Olimpiai Stadion, 74 244 néző. Vezette: Gräfe
BAYERN: Neuer – Lahm, Van Buyten, J. Boateng, D. Alaba – Javi Martínez, Schweinsteiger – Robben (Timoscsuk, 83.), Th. Müller, Ribéry (Shaqiri, 91.) – Gomez (Mandzukic, 62.). Vezetőedző: Jupp Heynckes.
STUTTGART: Ulreich – Rüdiger, Tasci, Niedermeier, Molinaro (Szakai, 67.) – Gentner, Boka – Harnik, Maxim (Okazaki, 62.), I. Traoré (Cacau, 75.) – Ibisevic. Vezetőedző: Bruno Labbadia.
Gólszerző: Th. Müller (37. – 11-esből), Gomez (48., 61.), ill. Harnik (71., 80.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik