Bayern-Dortmund - eldől a salátástál sorsa?

Vágólapra másolva!
2011.02.26. 13:07
null
A nagy küzdelem garantált a Bayern München–Borussia Dortmund német rangadóra (fotó: Action Images)
Bár pályára lép ma az európai nagycsapatok közül a Manchester United, a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus is, a legnagyobb presztízsű rangadó ezúttal a Bayern München és a Borussia Dortmund összecsapása lesz. A német labdarúgás két meghatározó együttese kiemelt mérkőzést vív egymással: ha a Bundesliga konstans bajnokaspiránsainak tekinthető bajorok nem győzik le a szezon során eddig hihetetlen és meglepő magabiztossággal menetelő éllovast, akkor Jürgen Klopp együttese ebben a szezonban már aligha csúszik le a salátástálról. A topligák beharangozójának fókuszában ezúttal a Bayern München–Borussia Dortmund meccs.

 

BAYERN–DORTMUND
– LEGEK CSATÁJA
• A Bayern szerezte eddig a legtöbb pontot hazai pályán 26-ot (Dortmund: 24)
• A Dortmund szerezte eddig a legtöbb pontot vendégként – 31 pont (Bayern: 16)
• A Bayern az eddigi legjobb tavaszi csapat hat meccsen gyűjtött 13 pontjával (Dortmund: 12)
• A Dortmund 43 őszi pontjával megközelítette a 2005–2006-os Bundesliga-rekordot, amikor a Bayern 44 pontot kasszírozott a fél idény alatt

A Bayern és a Dortmund szerezte eddig a legtöbb gólt a bajnokságban (49-49). A Bayern 11 alkalommal lőtt három vagy több gólt, ami a legjobb effajta mutató a ligában.
• A Dortmund védelme mindössze 13 gólt kapott eddig a bajnokságban, Roman Weidenfellernek 11 meccsen nem kellett a gólvonalon túlra nyúlnia a labdáért. A Bayern védelme kétszer ennyiszer kapitulált (27), de így is a második legjobb védelemmel dicsekedhet.
• A Dortmund és Bayern lőtt vagy fejelt legtöbbször kapura eddig a bajnokságban: előbbi 398, utóbbi 370 alkalommal próbálkozott. A két csapat érte el eddig a legtöbb kapufát is: a BVB 16, az FCB 15 peches szituációnál tart.

„Titánok csatája” – hirdeti felvezetőként a nagy rangadó előtt a Bayern München hivatalos honlapja, és foggal-körömmel igyekszik a történelembe kapaszkodni. A szerkesztő felemlegeti, hogy senki se várjon olyat, mint 1971. november 27-én, amikor a Bayern hazai pályán 11–1-re intézte el a Borussia Dortmundot és aratta történetének legnagyobb győzelmét a Bundesligában, de a vasárnapi,111. születésnapja előtt feltétlen célja, hogy győzzön az éllovas ellen.


Hozzáfűzhetjük: és ezzel 10 pontra csökkentené a hátrányát a sárga-feketékkel szemben, ami ugye azt jelenti, hogy még a Borussia további három veresége is biztosan kevés lenne ahhoz, hogy a müncheniek utolérjék ellenlábasukat.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ha akad olyan pillanat, amikor még valóban el lehet bizonytalanítani a Dortmundot, az most van. A Borussia a téli szünet óta három döntetlen formájában már többször is megbotlott, a Bayern pedig a február eleji kölni vereség ellenére egyre inkább belelendülni látszik, amit igazol az Inter elleni „BL-döntő-visszavágón” mutatott játék, lelki tartás és „tipikus győzelmük” (0–1) is. Tehát ha lélektanilag még lehet hatni (ráijeszteni...) Jürgen Klopp gárdájára, az épp most van.

Pláne, hogy a vesztfáliaiak egy komoly bizonytalansági faktorral lépnek majd pályára az Allianz Arenában, ugyanis Roman Weidenfeller kapus megsérült a keddi edzésen, és tegnapra kiderült, hogy Klopp épp szombaton lesz kénytelen újoncot avatni a gólvonal előtt az ausztrál Mitchell Langerak személyében, ami azért rejthet némi veszélyt magában, hisz az elmúlt hetekben Mario Gomez mellett Franck Ribéry és Arjen Robben is folyamatosan riogatja a „bőrnadrágosok” riválisainak kapuját.

PRERMIER LEAGUE

A Manchester United jövő heti két kőkemény bajnokija előtt – a Chelsea és a Liverpool vár majd a „vörös ördögökre”, mindkettő idegenben – a kiesés ellen küzdő Wigan Athletic otthonában próbál meg önbizalmat gyűjteni. Könnyen lehet, hogy némileg felforgatott csapattal teszi majd mindezt: Sir Alex Fergusonnak egyébként sem szokása ugyanazt a csapatot pályára küldeni fordulóról fordulóra, most pedig különös gonddal kell majd ügyelnie a rotálásra. A Marseille elleni meccset kihagyó Ryan Giggs minden bizonnyal kezdő lesz, de lehetséges a sérüléséből felépült Michael Owen csapatba állítása is.

SERIE A

A Juventus a Lecce elleni kiállítása után Gianluigi Buffon – valamint a sérült Alberto Aquilani – nélkül fogadja a Bolognát, és igyekszik életben tartani egyre halványodó BL-be jutási reményeit.

PRIMERA DIVISIÓN

A két spanyol gigászra a szokásoknak megfelelően egy-egy kötelező feladat vár. Mind a Barcelona, mind a Real Madrid idegenben lép pályára, ami rejthet buktatókat magában: a katalánok Mallorcán, míg a blancók a Deportivo vendégeként, La Corunában igyekeznek nem botlani.

TOPLIGÁK – SZOMBATI PROGRAM
PREMIER LEAGUE, 28. FORDULÓ
Aston Villa–Blackburn 16.00
Everton–Sunderland 16.00
Newcastle–Bolton 16.00
Wigan–Manchester United 16.00, Tv: Digi Sport
Wolverhampton–Blackpool 16.00
BUNDESLIGA, 24. FORDULÓ
Schalke–Nürnberg 15.30
Hoffenheim–Mainz 15.30
1. FC Köln–Freiburg 15.30
Kaiserslautern–Hamburg 15.30
St. Pauli–Hannover 15.30, Tv: Eurosport 2
Bayern München–Dortmund 18.30, Tv: Eurosport 2
SERIE A, 27. FORDULÓ
Juventus–Bologna 20.45, Tv: Digi Sport
PRIMERA DIVISIÓN, 25. FORDULÓ
Sporting Gijón–Zaragoza 18.00
Espanyol–Real Sociedad 18.00
Atlético Madrid–Sevilla 18.00
Mallorca–Barcelona 20.00, Tv: Sport 2
Deportivo–Real Madrid 22.00, Tv: Sport 2
A bajnokságok állását ide kattintva tekintheti meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik