A sztárokban csalódott Wolfsburg áttér az Ajax-iskolára?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.21. 11:22
null
Riechedly Bazoert tavasszal már a Wolfsburg színeiben láthatjuk (Fotó: AFP)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League és a Serie A eseményei után a Bundesligával folytatjuk transzfertúránkat.


Kétségtelen, a VFL WOLFSBURG a legaktívabb a téli piacon a Bundesligában, mondhatni, ezúttal is, hiszen a „farkasok” újra és újra éhesen nekiugranak minden átigazolási időszaknak, hogy visszahozzák a 2009-es sikereket.

Vagy legalább közelebb kerüljenek hozzá.

Még csak azt sem mondhatjuk, hogy a vezetők nem tettek meg minden tőlük telhetőt az erősítésért, 2010 óta érkezett például Diego (15.5 millió euróért), Simon Kjaer (12), Mario Mandzukic (7), Patrick Helmes (5), Christian Träsch (9), Ricardo Rodríguez (8.5), Giovanni Sio (5.8), Ivan Perisic (8), Bas Dost (7), Naldo (4.8), Kevin De Bruyne (22), Luiz Gustavo (16), Timm Klose (6), Daniel Caligiuri (4.5), André Schürrle (32), Josuha Guilavogui (9.8), Julian Draxler (43), Max Kruse (12), Dante (4.5), Bruno Henrique (4.5), Jakub Blaszczykowski (5), Jeffrey Bruma (11.5), Josip Brekalo (6) és Yannick Gerhardt (13) – azonban a legnagyobb sztárokat soha nem sikerült megtartani, lásd éppen az érkezők nagy részét.

Ezért is költhetett 2010 óta a klub nem kevesebb, mint 373 millió eurót, hiszen ezen idő alatt 315 millió eurónyi bevételre tett szert, ennyi nettó befektetéssel pedig nem is csoda, ha nem tudja tartani a lépést a riválisokkal a Wolfsburg.

Erre a télre a csúcsveszteség szerepét Julian Draxler vállalta magára, akin tetemes bukással adott túl a klub, a párizsiaktól érkező vételár egy része ráadásul a korábbi tulajdonosé, a Schalkéé.

A megváltóként várt Draxler középső középpályásként, karmesterként és szélsőként is képes futballozni (annál jóval magasabb szinten, mint amit Wolfsburgban prezentált), bölcsen úgy döntött a klub, hogy vesz a helyére egy támadó középső középpályást, irányítót, egy középső középpályást és egy szélsőt.

Az új falkavezér a tizenkét és fél millióért érkező német utánpótlás-válogatott, de már török felnőtt válogatott Yunus Malli lesz, aki ebben a Bundesliga-idényben hat góllal és hat gólpasszal jelezte az érte kifizetett summa jogosságát. Ezen a nyáron olcsóbban meg lehetett volna szerezni, ugyanis akkor lépett volna érvénybe a tízmilliós kivásárlási opció – Malli jelen formájából kiindulva megéri majd a plusz összeg.

Az új 10-es mögött a fiatal holland Riechedly Bazoer végzi el a piszkosabb munkát, akit az Ajax tízmillióért engedett csak el. Az alig húszesztendős játékos már hatszoros felnőtt válogatott, taktikai képzettsége, erőnléte és magabiztossága olyan, mint amelyet elvárunk egy amszterdami üstököstől – aki egyébként a tipikus holland iskola terméke is, lévén a PSV neveltje, onnan kétezer-tizenkettő novemberében került az Ajax tartalékjaihoz.

Nem lesz könnyű dolga Wolfsburgban, még ha Maximilian Arnold sérült is, de Daniel Didavi, Yannick Gerhardt kettős is a keret tagja, nem is szólva a kissé hátrább konkurenciát jelentő Luiz Gustavo, Josuha Guilavogui duóról.

Draxler balszellői tevékenységét egy szintén válogatott, mégpedig egy francia válogatott játékossal próbálják meg felülmúlni: a kameruni származású Paul-Georges Ntep a Stade Rennes együttesét hagyta ott. Ötmillió euróért, és éppen ennyit kért érte az Auxerre három évvel ezelőtt. Maga Ntep játékjoga kétszer ennyit ér, de a nyáron lejárt volna szerződése, egyébként a másik oldalon és középen is képes támadóskodni, ahogyan ez lassan már alapelvárás a topligákban.

Aligha lesz hamar húzóember, de nagy reményekkel érkezett az új Nwankwo Kanu, Victor Osimhen, akiért három és fél milliót kasszírozhatott a nigériai Ultimate Strikers Academy. Vett már nigériai csodacsatárt a Wolfsburg, nem is olyan régen, de Obafemi Martins csak egy évet töltött a klubnál.

Osimhent egy éve szerezte meg a német klub, amely partneri szerződést kötött magával a nigériai egyesülettel is. A 2015-ös korosztályos világbajnokság hősét vitte volna a Tottenham, az Inter és a Fiorentina mellett a talán legkomolyabb érdeklődő, az Arsenal is, de mint azt a támadó elmondta, azért döntött mégis a németek mellett, mert ott látja a legtöbb lehetőséget a rendszeres pályára lépésre.

Az egykori remek védő, Valérien Ismaël mester nem csinált titkot abból, hogy még egy védővel megerősítené csapatát (de mint mondotta, nagyon elégedett a Ricardo Rodríguez, Jeff Bruma, Robin Knoche hármassal). Az új jobbhátvéd a brazil William, az Internacional olimpiai bajnoka játékosa lehet, mellé a valenciai Ajmen Abdennur (akiért már biztosan nem kérnek húszmillión felüli összeget, mint nem is olyan régen), a tottenhames Kevin Wimmer vagy az ajaxos Jairo Riedewald érkezheta bal oldalt és szűrőként is bevethető, háromszoros válogatott fiatal Luiz Gustavo tökéletes utóda lehet.

Luiz Gustavót ugyanis vinné az Inter, mellette a Mönchengladbach és a Nice is – utóbbi klubról a brazil saját bevallása szerint még nem is hallott, de mivel nyíltan árulják, tizenötmillió euróért, következő munkahelyét illetően sok választása nincs. A gondot nem is Gustavo, hanem wolfsburgi évi kilencmillió eurós bruttó bére okozza...

Jó hír a VfL-híveknek, hogy Ricardo Rodríguez nem kér sem az Arsenalból, sem a PSG-ből, sem az Interből, sem a Chelsea-ből, a rossz hír az, hogy a nyáron kontraktusa értelmében nem sokkal többért elvihető, mint húszmillió euró.

Az Arsenal angol lapok szerint érdeklődik Gustavo iránt, de az Everton és a Juventus is, talán az utóbbi miatt is szögezte le a Wolfsburg, hogy akár kölcsönbe is vihető a sokoldalú brazil – akit döbbenetes módon egy kínai csapat, a Kuangcsou Evergrande is kerülget.

Rajta kívül honfitársa, Bruno Henrique is távozhat (a Santos és a Gremio hívja haza), Daniel Caligiurit a nyár után ismét kerülgeti a Schalke, Jakub Blaszczykowskit csábítja a Nagy Dominikkal ezek szerint nem beérő Legia Warszawa, míg a cserekapus Koen Casteels a Napoli, a Fiorentina és az Anderlecht ajánlatai között vacillál.

Egy wolfsburgi lap szerint a harmincat nemsokára elhagyó jobbhátvéd Vieirinha is eladó, a kétszeres német válogatott középső védő, Philipp Wollscheid visszatérhet az őt kölcsönadó Stoke Cityhez, de perui kollégája, az FCB Melgart egy ideig szolgáló Carlos Ascues ideje is kitelt a zöld-fehéreknél; a horvát szélső, Josip Brekalo csak kölcsönözhető.

Egy csatárt is venne a hírek szerint Ismaël, aki a Serie A-ban keresgél, illetve már talált is – a nehezebb falat a milánói M'Baye Niang, a könnyebb, de biztosan nem olcsóbb a nápolyi Manolo Gabbiadini.

 

A többi német csapat sem tétlenkedik, az izgalmasabban operálókkal később bővebben foglalkozunk, de leírjuk máris, hogy:

– a lipcseiek megszerezték testvércsapatukból a mindössze tizennyolc éves francia védőt, Dayot Upamecanót, akit a Bayern München, a Manchester City és a Barcelona is kiszúrt már magának, német lapok szerint ugyanakkor a német klub kölcsönadná a télen Kalmár Zsoltot;

– ezzel szoros összefüggésben a lipcseiek felmondták a görög védő, a nemes arcélű, összesen huszonhat percen át foglalkoztatott Kirjakosz Papadopulosz kölcsönszerződését, de az nem tért vissza anyaklubjához, a Leverkusenhez, hanem kölcsönben Hamburgban tölti a tavaszt;

– a Frankfurt Dél-Amerikából erősítette meg hátvédsorát, egymillió euró ellenében, ez az összeg a huszonkét éves Andersson Ordónezért lett átutalva a Barcelonának, természetesen az ecuadori Barcelonának;

– az ausztrál csatár, Robbie Kruse is Kínába került, alig félmillió euróért, ez nem is sok ahhoz képest, hogy pár éve még a Manchester Unitednél is felmerült a neve erősítésként, a télen még Amerikából csábították;

– a Darmstadt kölcsönkérte a Schalkétől a mostanában sokszor rossz passzba kerülő, volt német válogatott szélsőt, támadó középpályás Sidney Samot, de ez Kleinheisler Lászlót már nem érinti;

– inkább az kapcsolódik Kleinheislerhez, hogy a játékjogát birtokló klubjához, a Werder Bremenhez megérkezett a már korábban, kétmillió euróért leszerződtetett a dán válogatott középső középpályás Thomas Delaney;

– a Hamburg Papadopulosz mellé szerzett egy másik középső védőt is az albán Mergim Mavraj személyében, akit majdnem kétmillió euróért engedtek el Kölnből;

– az 1.FC Köln eladta még a szerb balbekket, Filip Mladenovicsot is, a kapott összegeket pedig befektette a sokoldalú középpályás, Christian Clemens játékjogába;

– távozott Gelsenkirchenből a brazil jobbhátvéd, a 2015-ben a Ludogorectől négy év fél millió euróért vett Júnior Caicara, akiért a török Basaksehir hárommilliót áldozott;

– a Schalke pedig az érte kapott pénzből fedezte egy új középcsatár, Guido Burgstaller megvételét: az osztrák támadóért másfél millió eurót kért és kapott az 1.FC Nürnberg, és ez abszolúte nem összeg ahhoz képest sem, hogy a nyáron lejárt volna szerződése, mert a korábban Cardiffban és Bécsben, a Rapidban is játszó ék tizenhat második osztályú bajnokin tizennégyszer volt eredményes, és még egy gólpasszra is futotta erejéből.

NÉMET BUNDESLIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

AUGSBURG
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Daniel Opare (Lens)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kirjakosz Papadopulosz (Leipzig)
Távozott: Robbie Kruse (Liaoning, 500.000)
Kölcsönbe: Kirjakosz Papadopulosz (Hamburg, 500.000 euró)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Távozott: Julian Green (VfB Stuttgart, 300.000)
Kölcsönbe: Holger Badstuber (Schalke)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Távozott:

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Timothée Kolodziejczak (Sevilla, 7.500.000), Julio Villalba (Cerro Porteno, 1.250.000)
Távozott: Álvaro Domínguez (visszavonult)
Kölcsönbe: Julio Villalba (Cerro Porteno)

DARMSTADT
Érkezett: Markus Steinhöfer (egyesült nélküli)
Kölcsönbe: Sidney Sam (Schalke)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Kleinheisler László (Werder Bremen)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Andersson Ordónez (Guayaquil, 1.000.000), Max Besuschkow (VfB Stuttgart II, 100.000), Aymen Barkok (Eintracht Frankfurt U19)
Távozott: Johannes Flum (St. Pauli, ingyen)

FREIBURG
Érkezett:
Távozott: Charles Elie Laprevotte (Magdeburg, ingyen)
Kölcsönbe: Mats Möller Daehli (St. Pauli)

HERTHA BSC
Érkezett: Jordan Torunarigha (Hertha II)
Távozott: Jens Hegeler (Bristol City, 300.000)

HAMBURG
Érkezett: Mergim Mavraj (1.FC Köln, 1.800.000)
Kölcsönbe: Kirjakosz Papadopulosz (Leverkusen, 500.000)
Távozott: Cléber Reis (Santos, 2.500.000)

HOFFENHEIM
Érkezett: Danilo Soares (Hoffenheim II)
Kölcsönből vissza: Júnior Ponce (USM Porres)
Távozott: Júnior Ponce (USM Porres), Kim Dzsin Szu (Csonbuk Motors, 1.300.000)

INGOLSTADT
Érkezett:
Távozott:

1. FC KÖLN
Érkezett: Christian Clemens (Mainz, 2.750.000)
Távozott: Mergim Mavraj (Hamburg, 1.800.000), Filip Mladenovics (Standard Liége, 1.200.000)

RB LEIPZIG
Érkezett: Dayot Upamecano (RB Salzburg, 10.000.000)
Kölcsönből vissza: Omer Damari (New York FC)
Távozott: Idrissa Touré (Schalke II)
Kölcsönből vissza: Kirjakosz Papadopulosz (Leverkusen)
Kölcsönbe: Vitaly Janelt (Bochum), Omer Damari (Maccabi Haifa)

MAINZ
Érkezett: Marin Sverko (Karlsruhe U19, 60.000)
Távozott: Yunus Malli (Wolfsburg, 12.500.000), Christian Clemens (1.FC Köln, 2.750.000), Besar Halimi (Mainz II)

SCHALKE
Érkezett: Guido Burgstaller (Nürnberg, 1.500.000)
Kölcsönbe: Holger Badstuber (Bayern München)
Távozott: Júnior Caicara (Basaksehir, 3.000.000)
Kölcsönbe: Sidney Sam (Darmstadt), Fabian Giefer (Bristol City)

WOLFSBURG
Érkezett: Yunus Malli (Mainz, 12.500.000), Riechedly Bazoer (Ajax, 12.000.000), Paul-Georges Ntep (Stade Rennes, 5.000.000), Victor Osimhen (Ultimate Strikers Academy, 3.500.000)
Távozott: Julian Draxler (PSG, 40.000.000)
Kölcsönbe: Carlos Ascues (FBC Melgar)

WERDER BREMEN
Érkezett: Thomas Delaney (FC Köbenhavn, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Kleinheisler László (Darmstadt)
Távozott: Lukas Fröde (Würzburger Kickers, 200.000)
Kölcsönbe: Fallou Diagne (Metz, 400.000), Lennart Thy (St. Pauli), Kleinheisler László (Ferencváros)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

VfB STUTTGART
Érkezett: Julian Green (Bayern München, 300.000)
Távozott: Stephen Sama (Greuther Fürth, 100.000), Philip Heise (Dynamo Dresden)
Kölcsönbe: Toni Sunjic (Palermo)

HANNOVER
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf), Babacar Gueye (Zulte Waregem)

Lezárva péntek este, vastaggal az elmúlt hét történései.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik