A komplex futballművész, aki 21 éves korára kinőtte a Bundesligát: Kai Havertz

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.09.01. 17:59
null
Kai Havertz 80 millió eurót érhet a Chelsea-nek (Fotó: AFP)
Brit sajtóhírek szerint megszületett a megállapodás, a német labdarúgás egyik legnagyobb tehetségeként számon tartott Kai Havertz a Chelsea játékosa lesz. A londoniak klubrekordot jelentő 80.5 millió eurót fizetnek ki a 21 éves középpályásért, aki több korosztályos rekordot is megdöntött a Bundesligában. Vajon megéri? Ennek járunk utána.

2016. október 15. A Bayer Leverkusen edzője, Roger Schmidt cseréhez készül a Werder Bremen elleni bajnokin. A chilei válogatott Charles Aránguiz helyére egy ekkor még ismeretlen, 17 éves tehetség érkezik: Kai Havertz.

Négy év elteltével ugyanez a srác újabb nagy lépésre készül a karrierjében. London és Frank Lampard csapata, a Chelsea várja. Havertz 114 bajnokin lépett pályára a 21. születésnapja előtt a német élvonalban; ennél csak egy játékos szerepelt több Bundesliga-meccsen ilyen fiatalon: Londonban már az ő neve is ismerősen csenghet – bizonyos Timo Werner. A találatok számában viszont az exlipcsei sem tud vetekedni vele: a liga 57 éves történetében egyetlen futballista sem akadt, aki 35-nél több gólt szerzett volna ennyi idősen. A profi karrierjét a bajor fővárosban, méghozzá az 1860 München színeiben kezdő, később pedig a Schalke korszakos klasszisává váló Klaus Fischer 34-ig jutott anno.

A legtöbb gól a Bundesligában 21 éves életkor alatt (Forrás: Stats Perform)
A legtöbb gól a Bundesligában 21 éves életkor alatt (Forrás: Stats Perform)

Havertz az első idényében kilenc, a másodikban tizenegy gólban játszott főszerepet – majd jött a mindenkit lenyűgöző 2018–2019-es évad. A Leverkusen támadó középpályása 17 gólt szerzett, további hármat előkészített, ráadásul egyetlen bajnokiról sem hiányzott. Mindezt 19 évesen. Egyúttal új csúcsot állított fel: ő lett az első tinédzser, aki 17 találatig egy Bundesliga-kiírásban.

Bár a 2019–2020-as idény nem indult zökkenőmentesen számára, végül ismét remekelt, átlag 137 percenként vállalt főszerepet egy gólban, ami új egyéni csúcsot jelent.

HAVERTZ IDÉNYEI A BUNDESLIGÁBAN
kor
meccsek kezdő gól gólpassz perc/gól
2019–2020 20 éves 30 29 12 6 137
2018–2019 19 éves 34 33 17 3 145
2017–2018 18 éves 30 22 3 8 195
2016–2017 17 éves 24 15 4 5 161
Összesen
118 99 36 22 154

De mi is emeli az átlag fölé?

Röviden? A támadóharmadban mutatott sokoldalúsága.

Bár a karrierjét középső középpályásként kezdte, a Leverkusen vezetőedzői hamar egy sorral előrébb tolták – sőt, Peter Bosz irányítása mellett a most véget ért szezonban gyakran már egyenesen csatárt játszott.

Kai Havertz lőlapja a Bundesligában. Zölddel a gólok, sárgával a kapufák, kékkel a kapus védései, lilával a védők blokkolásai, pirossal a pontatlan lövések és fejesek láthatóak – minél nagyobb egy folt, annál nagyobb xG-jű (a helyzetre jutó várható gólmennyiség/gólvalószínűség) lehetőségről van szó. Az egész idényre vonatkozó, tizenegyesektől mentes xG-je 8.4 volt, ehhez képest tizenegy gólt ért el a büntetőket nem számolva (Forrás: understat.com)
Kai Havertz lőlapja a Bundesligában. Zölddel a gólok, sárgával a kapufák, kékkel a kapus védései, lilával a védők blokkolásai, pirossal a pontatlan lövések és fejesek láthatóak – minél nagyobb egy folt, annál nagyobb xG-jű (a helyzetre jutó várható gólmennyiség/gólvalószínűség) lehetőségről van szó. Az egész idényre vonatkozó, tizenegyesektől mentes xG-je 8.4 volt, ehhez képest tizenegy gólt ért el a büntetőket nem számolva (Forrás: understat.com)

Minőségi befejező ember – legalábbis erről árulkodik az xG (a helyzetei alapján várható góljai száma) mutatója. A büntetők nélküli xG-je 8.4 volt a 2019–2020-as idényben, ehhez képest tizenegy akciógólt ért el. Havertz teljesítményének értékét csak növeli, hogy együttese összesen 61 találatot hozott össze, miközben a teljes xG-je 61.88 lett, vagyis csapatszinten alulteljesített a leverkuseni brigád.

A 21 éves labdarúgó úgy teljesített kimagaslóan a kapu előtt, hogy eredeti posztját és játékának legtöbb elemét tekintve még mindig nem klasszikus befejező. Még mindig hamarabb ugrik be az embereknek a középpályás szó, ha Havertzre gondolnak, mint a csatár. Ez pedig a támadásépítésekben betöltött szerepe miatt nem is meglepő. A mögöttünk hagyott kiírásban 57-szer hozta helyzetbe a társait, ennél csak a nála jóval rutinosabb, vb-győztes, s immár kétszeres Bajnokok Ligája-aranyérmes Thomas Müller tudott több kulcspasszal kirukkolni (81).

A LEGTÖBB KIALAKÍTOTT HELYZET
Thomas Müller Bayern München 81
Kai Havertz Bayer Leverkusen 57
Jadon Sancho Dortmund 55
Timo Werner RB Leipzig 53
Serge Gnabry Bayern München 53

Bár a gólpasszok számában jelentősen elmaradt müncheni kollégájától (Müller Bundesliga-rekordot érő 21 assziszttal zárta az idényt, míg Havertz hatig jutott), így is különleges jelentősége van a játékának a Leverkusen támadógépezetében. Csak épp egy passznyival korábban...

A jégkorongban bevett szokás, hogy a gólpasszt előkészítő játékos is kap egy asszisztpontot. A labdarúgásban kevésbé hangsúlyos ez a szerep, pedig ha az volna, mindenki számára hamar nyilvánvalóvá válna Havertz másik nagy erőssége. A statisztikusok a „secondary assist” és a „secondary chances” kifejezéseket és mutatókat használják arra, hogy rávilágítsanak egy-egy futballista támadásokon belüli kulcsszerepére. Előbbi a már említett, gólpassz előtti passzokat, utóbbi pedig a nagy helyzeteket előkészítő átadásokat megelőző labdákat tartja számon. Utóbbi mutatóban nincs Havertznél jobb a Bundesligában (41) – ugyanolyan is csak egy, Joshua Kimmich.

Ők ketten a német válogatott középpályáján is meghatározó egyéniségek lehetnek – koruknak köszönhetően hosszú éveken keresztül.

A LEGTÖBB HELYZET-ELŐKÉSZÍTŐ MÁSODPASSZ
Kai Havertz Bayer Leverkusen 41
Joshua Kimmich Bayern München 41
Thomas Müller Bayern München 39
Jadon Sancho Dortmund 34
Filip Kosztics Eintracht Frankfurt 34

Havertz játékának komplexitását remekül példázza, hogy nincs még egy olyan középpályás a Bundesligában, aki nála többször fejezett volna be lövéssel (vagy fejessel) olyan helyzetet, amelynek a kialakításában is részt vett (18). Az Opta által hivatkozott „multi-shot involvements” azokat az akciókat számlálja, amelyek az adott játékos lövésével, fejesével érnek véget úgy, hogy a futballista a helyzetet megelőző akcióban is részt vett legalább egy passzal.

Kai Havertz fejezi be messze a legtöbb olyan helyzetet, amelynek kialakításában is aktív szerepet vállalt (Forrás: Stats Perform)
Kai Havertz fejezi be messze a legtöbb olyan helyzetet, amelynek kialakításában is aktív szerepet vállalt (Forrás: Stats Perform)

MINT BALLACK ÉS ÖZIL ÖTVÖZETE?

„Ballack és Özil keveréke, de a két játékosnak csak a legjobb tulajdonságai ötvöződnek benne” – nyilatkozta Rudi Völler, a Leverkusen sportigazgatója, amikor Havertz jellemzésére kérték.

A Stats Perform ezen kijelentésen felbátorodva megnézte, hogyan teljesít a két korábbi válogatott középpályással összehasonlítva a Leverkusen gyémántja.

Michael Ballack 1999 és 2002, majd karrierje alkonyán 2010 és 2012 között viselte a Bayer Leverkusen szerelését. Az egykori „ezüstfiú” 114 bajnokin lépett pályára a „gyógyszergyáriaknál”, és bár korának egyik leginkább gólveszélyes középpályása volt, hatékonyságban elmaradt Havertztől.

MUTATÓK A LEVERKUSENBEN
HAVERTZ
BALLACK
189 cm magasság 189 cm
118 meccsek száma 114
8951 játszott percek 9067
36 gólok 29
249 perc/gól 313
4/4 tizenegyesek 6/5

A Bundesligában a Schalke és a Werder Bremen színeiben bizonyító, majd a német élvonalból épp 21 évesen továbbálló Mesut Özilhez hasonlítva Havertz jócskán elmarad a gólpasszok terén – ugyanakkor góljaival kompenzálja ezt, így összességében hasonló „kanadai” átlagot hoz. A játék többi elemében – passzpontosság, gólszerzési kísérletek száma vagy épp az egy az egy elleni párharcokban elért mutatói – viszont tényleg nagyon hasonló számok köszönnek vissza a két futballista adatait böngészve.

MUTATÓK A BUNDESLIGÁBAN
KAI HAVERTZ
MESUT ÖZIL
118 meccsek száma 101
249 perc/gól 512
407 perc/gólpassz 215
2.1 lövés/90 perc 2.1
83% passzpontosság 83%
44% sikeres cselezés 48%
45% párharcnyerés 43%
ÖNMAGÁT INKÁBB KROOSHOZ MÉRI

„Toni Kroos nagyszerű játékos, sok mindenben igyekszem hasonlítani rá. Ragyogó karriert futott be eddig. Nagyon-nagyon tisztelem azt, amit elért. Álomszerűen passzol, a kombinációs játékban pedig egészen más szintet képvisel. A válogatott edzésein nincs olyan labdája, ami ne lenne tökéletes. És képes állandóan azt hajtogatni nekem, hogy Madridban milyen remek az idő” – mesélte egy, a Marcának adott interjúban.

A már-már klisévé silányult sportbölcsesség szerint a bajnokoknak nem ellenfeleiket, sokkal inkább önmagukat kell legyőzniük a siker felé vezető úton. Havertz 2017-ben szabályosan berobbant a Bundesligába, majd idényről idényre egyre javuló teljesítményt nyújtott, és még nem volt 20, amikor már elképzelhetetlen volt nélküle a Leverkusen játéka. A szenzációsan alakult 2018–2019-es évad után viszont 2019 őszén nem igazán találta önmagát. Ebben több kisebb sérülés is szerepet játszott – de így is kirívó, hogy a Bundesliga hetedik és tizenhetedik fordulója közt sem gólt, sem gólpasszt nem tudott elérni.

A futballista érezhetően elbizonytalanodott, elvesztette az önbizalmát. A karácsonyi időszakban aztán rendezte a sorokat – de még hogy! Összevetve az őszi és a tavaszi szezonban nyújtott teljesítményét olyan érzésünk lehet, mintha nem is ugyanarról a játékosról beszélnénk.

KAI HAVERTZ ELLENTÉTES SZEZONJAI
2019. ŐSZ 2020. TAVASZ
MECCS 21 22
GÓL 3 14
xG 4.4 10.9
GÓLPASSZ 1 8
xA 3 3.8
KANADAI PONT 4 22
KIALAKÍTOTT ZICCER 7 13
SAJÁT ZICCER 8 19
LÖVÉSHATÉKONYSÁG 12% 34%

Havertz a koronavírus miatt maratonira nyúlt tavaszi szezonban bebizonyította, hogy ha kell, képes legyőzni önmagát.

EURÓPÁBAN VAN MÉG MIT BIZONYÍTANIA

A Bundesligában elért mutatói valóban impozánsak, ám egy 80 millió euróra értékelt labdarúgótól még a mai, elszállt árak mellett is azt várná az ember, hogy kulcsfigura legyen csapata nemzetközi kupamérkőzésein, hogy húzónév legyen például a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

Ami Havertzet illeti, e téren még akad adóssága. Igaz, a Leverkusen sem feltétlenül az a gárda volt, amelyben könnyű villogni a BL szintjén. Ha az Európa-ligáról beszélünk, az már más kávéház – meg is látszik a középpályás statisztikáiból.

HAVERTZ A NEMZETKÖZI PORONDON
BAJNOKOK LIGÁJA EURÓPA-LIGA
8 MECCS 11
0 GÓL 7
1.3 xG 4.15
0 GÓLPASSZ 5
0% LÖVÉSHATÉKONYSÁG 29%
0/2 GÓL/ZICCER 4/4

Hogy mindez megér-e 80 millió eurót?

Annyi biztos, hogy bár a Chelsea (és korábban állítólag a Bayern München is) vadul próbálkozott, a Leverkusen fikarcnyit sem engedett alkudni az árból.

„Számunkra egyszerű a helyzet: még két évig köti őt a szerződése hozzánk – mondta Völler. – Ha valaki elfogadja a feltételeinket, akkor rendben van, mehet. Ellenkező esetben viszont még egy évig biztosan nálunk játszik, aminek nagyon örülünk. Nem lesz egyszerű, de a koronavírus-járvány miatti kedvezmény nem vonatkozik az olyan futballművészek vételárára, mint ő.”

KAI HAVERTZ ELSŐ 30 GÓLJA A BUNDESLIGÁBAN

Készült a Stats Perform „Kai Havertz: The Wonderkid Seeking Europa League Glory With Leverkusen” című cikke alapján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik