Bundesliga: három határra rúgó támadókeringő

Vágólapra másolva!
2011.01.20. 21:06
null
Neuer, a Schalke kapusa a Bayern célkeresztjében (Fotó: Action Images)
A német első osztályú labdarúgó-bajnokságban a mostanában anyagi gondokkal küzdő Hoffenheim nevéhez fűződik az elmúlt hét legnagyobb dobása.

A Bundesliga „falusi csapata" eladta ugyebár Luiz Gustavót a Bayernnek, és még nem adta fel, hogy az első orvosi vizsgálaton eltérdelő lázadót, Demba Bát a Premiershipben tegye pénzzé (a Stoke után most a West Ham vinné). Hétmillió eurót adna a német egylet az eme összegre rá is bólintó Liverpoolnak Ryan Babelért, akinek ügynöke elárulta, hogy védence szívesebben menne inkább az Ajaxba, de hát az élet nem habostora, mint arról már Pelikán elvtárs is meggyőződhetett. Babelen egyébként nem keveset bukik a Pool, lévén a hollandust 17.25 millióért vették meg az Ajaxtól 2007 nyarán.

Ernst Tanner, a Hoffenheim általános menedzsere ugyanakkor elismerte, hogy nem ők az egyetlen kérők Babel erkélye alatt, és elárult még egy érdekességet is: a Botafogo még egymillióval adós Maicosuel vételárából, így előfordulhat, hogy visszarendelik a nyáron eladott támadót, az átigazolási szerződés értelmében.

Visszatérve Babelre: az Ajax esélyeit mindenesetre növeli, hogy Luis Suarezt vinné tőlük a Liverpool, akinek így Babel kapóra jöhet mint cserealap. A Babel-ügy néha zűrzavaros és fájdalmasan titokzatos, mint egy Hip Hop Boyz-dalszöveg, de ha Babelt eladja a Bundesligába a Pool, sok kérdőjel kiegyenesedik és egy több országra terjedő csatárkeringő vet véget a pletykáknak. Kis túlzással, Babel oldja meg a bábeli zűrzavart támadóügyben néhány klubnál.

Az újpesti Simon Krisztiánról lemaradó germánok B-terve egyébként a monacói Dieumerci Mbokani. A 18 éves tehetség, Kevin Volland a jövő nyártól folytatja a Hoffenheimben: érte 600 ezer eurót fizettek az 1860 Münchennek, de azonmód kölcsön is adták neki másfél idényre.

A Mark van Bommel-saga is nyúlik, mint a százéves háború, most éppen az a Wolfsburg jelentkezett be a hollandért, amely a valamikor még megváltóként beharangozott új Zidane-t, az algériai Karim Zianit kölcsönadta a török Kayserispornak. Kissé arra emlékeztet ez a transzfer, amikor a rossz gyereket a sarokba zavarják, mert földrajzilag eléggé messzire küldték a nagy csalódást okozó, 2009 nyarán hétmillió euróért megvett karmestert.

Egyebekben sem kispályáznak a „farkasok", hiszen szeretnék megvenni a Leverkusentől Patrick Helmest (tízmillió körül meg is kaphatják), a Hamburgtól a kiváló szélsőt, Eljero Eliát, és érdeklődnek az Oroszországban légióskodó Kevin Kuranyi iránt is, de hírbe hozták őket a galatasarayos Milan Barossal is. Dieter Hoeness klubigazgató bejelentette azt is, hogy a világbajnok védőt, Andrea Barzaglit nem engedik vissza januárban Olaszországba, majd a nyáron mehet, ha lejár a kontraktusa.

A mostanában nem éppen topon lévő wolfsburgiak új edzője a hírek szerint a holland Huub Stevens lehet a közeljövőben. Mint láthattuk, nem sokáig ül a Edin Dzekóért kapott pénzen az „autógyári csapat", amely a svájci ígéretet, Nassim Ben Khalifát másfél évre kölcsönadta a Nürnbergnek.

Az 1.FC Köln is bejelentkezett Helmesért, ez pedig csakis azt jelentheti, hogy eladják Lukas Podolskit a „kecskések". A főleg a válogatottban jeleskedő Podolskiért akár 15 millió eurót fizethet az orosz Zenit, amelynek sportigazgatója, az egykori Barcelona- és Feyenoord-játékos Igor Kornyejev elismerte, hogy tettek „Poldiért" lépéseket. Kornyejev egyébként azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy leszögezte: „Podolski kiváló játékos." Ezzel a kijelentéssel mi sem tudunk vitatkozni. S hogy nem hiába zöröghet a haraszt, azt az is jelzi, hogy Podolski nem kívánt erről a témáról nyilatkozni. Az a tény is Podolski átigazolása mellett szól, hogy ha kiesik a Köln, ami egykönnyen meglehet, alig ötmillióért vihető a válogatott futballista. Kölni lehet viszont még a télen Eric Maxim Choupo-Moting (Hamburg), Inui Takasi (Cerezo Oszaka) vagy Prince Tagoe (Hoffenheim) is.

Kölcsönadta amerikai válogatott szűrőjét, Jermaine Jonest a Blackburnnek a Schalke, nyári vételi opcióval, és bombaként hatott a hír: maga az edző, Felix Magath ismerte el, hogy súlyos anyagi gondjai vannak az egyesületnek. Ebből következően kapusukat, Manuel Neuer kénytelenek lehetnek eladni a Bayern Münchennek, lapinformációk alapján körülbelül húszmillió euróért. Hogy a mai keringőbe a kapuvédők is beszálljanak: Neuer utóda a Münchenből érkező Thomas Kraft lehet – szigorúan csak a pletykák szerint, és csakis a nyártól. Neuer mellett a legkapósabb „királykék" a perui szélső, Jefferson Farfán, akire a Tottenham, az Atlético Madrid, a Valencia és a Sevilla is vevő lenne.

Új szerződést kötne az ősz felfedezettjével, a japán Kagava Sindzsivel a Borussia Dortmund, de mint a klub sportigazgatója, Michael Zorc elmondta, ennek abszolúte nincs köze ahhoz, hogy a Manchester United egyre jobban érdeklődik iránta. Sindzsi semmi pénzért sem eladó – mondták több alkalommal is a dortmundi vezetők. Ez így is van, mert semmi pénzért tényleg nem adják el, de angol értesülések szerint 24.5 millióért már igen...

ÁTIGAZOLÁSOK, 2011
 BUNDESLIGA
BAYERN MÜNCHEN 
Érkezett: Luiz Gustavo (Hoffenheim, 17 000 000 euró), Carl Lewicki (Bayern München II)
Távozott: Martín Demichelis (Málaga, 3 000 000), David Alaba (Hoffenheim, kölcsönbe, ingyen)
WERDER BREMEN
Érkezett: Denni Avdic (Elfsborg, 2 200 000)
Távozott: Hugo Almeida (Besiktas, 2 000 000)
BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Kevin Kampl (Greuther Fürth, kölcsönből vissza), Hoszogai Hadzsime (Urava Reds, i.)
Távozott: Hoszogai Hadzsime (Augsburg, k., i.)
BORUSSIA DORTMUND 
Érkezett: Moritz Leitner (1860 München, 800 000)
Távozott: Moritz Leitner (Augsburg, k., 150 000), Yasin Öztekin (Genclerbirligi, i.)
VfB STUTTGART 
Érkezett: Raphael Holzhauser (VfB Stuttgart II)
Távozott:
VfL WOLFSBURG
Érkezett:
Távozott: Edin Dzeko (Manchester City, 31 000 000), Nassim Ben Khalifa (Nürnberg, k.), Karim Ziani (Kayserispor, k.)
MAINZ 
Érkezett: Petar Sliskovic (Mainz II), Dragan Georgiev (Paderborn, kv.)
Távozott: Félix Borja (Puebla, i.), Haruna Babangida (szerződését felbontották)
EINTRACHT FRANKFURT 
Érkezett: Sonny Kittel (Frankfurt U19), Aykut Özer (Frankfurt U19), Nikola Petkovics (Tom Tomszk, kv.)
Távozott:
HOFFENHEIM 
Érkezett: Roberto Firmino (Tombense, 4 000 000), David Alaba (Bayern München, k., i.), Wellington (Fortuna Düsseldorf, kv.), Kevin Volland (1860 München, 600 000)
Távozott: Wellington (Figueirense), Christian Eichner (1. FC Köln, i.), Luiz Gustavo (Bayern München, 17 000 000), Kevin Volland (1860 München, k.)
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH 
Érkezett: Mike Hanke (Hannover, i.), Havard Nordtveit (Arsenal II, i.), Martin Stranzl (Szpartak Moszkva, 800 000)
Távozott: Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Augsburg, i.)
1. FC KÖLN 
Érkezett: Christian Eichner (Hoffenheim, i.), Slawomir Peszko (Lech Poznan, 500 000), Makino Tomoaki (Sanfrecce, i.), Wilfried Sanou (Urava Reds, kv.), Michael Rensing (klub nélküli)
Távozott: Faryd Mondragón (Philadelphia Union, i.), Daniel Brosinski (Wehen Wiesbaden, i.)
FREIBURG 
Érkezett: Erik Jendrisek (Schalke, 900 000)
Távozott: Ivica Banovic (Duisburg, k.)
HANNOVER
Érkezett:
Távozott: Mike Hanke (Mönchengladbach, i.)
NÜRNBERG
Érkezett: Timo Ochs (klub nélküli), Nassim Ben Khalifa (Wolfsburg, k.)
Távozott: Matthew Spiranovic (Urava Reds, 450 000), Isaac Boakye (szf.), Dario Vidosic (Bielefeld, k.), Felicio Brown Forbes (CZ Jena, k.)
SCHALKE
Érkezett: Tore Reginiussen (Lecce, kv.), Julian Draxler (Schalke U19)
Távozott: Jermaine Jones (Blackburn, k.), Erik Jendrisek (Freiburg, 900 000)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik