A német élvonal legizgalmasabb végjátékai 1970-től mostanáig

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2009.05.23. 09:00
Címkék
Még három (matematikailag négy, de a Hertha nem valószínű, hogy cirka harmincgólos győzelmet arat…) csapat fut versenyt a salátástálért a német labdarúgó Bundesliga 2008–2009-es kiírásában. A képlet egyszerű: amennyiben a listavezető Wolfsburg nyer a Werder ellen, megszerzi az aranyérmet, ha kikap, az egymás ellen játszó Bayern Münchennek és VfB Stuttgartnak is van esélye a végső győzelemre. A bajorok és a svábok egy döntetlennel egymással „golyóznának ki”, míg ha a „farkasok” meccsén születik iksz, az a remek gólkülönbség miatt a Wolfsburgnak jó. A szombati meccsek előtt visszapillantunk a Bundesliga-történet néhány „hideglelős” végjátékára: hajrában szerzett, bajnoki címet jelentő gólok, egy 12–0, ami nem volt elég, és még sok érdekesség…
Patrik Andersson (balra) egyetlen, bajnoki címet jelentő Bayern-gólja után ünnepel
Fotó: Action Images (archív)
Patrik Andersson (balra) egyetlen, bajnoki címet jelentő Bayern-gólja után ünnepel
Patrik Andersson (balra) egyetlen, bajnoki címet jelentő Bayern-gólja után ünnepel
Fotó: Action Images (archív)
Patrik Andersson (balra) egyetlen, bajnoki címet jelentő Bayern-gólja után ünnepel

1970–1971: amikor nem tudott átkelni a Bayern a „zebrán”

Az 1970–1971-es szezon utolsó fordulója előtt azonos pontszámmal állt a címvédő Borussia Mönchengladbach és a Bayern München, a gólaránya viszont a bajoroknak volt jobb, tehát egy győzelem szinte biztos bajnoki címet jelentett volna a „bőrnadrágosoknak”.

Ehhez képest a Bayern a Duisburg otthonában 2:0-s vereséget szenvedett, míg a Gladbach 4:1-re legyőzte a Frankfurtot, ezzel a Bundesliga történetében elsőként meg tudta védeni bajnoki címét.

1977–1978: a gólkülönbség döntött, de a 12–0 sem volt elég

Az 1977–1978-as Bundesliga-szezon egészen elképesztő végjátékot hozott. Az utolsó fordulóban az 1. FC Köln és a Borussia Mönchengladbach egyaránt 46 ponttal állt, a Gladbachnak viszont tízzel rosszabb volt a gólkülönbsége.

A Mönchengladbach mindent megtett a gólkülönség javításáért: 12–0-ra (!) győzte le a Borussia Dortmundot, melyet egy bizonyos Otto Rehhagel vezetett – át is keresztelték Torhagelre… Ez mai napig a német élvonal legnagyobb különbségű győzelme.

Semmit nem ért, mivel a „kecskések” rúgtak egy ötöst a kieső St. Paulinak (a kispadon rádiót hallgató szakmai stáb érthetően űzte-hajtotta a csapatot), így hárommal jobb maradt a gólkülönbségük, és 1964 után először emelhették magasba a salátástálat.

A 0–12 utóélete? Rehhagelt másnap kirúgták, az összes játékost megbírságolták 2500 márkára, és még a DFB is vizsgálatot indított a meccs miatt – de a szövetség végül nem talált alapot a bundagyanúra.

1982–1983: az északi párharc

1983-ban az egymást legendásan utáló északnémet fellegvárak álltak ugyanúgy az utolsó forduló előtt, bár a HSV-nek jobb volt a gólkülönbsége a Werdernél.

Az utolsó forduló után is jobb maradt (+46 +38-cal szemben), mivel a Hamburg Hrubesch és Rolff góljainak köszönhetően nyert Gelsenkirchenben, így a Werder hiába győzött 3–2-re a Bochum ellen.


1983–84: a legizgalmasabb végjáték

1984-ben a mostanihoz hasonló izgalmas hajrának örülhettek a német futball rajongói, végül a bajnok Stuttgartot, a Hamburgot, a Mönchengladbachot és a Bayernt egy pont választotta el, az első három között pedig csak a gólkülönbség rangsorolt.

Két fordulóval a vége előtt a VfB és a HSV állt az élen, de ekkor a Hamburg megbotlott otthon a Frankfurt ellen (0–2), a Stuttgart 2–1-re győzött Brémában, így a svábok előnybe kerültek.

Az utolsó fordulóban a Hamburgnak kiütéses győzelmet kellett volna aratnia Stuttgartban, de csak 1–0 jött össze, így a VfB bajnok lett, a HSV nagy korszaka pedig lezárult.

1985–1986: amikor a Werdernek semmi nem jött össze…

Az őszi bajnok Werder Bremen az utolsó előtti fordulóban a Bayernt fogadta, és egy győzelemmel behúzhatta volna az elsőséget. Nem jött össze: a meccsen nem született gól, ráadásul a Werderből a 89. percben Michael Kutzop elhibázott egy tizenegyest…

Az utolsó körben a brémaiak kikaptak a Stuttgarttól, a kétpontos hátrányban levő Bayern meg köszönte a lehetőséget, 6–0-ra kiütötte a Mönchengladbachot, ezzel megszerezve a bajnoki címet. A Bayern egész addig nem is vezetett a bajnokságban…

1991–1992: lehull a frankfurti sas

BAJNOK A STUTTGART, 1992



1992-ben rendkívül közel került története második bajnoki címéhez az Eintracht Frankfurt, de drámai küzdelemben elbukta a kiesőjelölt (végül kieső) Rostock elleni idegenbeli bajnokiját 2–1-re.

Ezzel a forduló előtt még listavezető „sasokat” megelőzte a Stuttgart és a Dortmund is. A BVB 1–0-ra nyert a Duisburg ellen, és a 86. percig bajnokságra állt, mivel a VfB és a Leverkusen 1–1-es remi felé haladt. Ekkor azonban a Stuttgart védője, Guido Buchwald betalált, a svábok pedig 11-el jobb gólkülönbségüknek köszönhetően elhódították a salátástálat. A Frankfurt meg kapott egy kissé kopottan csillogó bronzérmet…

1999–2000: a „kicsi” Unterhaching megnyeri a Bayernnek

A Bayer Leverkusen számára a bajnoki cím 2000-es „eldobása” mai napig fájdalmas téma… A gyógyszergyáriak a legkisebb élvonalbeli müncheni csapathoz, az Unterhachinghoz látogattak három pont előny birtokában, míg a Bayern a Werderrel játszott.

A „bőrnadrágosok” 3–1-re nyertek, míg a Leverkusen meglepetésre 2–0-ra lezakózott, így aztán héttel jobb gólkülönbséggel a Bayern lett a bajnok. Leverkusenben pedig már minden készen állt a hatalmas ünneplésre…

2000–2001: a legdrámaibb bajnokavatás

A LEGNAGYOBB FINIS, 2001



A 2001-es utolsó forduló eseményei alighanem sok német drukkert késztettek arra, hogy képzeletben egy óriási „VESZTES” feliratot rajzoljanak a Schalke pályája fölé…

A Bayern 62, a Schalke 59 ponttal állt az utolsó forduló előtt, de a gelsenkircheniek 5–3-ra legyőzték az Unterhachingot, míg a bajorok a 89. percben Sergej Barbarez gólja után hátrányba kerültek Hamburgban.

A Schalke stadionjában már kész volt mindenki a fiesztára, amikor Hamburgban az utolsó pillanatokban közvetett szabadrúgáshoz jutott a tizenhatoson belül a Bayern. A legurított labda után Patrik Andersson betalált a HSV hálójába – ez volt az első és utolsó gólja a svédnek müncheni mezben – és Gelsenkirchenben zokogó tömeg lett az ünneplőkből.

Vajon a szombati zárás után ki örülhet?

Szavazás

Ki nyeri a Bundesligát?

Szavazatok száma: 8761

a Wolfsburg
58 % (5121)
a Bayern München
36 % (3157)
a Stuttgart
6 % (483)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik