Grafite lehet az első bajnoki címére hajtó Wolfsburg kabalafigurája

M. K. G.M. K. G.
Vágólapra másolva!
2009.04.15. 15:36
Címkék
Az európai labdarúgó-bajnokságok többsége a végéhez közeledik. Egyhetes sorozatunkban szemügyre vesszük, hogyan állnak a véghajrá előtt a topligák (valamint a Soproni Liga) góllövőlistái, kik az esélyesek a gólkirályi címre, illetve hogyan szerepelnek az egy évvel ezelőtti mesterlövészek. A harmadik részben a német élvonallal foglalkozunk.
Gratulálok! Lehet, hogy magát ünneplik majd gólkirályként
Fotók: Action Images
Gratulálok! Lehet, hogy magát ünneplik majd gólkirályként
Gratulálok! Lehet, hogy magát ünneplik majd gólkirályként
Fotók: Action Images
Gratulálok! Lehet, hogy magát ünneplik majd gólkirályként

AZ ELSŐ HÁROM

2002 derekán Edinaldo Batista Libano, rövidebb és ismertebb nevén Grafite aligha hitte volna, hogy nevét egyszer Európa legjobb támadói között emlegetik majd. A Sao Paolo állambeli Campo Limpo Paulista városában született brazil csatár ugyanis ekkortájt a Grémio csapatában játszott, ahol mindössze hat mérkőzésen jutott szóhoz – és ezeken egyszer sem volt eredményes.

Azóta eltelt hét év, és Grafite hatékonysága lényegesen javult, a jelenlegi bajnokságban 18 mérkőzésen 20 gólt szerzett, ezzel pedig vezeti a német Bundesliga góllövőlistáját. Sőt a hatékonyságot tekintve egész Európában is ő az egyik legveszélyesebb támadó, hiszen átlagosan minden hetvenötödik percben talál be az ellenfelek kapujába.

Ki tudja, hány gólig jutott volna Ibisevic, ha nem sérül meg?
Ki tudja, hány gólig jutott volna Ibisevic, ha nem sérül meg?
Ezzel a teljesítménnyel még a legendás Gerd Müllert is túlszárnyalja – a „nemzet bombázója” az 1971–72-es szezonban 77 percenként volt eredményes, és összesítésben 40 gólig jutott a Bayern München színeiben.

Ha már visszakanyarodtunk Müllerhez, jegyezzük meg, hogy a nyugatnémet válogatottban elképesztő hatékonyságot (68 gól 62 mérkőzésen) felmutató támadó találataival az említett szezonban (is) bajnoki címhez segítette a bajor klubot. A Wolfsburg szurkolói remélik, hogy az idén hasonló lesz a képlet, és a gólkirályi cím mellett a „salátástál” is a Volkswagen-konszern központjául szolgáló alsószász városba kerül – a VfL fennállása során először.

Ha Grafite a hátralévő hat fordulóban is megtartja vezető helyét, ő lesz a Bundesliga 1964 óta íródó történetének negyedik brazil gólkirálya, honfitársai közül eddig Marcio Amorosót, Giovane Elbert és Aíltont tüntették ki a megtisztelő címmel. Ők hárman eddig kitűnő kabalának bizonyultak – ugyanis a szezon végén az egyéni elismerés mellett az aranyéremnek is örülhettek. Úgy tűnik, egy brazil gólkirály vonzza a bajnoki címet.

A góllövőlista második helyén két játékos áll holtversenyben, a hoffenheimi Vedad Ibisevic és a leverkuseni Patrick Helmes is 18-szor volt eredményes az eddigi szezonban. Azonban közülük csak Helmes jelent tényleges veszélyt Grafite trónjára, az újonccsapat támadója ugyanis januárban súlyos sérülést szenvedett, és már nem léphet pályára a bajnokság vége előtt.
Helmes Köln után Leverkusenben is szépen termeli a gólokat
Helmes Köln után Leverkusenben is szépen termeli a gólokat

AKIK MÉG BELESZÓLHATNAK

A 15 gólnál járó stuttgarti Mario Gomez és a kölni Milivoje Novakovic végső sikeréhez valószínűleg nem lenne elég a két játékos parádés idényzárása, Grafite gyengélkedésére is szükség lenne az utolsó fordulókban.

AZ ELŐZŐ SZEZON KIRÁLYA

A tavalyi gólkirály, Luca Toni az idén nem közelíti meg tavalyi „termését”, egyelőre 11 találatnál jár – a Bayern München olasz világbajnok támadója az elmúlt szezonban 24 góllal végzett az élen. Tekintve, hogy ebben az idényben is ő a legelőkelőbb helyen álló müncheni játékos, egyet leszögezhetünk: a bajnoki versenyfutás még nyílt a Wolfsburg és a Bayern között, de a gólkirályi címről lemondhatnak az Isar partján. Persze a bajorok nem telhetetlenek, beérnék a „salátástállal” is…

Podolskinak kudarccal végződött müncheni kalandja
Podolskinak kudarccal végződött müncheni kalandja
A NAGY CSALÓDÁS

A német futball üdvöskéje, Poldi herceg, azaz Lukas Podolski csupán négy bajnoki gólig jutott a 2008–2009-es szezonban, és ez mindenféleképpen csalódás. Még úgy is, hogy Podolski klubjában, a Bayern Münchenben csak harmadik számú csatár, és a következő idénytől újra Kölnben játszik majd, ahol minden bizonnyal a csapat első számú sztárja lesz.

A müncheni klub háza tájáról többször lehetett olyan hangokat hallani, hogy a 23 éves csatárral hozzáállásbeli problémák vannak – persze lehet honvágyról, klubhűségről beszélni, de ismerjük el, Podolski ugródeszkának szánt müncheni kalandjának vége egyértelmű kudarc lett. Ez pedig nem túl jó ajánlólevél egy külföldi szerződéshez…

BUNDESLIGA

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE 27 FORDULÓ UTÁN (7 VAN MÉG HÁTRA)
20 gólos: Grafite (Wolfsburg)
18 gólos: Vedad Ibisevic (Hoffenheim), Patrick Helmes (Leverkusen)
16 gólos: Claudio Pizarro (Werder Bremen), Edin Dzeko (Wolfsburg)
15 gólos: Mario Gomez (Stuttgart)
14 gólos: Milivoje Novakovic (Köln)
12 gólos: Artur Wichniarek (Bielefeld)
11 gólos: Andrej Voronin (Hertha), Demba Ba (Hoffenheim), Luca Toni (Bayern München), Kevin Kuranyi (Schalke)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik