Hopp 175 millió euróból faragott bajnokesélyest a Hoffenheimből

Vágólapra másolva!
2009.01.10. 13:45
A Hoffenheim mecénása, Dietmar Hopp először beszélt arról, hogy pontosan mennyit is invesztált a Bundesligában őszi első csapatba. A 68 éves milliomos az elmúlt nyolc évben 175 millió eurót költött az együttesre, de úgy véli, befektetése hamarosan megtérül.
Így néz majd ki a Hoffenheim modern arénája…
Fotó: Imago (archív)
Így néz majd ki a Hoffenheim modern arénája…
Így néz majd ki a Hoffenheim modern arénája…
Fotó: Imago (archív)
Így néz majd ki a Hoffenheim modern arénája…

Saját Bundesliga-csapatra vágyik? Sőt nem is akármilyenre, hanem olyanra, amelyik az őszi szezon után a tabella élén áll? Nem kell más hozzá, mint pénz, pénz és pénz, egészen pontosan 175 millió euró. Legalábbis ennyire volt szüksége Dietmar Hoppnak, a Hoffenheim tulajdonosának ahhoz, hogy az elmúlt nyolc évben a falusi kiscsapatból a Bundesliga egyik meghatározó alakulatát faragja.

A Hoffenheim mecénása a Rhein-Neckar-Zeitungnak adott interjújában beszélt a befektetéséről, amelynek eredményeképpen együttese eljutott odáig, hogy az egész európai sportsajtó a 2008–2009-es szezon meglepetéscsapatának titulálja a Hoffenheimet.

Természetesen a német üzletember alulról kezdte az építkezést, és a játékosok mellett a megfelelő infrastruktúra létrehozására is nagy hangsúlyt fektetett. A 68 éves Hopp befektetésének nagy része (90 millió euró) két stadion és edzőközpontok felépítésére ment el, míg labdarúgók vásárlására „csupán” 25 millió eurót fordított.

A 25 millió annak tükrében nem is tűnik nagy összegnek, hogy a jó szereplés következtében ugyancsak megugrott a csapat húzóembereinek értéke, például a góllövőlistát vezető Vedad Ibisevic piaci ára 4.5 millió euró – és könnyen elképzelhető, hogy az európai topklubok (például a játékosért élénken érdeklődő Internazionale) ennél többet is fizetnének a 17 meccsen 18 gólig jutó gólvágóért.

Dietmar Hopp természetesen nemcsak sportszakmai, hanem gazdasági sikert is vár, és úgy gondolja, hogy 2010-re megtérül a befektetése. Sőt azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ez még hamarabb, már a mostani szezon végén bekövetkezik – de ennek az is feltétele, hogy a Hoffenheim (Lőw Zsolttal a soraiban) tovább folytassa menetelését a német bajnokságban.

…és innen indult a Bundesliga jelenlegi éllovasa
Fotó: Imago (archív)
…és innen indult a Bundesliga jelenlegi éllovasa
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik