„Volt már négy német klub is a BL-ben, most a Bayern az utolsó mohikán”

Vágólapra másolva!
2008.12.16. 20:06
A gazdasági válság miatt a labdarúgásban is bizonytalan év lesz 2009. A német bajnoki címvédő Bayern München elnöke, Karl-Heinz Rummenigge figyelmeztette kollégáit arra, hogy készüljenek fel a pénzügyi válságra, amely szerinte előbb-utóbb a német bajnokságot is eléri. Rummenigge a sport1.de internetes oldalnak adott interjújában a rivális Hoffenheimen kívül a német labdarúgás Európában elfoglalt helyzetéről is beszélt, és elmondta, miben látja a kiutat abból a futballválságból, amelynek eredményeképpen az egykor a világ legerősebb bajnokságának tartott Bundesliga napjainkban csak a négy nagy liga mögött kullog.
Karl-Heinz Rummenigge attól tart, hogy a Bundesliga eltűnhet a süllyesztőben
Fotó: Imago (archív)
Karl-Heinz Rummenigge attól tart, hogy a Bundesliga eltűnhet a süllyesztőben
Karl-Heinz Rummenigge attól tart, hogy a Bundesliga eltűnhet a süllyesztőben
Fotó: Imago (archív)
Karl-Heinz Rummenigge attól tart, hogy a Bundesliga eltűnhet a süllyesztőben

–Rummenigge úr, Ön is tart a pénzügyi válságtól?
–Eddig még nem éreztük a válság hatásait. Ugyanakkor látjuk, mi a helyzet Angliában és Olaszországban. Nem vehetjük félvállról a problémát, hogy Németországot és a Bundesligát is érinti-e majd a krízis? A tapasztalat azt mondatja velünk, hogy a pénzügyi válság a német labdarúgást is eléri majd. Így fel kell készülnünk rá. Ezért az a jó, ha a kluboknak nincsenek kötelezettségeik, és sok készpénzt tartanak a kasszában. Mi jelenleg nagyon gondosan bánunk a pénzünkkel, és kivárjuk, hogyan alakul a helyzet.

–A válság hatással van a klub által kitűzött célokra is?
–Nem, ugyanis nagyszerű csapatunk van, amelyikben az egyes trikótól a tizenegyes számúig mindegyiket kitűnő játékos viseli, és a kispad is megfelelő. Ugyanakkor nem osztom Franz Beckenbauer optimizmusát, aki szerint a Bajnokok Ligája favoritjai között vagyunk. Ennek ellenére azt mondom, hogy borsot törhetünk az igazán nagyok orra alá, sőt, talán még le is győzhetjük őket. De a nagy esélyesek közé az angol, spanyol és olasz csapatokat sorolom.

–Könnyen lehet, hogy jövőre a Hoffenheim is kilép a nemzetközi porondra. Számolt azzal, hogy ilyen jól kezdi majd az idényt a „falusi csapat”?
–Aki számított a Hoffenheim ilyen teljesítményével, az minden bizonnyal jós. Jó csapatuk van, erről meggyőztek mindenkit, és jól teszik a dolgukat.

–Ön szerint jobbak a feltételek a Hoffenheimnél, ahol egy milliárdos áll a csapat mögött, mint a Bayern Münchennél?
–Ők mások. Mi mindent magunktól építettünk fel, függetlenek vagyunk, és erre nagyon büszkék is vagyunk. Dietmar Hopp pénze nélkül a Hoffenheim még ma is a harmadik vonalban játszana. Mint már mondtam, jól dolgoznak a csapatnál, és ezt újra és újra el kell ismerni, de Hopp pénzügyi támogatása nélkül ez az egész nem lenne lehetséges. Jelenleg abból indulok ki, hogy a klub hosszú távon is a német bajnokság élcsapatai között marad – Hopp úrnak köszönhetően.

–Hol áll a Bundesliga a nemzetközi versenyben?

–Van ugye az öt nagy európai bajnokság, és mi jelenleg a franciákkal versengünk a negyedik helyért. És ez pontosan megfelel az erőviszonyoknak. Hosszú ideje buzdítok arra, hogy a Német Labdarúgó Liga egy párbeszédet indítson, amolyan „Merre tartasz, Bundesliga?”- témában. Hogy végre eldöntsük, hova is akarunk tartozni.

–Mire gondol pontosan?
–A Lyon elleni BL-meccs előtt érdekes dolgot tapasztaltam. A francia liga nyilvánosságra hozott egy tanulmányt, azzal az eredménnyel, hogy a legnagyobb francia klubokat intenzívebben kell támogatni, ha közelebb akarnak kerülni a topligákhoz. Az ok pedig a következő: az angol Premier League-ben megállapították, hogy az egész bajnokság sikere négy csapatra épül, a spanyoloknál kettő, az olaszoknál három csapaton múlik az egész bajnokság sikere. Ezeknek a csapatoknak köszönhető, hogy az ottani bajnokságok pénzügyileg is kategóriákkal a Bundesliga fölött állnak.

–Felszólítja a ligát arra, hogy Németországban is így történjenek a dolgok?

–Nem akarok most nagy vitát kirobbantani, de egyszerűen többet kell tennünk a nagy német csapatokért. Az egyetlen értékmérő a Bajnokok Ligája. Volt már a BL-ben négy csapatunk is, aztán három, most pedig kettő – és jelenleg a Bayern az utolsó mohikán. Arra buzdítom a Ligát, hogy többet tegyen a topklubokért, különben egyszer mindannyiunknak fizetni kell ezért.

–Mit jelent ez konkrétan?
–Minden bajnokságot a legerősebb csapatai alapján ítélnek meg. És amit Németországban a múltban csináltak, az nem volt más, mint a gyengék erősítése és az erősek gyengítése… És ez vezetett odáig, hogy a Bundesliga, amely a nyolcvanas években a világ legerősebb bajnoksága volt, most a francia bajnoksággal harcol a negyedik helyért. Nem lehet megkívánni, hogy a Bremen, a Schalke, a Bayern, vagy a mindenkori német BL-résztvevők helyt álljanak az igazán nagyok ellen, ha nincsenek meg hozzá a financiális feltételek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik