Léderer Ákos: Az ősz mérkőzése következik a Bundesligában!

Vágólapra másolva!
2008.12.05. 10:23
Léderer Ákos, a Bayern München–TSG Hoffenheim Bundesliga-rangadó kommentátora nagy várakozásokkal tekint a december 5-i mérkőzés elé, és reméli, hogy az összecsapás nem csak a tét, hanem a mutatott játék miatt is az ősz mérkőzése lesz.
A Bayern Hoffenheim elleni meccsén a támadójáték kerülhet előtérbe
Fotó: Imago
A Bayern Hoffenheim elleni meccsén a támadójáték kerülhet előtérbe
A Bayern Hoffenheim elleni meccsén a támadójáték kerülhet előtérbe
Fotó: Imago
A Bayern Hoffenheim elleni meccsén a támadójáték kerülhet előtérbe

– Egy kommentátortól nem biztos, hogy szerencsés megkérdezni, kinek szurkol. Talán úgy jobb a kérdésfelvetés, hogy a felek közül van-e, amelyik szimpatikusabb a számodra.
– A válaszom egyértelműen a Hoffenheim. A kicsinek szurkolni soha nem szégyen, főként ha az olyan csodákra képes, mint Lőw Zsolt csapata. Meg aztán Németországban az szinte teljesen természetes, hogy a Bayern München megnyeri a bajnokságot. Nekik van a legerősebb, legjobb játékoskeretük, az övék a legtöbb pénz.

– Itt álljunk meg egy pillanatra! Dietmar Hopp, a Hoffenheim mecénása Európa legnagyobb szoftvercégének tulajdonosa. Egyes vélemények szerint, ha akarná, a Bayern Münchent is megvehetné, kilóra.
– Na, ez már tényleg túlzás volna. De az biztos, hogy anyagiak terén nagy lehetőségei vannak a csapatának. Például attól nem kell tartania Ralf Rangnick edzőnek, hogy a téli átigazolási szezonban szétkapkodják a csapatát. Nekem egyébként azért rendkívül szimpatikus, amit Hoffenheimben művelnek, mert nem összevásárolt sztárok gyülekezetéről van szó. Három éve elkezdtek szép csendben építkezni, és nagyjából az a garnitúra nőtte ki magát azzá, amivé. Ha igazolnak is, csakis fiatalokat. Lőw Zsolt a maga 29 évével szinte veteránnak számít a csapatnál. Szerintem szegény alig várja, hogy eligazoljon onnan. De ez egy másik történet. Rajta egyszerűen túlnőtt ez a csapat, ezt tudja ő is, el is mondta már korábban. A kérdés, hogy most télen vagy csak a bajnokság végén távozik.

– Szóval a Hoffenheimnek szurkolsz majd?
– Nem, azért ez így nem igaz. Ha gyengén játszanak, csalják a focit, akkor azt is elmondom, mint bármely más, általam kedvelt csapat esetében mindig. De remélem, hogy azt az őszinte támadófocit játsszák majd, amelyet eddig a szezon során.

– Lehet-e esélye a Hoffenheimnek a Bayern otthonában?
– Lássuk reálisan a dolgokat! A mérkőzés favoritja egyértelműen a Bayern München. A Hoffenheim otthon szinte hibátlan szériát mondhat magáénak, de vendégként, a nagycsapatok otthonában már kaptak pofonokat. Gondoljunk a Leverkusen elleni 5–2-es vereségükre vagy a Werder elleni 5–4-es, egyébként szuper derbijükre. Persze, ahogy Lőw Zsolt mondta, rajtuk nincs teher, Rangnick mester ezt próbálja beléjük sulykolni. Ha ezt elhiszik, lehet keresnivalójuk. Persze az Allianz Arena atmoszférája nyomasztóan hathat, lássuk be! Ezzel együtt, ha az első gólt ők lövik, bármi elképzelhető. Még az is, hogy tényleg ők lesznek az őszi bajnokok.

– És májusban?
– Az még nagyon messze van. Ráadásul úgy vélem, hogy a tavaszi szezonban mindenki nagyon rákészül a Hoffenheimre, ki fogják ismerni a játékukat. Ha mindenki úgy játszik ellenük, mint a Hertha tette Berlinben, könnyen belefuthatnak sok rossz, 1-0-s vereségbe. Szerintem az idény végén nem lesznek az első háromban.

– Konkrétan mit vársz ettől a meccstől?
– Szép játékot és sok gólt. A jó formában lévő támadók és a kellőképpen sebezhető védelmek is megvannak ehhez. Szerintem a Hoffenheim két belső védője nem üti meg a Bundesliga szintjét, és a Bayernnek is vannak problémái a hátsó alakzattal. Ezzel együtt az is elképzelhető, hogy mindkét edző úgy gondolja, inkább a védekezésre összpontosít. Rangnick fejében az is megfordulhat, hogy jó nekik a döntetlen. Ez számomra nagy csalódás volna, de elképzelhető. Mint ahogy Klinsmann is megmutatta már, hogy képes a csapatát egy teljes félidőn keresztül védekeztetni, ha úgy hozza a sors. A Schalke ellen vezetést szereztek, és utána csak bekkeltek. Azért én mégis abban bízom, hogy látványos, gólokban gazdag, izgalmas mérkőzést közvetíthetek a Sport Klubon. Már csak azért is, mert vélhetően rengetegen kapcsolnak a csatornára. Azt mondom, tartsanak velünk, nem bánják meg!

BUNDESLIGA

16. FORDULÓ
BAYERN MÜNCHEN–HOFFENHEIM
20.30; München, Allianz Arena; v: Wolfgang Meyer. Tv: Sport Klub
A várható kezdőcsapatok
BAYERN: Rensing – Oddo, Lúcio, Demichelis, Lahm – Schweinsteiger, Van Bommel, Zé Roberto, Ribéry – Klose, Toni. E.: Jürgen Klinsmann
HOFFENHEIM: D. Haas – Beck, Jaissle, Compper, Ibertsberger – Weis, Luiz Gustavo, Carlos Eduardo – Obasi, Ibisevic, Ba. E.: Ralf Rangnick
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik