Zidane gólja nyugdíjba küldte Figót; mekkorát húzott Van Gaal! – vb-videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.05. 01:00
null
Zinédine Zidane és Luis Figo közül csak az egyik juthatott tovább – Zizou (Fotó: Action Images)
Két, egyaránt szívbe markoló olasz továbbjutást őriz az emlékezet július 5-éről: az egyiknek Paolo Rossi, a másiknak Roberto Baggio volt a főszereplője. Volt egy nagy dobása Hriszto Sztoicskovnak és Louis van Gaalnak, no meg Zinédine Zidane is megmutatta, hol lakozik a franciák istene. Íme, ezt kínálja videókra épülő vb-öröknaptárunk mai epizódja!

 

 

1982: PAOLO ROSSI MESTERHÁRMASA TÉRDRE KÉNYSZERÍTI A BRAZILOKAT

Paolo Rossi 306 percet töltött a pályán a squadra azzurra addigi négy spanyolországi vb-mérkőzésén, ám hiába e temérdek játékidő, egyszer sem volt képes a kapuba találni. A négy évvel korábbi vb-n 21 esztendősen három gólt szerző támadó visszafogottságára magyarázatul szolgált, hogy nem sokkal a torna előtt kapta vissza bundagyanú miatt másfél évre bevont játékengedélyét – indoklásra várt azonban, miért erőlteti a játékát Enzo Bearzot szövetségi kapitány...

A brazilok elleni 1982. július 5-i mérkőzésen a világ megkapta a választ.

Az argentinok meglepő legyőzésével Olaszország tekintélyt vívott ki magának, csakhogy időközben a csodálatos futballt nyújtó selecao is elintézte a címvédőt, a szakértők többsége benne látta az új világbajnokot – ráadásul a braziloknak a döntetlen is elegendő volt a továbbjutáshoz.

Rossi megtáltosodásával senki sem számolt. Ehhez képest a támadó már az 5. percben befejelte az olaszok vezető gólját. Sócrates hamar egyenlített – micsoda passzt kapott Zicótól! –, csakhogy az első játékrész közepén Rossi góllal büntette Toninho Cerezo labdaeladását.

A Gazzetta dello Sport így ünnepelt
A Gazzetta dello Sport így ünnepelt

Az olaszok a veterán Dino Zoff védései révén sokáig tartották az előnyüket, azonban Falcao 68. percbeli bombája után újra Brazília állt továbbjutásra. De az utolsó szót nem egy brazil, hanem Rossi mondta ki minden idők egyik legjobb vb-mérkőzésén: Marco Tardelli lövésébe belekanalazva a kékek 20-asa szerezte az olasz továbbjutást jelentő győztes gólt. VIDEÓ ITT!

Rossi korábban sohasem szerzett mesterhármast a válogatottban (később is csak egyet). Ami a brazilokat illeti, Tele Santana szövetségi kapitány a vereség után leköszönt a posztjáról, ám a következő világbajnokságon még egyszer megkísérelte korszakos játékosait, Zicót, Sócratest, Júniort a csúcsra vezetni, ám egy európai csapat akkor is az útját állta – mégpedig a francia.

Anglia eközben véghez vitte azt a bravúrt, hogy a középdöntő mindkét mérkőzését lehozta kapott gól nélkül, ám mivel nem is szerzett egyet sem, nem juthatott be az elődöntőbe – az angol, spanyol, nyugatnémet trióból az utóbbi csapat lépett tovább. VIDEÓ ITT!

Az egyik elődöntőben Olaszország–Lengyelország, a másikban NSZK–Franciaország csatára várt a nagyérdemű. 1934 és 1966 után harmadszor fordult elő, hogy kizárólag európai csapatok jutottak be a legjobb négy közé.

VB 1982, SPANYOLORSZÁG – JÚLIUS 5.
KÖZÉPDÖNTŐ (2. CSOPORTKÖR)
MadridAnglia–Spanyolország0–0
BarcelonaOlaszország–Brazília3–2

 

1994: ROBERTO BAGGIO MEGMENTI OLASZORSZÁGOT, BULGÁRIA IS TOVÁBBSURRAN

Hogy Roberto Baggiót inkább feldobja, mintsem nyomasztja egy világverseny különleges atmoszférája, azt rajongói és kritikusai egyaránt jól tudták 1990 óta. „Copfocska” azon a világbajnokságon, a Csehszlovákia elleni mérkőzésen játszotta be magát végleg az olasz válogatottba. Gólerősségét azóta számtalanszor bizonyította, ám a Nigéria elleni nyolcaddöntőt megelőző több mint kilenc hónapban egyetlenegy válogatott meccsen sem talált kapuba.

Ezen a július 5-i bostoni délutánon nagy szükség volt a lélekjelenlétére, hiszen az ellenfél sokra taksált válogatottja nemcsak vezetett Emmanuel Amunike szemfüles góljával, hanem Gianfranco Zola kiállítása miatt a 76. perctől emberelőnyben is játszott. Egy perccel a vége előtt aztán Baggio jól helyezett lövéssel egyenlített, majd a hosszabbításban értékesített egy büntetőt, amelynek „létrejöttéhez” egy elegáns átadással maga is hozzájárult. Arrigo Sacchi csapata továbbjutott! VIDEÓ ITT!

Roberto Baggio áthámozza magát a nigériai Michael Emenalón (Fotó: AFP)
Roberto Baggio áthámozza magát a nigériai Michael Emenalón (Fotó: AFP)

 

S a nyolcaddöntő utolsó játéknapja nemcsak az egyesült államokbeli torna első hosszabbítását, hanem az első tizenegyespárbaját is meghozta. A két résztvevő a vb-negyeddöntőbe korábban sohasem jutó Bulgária és a többnyire szintén „állandó csoportlakó” Mexikó volt – érthető, hogy mindkettő körömszakadtáig védte a továbbjutással kecsegtető döntetlent. A tíz sárga lappal és egy-egy kiállítással súlyosbított mérkőzésen Hriszto Sztoicskov remek góljával a bolgárok szerezték meg a vezetést, Alberto Garcia Aspe tizenegyesből egyenlített. A szétlövés hőse a bolgár kapus, Boriszlav Mihajlov volt, aki két mexikói lövést is kivédett. VIDEÓ ITT!

VB 1994, EGYESÜLT ÁLLAMOK – JÚLIUS 5.
NYOLCADDÖNTŐ
BostonOlaszország–Nigéria2–1, hosszabbítás után
New YorkBulgária–Mexikó1–1, 11-esekkel 3–1

 

Az életük gólja – és előttük életük célja
Az életük gólja – és előttük életük célja

2006: ZINÉDINE ZIDANE BÜNTETŐJE DÖNTŐT ÉRT A FRANCIÁKNAK

A németországi világbajnokságon a portugálok egyetlen szerzett góllal jutottak túl az egyenes kieséses szakasz két korábbi körén, a hollandok elleni és az angolokkal szembeni meccsük inkább a rugdalózásokról, veszekedésekről maradt emlékezetes.

Vajon mire lesz ez elég a spanyolok legyőzésétől lendületbe jövő, időközben a címvédő brazilokat is elbúcsúztató franciák ellen?

Nos, Cristiano Ronaldo ide, az utolsó nagy győzelmi lehetősége kapujában álló Luis Figo oda, Luiz Felipe Scolari kapitány világbajnokhoz méltó szaktudása amoda, a kiegyenlítettnek mondható müncheni meccset Franciaország nyerte meg.

Már megint egy tizenegyes döntött – mint a 2000-es Eb-n
Már megint egy tizenegyes döntött – mint a 2000-es Eb-n

Az egyetlen gólt a Figóhoz hasonlóan utolsó nagy diadalára készülő Zinedine Zidane szerezte abból a büntetőből, amelyet Thierry Henry harcolt ki Ricardo Carvalho ellenében.

A Real Madridban sok sikert közösen megélő Zidane és Figo útja nem először keresztezte egymást világversenyen, és ahogyan a 2000-es Eb-n, ezúttal is a franciáé vezetett messzebbre – ráadásul megint az ő tizenegyese döntötte el csapataik összecsapását.

Figo válogatott karrierje – legalábbis felnőtt szinten – diadal nélkül ért véget. VIDEÓ ITT!

Eldőlt tehát, hogy megismétlődik a 2000-es Európa-bajnokság fináléja: az egy nappal korábban Németországot nagy csatában búcsúztató Olaszország lehetőséget kapott arra, hogy elégtételt vegyen a franciákon a hat évvel korábbi rotterdami 1–2-ért.

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚLIUS 5.
ELŐDÖNTŐ
MünchenFranciaország–Portugália1–0

 

A holland sajtó kalapot emelt Van Gaal és persze Krul előtt
A holland sajtó kalapot emelt Van Gaal és persze Krul előtt

2014: VAN GAAL SPECIALISTÁHOZ FORDUL, ÉS JÓL TESZI

Százhúsz percen keresztül nem sikerült kifognia Louis van Gaalnak, a hollandok szövetségi kapitányának a Costa Rica-iak játékát mérnöki pontossággal megtervező kolumbiai tréneren, a kölni főiskolán a német precizitást is elsajátító Jorge Luis Pintón. De Van Gaal nem hiába a legcsavarosabb eszű edzők egyike: a harmadik cserelehetőségét meghagyta a hosszabbítás legvégére, és amikor már szinte biztos volt, hogy jönnek a tizenegyesek, a 121. percben kapust cserélt. A vb-történelminek mondható húzás bejött: a tizenegyes-specialista Tim Krul az öt lövésből kettőt kivédett – Hollandia továbbjutott! VIDEÓ ITT!

Az Argentína–Belgium mérkőzésen nem volt szükség ráadásra: a minimális különbségű győzelmekben utazó két csapat csatáját a vb-n addig eredménytelen Gonzalo Higuaín döntötte el egy levágódó labdára mesterien reagálva. VIDEÓ ITT!

Higuaín egyszer a lécet is telibe lőtte – ezt követte az a mókás pillanat, amikor a helyzetet kihagyhatatlannak érző argentin kapitány, Alejandro Sabella kis híján hanyatt esett a kispadnál… VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚLIUS 5.
NEGYEDDÖNTŐ
BrazíliavárosArgentína–Belgium1–0
SalvadorHollandia–Costa Rica0–0, 11-esekkel 4–3
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28293031
JÚNIUS
1
2
3
4567
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18192021
22
2324
2526272829
30
JÚLIUS
1
2345
6
7
8
9101112
13
14
15
16171819
20
2122
23242526
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik