Zágrábi elitképzés – ahol Modric és Boban is nevelkedett

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2017.05.08. 17:50
null
Az akadémia bejárata (Fotók: Babják Bence)
Huszonöt szakember, kilenc edzőpálya és tudatos szakmai koncepció segíti a Dinamo Zagreb labdarúgócsapatának utánpótlásképzését, ahol korábban Zvonimir Boban és Luka Modric tette meg az első lépéseket.

 

MIRE VITTE VOLNA PUYOL SZÉLSŐKÉNT?
Interjú a Dinamo Zagreb akadémiájának alelnökével

A hatalmas betonmonstrumot minden irányból zöld edzőpályák ölelik körül, s meglehetősen ritka az a pillanat, hogy valamelyiken nem pattog a labda.

A Dinamo Zagreb harmincötezer férőhelyes, tető nélküli stadionját körülveszik a klub utánpótláscsapatai számára létesített edzőpályák, ahol a jövő reménységeit képzi a klub – hosszú távú és aprólékosan kidolgozott koncepció alapján.

A JÁTÉKTÓL A GYŐZELMI KÉNYSZERIG
A Dinamo Zagreb akadémiáján három tisztán elkülöníthető fázisban képzik a játékosokat.
Hét-tíz éves korban: Játékos feladatok, a futball megszerettetése áll a középpontban, rengeteg egymás közötti játékkal, a lehető legtöbb labdaérintéssel, győzelmi kényszer nélkül.
Tíz-tizenöt éves korban: Kevesebb érintés a játékban, sok taktikai elem, megtanítják a játékosokat, hogyan kell csapatban futballozni. A technika csiszolása hatalmas szerepet kap, a test ugyanis sokat változik ebben az időszakban, így fontos a koordináció.
Tizenhat-tizennyolc éves korban: Edzésmániás gyerekeket kell nevelni, akik mindig győzni akarnak. A Dinamo állandóan nagy nyomás alatt, győzelmi kényszerben játszik, ebben a korban ehhez már a játékosokat is hozzászoktatják.

A gyerekek számára pedig adva van a minta: többek között az 1998-as vb-n bronzérmet szerző horvát válogatott két alapembere, Zvonimir Boban és Robert Prosinecki is az ország egyik legnépszerűbb klubjánál tette meg az első lépéseket, míg a közelmúltból többek között Luka Modricot, valamint Mateo Kovacicot említhetnénk, jelenleg mindketten a Real Madrid labdarúgói. És akkor még csak a legmagasabb szintről beszéltünk.

A titok? Biztosan nem a luxus.

Lapunknak elárulták, a közelmúltban a Benfica stábja járt a klubnál, a néhány napos vizit után pedig arról beszéltek, hogy az infrastruktúrát össze sem lehet hasonlítani a nyugati klubokéval. Röviden összefoglalva: az évente másfél-két millió euróból gazdálkodó (ez az összeg az utánpótlásra vonatkozik) klubnál minden megvan, ami a képzéshez kell – de semmi több.

A fehér falú öltözők minden fényűzést nélkülöznek, mindössze fapadok, fogasok, valamint zuhanyzók várják az edzésre igyekvő gyerekeket, az épület másik fele pedig étkezőként szolgál a távoli városokból érkező, a klub által elszállásolt, Dinamo akadémián nevelkedő játékosok számára.

Az ifjú Zvonimir Boban (balra) és Robert Prosinecki
Az ifjú Zvonimir Boban (balra) és Robert Prosinecki

 

Az edzőcentrum alaprajza
Az edzőcentrum alaprajza
Luka Modric a falon
Luka Modric a falon

A klubnál jelenleg csaknem háromszázötven igazolt utánpótlás játékos nevelkedik, jelentős részük Zágrábból vagy valamelyik közeli városból származik, a külvárosban található szállást azoknak biztosítják, akiknek családja messze lakik a fővárostól.

Attól viszont nem kell tartani, hogy ne jutna elég hely a különböző korosztályoknak. A komplexumban kilenc edzőpálya található, hat nagy méretű füves pálya, két nagy méretű műfüves, valamint egy igencsak apró, rácsokkal körülölelt, és a legkülönbözőbb vonalakkal és körökkel felfestett apró műfüves „dühöngő”, utóbbit kifejezetten az egyéni képzés céljából alakította ki a klub.

Az akadémia főépülete a stadion mögött fekszik, s a belépés után mindössze az első lépcsőn kell felmenni, hogy megpillantsuk a falra kifüggesztett Luka Modric-képet. A horvát válogatott középpályásával azt illusztrálják, mi különbözteti meg a sikeres futballistát a sikertelentől. Modric alakját olyan jellemzések veszik körül, mint „tiszteli a többieket; mindig fejlődni akar; a pályán kívüli kötelezettségeit is teljesíti; fegyelmezett; tanul a hibáiból ”, míg a mellette lévő fantomkép a sikertelen labdarúgót írja körül, az ideális futballista tulajdonságainak ellentéteit felsorolva.

A puritán öltöző
A puritán öltöző
Ami szükséges, az megvan az öltözőben
Ami szükséges, az megvan az öltözőben

„ A kiválasztásnál számos szempontot figyelembe veszünk – mondta Ivan Kepcija, a Dinamo Zagreb utánpótlás-akadémiájának alelnöke, aki többek között a Real Madrid akadémiáján is tanít. – Az egyik legfontosabb hozzávalót mi futballistaagynak nevezzük, ez például Luka Modricnál megvolt. Aztán következnek a fizikai paraméterek. Nem a magasság és nem a súly, hanem az atletikus képességek. Hogy a gyerekben megvan-e az adottság, hogy idővel végigzakatoljon kilencven percet. Na és persze a versenyszellem. Nekünk fontos, hogy a srácok akarjanak versenyezni, és ne csak a meccsen, hanem az edzésen is. Az egymás közötti játéknál mindig a győztes csapatban akarjanak lenni. Ez egyébként már a legkisebbeknél is megfigyelhető. Ha a hétéves kisgyerek elesik, akkor fáj a lába, prüszköl picit. De amelyikük a leghamarabb felpattan, és utánaszalad a labdának, hogy visszaszerezze, nos, abban megvan ez a szellemiség.”

ÉRDEKLŐDŐ MAGYAROK
A Dinamo Zagrebnél tett látogatásunk alkalmával elmondták, a közelmúltban több magyar csapat vezetői is ellátogattak az akadémiára, többek között a Ferencvárostól, a Diósgyőrtől és a Békéscsabától is érkeztek edzők, valamint vezetők, akik előadásokat hallgattak, valamint néhány edzést is megnéztek.

Az akadémián huszonöt fős edzői stáb dolgozik: tizenegy labdarúgó edző, öt kapusedző, öt erőnléti edző, valamint három-négy olyan szakember, aki kizárólag egyénileg foglalkoznak a játékosokkal.

„Fontos, hogy az akadémián belül is vitatkozunk egymással, a nevelés ugyanis nem matematika. Nincsenek egyértelmű helyzetek. Könnyű megmondani, hogy a felnőttcsapatban ki a legjobb játékos, de azt jóval nehezebb, hogy az U15-ös csapatból ki lesz a legjobb huszonegy éves korában. Az biztos, hogy a csapatokat vezető edzők nyolcvan százalékban azonos irányvonalak mentén készítik fel a játékosokat, a maradék húszban viszont szabad kezet kapnak. A srácok szinte mindannyiukkal dolgoznak majd, ahogy lépkednek előre, és fontos, hogy mindenkitől tanuljanak valami újat, miközben az alapelvek változatlanok. A klubnál hosszú távú befektetésként tekintünk a csapatokra és a játékosokra, az edzőket pedig nem kizárólag az eredmények alapján értékeljük. Az eredmény csak egy apró részlete az egész képnek. Akit csak ez érdekel, az a szurkoló. Mi nem szurkolók vagyunk, hanem profik. Az eredményt mindenki látja, de minket az is érdekel, hogyan edzett a csapat héten. Hogyan játszottunk a meccsen? Mit mondott az edző a szünetben? Segített-e a játékosoknak megoldani a gondokat a pályán? Úgy készíti-e fel a csapatot, ahogy megköveteljük tőle? Sok-sok apró részlet. Lehet, valaki a bajnokság végén harmadik helyen végez a csapatával, és azt mondom neki, jó munkát végzett, és megeshet, hogy valaki szintén bronzérmet szerez, mégis úgy véljük, nem végezte jól a feladatát. És, ha már a helyezések...Ha a tizenöt éves korosztályban olyan tehetséges fiút látunk, aki fizikailag még nem képes a nagyobb testű játékosok ellen érvényesülni, és emiatt akár pontokat is veszíthetünk...Nos, biztos, hogy betesszük a kezdőbe. A fejlődése ugyanis sokkal fontosabb, mint hogy éppen második vagy harmadik helyen végez-e a csapat. A cél, hogy huszonegy éves korára remek futballista váljon belőle, nem pedig az, hogy tizenöt évesen ezüst- vagy aranyérmes csapatban játsszon. Ehhez viszont koncepció és tudatos stratégia
kell.”

Az utánpótláscsapatok öltözőjének bejárata
Az utánpótláscsapatok öltözőjének bejárata

A klubnál tudják, már elmúltak azok az idők, amikor kizárólag saját maguknak neveltek labdarúgókat. Az egyesület költségvetésében fontos szerepet játszik a futballisták eladásából származó összeg.

„A B-csapatnak és az U19-es korosztálynak fontos, hogy azt a taktikát játssza, amit az első csapatunk is, de van egy fontos szempont. A Dinamo Zagreb játéka a labdatartásra, a támadófutballra épül. De ha csak ezt tanítjuk meg a labdarúgóinknak, a potenciális vevőink köréből kizárjuk azokat az európai topcsapatokat, amelyek a kontrákra rendezkednek be. Éppen ezért, a Dinamo alapjátékát ismerniük kell a futballistáknak, de arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy tisztában legyenek vele, hogyan kell kontrázni vagy éppen mélyen hátra húzódva védekezni. Erre is megtanítjuk őket, ugyanis egyetlen csapatot sem akarunk kizárni a vevői körünkből.”

A hatékonyságról pedig sokat elmond, hogy a napokban zajló U17-es Európa-bajnokságon szereplő horvát válogatott tizennyolc fős keretében nyolc Dinamo-nevelés kapott helyet.

 

Edzőpálya a stadion szomszédságában
Edzőpálya a stadion szomszédságában

 

A gyep minőségére nem lehet panasz
A gyep minőségére nem lehet panasz
Az egyik edzőpálya
Az egyik edzőpálya

 

Az egyéni képzés itt folyik
Az egyéni képzés itt folyik

 

Kis dinamósok
Kis dinamósok

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik