nemzetisport.hu 2015.03.19 13:52 Frissítve: 2015.03.31 02:33

Labdarúgás: világhírű olasz megfigyelő tanfolyama Budapesten

Tudják, melyik barcelonai játékosmegfigyelő szúrta ki Lionel Messit? Vagy azt, hogy kinek az ajánlására került Cristiano Ronaldo a Sportinghoz? Megkockáztatjuk, olvasóink 99 százaléka nem tudná fejből megnevezni a topklubok legjobb megfigyelőit – vagy szaknyelven scoutjait. Pedig az ő munkájuk szinte ugyanolyan jelentőségű, mint az edzői stáb bármely tagjáé – legalábbis azon futballkultúrákban, kluboknál, ahol felismerték a játékosmegfigyelői rendszer hasznosságát.

Március 28-tól kétnapos scouting tanfolyamot szervez a Center Sport menedzseriroda. A Ferencváros népligeti sportcentrumában rendezendő oktatásra jelentkezők tizenhat órányi alapképzést kapnak. A tanfolyamot Riccardo Guffanti, az olasz Udinese világhírű megfigyelője vezeti.

„Aki elvégzi ezt az alapképzést, rosszul nem járhat, kevés képzettebb szakember lesz nála a piacon – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Paunoch Péter, a Center Sport FIFA-licences menedzsere. – Riccardo Guffanti neve garancia a minőségi, színvonalas oktatásra. Az Udinese scouting rendszere a világelitbe tartozik, elég csak Alexis Sánchez »felfedezésére« gondolni. Úgy éreztem, ezen a téren valamit lépni kell, mert Magyarországon még nem terjedt el a megfigyelői hálózatok kiépítése. Nemcsak edzők és NB I-es klubok képviselői jelentkezhetnek, hanem magánszemélyek is.”

A miénknél fejlettebb futballal rendelkező országokban remekül működik a scouting. Visszatérő példa a lengyel Lech Poznan, amely az évek alatt eurómilliókat (!) keresett játékosai eladásából – lásd például a jelenleg a Bayern Münchenben szereplő Robert Lewandowskit.

„Hogy manapság mennyire fontos a scoutok szerepe, azt jól tükrözi: ha egy egyesület meneszti a vezetőedzőjét és annak stábját, akkor általában a vezető játékosmegfigyelő is távozik a klubtól. Ugyanolyan nélkülözhetetlen tagja a stábnak, mint bármely edző. Egy jól felépített hálózattal minimalizálni lehet a rossz igazolások számát. A néhány napig tartó próbajátékok helyett saját környezetében figyelhetik meg a kiszemelt labdarúgót, s a Wyscout elemzőrendszerével még pontosabb képet kaphatnak a futballistákról” – tette hozzá Paunoch Péter.

A Wyscout fő profilja az internetes játékoselemző-rendszer, de a futball más ágazataival is foglalkozik. Az olasz cég mintegy 400 csapattal működik együtt, s nemrég a török szövetséggel is felvette a kapcsolatot. A március végi tanfolyam sikerességétől függően elképzelhető, hogy a jövőben több hasonló kurzusnak is otthont ad Magyarország, illetve a közép- és pro szintű továbbképzésekre is van lehetőség.

2020.03.14 18:24:03

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

MAJDNEM-TRANSZFEREK. A szó szerint nyugdíjas állás és ottalvó edző is aláírást ért. A Barca Haaland helyett Boatenget választotta.

2020.04.04 20:34:35

Minden más foci K. D.

Most Magyarország legtehetségesebb FIFA-játékosai pótolják a rangadókat!

2020.04.03 08:49:35

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Ami a nagy Cruyffnek nem ment játékosként, összejött edzőként: felépítette a Barca-katedrálist.

2020.04.02 16:57:07

Minden más foci P. K.

Emlékezetes szögletek és egy kis „törióra” – tudja, ki rúgta az első gólt a sarokból, és miért „olimpiai” a neve?

2020.04.01 22:06:12

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Ferguson legjobb csapata a szerencsével sem állt hadilábon, a fordítások fordítását mutatta be.