Világfutball: radikális változások – jönnek a 60 perces meccsek?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.18. 15:38
A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) radikális változásokat hozó új szabályokat vázolt fel legújabb dokumentumában – számolt be róla a Guardian. A változtatások elsősorban a játékosok magatartásának javítását célozzák meg, illetve próbálják izgalmasabbá tenni a mérkőzéseket.

Az IFAB legújabb munkája, a „Play Fair!” olyan szabálymódosításokat vázolt fel, amelyek gyökeresen megváltoztatnák a mérkőzések menetét – a legfontosabb változás szerint a félidők egyenként 30 percesek lennének. A testület szerint a játékvezetőknek szigorúbbnak kell lenniük, meg kell akadályozniuk, hogy a kapusok másodpercekig húzzák a kirúgást, meg kell állítani az órát, amikor a labda elhagyta a játékteret.

A mérések szerint ugyanis egy 90 perces mérkőzésen nagyjából 60 perc a tiszta játékidő.

„A legtöbb embert idegesíti, hogy egy hagyományos kilencvenperces találkozón kevesebb, mint hatvanpercnyi tiszta játékot látnak – olvasható a dokumentumban. – A stratégia megpróbálja csökkenteni az időhúzást és felgyorsítani a játékot.”

Az IFAB rengeteg ötletet felvázolt, némelyikhez nem is kell túl nagy változtatásokat véghezvinni, jó néhányhoz azonban technikai újításokat kell bevezetni (a játékvezető a saját órájával együtt a kivetítőn látottat is megállítaná), és van, amelyikhez elég élénk képzelőerő szükséges: ilyen például, hogy a játékos saját magának passzolhat a szabadrúgás elvégzése gyanánt.

Ésszerű és már tesztelés alatt álló ötleteket is belefoglaltak a dokumentumba.

Az új szabályok szerint csak a csapatkapitányok kommunikálhatnának a játékvezetőkkel – ezt próbálják tökéletesíteni a szombaton kezdődött oroszországi Konföderációs Kupán.

Egy másik változást láthattunk többek között az U20-as világbajnokságon – ez nem más, mint az ABBA-tizenegyesrendszer. Az elv szerint az A csapat után a B következik, a következő kört viszont megint a B nyitja. Ezzel próbálnak meg terhet levenni a csapatokról, hiszen a másodikként rúgó játékosokon nagyobb a nyomás.

Most még nem kell izgulnia a futball szerelmeseinek, ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) és a négy nagy-britanniai futballszövetséget magába foglaló IFAB még számtalanszor megvitatja a változtatásokat tartalmazó dokumentumot, mielőtt tovább fejlesztené, vagy eldobná az ötleteket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik