Vihar egy kiszivárogtatott e-mail körül

Vágólapra másolva!
2011.05.30. 19:02
null
Jack Warner megígérte, hogy borítja a bilit: meg is tette (Fotó: Reuters)
Jack Warner, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai vizsgálat alá vont és felfüggesztett alelnöke ígéretéhez híven nyilvánosságra hozott egy neki írt e-mailt, amelyben Jerome Valcke FIFA-főtitkár arra célzott: Katar „megvásárolta" a 2022-es világbajnokságot. Valcke elismerte, ő írta az e-mailt.

 

Abban a bizonyos e-mailben Valcke úgy fogalmazott: „Hammam esetleg azt gondolta, hogy a FIFA-t ugyanúgy megvásárolhatja, ahogyan a (2022-es) világbajnokságot megvették."

Valcke utóbb hangsúlyozta, az e-mail tartalma nem a nyilvánosságnak szólt, egy pillanatig sem gondolt arra, hogy Warner – Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség futballkonföderációjának (CONCACAF) elnöke – nyilvánosságra hozza azt.

A 2022-es világbajnokság katari szervezőbizottsága gyors közleményében határozottan visszautasította, hogy bármilyen visszaélés történt volna a tavalyi szavazási procedúra előtt.

„Kérjük a FIFA-t, sürgősen tegye egyértelművé, mi az álláspontja a főtitkár állításával kapcsolatban" – olvasható a katari közleményben.

A BBC megszólaltatta a vesztegetés vádjával vizsgálat alá vont és az Ázsiai Labdarúgó-szövetség éléről elmozdított Mohamed Bin Hammamot, aki néhány nappal ezelőtt még versenyben volt a FIFA elnöki székéért.

„Fogalmam sincs, hogy (Valcke) miért mond ilyesmit. Ha én a zsebembe nyúltam volna Katar érdekében, akkor talán meg kellene kérdezni azt a tizenhárom embert is, aki a mi pályázatunkra voksolt – mondta az elnökjelöltségtől visszalépésre kényszerített Bin Hammam, majd kérdéssel válaszolt a BBC kérdésére, miszerint igaz-e a Valcke levelében megfogalmazott vád. – Maguk szerint?"

A kínos helyzetbe kerülő Valcke hamarosan jelezte: a „megvásárlás" kifejezés ez esetben nem fedi a „megvesztegetés" fogalmát, ő a maga részéről semmiféle etikátlan viselkedésre, szavazatvásárlásra nem akart célozni.

„Szeretném világossá tenni, hogy az e-mailben könnyedebben fogalmaztam, mint tettem volna hivatalos levelezésben. A 2022-es (katari) világbajnoksággal kapcsolatban arra céloztam, hogy a végül győztesnek bizonyuló pályázat rendkívül erős pénzügyi háttérrel lobbizott a támogatásért. Nagyon jelentős költségvetéssel dolgoztak, és igen hatékonyan népszerűsítették az anyagukat világszerte" – olvasható Valcke közleményében.

A főtitkár jelezte: a FIFA semmiféle vizsgálatot nem kezdeményezett azt illetően, hogy történt-e visszaélés a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélésekor. A katari szervezőbizottság újabb közleményében megnyugvását fejezte ki Valcke magyarázatával kapcsolatban.

A FIFA elnökválasztását szerdán tartják, pillanatnyilag a jelenlegi elnök, a korrupciós vádak alól vasárnap sebtiben tisztázott Sepp Blatter az egyetlen jelölt.

Warner korábban jelezte: etikai vizsgálat alá vonásával nem ért egyet, a vizsgálóbizottság tagjait Blatter elnök bábjainak tartja, és mindent meg fog tenni, hogy„cunami″ tisztítsa meg a FIFA-t a korrupciótól.

Blatter elnök szerint „jelentős károkat szenvedett a szervezet arculata" a megvesztegetési botrány miatt. A svájci sportvezető hétfő esti sajtótájékoztatóján ugyanakkor hozzátette: a FIFA nincs válságban, csak problémákkal küzd, valamint leszögezte, hogy a 2022-es katari világbajnokságra nem lesz hatással a botrány.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik