THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.04.22 22:40 Frissítve: 2019.04.22 23:01

Veszélyforrás – Thury Gábor jegyzete

 

Lőw Zsolttal készült interjúnkban a PSG másodedzője a francia futballcsapatnál eltöltött első idényét értékeli. Ha Dárdai Pál évad végéig tartó berlini szerepvállalásától eltekintünk, Lőw a legismertebb futballnagykövetünk, nekünk, magyaroknak ennyi maradt, más kérdés, hogy boldogabb lennék, ha a nyolcadik bajnoki címét megnyerő PSG-ben nem az egyik edző, hanem egy játékos lenne magyar… A szakember tudatosan építi karrierjét, nem véletlen, hogy a Párizsban eltöltött évéről azt mondta, egyértelműen jobb lett, szintet lépett. A hét esztendeje edzősködő korábbi Újpest-futballista osztrák bajnoki aranyérméhez, kupagyőzelméhez, Bundesliga-ezüstjéhez az idén francia bajnoki és Szuperkupa-győzelmet tett hozzá.

 
Mbappé-triplával ünnepelte bajnoki címét a PSG
Rohadtul fáj – Lőw Zsolt a PSG BL-kiesése után

Ám Párizsban sincs kolbászból a kerítés: a francia fővárosban nagyon szeretnék, ha az együttes is szintet lépne, azaz a Bajnokok Ligájában letenne valamit az asztalra. A jelenlegi kiírás nyolcaddöntőjében a Paris Saint-Germain ellen Marcus Rashford utolsó percben lőtt 11-esével 3–1-re győzött az MU, és idegenben szerzett több góllal ment a nyolc közé. Már a körülmények sem voltak mindennapiak: a játékvezetőnek a bírói szobából jelezték, nézze újra Diogo Dalot lövését, amelyet követően Presnel Kimpembe kezén irányt változtatott a labda… Vagy emlékezzünk a két évvel ezelőtt az ugyancsak a BL-ben történtekre: a PSG 4–0-s előnnyel érkezett Barcelonába, de 6–1-es vereséggel távozott.

Lőw Zsolt az MU elleni kiesés után lapunknak elmondta, nincs magyarázat az érthetetlen kudarcra. Az akkor még csak reménybeli talpra állás megtörtént, az együttes megnyerte a Ligue 1-t és a Szuperkupát, a Francia Kupa döntője pedig még hátravan. Franciaországban a PSG egyeduralkodó, márpedig ez becsapós helyzet, lépten-nyomon felvetődik a kérdés: a klub ennyi pénzből miért nem képes többre? Nyilván azért, mert a pénzért nem lehet mindent megvásárolni, ráadásul a francia nem tartozik a topbajnokságok közé, ergo a Ligue 1-ben a PSG-nek nem kell minden meccsen a maximumon pörögnie – s nem mellékesen az idén páratlan sérüléshullám tizedelte a csapatot.

Ezen a szinten már senkit sem kell futballozni tanítani, ám a nüanszok tekintetében a PSG mintha nem venné fel a versenyt az európai nagy klubokkal. Márpedig a tulajdonos, Nasszer al-Kelaifi 2011 óta nem azért ölt bele több mint egymilliárd eurót játékosok vásárlásába, hogy a csapat ilyen-olyan banánhéjon elcsússzon. Ennek ismeretében Lőw Zsoltra – és Thomas Tuchelre – leselkedik némi veszély…

2020.04.01 18:21:33

Minden más foci P. K.

Sok szerződés meghosszabbítása hiúsulhat meg a topligákban, aminek nagy ára lehet – CIES-elemzés.

2020.03.31 16:52:34

Minden más foci KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A „futballisten” 2018-ban a mexikói drogkartell központjába szerződött. A sztori filmért kiáltott – sorozatot kapott.

2020.03.31 15:18:09

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Talán, de a legnemzetközibb Internek mindig is hiányzott egy pici szerencse a nagy sikerhez.

2020.04.01 08:55:45

Minden más foci K. T. I.

Így jutott el a világ a 100 fontos átigazolási díjaktól Neymar 222 millió eurós transzferéig. De mi jön ezután?

2020.03.30 22:59:26

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Néhány klasszis távozott, de maradt még elég: mese a Bayern München (egyik) csodás esztendejéről.