PUSZTAI VIOLA
PUSZTAI VIOLA
2019.10.25 11:49 Frissítve: 2019.10.25 14:40

Vb 2022: Miért Katar kapta a rendezés jogát? – Sepp Blatter

Tíz évvel azután, hogy a felcsúti Puskás Akadémián bejelentette a Puskás-díj megalapítását, a Magyar Sportújságírók Szövetsége meghívására Budapestre érkezett Joseph Blatter. A FIFA volt elnöke előadást tartott a Testnevelési Egyetem hallgatóinak A világ legnagyobb sportszervezetének felépítése címmel.Elmesélte, hogy amikor 1975-ben Joao Havelange, akkori FIFA-elnök oldalán elkezdte a munkát, a szervezetnél mindössze tizenegyen dolgoztak, illetve volt ott egy kutya is, amely alaposan ráijesztett. Ezután felidézte, hogyan szerezték meg szponzornak a Coca-Colát, amely után egymást vonzva léptek be a tőkeerős támogatók. Már elnök volt, amikor Havelange megjegyezte neki, „szörnyet teremtett”, de ő nem a FIFA-t tartja a szörnynek – videónkból kiderül, hogy mit. 

Mint ismert, a Blatter-érának a 2015. májusi, a zürichi Baur au Lac luxusszállodában, a kongresszusra gyülekező FIFA-vezetők szálláshelyén végrehajtott rendőrségi akció vetett véget. Az előadáson kitért arra is, hogy bukását szerinte elsősorban az amerikai-angol érdekkör alapozta meg, amelynek különösen a 2018-as és a 2022-es világbajnokság Oroszországnak, illetve Katarnak ítélése csípte a szemét. Utóbbi döntés kulisszáiról is beszélt. 

„A katari világbajnokság még mindig kérdéseket vet fel pro és kontra. És miért kapta meg Katar a következő vébé rendezését? Mert az akkori francia elnök politikailag irányította a szavazást. Nicolas Sarkozy megfogalmazta a kérését Michel Platininek, aki azt mondta nekem, hogy nem működhet a koncepciónk, mert az elnök arra kérte, illetve azt mondta, hogy jó lenne, ha a katari pályázatra szavaznánk. Nem volt utasítás, de ahogy Platini is fogalmazott, ha valamit kér az országod elnöke, akkor azt megteszed. Bár ő nem így meséli a történteket, de végül megkért, hogy szavazzak Katarra. Aztán ez okozta a tisztogatást a FIFA-nál.”

Noha a FIFA etikai bizottságának tiltása miatt futballügyekkel hivatalosan nem foglalkozhat, a mai napig aktív. Jelenleg harmadik könyvén dolgozik, amely a lemondásához vezető eseményeket foglalja össze. Krimi lesz”– jegyezte meg. De arra az időkre is van már terve, ha egyszer nyugdíjba vonul. Hogy pontosan mi, azt videónkból megtudhatják! 

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.