Vb 2022: hajnali egy órakor is kezdődhetnek a meccsek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.21. 12:09
A BBC információi szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség vezetői (FIFA) és a 2022-es világbajnokság szervezői között napirenden van egy tervezet, amely szerint helyi idő szerint éjfél után is kezdődnének mérkőzések Katarban.

A katari világbajnokság esetleg nyári rendezése rengeteg kritikát kapott, több fórumon téma volt, hogy egészségre ártalmas volna a közel-keleti országban az időszakban tapasztalható hőségben megrendezni a vb-t, ugyanakkor az esetleges téli lebonyolítást is hevesen támadják a nyugat-európai szövetségek, mert át kellene alakítani a bajnokságok rendszerét.

Szeptemberben a FIFA illetékes munkacsoportjának véleménye alapján január-februári vagy november-decemberi rendezés lehetősége rajzolódott ki, a legújabb hírek szerint azonban továbbra sem kizárt a nyári időpont. A Chilei Labdarúgó-szövetség korábbi elnöke, Harold Mayne-Nicholls – aki gondolkozik azon, hogy szembeszálljon Sepp Blatterrel a FIFA-elnökségért – a BBC-nek elmondta, felvetődött egy olyan verzió, amely szerint több mérkőzést helyi idő szerint hajnali egy órakor kezdenének – magyar idő szerint éjfélkor –, hogy elkerüljék a legnagyobb hőséget.

„A napi első mérkőzéseket este hét órakor rendeznék, a második találkozók tíz órakor, a harmadikak pedig hajnali egy órakor kezdődnének – mondta Mayne-Nicholls a BBC-nek.

A november-decemberi rendezés gyakorlatilag lehetetlen volna a szövetségek számára, a január-februári pedig ütközne a téli olimpiával és az aktuális Super Bowllal, amit nem vállalna a FIFA, ezért maradhat a májusi, nyár eleji rendezés.

„Bármit megváltoztathatnak, Európa pár órás időeltolódásban van, és ez segíti a televíziókat. Elmozdíthatják május felé a vb-t, hogy június közepéig tartson. Az időjárás éjszaka is nagyon meleg lesz, de a nap nem süt, és ez segíthet. Nem lenne könnyű, mindannyiunknak nappal kellene aludni és éjszaka dolgozni. Ez azonban egyelőre még csak egy ötlet, vizsgálatoknak kell alávetni. Egy ifjúsági tornát kellene szervezni, mindegyik konföderációból meghívni csapatokat, és kipróbálni, működik-e ez a verzió” – ecsetelte a FIFA-vezető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik