MTI 2019.10.16 19:16 Frissítve: 2019.10.16 19:30

Vb 2022: a FIFA elnöke csalódottan távozott Észak-Koreából

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke csalódottan távozott Phenjanból, mert telt házra számított az Észak-Korea–Dél-Korea világbajnoki selejtezőn, melyet azonban zárt kapuk mögött rendeztek.

 

„Nagyon vártam, hogy láthassam ezt a telt házas, történelmi mérkőzést, ezért csalódás volt az üres lelátók látványa” – nyilatkozta az elnök a FIFA honlapján.

Hozzátette, meglepve tapasztalták, hogy – eddig ismeretlen okból – zárt kapuk előtt rendezték a meccset, amelyről nem volt élő televíziós közvetítés sem, valamint nem fogadták a dél-koreai médiumok képviselőit, a küldöttség beutazását pedig vízumproblémák nehezítették. Elmondása szerint ezeket a gondokat felvetették a helyi szövetség vezetőinek, s reméli, mielőbb sikerül pozitív változásokat elérni.

„Számunkra a sajtószabadság és a szólásszabadság kiemelkedően fontos, másfelől viszont nem szabad azt gondolni, hogy egyik percről a másikra megváltoztathatjuk a világot” – nyilatkozta Infantino.

A két Korea válogatottjai kedden gól nélküli döntetlent játszottak egymással az ázsiai világbajnoki selejtezőben. A csapatok 29 év után találkoztak újra Észak-Koreában, azóta az északiak visszautasították, hogy felhúzzák Dél-Korea zászlaját és lejátsszák a himnuszát.

Az 50 ezer fő befogadására alkalmas arénában a dél-koreai szövetség mintegy harminc alkalmazottjának korlátozott lehetősége volt arra, hogy beszámoljon a mérkőzés alakulásáról, ugyanis mindössze két internet-csatlakozási pontot biztosítottak számukra a rendezők, egyet a stadionban és egyet a szállodájukban. Észak-Korea ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a déli küldöttség még a hazautazása előtt átveheti a selejtező felvételeit DVD-n.

Nézők mellett külföldi újságírókat sem engedtek be, a lelátón a dél-koreai küldöttségen kívül csak sportági vezetők és külföldi diplomaták foglaltak helyet. A dél-koreai szövetség egyelőre fontolgatja, hogy panaszt tegyen-e a FIFA-nál és az ázsiai szövetségnél, amiért szurkolóik és újságíróik sem utazhattak be az országba.

A két Korea között évtizedek óta rossz a viszony, ám a közeledés jegyében a két ország tavaly közös csapatot indított a pjongcsangi téli olimpia jégkorongtornáján, emellett a megnyitón is együtt vonultak fel sportolóik a Koreai-félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt. Felvetődött az is, hogy együtt pályáznának a 2032-es nyári ötkarikás játékok rendezésére.

Három forduló után a két Korea – egyaránt hét ponttal – az első két helyen áll a H jelű ázsiai selejtezőcsoportban Türkmenisztán, Libanon és Srí Lanka előtt. Az ötösből az első helyezett automatikusan továbbjut a 2022-es katari vb selejtezősorozatának harmadik körébe, ahová a nyolc csoportmásodik közül a legjobb négy kerül még be.

VB-SELEJTEZŐ
ÁZSIA
, 2. SZAKASZ

4. FORDULÓ
Észak-Korea–Dél-Korea 0–0

2020.10.26 21:43:23

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Pépét a Lille 2017-ben mindössze tízmillió euróért vette meg az Angers-től, majd két évvel később nyolcvanért adta el az Arsenalnak. Hetvenmillió eurós tiszta haszon…

2020.10.26 12:16:23

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem született gól Zentán, Szabó Zoltán együttese ikszelt a Csukaricskivel.

2020.10.24 20:00:22

Minden más foci B. O. M., T. D.

Achachbar nagy gólt rúgott, Fülöp I. a másodikban szép löbböléssel tette fel az i-re a pontot.

2020.10.22 09:19:01

Minden más foci L. PAP ISTVÁN

Jézus, a Coca-Cola és ő – szerinte ezt a hármat a világon mindenki ismeri…