MTI 2019.10.16 19:16 Frissítve: 2019.10.16 19:30

Vb 2022: a FIFA elnöke csalódottan távozott Észak-Koreából

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke csalódottan távozott Phenjanból, mert telt házra számított az Észak-Korea–Dél-Korea világbajnoki selejtezőn, melyet azonban zárt kapuk mögött rendeztek.

 

„Nagyon vártam, hogy láthassam ezt a telt házas, történelmi mérkőzést, ezért csalódás volt az üres lelátók látványa” – nyilatkozta az elnök a FIFA honlapján.

Hozzátette, meglepve tapasztalták, hogy – eddig ismeretlen okból – zárt kapuk előtt rendezték a meccset, amelyről nem volt élő televíziós közvetítés sem, valamint nem fogadták a dél-koreai médiumok képviselőit, a küldöttség beutazását pedig vízumproblémák nehezítették. Elmondása szerint ezeket a gondokat felvetették a helyi szövetség vezetőinek, s reméli, mielőbb sikerül pozitív változásokat elérni.

„Számunkra a sajtószabadság és a szólásszabadság kiemelkedően fontos, másfelől viszont nem szabad azt gondolni, hogy egyik percről a másikra megváltoztathatjuk a világot” – nyilatkozta Infantino.

A két Korea válogatottjai kedden gól nélküli döntetlent játszottak egymással az ázsiai világbajnoki selejtezőben. A csapatok 29 év után találkoztak újra Észak-Koreában, azóta az északiak visszautasították, hogy felhúzzák Dél-Korea zászlaját és lejátsszák a himnuszát.

Az 50 ezer fő befogadására alkalmas arénában a dél-koreai szövetség mintegy harminc alkalmazottjának korlátozott lehetősége volt arra, hogy beszámoljon a mérkőzés alakulásáról, ugyanis mindössze két internet-csatlakozási pontot biztosítottak számukra a rendezők, egyet a stadionban és egyet a szállodájukban. Észak-Korea ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a déli küldöttség még a hazautazása előtt átveheti a selejtező felvételeit DVD-n.

Nézők mellett külföldi újságírókat sem engedtek be, a lelátón a dél-koreai küldöttségen kívül csak sportági vezetők és külföldi diplomaták foglaltak helyet. A dél-koreai szövetség egyelőre fontolgatja, hogy panaszt tegyen-e a FIFA-nál és az ázsiai szövetségnél, amiért szurkolóik és újságíróik sem utazhattak be az országba.

A két Korea között évtizedek óta rossz a viszony, ám a közeledés jegyében a két ország tavaly közös csapatot indított a pjongcsangi téli olimpia jégkorongtornáján, emellett a megnyitón is együtt vonultak fel sportolóik a Koreai-félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt. Felvetődött az is, hogy együtt pályáznának a 2032-es nyári ötkarikás játékok rendezésére.

Három forduló után a két Korea – egyaránt hét ponttal – az első két helyen áll a H jelű ázsiai selejtezőcsoportban Türkmenisztán, Libanon és Srí Lanka előtt. Az ötösből az első helyezett automatikusan továbbjut a 2022-es katari vb selejtezősorozatának harmadik körébe, ahová a nyolc csoportmásodik közül a legjobb négy kerül még be.

VB-SELEJTEZŐ
ÁZSIA
, 2. SZAKASZ

4. FORDULÓ
Észak-Korea–Dél-Korea 0–0

2020.04.07 12:06:56

Minden más foci L. PAP ISTVÁN

Nem volt könnyű megemésztenie, hogy csak harmincévesen szerződhetett nyugat-európai bajnokságba.

2020.04.07 23:17:53

Minden más foci VOLESZÁK GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Persze hogy tudtam – csak nem sejtettem!

2020.04.05 11:00:09

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Hosszú építkezés csúcsa lett volna a BL-győzelem, de a hazai uralom is örökké emlékezetes marad.