Vb 2018: remek győzelem a négy éve alvó válogatottól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.31. 07:34
null
Cook-szigetek válogatottja a kezdés előtt (Fotó: fifa.com)
Két mérkőzéssel hétfőn megkezdődött a csata a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének óceániai zónájában.

 

Mindjárt meglepetéssel: a zóna leggyengébb besorolású válogatottja, a világranglistán 206. – azaz utolsó előtti – Cook-szigetek Taylor Saghabi mesterhármasával simán legyőzte a négyes tornának otthont adó Tongát.

A világranglistán elfoglalt gyenge helyezés nem véletlen: a 28 éves szövetségi kapitány, a keret hazai játékosainak hosszú felkészülést vezénylő Drew Sherman irányította Cook-szigeteki csapat 2011 novembere óta most játszott először hivatalos válogatott mérkőzést.

A csapat hétfői győzelmének értékelésekor érdemes figyelembe venni, hogy a Cook-szigetek a maga alig több mint 17 ezer lakosával (becsült adat) a világ egyik legkisebb populációjú állama – igaz, népes diaszpóra él Új-Zélandon és Ausztráliában, a walesi nemzetiségű kapitány onnan is válogathatott.

A másik hétfői meccsen a viadal favoritjának elkönyvelt Szamoa korán háromgólos előnyt szerzett, de végül csak eggyel tudta legyűrni Amerikai Szamoát.

A tongai négyes torna győztese jogot szerez a szereplésre a jövő nyári Óceániai Nemzetek Bajnokságán, amely a vb-selejtező második köre lesz egyben.

Új-Zéland, Új-Kaledónia, Tahiti, a Salamon-szigetek, Vanuatu, Fidzsi és Pápua Új-Guinea válogatottja már tagja az óceániai bajnokság mezőnyének.

VB-SELEJTEZŐ 2018
ÓCEÁNIAI ZÓNA, 1. SELEJTEZŐKÖR, NUKU'ALOFA, TONGA

1. FORDULÓ (augusztus 31.)
Tonga–Cook-szigetek 0–3 (Saghabi 38., 53., 60.)
Szamoa–Amerikai Szamoa 3–2 (Fa'aiuaso 4., Hamilton-Pama 18., Mobberly 26., ill. Beauchamp 38., 86.)

A további program
2. FORDULÓ (szeptember 2.)

Cook-szigetek–Szamoa
Tonga–Amerikai Szamoa
3. FORDULÓ (szeptember 4.)
Tonga–Szamoa
Amerikai Szamoa–Cook-szigetek

Cook-szigeteki gólöröm (Fotó: fifa.com)
Cook-szigeteki gólöröm (Fotó: fifa.com)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik