Vb 2018: pályán az ország, amely még sosem selejtezett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.07. 11:33
null
Dél-Szudán válogatottja (Fotó: AFP)
Különleges pillanatok várnak szerda délután Dél-Szudánra: a 2011 óta független állam labdarúgó-válogatottja ma a fővárosban, Jubában lejátssza története első világbajnoki selejtezőjét. A 2018-as vb kvalifikációs sorozatának keretében megvívandó meccsen Mauritánia lesz az ellenfél.

 

A fegyveres konfliktusoktól, humanitárius krízistől és természeti csapásoktól sújtott Dél-Szudán 2012 óta tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), és bár első mérkőzését már azon a nyáron lejátszotta (Uganda, 2–2), első győzelmére néhány héttel ezelőttig, a 13. fellépésig várni kellett.

Az viszont nagyot szólt: a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőjének keretében Dél-Szudán a legutóbbi kiírás egyik elődöntősét, Egyenlítői-Guineát győzte le 1–0-ra.

„Azelőtt mindenki a háborúról beszélt, de manapság már a futball is téma a hazánkban – mondta a csapatkapitány Richard Justin Lado, a válogatott történetének első gólszerzője. – Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk felsorakoztatni magunk mögé az egész országot egy közös cél érdekében. A nemzeti válogatott nagyszerű példát szolgáltat az összefogásra. A játékosok a legkülönfélébb törzsekből érkeznek, mégis képesek harmonikusan együttműködni. Most, hogy vége a háborúnak, még többen jönnek majd, úgyhogy sokkal jobbak leszünk.”

A három évvel ezelőtti történelmi gólja óta nemzeti hősként tisztelt Lado bízik abban, hogy bár Mauritánia 55 hellyel előrébb áll a világranglistán, szerdán sikerül legyőzni.

„Edzőnk, a dél-koreai Li Szung Dzse fegyelmezett védekezésen és gyors ellentámadásokon alapuló hadrendet honosított meg, szerintem képesek lehetünk a bravúrra. Ezernyi okot mondhatnék, miért van szükségünk a győzelemre. Nyerni is fogunk” – jelentette ki a csapatkapitány az Afrikai zóna selejtezőjének nyitányára, a kétfelvonásos párharcra készülődvén.

VB 2018, SELEJTEZŐ
AFRIKAI ZÓNA – a szerdai program
1. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

14.30: Seychelle-szigetek–Burundi
15.00: Tanzánia–Malawi
15.00: Comore-szigetek–Lesotho
15.30: Dél-Szudán–Mauritánia
16.30: Mauritius–Kenya

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik