Városi derbi Manchesterben és Rómában, majd PSG-Monaco

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.22. 13:40
null
Zlatan Ibrahimovic–Radamel Falcao, avagy PSG–Monaco (Fotó: lequipe.fr)
Rangadót rangadó követ a vasárnapi futballprogramban Európában. Angliában manchesteri, Olaszországban római derbit rendeznek, plusz egy Milan–Napoli találkozót, Franciaországban jön a várva várt PSG–Monaco, míg Spanyolországban először léphet pályára a Santiago Bernabéuban a Real Madrid játékosaként Gareth Bale.

 

MANCHESTER CITY–MANCHESTER UNITED

Nem kellett sokat várni a Premier League 2013–2014-es szezonjának első manchesteri derbijére, amely az ötödik forduló alighanem leginkább várt mérkőzése.

A két csapat gyakorlatilag egyformán kezdte a szezont, hiszen a bajnokságban két győzelem mellett egy döntetlen és egy vereség a mérlegük, továbbá mindkét alakulat magabiztosan megnyerte első Bajnokok Ligája csoportmérkőzését. A bajnoki táblázaton a City pusztán a jobb gólkülönbsége miatt előzi meg a Unitedet, amely a legutóbbi idényben az Etihad Stadionban 3–2-re legyőzte „hangos szomszédját" – igaz, az áprilisi „visszavágó" a City 2–1-es győzelmét hozta.

A „kékek" egyébként a statisztikában bízhatnak, hiszen az ezt megelőző 52 hazai bajnokijukon mindig szereztek legalább egy gólt (a rekordot épp az MU tartja 66 meccsel), míg a legutóbbi nyolc PL-összecsapásukból hatot kapott gól nélkül abszolváltak.

No, de lássuk a sérültlistát, avagy az ismét bevethető játékosokat: a hazaiaknál felépült David Silva, de Samir Nasri jó formája miatt elképzelhető, hogy csak a kispadon kezdi a találkozót, Gaël Clichy játéka ugyanakkor továbbra is kérdéses. Ha a francia válogatott balhátvéd nem tudja vállalni a játékot, akkor a szerb Alekszandar Kolarov kaphat lehetőséget. Martín Demichelis játékára sem számíthat Manuel Pellegrini, de rosszindulat nélkül kijelenthető, hogy az argentin védő távolmaradása nem okoz különösebb fejtörést a chilei szakembernek, hiszen az Atlético Madridtól érkező játékos még be sem mutatkozott a Cityben.

Az MU-nál a régóta mellőzött Darren Fletcher és Phil Jones távolmaradása biztos, Danny Welbeck és Rafael szereplése pedig kérdéses, ahogy az sem garantált (de azért várható), hogy Rio Ferdinand a kezdőben kap helyet. A 34 esztendős hátvéd ugyanis a legutóbbi hat tétmeccset végigjátszotta, David Moyes menedzser pedig félti, hogy belesérül a túlterhelésbe, így a közeljövőben pihentetni szeretné alapemberét.

Kiváló hangulat és parázs összecsapások várható, a sok gólra ugyanakkor nem érdemes fogadni, hiszen a City pályaválasztása mellett lejátszott legutóbbi hét bajnokijukból haton kevesebb mint két gól született.

A manchesteri derbi mellett pályára lép az Arsenal is, amely ha legyőzi a Stoke Cityt, akkor a tabella élére áll, míg észak-londoni vetélytársa, a Tottenham ahhoz a Cardiffhoz látogat, amely otthon még veretlen, pedig már játszott az Evertonnal és a Man. Cityvel is. Az Európa-ligában a Valenciát könnyedén legyőző Swansea az újonc Crystal Palace vendége lesz.

MILAN–NAPOLI, ROMA–LAZIO

Rangadók napja a Serie A-ban. A legutóbbi bronzérmes Milan az elmúlt kiírás ezüstérmesét, a Napolit fogadja, míg a Stadio Olimpicóban következik a 139. városi derbi, amelyet a bajnokságban rendeznek.

Haladjunk időrendi sorrendben: mint ismert, a római rangadót a biztonsági előírások miatt a jövőben csak délután rendezhetnek, így erre a találkozóra 15 órakor kerül sor.

A „farkasok" kiválóan kezdték a bajnokságot, hiszen még hibátlanok, törleszteni valójuk ugyanakkor akad az ősi rivális ellen, a legutóbbi négy bajnoki meccsük alkalmával ugyanis mindössze egy pontot szereztek. A „kék sasok" az Udinesét és a Chievót legyőzték, a Juventustól simán kikaptak, hiányzók terén pedig ők állnak rosszabbul.

A Laziónál az eltiltott Stefano Mauri és a sérült Stefan Radu biztosan kihagyja a meccset, míg Giuseppe Biava, Lucas Biglia és Pereirinha játéka jelenleg is kérdéses. Rudi Garcia, a Roma vezetőedzője Mattia Destróra és Michael Bradley-re biztosan nem számíthat, de elképzelhető, hogy Federico Balzaretti sem tudja vállalni a játékot.

Az előjelek és a jelenlegi forma alapján a mai találkozónak a Roma az esélyese, de mint tudjuk, egy városi derbin bármi megtörténhet, így az is, hogy Hernanes lába ismét „elsül": a brazil középpályás a legutóbbi négy, Roma ellen lejátszott meccsén háromszor volt eredményes.

Este pedig következik a szintén nagy érdeklődés övezte Milan–Napoli összecsapás.

A milánóiaknak lehet hiányérzetük a bajnoki rajt kapcsán, hiszen az eddigi három fordulóban csak négy pontot gyűjtöttek verhető ellenfelek ellen, és az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy sérülések tizedelik a keretet. Daniele Bonera, Matías Silvestre, Mattia De Sciglio, Kaká és Giampaolo Pazzini kihagyja a nápolyi együttes elleni találkozót, de Riccardo Montolivo és Stephan El Shaarawy szerepeltetésére sem érdemes mérget venni.

Persze, a kezdőcsapat ettől függetlenül sem lesz gyenge, az ellenfél kapuját ugyanis Mario Balotelli, Robinho és Alessandro Matri rohamozhatja – utóbbi mát öt gólnál jár a Napoli ellen, amely így a „kedvenc" ellenfele –, míg a védelem tengelyében Cristian Zapata és Philippe Mexes juthat szóhoz.

Rafa Benítez, a Napoli menedzsere – kollégájával, Massimiliano Allegrivel ellentétben – már nem ilyen gondterhelt: csapata három győzelemmel kezdte a bajnokságot, a BL első csoportkörében legyőzte a címvédő Borussia Dortmundot, és még sérültje, valamint eltiltottja sincs, így reális esélye van javítani nem túl rózsás mérlegén. A nápolyiak a Milan ellen vívott legutóbbi tíz bajnokijukból csak egyet nyertek meg.

PARIS SAINT-GERMAIN–MONACO

Évekkel ezelőtt nem sokan gondolták volna, hogy a Ligue 1 legjobban várt mérkőzése a PSG–Monaco találkozó lesz. Márpedig az élet úgy hozta, hogy így történt.

A párizsi klubot 2011-ben megvásárolta a katari olajmágnás, Nasszer al-Kelaifi, aki a klubhoz „édesgette" többek között a 29. születésnapját ma ünneplő Thiago Silvát, továbbá Lucas Mourát, Ezequiel Lavezzit, Zlatan Ibrahimovicot és nem utolsósorban Edinson Cavanit.

A hercegségbeli együttes finanszírozásába kevesebb mint két évvel ezelőtt az orosz üzletember, Dmitrij Ribolovljev „szállt be", és az idén nyáron pénztárcáját nem sajnálva gyakorlatilag új csapatot épített. Érkezett James Rodríguez, Joao Moutino, Jérémy Toulalan, Geoffrey Kondogbia, Radamel Falcao, Éric Abidal és Ricardo Carvalho (utóbbi két játékos ingyen), így fordulhat elő az, hogy a labdarúgást kedvelő ember, ha a manchesteri vagy a római derbi szintjén még nem is emlegeti a találkozót, egyértelműen a bajnokság csúcsrangadójaként tekint a találkozóra.

A PSG két döntetlennel kezdte a bajnokságot, amelyet három győzelem követett, sőt a BL-ben is alaposan elbántak az Olympiakosszal idegenben (4–1), míg a Monaco – amely újonc az élvonalban, így az európai kupaporondon sem érdekelt – négy győzelmet és egy döntetlent számlálva öt fordulót követően listavezető.

A hercegségbeli együttes ebben a szezonban eddig kilenc gólt szerzett a bajnokságban, ám ezeken a találkozókon mindössze két játékos osztozik: Emmanuel Riviere öt, Falcao négy gólnál jár. Az igencsak gólérzékeny duó megállítására alkalmas lehet Marco Verratti – akinél több sárga lapot a 2012–2013-as idényben egyetlen játékos sem kapott a Ligue 1-ben –, valamint a brazilokkal teletűzdelt védelem, Alex, Thiago Silva, Marquinhos és Maxwell.

Ma este 21 órától tehát szuperrangadó a francia bajnokságban.

A spanyol élvonalban a Real Madrid a Getafét fogadja, Gareth Bale először léphet pályára a Santiago Bernabéuban, míg a sereghajtó (!) Sevilla a 16. helyezett Valencia otthonába látogat.

Hollandiában PSV–Ajax csúcsmeccsre kerül sor, Törökországban a Besiktas–Galatasaray a forduló rangadója, míg Belgiumban érdekesnek ígérkezik az FC Bruges–Anderlecht összecsapás, és akkor még nem is beszéltünk a Ferencváros–Újpest és a Győri ETO–DVSC-Teva találkozóról.

A TOPLIGÁK VASÁRNAPI PROGRAMJA
ANGLIA, PREMIER LEAGUE

14.30: Arsenal–Stoke City (Tv: DigiSport1)
14.30: Crystal Palace–Swansea City
17.00: Cardiff City–Tottenham Hotspur
17.00: Manchester City–Manchester United (Tv: DigiSport1)
Tabella és a forduló teljes programja itt!

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN

12.00: Real Betis–Granada
17.00: Celta Vigo–Villarreal
19.00: Real Madrid–Getafe (Tv: Sport1)
21.00: Valencia–Sevilla
Tabella és a forduló teljes programja itt!

OLASZORSZÁG, SERIE A
12.30: Sassuolo–Internazionale (Tv: Sportklub)
15.00: Atalanta–Fiorentina
15.00: Bologna–Torino
15.00: Catania–Parma
15.00: Juventus–Verona
15.00: Roma–Lazio (Tv: Sportklub)
20.45: Milan–Napoli (Tv: Sportklub)
Tabella és a forduló teljes programja itt!

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
15.30: Freiburg–Hertha BSC (Tv: Eurosport2)
17.30: Stuttgart–Eintracht Frankfurt (Tv: Eurosport2)
Tabella és a forduló teljes programja itt!

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
14.00:
Lorient–Bordeaux
17.00: Olympique Lyon–Nantes
17.00: Nice–Valenciennes
21.00: PSG–Monaco

HOLLANDIA, EREDIVISIE
12.30:
Vitesse–PEC Zwolle
14.30: Feyenoord–Utrecht
14.30: NAC Breda–AZ
16.30: PSV–Ajax (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik