Újabb Copán vágás: a brazilok nem bírtak Venezuelával

Vágólapra másolva!
2011.07.03. 22:55
null
A brazilok néha egymást is akadályozták (Fotó: Reuters)
Címkék
 A Copa Américán a Brazília–Venezuela mérkőzéssel megkezdődött a küzdelem a B-csoportban is. Előzetesen brazil gólzáport vártak a szakértők a találkozótól, de az argentinok pontvesztése után újabb meglepetés született a tornán, a végeredmény ugyanis 0–0 lett.
ÖRÖKMÉRLEG
Brazil szemszögből: 20 találkozó, 18 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 82–6-os gólkülönbség. Ugyanez a Copákon: 5-5-0-0, 25–1.

Olyan eddig a Copa América, mint a tavalyi világbajnokság – vélték az első két mérkőzés után a szurkolók, és bizony ez egyáltalán nem hízelgő a dél-amerikai kontinenstorna számára. Éppen kapóra jött ebből a szempontból a Brazília–Venezuela találkozó, hiszen az egyik legerősebb játszott az egyik leggyengébbel, és melyik összecsapástól várhattuk volna a gólokat és a parádés futballt, ha nem ettől? Már csak a statisztika miatt is: a két csapat eddigi találkozóin átlagban 4.4 gól született.

Igaz, azt a brazilok szövetségi kapitánya, Mano Menezes is elismerte, hogy nagy hiba lenne lebecsülni a venezuelaiakat, akik a legutóbbi vb-selejtezőkön megtréfálták őket egy gól nélküli döntetlennel; és Bolívia ezen a Copán megmutatta, hogy senki sem mehet biztosra.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2011-es Copa Américát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az alig hétperces csúszással, a himnuszok zárójelbe tételével kezdődő találkozó egy Robinho-próbálkozással indult, de a húszméteres lövést vetődve fogta a jobb sarok előtt Renny Vega. Az 5. percben Neymar cselezett el egy ziccert, miközben örömmel láthatták a brazilokért szorítók, hogy a venezuelaiak hiába tolták fel védekezésüket a félpályáig és léptek fel roppant agresszívan, ha szellősen fogtak embert; a brazilok pedig szó szerint csúsztak-másztak minden labdáért.

A tizedik percben Greddy Perozo nagy hibája után Daniel Alves vihette kapura a labdát, de Vega jó ütemben lépett ki. Két perc múlva Juan Arango fejelhetett a büntetőpontról, de nem találta el jól a labdát, amelyet valamivel később Robinho perdített fölé az ötösről, szorongatott helyzetben.

A félidő közepére leült a mérkőzés, majd a 27. percben Daniel Alves beadását a középcsatár Pato 12 méterről, középről a lécre bombázta. Mire Vega felemelhette volna a kezét, a labda már újra a 16-osnál járt...

Öt perc múlva Ramires dobta harcba Patót, aki kissé jobbról újra lőtt, ezúttal gyengébben, majd az igen aktív Neymar sújtotta porba egy mesés labdaátvétellel szegény Roberto Rosalest a bal szélen, oldalt váltva pedig négy embert is kicselezett két négyzetméteren. A 34. percben Júlio César, a brazilok kapusa is játékba avatkozhatott végre egy kósza beívelés lehúzásával.

A 38. perben a bolíviai játékvezető, Raúl Orozco rossz ütemben fújta be Thiago Silva (a magyar édesapától és venezuelai édesanyától származó) Miku Fedor elleni szabálytalanságát, mert Tomás Rincón teljesen egyedül húzhatott volna a brazil kapura. A kontrából a bal oldalon kiugró Robinho már a kapus mellett is elgurította a labdát, de a visszafutó Oswaldo Vizcarrondo becsúszva, vállal (!) mentett a gólvonal előtt. Elképesztő jelenet volt!

Felforrósodott a hangulat a játékrész utolsó percére: André Santos sokadik jó labdájából Neymar lőhetett gólhelyzetben, de a visszafutó Vizcarrondóról szögletre pattant a labda, majd Gansót szerette volna meglincselni a komplett venezuelai jobb oldal. A szögletet az előrefutó, 102. válogatottsága ellenére Copa-debütáns Lúcio fejelte mellé nyolc méterről, Perozo ölelésében.

A GÓLKIRÁLY: PALINHA

A két csapat mérkőzésein a Copa hivatalos honlapja szerint a brazil Palinha lőtte a legtöbb gólt. A kiváló támadó 1979-ben ilyen kezdőbe állt be csereként a Copán: Leao – Toninho, Amaral, Edinho, Pedrinho – Chicao, Falcao, Tarciso – Jair Goncalvez (Palinha), Sócrates, Éder (Zé Sergio).

A második játékrész elején a „vinotinto” teljesen egyenrangú ellenfele lett a braziloknak, de az 55. percben Pato (a védők megint borzasztóan fogták) gólt lőhetett volna, ha jobban veszi át a labdát. Nemsokára Júlio César húzott le egy beadást meleg helyzetben Rondón fejéről, majd Ramires középre adásánál Pato lyukat rúgott az ötösön, és ez már a brazil szurkolónak is sok volt: felharsant az első füttyszó.

Menezes is érezte, hogy egyre meddőbbek a brazil támadások, Fred be is állt a keveset mutató Robinho helyére. A venezuelaiak pedig azt érezték, hogy lehet keresnivalójuk, több veszélyes kontrát is vezettek, míg a braziloknál az első igazán jó Ganso-indítást a 67. percben láthattuk (Pato újra rosszul kezelte le a játékszert), jobb híján Daniel Alves lépett be középre osztogatni.

Negyedórával a vége előtt beállt a Sao Paulo támadója, Lucas és a Santos támadó középpályása, Elano is, de hiába, mert mindent középen erőltettek a brazilok, ellenfelük pedig igen eredményesen ölte a játékot az utolsó tíz percben.

A kihagyott brazil ziccerek végül megbosszulták magukat: Venezuela pontot csent az előző két kiírás győztesétől.

„Ha végig diktáljuk az ütemet és jól futballozunk, nyerünk” – nyilatkozta a mérkőzés előtt Menezes. Igaza volt...

COPA AMÉRICA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Brazília–Venezuela 0–0
La Plata, Ciudad de La Plata Stadion, 50 ezer néző. Vezette: Raúl Orozco (bolíviai)
Brazília: Júlio César – Daniel Alves, Lúcio, Thiago Silva, André Santos – Lucas Leiva, Ramires (Elano, 76.), Ganso – Robinho (Fred, 65.), Pato (Lucas, 76.), Neymar
Venezuela: Vega – Roberto Rosales, Perozo, Vizcarrondo, Cichero – César González (Giácomo Di Giorgi, 86.), Lucena, Tomás Rincón, Arango – José Rondón (Alejandro Moreno, 64.), Miku Fedor (Giancarlo Maldonado, 79.)
Sárga lap: Thiago Silva (38.) ill. Rondón (62.), César González (64.), Alejandro Moreno (93.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik